Tu gribēji teikt, ka datorspeciālisti ir tāda apmēram 2. šķira?
"Lētu firmeļu poligrāfisti" principā ir MVU, labi, viņi nav dizaneri / māksliniek - zvaigznes, bet pelna ar to naudu, apmierina klienta vēlmes. Vai tas ir slikti? Ar kādām tiesībām tu viņus nonicini? Ja klientam vajag, viņš atradīs tevi vai kādu citu tava līmeņa izpildītāju. Redz, attiecībās ar klientu ir svarīgi noskaidrot, ko viņš vēlas un apmierināt viņa vajadzību.
"Datorspeciālisti" ir eksakti cilvēki vairumā gadījumu. Ar savādāku domāšanu, ja salīdzina ar māksliniekiem. Kad vēl strādāju Jāņa Sētā un pieskatīju tur datorus, viens etiķešu zīmētājs Brants datorspeciālistus sauca par "cipargalvām". Problēma sākas, ja šāds "cipargalva" iedomājas, ka var visu. Tad nu nāk Lunis un pamatoti pasmejas par šo. Digitālās kameras esamība vai prasme strādāt ar PS nenozīmē, ka var būt radošs.
Piemēram, es regulāri PS izmantoju jau no 1993.gada. Un tas mani nepadara par māslinieku
Tas, par ko es mulstu, ir tas, ka jūs mēģinat sevi padarīt pārākus par citiem, apliekot pārējos. Tas, ko es mēģinu tev ieskaidrot, ir tas, ka pasaulē tā nedara. Katra profesija ir cienījama, vienalga, vai tas būtu ārsts, fotogrāfs vai autobusa šoferis.
Vēl, man pat neliekas smieklīgi, bet mazliet nožēlojami - tas, ka "jūs" nevariet samierināties ar faktu, ka pasaule mainās, un tā vietā, lai domātu, kā savu profesionālo darbību pielāgotu jaunajiem apstākļiem, tā vietā jūs dzīvojat ilūzijā, ka galvenais ir radīt kvalitatīvu darbu un tad būs rezultāts. Es pazīstu pietiekami daudz savā ziņā gudrus, maksātspējīgus klientus, kas ņirdz par fotogrāfiem - "kurš ta šodien neprot apieties ar kameru". Un tāda attieksme ir valdošā, un tagad man ir retorisks jautājums - vai jūs gūsiet panākumus, bliežot pa galvu cilvēciņiem, par to, ka viņi ir muļķi, vai mēģināsiet izskaidrot, kāpēc tu, Lunis / andrez, kā fotogrāfs esi viņiem vajadzīgs? Ja nepratīsi izskaidrot, klients nopirks pats sev dārgu kameru, aplauzīsies un tad otreiz jau pie tevis nāks ne visai labā noskaņojumā, jo viņš pirks tavu pakalpojumu nevis tāpēc, ka tu viņam patīc, bet tāpēc, ka tu viņam nepatīc, bet viņam nav laika meklēt kaut ko citu.
Īsāk sakot, mani nepārliecina ne tava, ne andrez "sales" stratēģija.
Tad es brīnos par tādiem visu zinošiem potenciālie klientiem. Diez vai viņi spēs novērtēt profesionāļa darbu un par to samaksāt. Normāliem cilvēkiem parasti ir skaidrs, ka ja kaut ko vajaga izdarīt, tad vajag profesionāli, nevis kādu, kas māk apieties ar kameru vai ir nopircis dSLR. Vēl sliktāk, ka tāds, kas ir tiešām ticis pie dSLR domā, ka nu pēkšņi var sākt bildēt visu un pelnīt $$ Tad nu saražojas "sūdi" un daļai klientu liekas, ka fotogrāfs ir tas, kas nedaudz labāk par viņu māk apieties ar fotokameru un strādā par grašiem, ražojot atbilstošu rezultātu.
Pašam diezgan regulāri sanāk attiekt cilvēkiem kaut ko pabildēt, jo zinu, ka rezultāts nebūs tāds, kādam būtu jābūt, kaut arī ir gan atbilstoša tehnika ar kuru, liekas ka māku pat arī apieties.
ak34 : Ja ja Haris bij labais dzeks ,joprojam laikam pie Berentes sezjot biroja tapat visko skunstigu mugijot
Opss nu tema nigraa pat Zaulons no enas izkrita Bet domaju ka tuksji mes te cepamies. Tie kas saprot sen sapratusji kas nesaprota ari nevelas saprast un nesapratis
ak34: Es jau nesaku, ka tāds klients ir ideāls, taču skaudrā patiesība ir tāda, ka klients ir tāds, kāds viņš ir. Tāpēc es nesaprotu, kāpēc Lunis pārmet tiem, kas apmierina šādu klientu vēlmes, īpaši, ja viņš pats šajā tirgū nepiedalās? Šaubos, vai klienti ir tādi muļķi, kas nesaprot, ka rezultāts parasti ir adekvāts izdevumiem, taču muļķīgi būtu mēģināt piedāvāt augstu kvalitāti tirgus situācijā, kad tiek pieprasīti vairāk zemas kvalitātes produkti. Neviens nav teicis, ka visvairāk nopelnīs tas, kurš taisa visskaistākās bildes. Galu galā, ne viens vien izcils produkts vai spoža ideja ir piedzīvojusi bankrotu dēļ nesaderības ar tirgu.
