vai neviens no Jums nav aizdomaajies ka loti daudziem no mums nav dots no dievina bildeeshanas "talants", kads iipash redzeejums vai izjuutas, bet mees tik turpinam kulties uz priekshu deel viegli pieejamiem fotoaparaatiem, digitalizaacijam un citaam lietaam. un veel liela probleema ka taadi kam nav dots, bet kuļaas uz priekshu, velk sev liidzi paareejos. ko ta jaanis nopircis dlsr un taisa forshas bildes, es tač arī varu...
gribeetos to mazliet salidizinaat ar muuziku. loti daudzi klausaas muuziki un taa tiem patiik, bet nezkapeec retais pieseezhaas pie klavieres vai panem flautu rokās. foto jomā ir daudz pieejamāka, nav jāzin 7 notis, jāspiež tikai viena poga un to viss straada automaatiskaa rezhiima... vai nav tomeer jaapsver kuraa pusee mums jaabuut klausiitaajos vai komponistos ? vai arii es maldos...
muļķības, ar mūzziku ir tas pats. katram pokemonam tagad mājās ir divas lietas - gitāra un fotaparāts. Ģitāra lai būtu ultramega-mūziķis, foto - nu pašsaprotami
nu, cilveki saka ka vajag 5% talanta un 95% darba ...
jaa bet daudzi domaa ka 95% darba ir viena vai divas fotonodarbiibas nedeelaa... varu pateikt ka tas ir veel vairaak par 7 dienaam nedelaa viena vieniiga bildeeshana, ka pat laika apstraadei nav...
andre, diivaini, tu tachu esi "dzimis un audzis" digitalaja laikmeta, saprastu ja 40-50 fotografi suukstiitos, vai vai, cik tagad viss slikti.
pateicoties tadai foto popularitatei mums katru dienu razho pa jaunam objektivam, tobish, ja pokemoni nemaksatu par spogulenem (kaut ari neko nerubii no taam), tad mums, guru (ghgh) nebutu tik leti un tik labi :P
think positive
ps andre, tu saproti, ka es tev principa piekritu, tikai tema tada ... nu ne gluzhi jauna, un lieta, ar ko jasamierinas un jamak sadzivot
andre, vizuālo nesalīdzini ar fonētisko. Visiem cilvēkiem ir acis. Un bilde tak ir iekadrēts kāda cilvēka skatījums. Tāpēc visiem liekas, ka viņi var un prot bildēt. Tikai pasniegt citiem sevis redzēto ne visiem izdodas. iizii Nesaspringsti. Tādi kā mēs liekam saspringt tādiem kā tu un pārējiem Fotogrāfiem.
Zinu tādus cilvēkus, kam tiešām nav nekāda izjūta par fotogrāfēšanu... bet viņi arī parasti fotoaparātu neaiztiek... :lol: un tas arī ir ļoti labi.
Sliktāk ir ar tiem, kas fočē un domā, ka viņiem sanāk superīgas bildes... vienīgi, lai parasts mirstīgias tās uztvertu viņam vispirms jāsasit kāsis. :wink:
"īpašs redzējums vai izjūta" - domāju ka tur vairāk slēpjas laba ideja un tehniskas zināšanas to parādīt...
Kārtējā mākslinieka žēlabas. Fotogrāfija nav nekas universāls un tai nav jābūt mākslai. Katrs fotografē sev zināmu iemeslu pēc un ar tādu tehniku kāda patīk un var atļauties.
