Man šodien bija tāds variants,taisu bildi,bet navaru pats bildēt,jo man jābūt kadrā.Ar statīvu tur neder-labi salieku iestādījumus paskaidroju ko man vajag un dodu spiest teiksim ,māsai vai vienalga kam .Rezultātā es iegūstu bildi,bet kas ir autors. Es gribētu dabūt viennozīmīgu atbildi,jo blogā pie pašportretiem pāris reizes esmu sastapies,ka uzdod jautājumu,vai pats bildēji. :oops: It kā jau tāds naivs jautājums,bet varbūt ,tas ir kaut kur precīzi definēts.
zini, man arī dažbrīd ir gadijies tāda pati dom/problēma. Kurš īsti sanāk autors, ja ideja, aparāts, utt, ir mans, bet es pats esmu kadrā, cits vienk spiež pogu.
kopdarbs tas manuprat ir. jo nu ideja ir tava utt, bet podzinja tomer ir janospiezh. un ja tu pats to nevari izdarit tad tomer tas ir svarigi ja kads cits to izdara.
pogspiedēju diez vai var saukt par autoru jo beži vien ja uzprasa kādam uzņemt sevi ar draudzeni/sievu tad pirmais jautājums-a kas jāspiež??? tas tak nav autors!!!
Mjā ,netieku es pie atbildes. Ja pogu spiež ar taimera palīdzību,tad tas ir aparāta bilduks?,koprodukts? Ja cilvēks no malas izpilda tikai statīva lomu ?-,parametri, ideja ,mana.
nemaz ar ne... man piemeram ari bija sitada situacija- izdomaju, kadu bildi gribu un tad siki un smalki stastiju masai lidz centimetriem kas un kur ka janokadre, skatijos rezultatus, kamer bija tiesi pec maniem noradijumiem. ta, ka es teiktu- autors ir tas, kurs visu izdomaja un noorganizeja- otrs pildija stativa un pogas f-ju.
Jums gan interesanta dzīve, ja jāiztirzā jautājums, kurš ir autors kaut kādai grupas bildei, kurā esat redzami paši Varbūt investējiet garās trosītēs un statīvos - problēma atrisināsies
ārzemēs tā daži prakticē. Fotogrāfs visus nostāda (ieskaitot savu mācekli ar fotoaparātu) un idejas arī visas pieder viņam. Pasūta ar nevis to kurš spaida pogas bet pašu autoru.
Pārsvarā debates iet ap to pogas spiedēju! Bet diez vai te būs daudz bilžu, kuras tiek ieliktas ne apstrādātas, ne kropotas, ne kā tamlīdzīgi pārveidotas no izejas materiāla! Tā ka drīzākais, autors tomēr ir pats režisors un scenārists! Un kā tur bija - reportieriem vai vienkārši māksliniekiem - neatceros kur tas bija, bet viņš nofočē, bet apstrādā pavisam cits, tipa, asistents vai tml. Un autros tomēr ir PATS spiedējs. Nu, ja! Tagad sanāk gan tā, gan tā!
Ja nav pārliecības, značit, neesi autors. Ja pārliecība ir, tad tādi jautājumi nerodas... Ja bildē ir tik, cik nospiest pogu, tad autors ir pogas spiedējs. Ja mazliet vairāk, tad tas, kurš šo "mazliet vairāk" izdomā..
................................... salieku iestādījumus paskaidroju ko man vajag un dodu spiest teiksim ,māsai vai vienalga kam . ...................................
mm, nu man šķiet, ka autors ir tas, kas to bildi ir izdomājis, saštellējis kompozīciju un visu pārējo. bet tas, kas pliki nospiež podzioņu arī ir tiaki tas, kas nospiež podziņu.
Man šodien bija tāds variants,taisu bildi,bet navaru pats bildēt,jo man jābūt kadrā.Ar statīvu tur neder-labi salieku iestādījumus paskaidroju ko man vajag un dodu spiest teiksim ,māsai vai vienalga kam .Rezultātā es iegūstu bildi,bet kas ir autors. Es gribētu dabūt viennozīmīgu atbildi,jo blogā pie pašportretiem pāris reizes esmu sastapies,ka uzdod jautājumu,vai pats bildēji. :oops: It kā jau tāds naivs jautājums,bet varbūt ,tas ir kaut kur precīzi definēts.
neatkarīgi kurš uz papīra uzraksta dzejoli...dzejolis pieder tam , kas to sacerējis...arī foto pieder sacerētājam, neatkarīgi kurš spiež pogu...debatēt var tad ja spiedējs tevi pārstāda citā pozā...tā naf vairs tava bilde.
ES stingri parstavu viedokli KA bilzju autors ir PRINTERA operators kas REALI kope bildes + kasiere :? :? :wink: :wink:
visi iepriekš teiktie ir tiešām pakārtoti Luņa teiktajam...es arī mainu savus uzskatus...kas printe, tas autors, kasiere līdzautors, pēc tam kafeinīcā mainās lomām )