Lunis: visvari ir visā pasaulē. Vācijā reiz kāds apkopējs izdomāja, ka var būt zobuārsts. Tevis pieminētais Tarvans pats vainīgs, ka nespēj izskaidrot klientam, kas viņam vajadzīgs. Kas tas par pārdevēju, kuram regulāri nāk atpakaļ pircēji un apsūdz par pārmaksāšanu? Pārdevējs, kuram rūp sava reputācija, diez vai tik vienkārši pārdos tik dārgu tehniku, nepainteresējoties, kā tā tiks pielietota. Parasti tādi pārdevēji tiek pieminēti mācību grāmatās kā kreisie piemēri.
luni, riebjas, ka var cepties par sūdīgo profesionalitāti, kas valda Lv, bet rullē Lt un Ee. visi ''profiņi'' strādā importā un latviju saista ar kautkādu sūdu bedri kur nekas nenotiek un, ka nekādā gadījumā nevēlas šeit strādāt. tad parādiet kur ir tās skolas, tie pasniedzēji kur cilvēks var iet un apgūt šo amatu. visi tik slavē lietuvu, kas ir acīmredzami priekšā gan foto, gan kino, bet tur arī ir attiecīga mēroga skolas,kur šādus darboties gribētājus apmāca, nevis tikai izskrien cauri kā 34.-tajā. visi zinošie ir aiztinušies, bet paši gaida kad kautkas šajā situācijā virzīsies uz labo pusi. a ņefiga
martink : 95 Miljonu iedzīvotāju Vacijā visa presse rakstija par "Apkopēju zobārstu" pie mums ar ar ~2 Miljoniem iedzīvotāju BŪSI PĀSTEIGTS pa pēkšni UZDUROTIES specam kurs būs DIPLOMETS jomā kurā strādā Iedomājies cik motivētam un "Labam specam" jābūt cilvēkam kurš MĀCIJIES jomu kas viņu pilnīgi nesaista. Vācijā SKOLĀ tu neatradīsi SKOLOTĀJU kurš lūrēs uz tevi apvainotu ģimi jo "Strādāt par grašiem nav viņa pienākums" diez kāpēc tad vinš mācijās par to skolotāju jo zināja tač ka "Grašus maksā" tāpat ar ārstiem. Man ir labs čoms talantīgs ķirurgs ar savu veiksmīgu privātpraksi. Viņš ir viens no aktīvākiem "Aplokšņu apkarotājiem" jo KĀDA MĀRUTKA PĒC cilvēks strādā VLSTS SEKTORĀ ja nav nekādu problēmu DIBINĀT SAVU BIZNESU un sniegt privātus pakalpojumus PAR NAUDU pietam TĀDU kādu GRIB/VAR atļauties klients. Cūkas kas Valsts sektorā pieprasa pikīti vienkārši negodprātīgi dara savu darbu ja GRIBĒT STRĀDĀT GODĪGI un PELENĪT DAUDZ strādātu privātā slimnīcā
Piekrītot sadarbotie ar KLIENTU kurš apzināti negrasās maksāt NE PAR KO LABU tu degradē SEVI KĀ AMATA PRATĒJU un NOZARI KOPUMĀ neeju uz veikaliem kur LIELS ATLAIDES bet gan kur PREČU KVALITĀTE MAN IR PIEŅEMAMA. Tur jau to nozaru problēma ka KLIENTS parliecināts ka ŠITIE LOHI tāpat kā es sapirkuši krutas kameras un TĀPAT NEKO NEJEDZ kāpēc man par viņu būtu jāmaksā daudz es tads pats DURAKS KĀ VĪŅŠ tik viņam DZELZIS KRUTĀKS Pedejā laikā arpus Latvijas ar sāk parādīties 'Latvijas speci" kuri proponē viedokli "Amatierisms visās jomās" man pat ir ieviesies sarakstinš ar "Ar Latviju saistītām organizācijām" no kuram brīdināt kolēģus arzemēs pirms viņi uzraujas un VĒLĀK izbauro pa pus eiropu "VISI ŠITIE MĒRĢĻI ČAKARĒ PARTNERUS" meistara slavu un zemes godu kuru tu pārstāvi ir GRŪTI NOPELNĪT bet pazaudēt ir ELEMENTĀRI. Zini cik skaisti iskatās kad skaidro "Čiekuram" ja tu idiots taga nesamaksāsi tie dzekiem tik cik jūs bijāt vienojušies viņi izpūtīs par tavu idiotismu pa visu pasauli un tavu glupo priekšniecību Rīgā apņirgs visi ziņu kanāli , ja vēl nav pielecis kāpēc tu esi šeit tevi tika tāpēc uz šejien atsūtija lāi tiktu no kārtējā auxstu stāviša idiotā vaļā nogruda tā patālāk no sevis Oi kā tad ģimis mainās un "Rīgas niķi" atri aizmirstās
Lunis, es runāju par klientiem, kas maksā maz, nevis nemaksā norunāto summu. Galvenais, lai samaksa ir adekvāta darbam un darbs ir adekvāts samaksai. Pieprasījums un piedāvājums ir saistītas lietas, kā jau teici, neviens neliedz taisīt privāto biznesu.