Tiem kas sevi ir iedomājušies par māksliniekie mazāk vajadzētu jautāt kāpēc fotografē citi, bet jautāt kāpēc paši fotografē. Mierīgāk varbūt gulēt varēs
Šo domu propogandē priekšnieki saviem padotajiem. Tjipa, zemteksts ir tāds, ka tev, padotais, nav ko meklēt nodarbošanos, kas tevi patiesībā aizrauj, jo redz, visi panākumi ir tikai un vienīgi smaga darba rezultāts. Tāpēc sēdi, vergo un gaidi panākumus (un tie protams neizpaliek, bet tas ir kā samocīti spiest kaku uz poda). Jo redz, fiška ir tāda, ka no tiem 95 procentiem jēga ir tikai tad, ja tie pirmie 5% ir pareizie! Un vēl nerunājot nemaz par to, ka sadalījums var būt arī savādāks, gribu redzēt to censoni, kurš tik droši apgalvojis, ka tieši 95/5, nevis 70/30 vai 54/46, vai patiesībā - katram individuāli.
Šo domu propogandē priekšnieki saviem padotajiem. Tjipa, zemteksts ir tāds, ka tev, padotais, nav ko meklēt nodarbošanos, kas tevi patiesībā aizrauj, jo redz, visi panākumi ir tikai un vienīgi smaga darba rezultāts. Tāpēc sēdi, vergo un gaidi panākumus (un tie protams neizpaliek, bet tas ir kā samocīti spiest kaku uz poda). Jo redz, fiška ir tāda, ka no tiem 95 procentiem jēga ir tikai tad, ja tie pirmie 5% ir pareizie! Un vēl nerunājot nemaz par to, ka sadalījums var būt arī savādāks, gribu redzēt to censoni, kurš tik droši apgalvojis, ka tieši 95/5, nevis 70/30 vai 54/46, vai patiesībā - katram individuāli.
% sadalijumam nav noziimes, svariigaakais ir saprast, ka talants nav lietus, kas noliist un viss ir slapjsh. Talants ir jaakopj, jaaizkopj. Protams... labi, ja Dievinjsh ir paruupeejies un pieskjiiris ne tikai talantu, bet arii sapraatu saskatiit, kuraa jomaa tas talants ir.
nezinu man shkiet viss ir labi, un labi ka vairaak fotograafee. es gan biezaak uztraucos, vai tik man nav tikai tie 95%. tas ir nomaacoshi, nomaacoshi bez gala. tu nekad neshaubies? tev tieshaam shkiet ka esi vien no tiem... nu no tiem, kuriem vajadzeetu dot rokaa fotoaparaatu?
nezinu man shkiet viss ir labi, un labi ka vairaak fotograafee. es gan biezaak uztraucos, vai tik man nav tikai tie 95%. tas ir nomaacoshi, nomaacoshi bez gala. tu nekad neshaubies? tev tieshaam shkiet ka esi vien no tiem... nu no tiem, kuriem vajadzeetu dot rokaa fotoaparaatu?
vai neviens no Jums nav aizdomaajies ka loti daudziem no mums nav dots no dievina bildeeshanas "talants", kads iipash redzeejums vai izjuutas, bet mees tik turpinam kulties uz priekshu deel viegli pieejamiem fotoaparaatiem, digitalizaacijam un citaam lietaam. un veel liela probleema ka taadi kam nav dots, bet kuļaas uz priekshu, velk sev liidzi paareejos. ko ta jaanis nopircis dlsr un taisa forshas bildes, es tač arī varu...
gribeetos to mazliet salidizinaat ar muuziku. loti daudzi klausaas muuziki un taa tiem patiik, bet nezkapeec retais pieseezhaas pie klavieres vai panem flautu rokās. foto jomā ir daudz pieejamāka, nav jāzin 7 notis, jāspiež tikai viena poga un to viss straada automaatiskaa rezhiima... vai nav tomeer jaapsver kuraa pusee mums jaabuut klausiitaajos vai komponistos ? vai arii es maldos...
Nē nu paga paga, salīdzināsim ar mūziku - es kaut kā baidos sameloties, bet man liekas, ka tieši salīdzinot ar mūziku, jākaunās tam, kas neprot dziedāt (kā man, piemēram), jo gandrīz visos pasākumos notiek dziedāšana! Vidusskolā katrā ekskursijā autobus dziedāja un tusiņos arī parasti līdz tam nonāk. Pieejamība instrumentiem arī ir liela, ja domā sintezātoru kā sākuma variantu... grupiņas arī rodas viena pēc otra, varētu teikt, ka visa dzīve saistīta ar mūziku.