Protams, tie, kas apsola vienu, izdara otru, ir slikti. Pret tādiem jācīnās. Taču es neesmu arī tik naivs, lai ticētu, ka tu tajā sarakstiņā neesi iekļāvis arī dažus censoņus, kuriem apgriez skābekli, lai lobētu savas intereses.
martink : Tev JOCIGA DOMASJANA man patik izcelties uz SPECIGU konkurentu fona nevis LURBAKU VIDU kads funktiers no VAJIEM KONKURENTIEM kam izmaksas uzn spejas vajas? Mani intreese APIET STIPRAKUS ar lielakam finasialam un tehniskjam iespejam konkurentus Esmu LV ievilcis tik daudz foto tehnalogiju un panemienu ko taga lieto BAIG DAUDZI lai man nebutu nekadu problemu stukot jaunus un taist jaunus EFEKTUS un panemienus
Neizbradājat visas auzas, es arī gribu pabradāt... lai mani saprastu, pa punktēm: 1.cilvēki , kas radīja digi daļēji to radīja , lai būtu piezīmju grāmatiņa, kas pati zīmē, un veikuši savu ieceri superīgi, nav vairs ekskursijā jāņem līdz Lunis (fotogrāfs). 2. ...bet šī fotoaparātu ražošanas censonība ir arī stipri iedragājusi to fotogrāfu statusu, kas ar to pelna naudu...es nekad neiešu uz salonu bildēties, jo mani var uzbildēt jaanka 100 veidos, no kuriem izvēlēšos un paņemšu vienu. Te arī ir jūtama komentos atšķirība, kā raksta cilvēki, kam foto pilda sirdi, un kā raksta, kam foto pilda maku...bet kam ir abi šie lēkā no grāvja grāvī, jo vienreiz runā no sirds viedokļa , otreiz caur maka prizmu. 3. fotoblogs ir tieši īstā vieta, kur cilvēkam iesākt mācīties rakstīt piezīmes ar fotoaparātu, te vari daudz redzēt citu darbus, kas ir izkomentēti, sevi parādīt, pa ādu dabūt un citiem sadot 4. Vijoli visi māk spēlēt, bet kad spēlē daži, citi labprāt klausās (tieši uz pirmo ierakstu), foto arī taisām visi, bet dažus darbus skata, citus apbrīno, citās bildes izlamā (jo ir sliktākas par manu (subjekta) standartu) 5. Foto sadalu 3. kategorijās: 1, man patīk un ir mīļa, 2.man patīk un ir mīļa, un patīk manējiem, 3. man patīk un ir mīļa un patīk tautai.... ...un nobeidzot citēju autoru:-vai neviens no Jums nav aizdomaajies ka loti daudziem no mums nav dots no dievina bildeeshanas "talants", ...mUĻĶIBAs, visi, kuram ir iespēja nospiest slēdzi ir saņēmuši no dieviņa bildēšanas talantu un Canon Nikon un citas firmas ir parūpējušās , lai šī spiediena rezultātā rastos krasaina bildīte, kuru sauc FOTOGRĀFIJA...un šis meistardarbs (tehnikas) ir jaaiznes uz manu sadalījumu un jāieliek vienā no trim kategorijām...ja būs trešā kategorija un ieliks fotoblogā visi priecāsimies.
... un tagad davaj veel norejiet tos nabaga blogerus, kas meegjina kaut ko rakstiit, jo shaubos, ka vinji pavelk kaut liidz potiitem Rainim, nemaz nerunaajot par Dikensu vai Hemingveju.
Ja visa pasaule pastaaveetu tikai uz taa saucamo "profesionaalu" pleciem, tad nudien taa buutu bezgala garlaiciiga.
Par ko tad mees kaa koderi pasmaidiitu, ja ne par 3 freimu lapaam, kur katra ir savaa kraasaa un pilniigi nesaderiigaa? Par ko juus profesionaalie fotograafi pasmaidiitu, ja ne par sajuusminaatu rada gabalu, kas ir nofotografeejis savaa atvaljinaajumaa redzeetu kalnu kazu... kur var redzeet paaris akmenjus, kaut kaada lopa pakalju un viss piedevaam ir bluuraa?
A tie, kas leeti paardod un leeti perk - tie ir bijushi kopsh cilveeka sapraatiigaas pastaaveeshanas un tirdznieciibas pirmsaakumiem. Tas ri bizness. Un bizness nav godiiga speele, ne pat tuvu tam. Ja esi tajaa laucinjaa, jaareekjinaas ar visaadaam cuuciibaam.
... un juus, kas sevi uzskatat par baigajiem profiem, juus noveertee tikai neliela dalja, saujinja, jo kaa jau viens te rakstiija - cilveeki fotograafiju uztver kaa savas dziives pierakstiishanas iespeeju. Citi raksta blogus, citi fotograafee, citi filmee... vinji visi censhas atstaat kaut kripatinju sevis saviem beerniem. Kaut kripatnju sava prieka nodot citiem. Un LIELA dalja "profesionaalos" neuztver ar apbriinu un pieluugsmi. Tie ir vienkaarshi citi keksi ar kameru. Un nekas vairaak.
Taa kaa, izlasiet veelreiz "Donu Kihotu", iedzeriet piparmeetru vai viigriezju teeju un kjerieties pie augliigaakaam nodarbeem. Shii ir cinja pret veejdzirnavaam - lieka un nekur nevedosha, tikai kaskji rada juusu starpaa.
Kamelija : Tev ir pilnīgi taisnvirziena domāšana , tu pat nesaprati par ko ir stāsts Runa nav par PROFESIONALISMU / AMATIERISMU runa ir par APSALŪTI ZEMA ĻĪMEŅA bez jebkāras paškritikas kultivēšanu , jo cilvēki apsalūti nepiedomā pie tā ko dara. Viss reducejas KA TEV tik +/0 bez JEBKADAS DOMAS un variaciju funktiera
J apar Profesionāļiem un Latviju runājam ta: Kā jau teicu tik MUĻĶI iedomājas ka VAR VISSI nu nav tā , tā ir TIKAI PIE NABAGIEM Latvijā daudzi finasiāli BAGĀTI cilvēki joprojām PARADUMOS rīkojās itkā viņi joprojām dzīvotu KOMUNAĻŅIKĀ un taupa uz apsalūti iracionālām lietām uz labu pārtiku uz kvalitatīvu servissu uz pakalpojumiem kas FINĀLĀ noved pie NOTURĪGA viedokļa PIE MUMS NEVIENS NEKO NEVAR Nu iedomājies situāciju tu kā labi pelnoša būtne pastāvīgi neietu vis uz kārtīgu Friziersalonu pie meistara kur tev par vienu frizūrru noplēš 30-50Ls BET uz "Frizētavu skolu" pa 1,50Ls par frizūru vai pie kaimiņienes kas vecis kautkādas ķīniešu filierškēres uzdāviņajis un pēc tam VSIIEM plaši stastītu "Ot tie Frzieri nefiga neprot lai es viņiem vēl liekāku naudu maksātu labāk vīram škēres nopirkšu vismaz tos 1,50Ls vēl ietaupīšu" NEKUR citur normālās valstīs tā NAV tur vienkārši CILVĒKI zin ka TIK STULBENIS MAKSĀ AMATIERIM NAUDU jo TAD VAR ARĪ PATS uztasīt TĀDĀ PAŠĀ ĻIMENĪ. Tapēc līgst DARBAM profesionāļus JO PATS APZINĀS KA TĀ VINŠ NEVAR lai cik krutu kameru varētu atļauties nopirkt Man ir čupu čupām turīgu un vidusšķiras RADU / DRAUGU / KLIENTU eiropā , neskaitāmas reizes esmu ar vinīem šo tēmu aprunājis 90% gadijumu šis sarunas sākas ar TĒMU "Mums ir tāds iespaids ka SPECIĀLISTU jelkādā jomā izņemot militārās tehnaloģijas pie JUMS vispār nāv , tāds iespaids ka VISS jums ir paštaisīts no zobārstiem lidz apaviem apģerbiem reklamam. VISS esot pilnigs LAMERU LIMENIS Iedomājies kā pasmaidu kād man tiek stāstīts ka "Aizbraucām mēs pie biznesa partneriem Latvijā viesojāmies pie viņiem mājās tur namamāte lepni rādijā ka māju cēlis vinās tēvs skolotājs un ekeltrību vilcis vīrs ārsts , kā viņai nav bail tādā dzīvot! Par kuru laiku tad tas Skolotājs un ārsts strādā savā darba!? Vai tad celtnieku elektriķu jums vispār nav?" Taga par "Koderiem" vācu paziņas atver filiāli Latvijā ievaigās šiem uztasīt WEBu principā tirdzniecības un failu apmaiņas portālu , izdomāj ka šo darbu varētu uztasīt Latvijā viss sākās un beidzās JAU SĀKUMA STADIJĀ jo irzādijās ka GANDRĪZ nav speciālistu kuri SPĒTU uzkodēt kautko citu izņemot TIZLAS TABULAS un REGULĀRĀS FORMAS Tika APZINĀTAS ~20 Kantori kas nodarbijās ar WEB veidošanu un nepieciešamā paildus servissa utilītu uzrakstīšanu TIKAI VIENS izrādijās KAUTKO SPĒJ RADOŠI / TEHNISKI realizēt pārējie bij PRIMITĪVI BEZFANTĀZIJAS KODĒTĀJI kuriem noturīgi smazdenes bij EXSEL veidīgas tabulas un PSIHU vai KAPU līmeņa Krasu salikums GALVĀ Tam pašam vienīgajam pasūtījumi bija ~2 gadi uz priekšu jo vinš bij pēc izgļitības gan INŽENIERIS gan LMA No tā varu secināt ka KODERI Latvijā ar ir tikai PRIMITĪVS LĪMENIS vai STINGRI AIZŅEMTI Beigās to saitu pasūtija Francijā kur to arī 5 mēnešos PERFEKTI uztasijuši no Krievijas emigrējuši žīdiņi pa ~ 15 T Eur
Pats kodēju webus, par to cits stāsts, bet nu e ssaprotu par ko lunis/andre cepas, piemēram šī bija pirmā bilde kurai uzbridu un 35 Ls????? Piedodien, mana mamma var tādu ar savu filmiņziepi uzbildēt cik nevajag foto.nara.lv... Sviests!
Papildinājums: foto.nara.lv... hahaha mani nebeidz uzjautrināt - 25 Ls.... jebkurš pokemons tāds bildes taisa. Man viena rajona laikrakstā uzlika bildi uz TV programmas vāka un beigās atsūtīja 2,8 Ls + vēl uz Pastu jāiet pakaļ... tad labāk vispār neko nebūtu sūtījušī, ne es prasīju lai liek, ne man to vajag, bet nu tirgus ir kropls, tas ir skaidrs!