Par foto runājot - nesatraucies, ja kādam tā bildēšana nepadosies, tad tehnika noderēs šī kāda ģimenes loceklim, draugam, vai citam. Turklāt lielais pieprasījums padara to daudz pieejamāku. Arī tev. Digitālās tehnoloģijas ir fantastiska burvība, kas fotogrāfijas procesu padara ļoti ērtu un ļauj ar to nodarboties katram, kas prot mazlietiņ nopelnīt.
Kopumā tavas gaudas ir apmēram tas pats, kā tagad teikt, ka cilvēkiem jāatsakās no braukšanas ar privāto auto, jo redz, ne visiem ir šūmahera talants iedzimts. Vai arī aizliegt cilvēkiem gatavot ēst, jo redz, viņiem nav tik izteikta ēdiena izjūta kā veiksmīgiem pavāriem.
Starp citu, jā - vai neesi padomājis par to, ka fotogrāfēšana ir tāda pati nodarbe, kā sava auto vadīšana, ēst gatavošana, braukšana ar riteni, mājas remonta taisīšana, utt... Un tāda tā ir bijusi arī agrāk, cik zinu, atceros savu ģimeni ar fotoaparātu jau no mazām dienām, kaut arī nebijām nekādi profesionālie fotogrāfi.
Tas, kā tu ar to nopelnīsi naudu, ir tevis paša darbs ar sevi. M.Rītiņš nekļuva par pazīstamu pavāru-kulināru tikai tāpēc, ka izvēlējās kļūt par pavāru. Es nešaubos, ka ir daudzi citi pavāri ar līdzīgām prasmēm un pat labākām, taču diez vai viņi gaužas, ka mājsaimnieces viņiem traucē sasniegt panākumus.
% sadalijumam nav noziimes, svariigaakais ir saprast, ka talants nav lietus, kas noliist un viss ir slapjsh. Talants ir jaakopj, jaaizkopj. Protams... labi, ja Dievinjsh ir paruupeejies un pieskjiiris ne tikai talantu, bet arii sapraatu saskatiit, kuraa jomaa tas talants ir.
nē nu protams, ka jāizkopj, taču es nebūtu tik pārliecināts, ka ir maz tādu cilvēku, kas aizraujas ar šiem 95%, nepadomājot, vai tas, ko viņi uzskata par savu talantu un aicinājumu, tāds arī ir. Respektīvi, vai ir izvēlējušies pareizo virzienu, kurā sevi attīstīt. Ja cilvēkam nav iedzimta dejošana, viņš var visādi censties, vairāk par viduvējību viņš nekļūs, taču ja šo enerģiju viņš varbūt būtu ieguldījis, piemēram, galdnieka iemaņu kopšanā, kļūtu par lielisku meistaru. Vai var saprast domu?
es nezheelojos , vienkaarshi jo vairaak taadu, jo vairaak probleemu apkaarteejiem. piemineeshu dazhus gadiijumus kur taadi "fotograafi" izchakaree daudziem pratus
vairaaki gadiijumi kaazas, kad bildee profesionaals fotograafs ar labu tehniku, ar redzejumu utt, un te priekshaa kadram visu laiku maisaas kaads jauns zhurciks ar advanceeetu ziepiiti un juutaas baigais fotograafs. vinsh nesaprot ka ar mazinu matricu, leenu autofokusu un zibeni pieree vinsh neliidzees, bet paarsvaraa ar savu ieliishanu izjauc visu darbu profesionaalim.
loti biezhi ir taa ka taads iesaaceejs saukaa sevi bar fotograafu, un kad tam tiek piespeeleets normaas projekts vai darbinsh un vinsh nemaas to dariit iisti nesaprazdams uz ko parastaas, beigaas klients sanem tizlas bildes... shitais ir vissvairaak redzeetais.
un tie ir tikai dazhi gadijumi, bet taadu ir daudz. un peec shitaa visa juus veel sakat lai bildee. dazhreiz taadiem gribaas uzshaut...