Lunis, zini, ja godīgi, tad mēs te smejamies par Eiropiešiem, kas neprot ne lampiņu ieskrūvēt, ne vadam galu apstrādāt, kur nu vēl tāda sarežģīta lieta kā bilde. Plus vēl viņu mīzalisms katrā nestandarta situācijā ir vienkārši fenomenāls. Dakteris vilka vadu, ak šausmas, nu viss... tūlīt viss eksplodēs vaiiii aaaa uuuu.
Ak jā, starp citu, tie, kas skaita naudu, neies pie friziera 30-50 Ls atstāt. Arī ASV. Tas vienmēr bijis tā, ka proletariāts nemeklē iespējas, bet tie, kas rosās, nebaidās meklēt labāku variantu un noriskēt, un atrast labu frizierīti, kas griež pa 3 Ls.
Kas attiecas uz tevis minētajiem koderiem, tas, ka cilvēki ražo regulāras formas un tabulas, nenozīmē, ka viņi ir slikti, tāpat kā tas, ka ja bija viens gadījums, kad klients bija gatavs maksāt 15k EUR par neregulārām formām un supa dupa fīčām, bet neguva pārliecību, ka Latvijā to var izdarīt, nenozīmē, ka Latvijā to nevar izdarīt, vienkārši konkrētajā gadījumā netika atrasts šāds realizētājs. Un es domāju, ka jebkurš veselīgs uzņēmējs labāk izvēlēsies turpināt ražot 3-5 lapas pa 5000 - 3000 Eur, nevis pārmesties un činīt kaut ko sarežģītu, jo redz, kaut kādam Eiropas papam savajadzējās. Tici man, kolīdz tirgū būs plaši pieprasītas neregulāras un radošas lapas, tā web aģentūras ātri, dažu mēnešu laikā tam pielāgosies.
p.s. bet mēs koderi, atšķirībā no fotogrāfiem, būsim godīgi - par webu arī tik pat piemērus varētu atrast, kur nauda samaksāta par galīgo mēslu. sevišķi Eiropiešu lapas - pilnīgā miskaste.
Kamelija : Tev ir pilnīgi taisnvirziena domāšana , tu pat nesaprati par ko ir stāsts Runa nav par PROFESIONALISMU / AMATIERISMU runa ir par APSALŪTI ZEMA ĻĪMEŅA bez jebkāras paškritikas kultivēšanu , jo cilvēki apsalūti nepiedomā pie tā ko dara. Viss reducejas KA TEV tik +/0 bez JEBKADAS DOMAS un variaciju funktiera
Tici man, es zinu, ko es saku. Savaa nozaree es nemitiigi saskaros ar juusu nosaukto lameru darbiem, kurus peec tam paartaisu, jo firma beidzot saprot, ka pa leeto vinji ir dabuujushi lielus ***. Esmu runaajusi ar shiem cilveekiem, kas savaa galvaa uzskata, ka vinji ir uztaisiijushi shedervu un nesaprot kaapeec vinjus nenoveertee.
... un esmu secinaajusi, ka cepshanaas par shiim lietaam un stuurgalviigu iipatnju paaraudzinaashana ir bezjeedziiga. Tici man, vinji izmirst ar laiku. Agri vai veelu vinji vai nu mainaas, vai noiet no skatuves. Un "iistie speci" paliek, jo vinjiem ir savi darbi, savas klientuuras, pieredze etc.
Runaajot par speciaalistu truukumu Latvijaa. A tu zini, kur var atrast Latvijaa dzimushos speciaalistus - Anglijaa, Iirijaa, Vaacijaa, Sveicee, Itaalijaa, Spaanijaa. Un nav nedz taisni, nedz liiki jaadomaa, lai saprastu KAAPEEC. Vismaz manaa nozaree tieshaam nevajag nedz smadzenes, nedz rievas, lai saprastu, ka visi, kam ir iekshaa, jau sen ir pametushi sho valsti, kur cilveekam ar zoliidu diplomu maksaa taa kaa apkopeejam Kjiinaa. Lai gan jaasaka, ka daudzaas nozarees to diplomu drukaa uz paaraak cieta papiira un liek paaraak zoliidos vaakos, jo reaalaas zinaashanas un speeja saakt stradaat atbilst Zewa softis liimenim labaakajaa gadiijumaa.
Taapeec Latvijaa paliek tikai patrioti un idioti, kurus nenjem nekur pretii. Ne visaas nozarees gan... paldies Dievam, ka taa.
Lai gan... nez kaapeec mana zobaarste staasta, ka pie vinjas brauc aarsteeties no Eiropas... laikam tomer no tiem pashtaisiitajiem nav tik ljoti bail
Taa kaa... vai tieshaam ir verts shuumeeties par cilveekiem, kuri liek miiksto gan uz tevi kaa profesionaali, gan kaa cilveeku? Diez vai. Taadi ir un buus. Tu tikai teeree savu energiju nelietderiigaa ciinjaa. Labaak aizej uztaisi labu bildi, tas noteikti sniegs vairaak gandariijuma tev pasham un tiem, kas speej to noveerteet.
Tici man, es zinu, ko es saku. Savaa nozaree es nemitiigi saskaros ar juusu nosaukto lameru darbiem, kurus peec tam paartaisu, jo firma beidzot saprot, ka pa leeto vinji ir dabuujushi lielus ***. Esmu runaajusi ar shiem cilveekiem, kas savaa galvaa uzskata, ka vinji ir uztaisiijushi shedervu un nesaprot kaapeec vinjus nenoveertee.
... un esmu secinaajusi, ka cepshanaas par shiim lietaam un stuurgalviigu iipatnju paaraudzinaashana ir bezjeedziiga. Tici man, vinji izmirst ar laiku. Agri vai veelu vinji vai nu mainaas, vai noiet no skatuves. Un "iistie speci" paliek, jo vinjiem ir savi darbi, savas klientuuras, pieredze etc.
Runaajot par speciaalistu truukumu Latvijaa. A tu zini, kur var atrast Latvijaa dzimushos speciaalistus - Anglijaa, Iirijaa, Vaacijaa, Sveicee, Itaalijaa, Spaanijaa. Un nav nedz taisni, nedz liiki jaadomaa, lai saprastu KAAPEEC. Vismaz manaa nozaree tieshaam nevajag nedz smadzenes, nedz rievas, lai saprastu, ka visi, kam ir iekshaa, jau sen ir pametushi sho valsti, kur cilveekam ar zoliidu diplomu maksaa taa kaa apkopeejam Kjiinaa. Lai gan jaasaka, ka daudzaas nozarees to diplomu drukaa uz paaraak cieta papiira un liek paaraak zoliidos vaakos, jo reaalaas zinaashanas un speeja saakt stradaat atbilst Zewa softis liimenim labaakajaa gadiijumaa.
Taapeec Latvijaa paliek tikai patrioti un idioti, kurus nenjem nekur pretii. Ne visaas nozarees gan... paldies Dievam, ka taa.
Lai gan... nez kaapeec mana zobaarste staasta, ka pie vinjas brauc aarsteeties no Eiropas... laikam tomer no tiem pashtaisiitajiem nav tik ljoti bail
Taa kaa... vai tieshaam ir verts shuumeeties par cilveekiem, kuri liek miiksto gan uz tevi kaa profesionaali, gan kaa cilveeku? Diez vai. Taadi ir un buus. Tu tikai teeree savu energiju nelietderiigaa ciinjaa. Labaak aizej uztaisi labu bildi, tas noteikti sniegs vairaak gandariijuma tev pasham un tiem, kas speej to noveerteet.
Mēs (sabiedrība) esam vainīgi pie tā, ka dazi indivīdi šādi uzvedās. Labāk pāraudzināt cilvēku, nekā veicināt sturgalvības nostiprināšanu. Protams, jo autoritārāks viedoklis, jo labāk!
Mēs (sabiedrība) esam vainīgi pie tā, ka dazi indivīdi šādi uzvedās. Labāk pāraudzināt cilvēku, nekā veicināt sturgalvības nostiprināšanu. Protams, jo autoritārāks viedoklis, jo labāk!
Cilveeku NEVAR paaraudzinaat, ja vinjsh to negrib. Taapat kaa dzeeraaju nevar atradinaat no dzershanas, ja vinjsh negrib, piipmani no piipeeshanas etc.
Savukaart, ja cilveeks GRIB mainiities, maaciities, progreseet - vinju nevarees apstaadinaat un vinjsh pats atradiis veidus kaa izaugt. Un ne jau ar spriedeleeshanu var sho izmainju panaakt.
Jaa, beedas izsuudzeet, paklausiities, ka citi ar taa domaa, paglauda galvinju, kaadi vinji tur aaraa ir slikti, nevar un negrib. Aber jeega... Tie tur araa turpinaas stanceet savas bildiites, liist "profesionaaljiem" priekshaa, bojaat Latvijas teelu etc. Ne jau ar pazjeeloshanos un spriedeleeshanu juus kaadu paartaisiisiet.
Kurš ir vainīgs pie tā, ka nemāk izvēlēties preci? adekvātu cenai un kvalitātei. Mums visiem ir dota izvēle! Visur notiek cīniņš par naudu, par kvalitāti par patērētāju tiesībām... Kamēr Tevi tas tieši neskar - par ko satraukties. Lieliski, ja kāds māk nopelnīt!
Protams ka nauda ir galvenais profesionālaja fotojoma , tur kur ir labas samaksas tur ari augstas prasības, u cīņa daudz mazāka konkurences ziņā tas ir ka džungļos, lauvas un tīģeri vienmēr tiek pie medijuma un ir labi paeduši ka ari savus medību laukus aizsarga un nelien citos, bet hienas un šakāļi klīst pa jebkuriem medību laukiem un plēšās pat deļ sprāguša lopa atliekām, kuru ne lauva ne tīģeris pat neapostītu.
Kādu sviestu tu tagad dzen?
Labas samaksas nosaka nevis augstas prasības, bet tirgus situācija! Come on, tu vari būt ģeniāls fotomākslinieks, bet ja tirgum tevi nevajag, tad sorī! Un tieši otrādi, ja tirgum pēkšņi vajadzēs milzumdaudz foto meistarus, tad samaksa uzleks uzreiz.