Tev gan andre - sakāpis galvā - vairāk kā vajadzētu! Labāk būtu bijis fotozvaigzne un klusējis, nevis kritizējis amatierus! Šeit nav profesionālo fotogrāfu pulciņš - ej padiskutē par visiem šiem jautājumiem ar kādu profu šajā jomā - domāju, ka viņi mācēs norādīt arī Tavu vietu!
Dzindzjun, neaizmirsti, ka ikvienam ir tiesības uz viedokli un brīvība to paust! Viedoklim var nepiekrist, var argumentēt pretī, bet es uzskatu, ka tu pati šauj krietni pār strīpu, domādama, ka tev ir tiesības kādam norādīt, kas citam jādara.
Ar kādām tiesībām tu atļaujies dzīt projām cilvēkus no šīs lapas? :evil:
es nezheelojos, vienkaarshi jo vairaak taadu, jo vairaak probleemu apkaarteejiem. piemineeshu dazhus gadiijumus kur taadi "fotograafi" izchakaree daudziem pratus
vairaaki gadiijumi kaazas, kad bildee profesionaals fotograafs ar labu tehniku, ar redzejumu utt, un te priekshaa kadram visu laiku maisaas kaads jauns zhurciks ar advanceeetu ziepiiti un juutaas baigais fotograafs. vinsh nesaprot ka ar mazinu matricu, leenu autofokusu un zibeni pieree vinsh neliidzees, bet paarsvaraa ar savu ieliishanu izjauc visu darbu profesionaalim.
loti biezhi ir taa ka taads iesaaceejs saukaa sevi bar fotograafu, un kad tam tiek piespeeleets normaas projekts vai darbinsh un vinsh nemaas to dariit iisti nesaprazdams uz ko parastaas, beigaas klients sanem tizlas bildes... shitais ir vissvairaak redzeetais.
un tie ir tikai dazhi gadijumi, bet taadu ir daudz. un peec shitaa visa juus veel sakat lai bildee. dazhreiz taadiem gribaas uzshaut...
ā nu tas ir cits stāsts. par to, ka nekaunīgi cilvēki uzdodas par profesionāļiem un traucē strādāt tiem, kas tādi ir - par to pienāktos visbargākais sods. es pat nezinu kāds. paņemt kameru un sasist. nu ko lai saka, profesionālajiem fotogrāfiem ir jāveido aizsardzības bataljons un jāmēģina iespiesties sieviešu žurnālos ar rakstiem, cik slikti izdarās wana be fotogrāfi, lai jau sabiedrībā valdītu apziņa, ka ziepisti jātriec malā
Un kaa jus pashi sakat fotografet? Uzreiz kljuvat par profesionaliem, vai ari ar saviem ziepishiem/leta gala spoguljiem lidat un bildejat? :roll: Kaut kaa tachu ir jasak :!:
Beigu beigās sapratu, ka andre ir sāpe, kura traucē strādāt. Nu redziet kā ir, ka neprot pareizi noformulēt diskusijas tematu. To varēja saprast kā reālu uzbraucienu knipsētājiem, kuriem tas ir hobijs, un gala produkts ir tāds kāds nu ir. Es domāju, ka neviens nav exelents. Tāda nu ir dzīve!