Tas, ar ko te daži biedri nodarbojas, ir lobē savas intereses, nevis cīnās pret pokemoniem. Lobē tādā veidā, ka mēģina radīt viedokli, ka laba bilde ir kaut kas ekstrēms, kas var sanākt tikai izredzētam lokam, un ka viss pārējais ir mēsls. Protams, ka tas, kas viņus patiesībā interesē, ir šaurs, kontrolējams loks ar tiesībām fotogrāfēt, šobrīd tas ir kā diskusija, nākošais solis būs likums, kā jau "skaistajā un sakārtotajā" Eiropā, kur naivie antiņi milzonīgajā lobisma un savtīgu interešu likumu gūzmā saskata baigo sakārtotību.
martink : Tavas zināšanas par Tirgu un mākslas vai foto biznesu ir kautkādas uzbekistānā izdotas "Politekanomijas" mācību grāmtas līmenī Radošā jomā PIEPARSĪJUMS / PIEDĀVĀJUMS neregulē tirgu bet gān PIEDĀVĀJUMA KVALITĀTE Ja NAV piedāvajumā kvalitātes TIRGUS SABRŪK jo JAUNI MĀKSLINIEKI nav virpotāji , programētāji un vēl visādi ar mehānismiem aizvietojami vai Profenēs ātri saštancējami subjekti RADOŠU DARBU nevar IEMĀCĪT tas vai nu IR vai NAV , TALANTU un SPĒJAS var IZKOPT + ATTĪSTĪT bet IEMĀCĪT pietiekošā tirgū nepieciešamā daudzumā NEVAR šai punktā ir BRUKUŠI neskaitāmi biznesa projekti LATVIJĀ jo VIENKĀRŠI nepietiek sapirkt KRUTĀKO APRĪKOJUMU noslēg LĪGUMU ar kruti straptautisku brendu PAR SADARBĪBU vaig sadabūt SPECUS-TALANTUS kas visu to dzelžu kaudzi darbinās NEVIENS no šadiem projektiem nav NOVILCIS ilgāk par GADU visi 100% IR IZBEIGUŠIES jo LABI SPECI MAKSĀ bet NAUDAS DEVĒJS to nesaprot tāpēc noalgo KAUTKO KO VAR DABŪT parasti "Māku māku , protu protu" un fināls šādam piegājienam ir IEPRIEKŠ ZINĀMS Tava teorija ir balstīta CCCP laiku uzskatā par karu "Galvenais taupiet tehniku karotājus pa taigu vēl saķērsim " apsalūts sviests . Dzelžus var saražot neiedomājamos daudzumos BET SMADZENES kas tos zdelžus IZCILI DARBINĀS var tik Meklēt un KULTIVĒT jo kā jau minēju TALANTI jebkurā nozarē ir IEROBEŽOTS SKAITS
Kas attiecas uz komerciālo foto - bildes katalogam var nosaukt par komerciālo foto, vai ne? Nu tad es uzskatu, ja cilvēks prot lasīt, papraktizēties un kritiski skatīties uz savu darbu, tad šodien sabildēt skrūves vai riepas katalogam - tam nevajag mocīties garus gadus. Nedaudz pareizās literatūras, neliela prakse un pasaulē ir bildes mājaslapai / katalogam kurš ir. nevis nav, jo māksliniekam lielajam ir 2 gadu rinda uz priekšu (hik).
Protams, vāka bilde var nākt no luņa vai andrez. Starp citu, esmu 100% pārliecināts, ka abi divi atteiksies fotogrāfēt pildspalvas, sviestmaizes, apakšbikses vai tamlīdzīgas lietas.
Nenovērtē cilvēkus par zemu, katalogs nav "rocket science" tas, vai cilvēks tādu uztaisīs, vairāk ir atkarīgs no gribēšanas un laika tam pievērsties.
Tas, ko es gribu pateikt - izvēlēties kļūt par fotogrāfu ir tas pats, kas izvēlēties kļūt par pavāru / atvērt savu ēstuvi. Iespēja kļūt par zvaigzni ir, bet tāpēc vien, ka persona X ir kļuvusi par pavāru un izgājusi visas iespējamās prakses, cilvēki nepārstāj gatavot mājās vai pirkt pusfabrikātus.
Līdzīgi, kā tie, kas mīl gatavot, aicina savus draugus uz vakariņām, dārza svētkiem, mēs taisam bildītes ar draugiem par prieku draugiem un šeit apmainamies viedokļiem. Mums patīk process.
Tad atnāk īgns persona X un sāk klārēt, ka mēs esam muļķi un mūsu draugi ir lohi! Un vēl viņam būtu daudz ko teikt, bet vot neteiks! Nafig tādam muļķu baram kaut ko skaidrot?
Te es sāku just, ka mūsu meitenēm ir momentāna reakcija, kas uzreiz prot norādīt pareizo vietu.
martink : Tavas zināšanas par Tirgu un mākslas vai foto biznesu ir kautkādas uzbekistānā izdotas "Politekanomijas" mācību grāmtas līmenī Radošā jomā PIEPARSĪJUMS / PIEDĀVĀJUMS neregulē tirgu bet gān PIEDĀVĀJUMA KVALITĀTE
..šito dzirdu pirmo reizi...ar kvalitāti vari braukt uz CCCP, kuras vairs naf, ja nebūs pieprasījums, tad būsi citrons mēslainē bez tējas, vai arī laidīsi lejā (ne jau bikses) cenu. Viss uz šodienu ie surogātu līmenī jaukā iepakojumā un visi pērk un skata vēl lai būtu atlaides...cik neesu dzirdējis vaimanas par sūdīgiem foto par 40 Ls (30, 50) ...lai taptu kas jauks tur jāieliek dvēsele neatkarīgi no amata...vijole neskanēs, krēla kājas atlīmēsies, ... ...bet tas nenozīmē Luni, ka tev naf taisnība...bet tikai priekš izredzētajiem, kas Molā neiepērkās!!!