Saulītes jūs zinat ka esmu rupšj vaine? Tad nu man jautājums , kādas jums domas attiecībā uz regulāru SEX bet bez Orgasma? Cik bieži būtu ar mieru atrasties tādas izklaides piekritēju sabiedrībā un uzturēt ar viņiem attiecības ? Jau iepriekš pateicos par atbildi.
lunis psc laabs, vienkarshs un efektivs salidzinajums
martink: 95% darba + 5% talans = 100% 0% darba + 80% talanta < 100%
andre, varbut tiesham jauztver ziepishu bildetaji kaa puteklji uz matricas un vainu janotira pirms bildet (kungi, laujiet darit man savu darbu, par ko pashi busiet pateicigi velak), vai ari jaaklonee ciet
es nezheelojos , vienkaarshi jo vairaak taadu, jo vairaak probleemu apkaarteejiem. piemineeshu dazhus gadiijumus kur taadi "fotograafi" izchakaree daudziem pratus
Un kāpēc lai profesionāls fotogrāfs netraucētu advancēta ziepīša īpašniekam. Domāju, ka tādi gadījumi ir, un ļoti daudz, tik par tiem mēs neuzzinam. :lol:
dzindzjun : Tu mani isti nesaprati , atbilde tava bij forsja BET jautajums nebij par medicinas "Problemu" bet par butibu. Iedomajies tev ir dzeks kuram ir prieks tevi pabakstit varda tiesja nozime nekas cits sai procesa vinam naf intresants un parlieciba vinam ir dzelsjaina ka tas IR KRUTA un ta tik vien vajag labakais ka sjo viedokli vins plasji propone un visiem pa labi un keresi staska ka ir "Krutais pabakstitajs" pulce ap sevi tadu pasju fanu pulku kuri ar priecigi to tik viena dara. VISJI citi kuri tur mil rotaljas vai NEDOD DIES vel stuko ka SASNIEGT ORGASMU viniem ir nosodami maitas IZLECEJI un vispar perversi radijumi kuru bals ir noplaukskinama utt apkarojama. "Pabakstitaju" pulcins aug auguma un visji priecigi laimigi baaaakastas kur vien var un cik vien var un taaa LAIMEE paiet gadinji 10-15-20 Un BEIGAS? Piedava varantus no savas smukas galvinjas gribu dzirdēt LŪDZU.
...NEVIENNOZĪMĪGU TĒMU ANDREE PACĒLA... man gan šķiet, ka jebkurš, kas paskatās uz pasauli caur objektīvu, kļūst par kripatiņu labāks... un labāk, ka knipsē, nekā koļījās.....fotogrāfēšana jau zināmā mērā ir domāšanas veids....nu laujam 100 fotogrāfiem nobildēt vienu un to pašu objektu.... būs 100 atšķirīgas bildes,,, un tas nekas, ka 5 būs izcilas bet 95 štrunts... pēc laika jau proporcijas var mainīties - un tā jau var nonākt, ka 95 izcilas..... divos vārdos.......lai bildē!!! ( ja tas dod pašam prieku... ) .. un tādi pasākumi, kā fotoblog jau arī priekš tā ir, kur diletantiem nostāties blakus grandiem.....kur tad citur, ja ne šeit )
...Shadow piedraudeeja, ka njems laukaa un man ir jaatkaartojas, jo man ir ko teikt .. Piedodiet, sho foruma teemu pamaniju tikai peec tam, kad biju jau garo tekstu ievietojusi fotobloga sadaljaa...
"...vispareizāk būtu jautāt, kāpēc fotografējam... un tas būtībā viss... zināmā mērā piekrītu Imbacile, ka tas ir stipri veselīgāk, zinot, ka fotografēšana mūsdienās jau ir daļa no mākslas terapijas... tas patiešām ir terapeitisks, izglītojošs, audzinošs, atklāsmēm bagāts process... man jau liekas, ka Tava raksta pamatā ir jautājums par kvalitāti un kvantitāti... ja cilvēkam sagādā prieku un viņš var iegādāties labāko fotoaparātu, objektīvu, lai tā būtu... citam sagādā prieku no vienkāršas digitālas kameras izspiest max labumu, apgūt viņu 99%... un Tu zini, ka katram cilvēkam ir unikāls pasaules skatījums, tad kāpēc gan neļauties šai iespējai paskatīties uz pasauli cita acīm, pieskarties cita dvēselei... domāju, ka tā fotogrāfija, kura top ar sirdi un dvēseli ir ļoti vērtīga konkrētajam cilvēkam, autoram, bet citiem gatavi esam rādīt tās, kurās vēlamies kaut ko pateikt, kuras pašiem patīk un sazin vēl kāpēc... uz sliktas kvalitātes bildi paraugoties un atceroties, ka mēs arī kaut kad mācījāmies, joprojām mācāmies, tad tas tik ļoti netracina un netraucē... sliktāk ir tajos gadījumos, kad negribam mācīties, ir ambīcijas un kādam ir obligāti jājūtas laimīgam par to, ka nepiepūlot savas smadzeņu krokas, ievietojam darbu, kurš rada ne tikai sāpes acīm, bet arī rada nesapratni (te nedomāju kādu mākslinieka īpašo ideju, līdz kuras augstumiem kādreiz grūti pacelties, bet kaut ko nebaudāmu visos līmeņos, ja nu vienīgi apzinoties, ka tas ir mācību sākuma posms) ... bet ir otra galējība... kad iemācamies tehniski pareizi fotografēt un pazūd fotogrāfijas netaustāmā daļa, kura ir vēl svarīgāka... tā, kura uzrunā otru, neredzami aizskar... izņēmums ir komercfoto, lai gan ne bez izņēmuma.... ...manuprāt, talantīgam fotogrāfam jāmāk gan panākt max labu bildes kvalitāti – ar pēcapstrādi vai bez, bet bildei jāuzrunā... un neviens jau nevar tā paskatoties uz vienu vai otru cilvēku pateikt, ka tas, lūk, ir talantīgs un tas nav, ja viņa nav biju iespēja sevi pierādīt... ... sevi par talantīgu fotogrāfu vai talantu kādā citā jomā neesmu uzskatījusi un neuzskatu, tikai mācos, bet fotografēšana man sagādā daudz tādu lietu, kuru dēļ vērts turpināt... tas ir prieks, miers, iepriecinājums, dāvana, meditācija, krāsas, noskaņas, iespēja pabūt Dabā un pašai ar sevi, tās ir pārdomas, iedvesma, darbs ar sevi... un šo sarakstu varētu turpināt, bet... skatos, ka esmu aizrāvusies... Rezumē ar lielu atkāpi: nav tāds viens gatavības mirklis, kad varam pateikt: ”Ir laiks! Esmu gatavs nodoties fotografēšanai!”, jo viss notiek tā kā tam jānotiek... īstā laikā un vietā... Cik talantīgu cilvēku biogrāfijās var lasīt, ka viņa aizraušanās, talants aizsācies pateicoties kādiem ārējiem faktoriem. Kāda izlasīta grāmata, tikšanās vai kas cits un tad ir tas brīdis, kad iekšā kaut kas iesaucas: eurika! Vai arī lēni un mokoši nonāc pie tā ceļa, no kura esi laipojis visu laiku projām. Mārketings ir mūsdienu neatņemama sastāvdaļa un var jau saprast ražotājus, lai gan viss un visiem vienmēr liekas par dārgu )). Peļņa, peļņa, peļņa... un lai cilvēki domā, ka visu nosaka tikai viena poga. Runa ir par peļņu, bet... pie atziņas, ka jāmācās, cilvēks nonāk pats, bet ne visi... bet, vai viņam ir talants?... to jau laikam priekšā pateiks kas cits... Tāpēc jāsaudzē sava nervu sistēma un jāpriecājas par to, ka cilvēki tomēr tiecas iemūžināt priecīgus, skaistus mirkļus un darboties radoši... "
hmm nezinu vai esmu gatava fotogrāfēt vai nē..bet kādēļ man nemēģināt un izšķirt esmu es 95% vai 5%... un kādēļ es to daru bieži vien tas ir viengīgasi kā izteikt emocijas ,sajūtas jo talanta rakstīt vai atklāties cilvēkiem ar vārdiem man vnk nav...
un cilvēki ir dažādi un kamdēļ ,lai to nedarītu ja viss tik pieejams...