Kurš ir vainīgs pie tā, ka nemāk izvēlēties preci? adekvātu cenai un kvalitātei. Mums visiem ir dota izvēle! Visur notiek cīniņš par naudu, par kvalitāti par patērētāju tiesībām... Kamēr Tevi tas tieši neskar - par ko satraukties. Lieliski, ja kāds māk nopelnīt!
Parādi man to ateje, salonu, kur var izvēlēties...papriekšu nauda, tad to kas sanācis...un tikai tad kad esi iekritis, sāc domāt, bet citur tas pats.
Haiduks : Zini a man CITI klienti neintrese kas nevar/negrib maksat par manu darbu , tiesji tapec stradaju tur kur VAR maksat. Needusjam savadakas prasibas un vajadzibas neka paedusjam. Cilveks kuram tuksj veders vai ari vinam "Iesedies" ka berniba bija tuksj veders nespes novertet "Francju virtuvi" jo vinam labak patiks "McDonalds" vai belasji Es ar zinu ka Dargi SMALKI VĪNI man negarsjo esmu Francija/Belgija smalkas pienemsanas izgarsojies visiespejamakos un vislabak no "Sampaniesjiem" man garsjo Rīgas kas būtībā ir sūdīgāks par Francijas lauku samaduju BET MAN GARSJO un ar DARGAJIEM tik vannas vai zabakus mazgat Reiz mana talaika draudzene kuras faterim tasiju interjeru katalogu atstiepa baigako vincuku tur bij vinejusi loterija vindaru saieta ~1500 Eur pudele , nju iedzeram nju neko bet vinai par sausmam es pec paris dienam ar viju Salatus no Rita abiem uztasiju Tapat ari ar BILDEM nu nevaig NABAGIEM bildes viniem vienkarsji nav nekadu prasibu pret limeni vai stilu es ari neuzbazjo man viens no biznesa principiem PASJI NEMEKLEJAM klientus KLIENTI MEKLE MUSS kad atradusji mes domajam VAIG mums tadus vai nee
Vienkarsji patreiz mums pasutijumu ~ 4x vairak neka fiziski spejam izdarit un NAV neviena kas varetu bez mums tos paveikt NAV PAIRU SERTIFIKATU cilvekiem kas nepieciesjami so pasutijumu veiksjanai jo joma kura stradajam un agenturas ar kuram sadarbojamies pirms sak JEBKADAS sarunas parbauda IZGLUTIBA / KVALIFIJACIJA / NODOKLI / REKOMENDACIJAS ja kautkas no siem posmiem nav PAREJO nemaz nesak Ja personazj atbilst visiem minetajiem kriterijiem PASUTIJUMS TIEK PIESKIRTS un CENA nevienu nerausta CIK TAME UZRAKSTISI tik ari samaksas ja reiz VAJAG TADU DARBU Nedoma ka JEBKURAM maksas 180 EUR/h kaut vins butu 5x genijs tikai tam kam bus ATTIECIGA KVALIFIKACIJA un papirs pamegini aizpildi EUROPEAN CURRICULUM VITAE , tiko kads lodzins paliek tuksj vai ciparinji neatbilst FORMU TALAK nevari aizpuldit SVEIKI tadus izpilditajus pretendentus mums nevaig
Tur var piekrist Lunim, bez ne kādas reklāmas parasti klienti atrod paši izpildītājus. Es reizēm joka pec SS reklāmā ielieku kādu sludinājumu par bildēšanu paskatītie kads nu LV ir tirgus, un atklāti sakot ne viens nezvana, ja ari piezvana ta sāk ļoti specifiski par cenam un tehniku jautāt, nu skaidrs ka zvana frukts kurš pats ar to ņemās un grib izzondēt kas un ka. Neesmu izsmalcinātas virtuves specialists bet bernībā biju paedis labi, un belaši man nabija svetku mielasts D
muļķības, ar mūzziku ir tas pats. katram pokemonam tagad mājās ir divas lietas - gitāra un fotaparāts. Ģitāra lai būtu ultramega-mūziķis, foto - nu pašsaprotami
Tas nav modee. tagad rokaa tur mobilo telefonu un klausaas kaut kadu tuc tuc gabalu. izbauda basus no mazaa skaljruniisha
par teemu - katram ir savi iemesli fotografet. katram ir savi iemesli bildes publicet. ja cilveks nemacas no citu kljudam - lai macas no savejam ja cilveks nemacas no savam kljudam - gan dzive izmacis ja dzive neizmaaca, tad... iespeju te daudz, no pilniga pagrimuma lidz pilnigai pieluugsmei, atkariba no apstakljiem.
skaidri zinu, ka nevaru ne tehnikas, ne ari prasmju delj (viens ierobezho otraa izaugsmi un otradi) darit kaut ko profesionali. nu tad ari nedaru, un ljauju stradat. kad pieacinatais pasakuma fotografs pamet labaako skata poziciju, to ienjemu es. bet lidz tam - skatos un macos. man kljudas ir piedodamas, jo daru to delj pashiniciativas. ja man maksa, tad atbildiba ir cita. turklat, vienmer, kad kaut kas +/- nopietns jabilde, kaut kas atgadaas - pedejoreiz filma mistiska karta izradijas tuksha.... labi ka biju rezervi ar digu sabildejis, vareja izlidzeties... no tadam kljudam macas...
muļķības, ar mūzziku ir tas pats. katram pokemonam tagad mājās ir divas lietas - gitāra un fotaparāts. Ģitāra lai būtu ultramega-mūziķis, foto - nu pašsaprotami