Katrā dzīves nozarē, katrā amatā, profesijā ir attiecīga teminoloģija, bez kuras nemaz nevar iztikt, lai raksturotu produktu, izstrādājumu. Lielākai sabiedrības daļai ne šie parametri, ne terminoloģija nafig nav vajadzīga, toties cilvēkiem, kuri ir šajā lietā iekšā, tas ir jāzin. Tā, piemēram, elektriķim ir jāzin kas tas tāds ir spriegums, frekvence, trešā harmoniskā, kosinuss fi u.c. blēņas, kamēr elektrības lietotājam tas viss ir galīgi pie kājas - elektrība vai nu ir, vai nav un tad ir jāceļ tracis. Tas pats ir jebkurā citā cilvēces darbības sfērā ir insaideri un autsaideri. Un nav svarīgi vai runa ir par māla podu ražošanu vai advancēto medicīnu. Tieši tā pati situācija ir arī fotogrāfijā - ir fotogrāfi (insaideri) un skatītāji (autsaideri). Skatītājs skatās uz bildi un viņam tā vai nu patīk vai nepatīk vai ir vienaldzīga. Savukārt fotogrāfam ir jāprot pateikt kāpēc bilde patīk, nepatīk vai ir vienaldzīga. Šeit nav runa par konkrēto gaumi, bet par bildes parametriem, kurus parasti iespējams nosaukt.
Tad lūk, izmantojot Fotobloga meklētājus, es ne pie bildēm, ne forumā neatradu kādu, varētu pat teikt, ka galveno fotogrāfijas parametru. Komentētāji runā par pixeļiem un objektīva izšķiršanas spēju, kam vispār nav nozīmes, bet par pašu galveno, kas veido fotogrāfiju, neviens pat neiepīkstas.
Kā tagad mīl bērnu balsīs runāt reklāmās: Kas tas ir? Kas tas ir par "taboo word", ko neviens nelieto?
Un kāpēc? Nezin, nesaprot, neuzskata par svarīgu?
P.S. Tam, kurš atminēs šo vārdu, no manas puses 20% atlaide jebkuram no Digital Guru Photoshopa vai Lightrooma kursiem.
Savām vajadzībām pazīstu un bieži lietoju vārdu "vēstījums". Ainavās - noskaņa. Portretiem - tēls. Sērijās - koncepcija, stils. Reportāža - stāsts vairākos līmeņos.
Alloxa, Digitalguru.lv ir apmācības firma, nevis personāžs. Bet tā domātā personāža bildes IMHO ir pietiekami labas, lai Tev izdotos viņas tā vienkārši "nolikt"..
Banalizēt un vulgarizēt, tas laikam ir no neveiksmīgas prakses psihiatrijā. Es gan neesmu pētījis Zaulona kadrus ... pietiek jau ar tekstiem, kas atsit vēlmi tos meklēt. Nekā skaista tajos, vien dzīves stresa nogurdināta cilvēka negatīvisms par visu.
Diez vai. No portāliem tu šad tad tiec izslēgts, cik reiz lasīju. Tā ka, kaut ko jau tu apmaiņā pret savu viedokli tomēr saņem. Spēle Muļķītis esot visai nopietna psiholoģiska padarīšana.
taapeec, ka tagad fotografee visi, kam nav slinkums .... jo vairs navcauraam naktiim jaaseezh tumshaa telpaa pie sarkana luktura. Daudz zinaamu pasaulee darbu, kuri iemantojushi uzmaniibu ..... Cilveks skataas uz sho bildi un nespeej atrast slavas/uzmaniibas formulu, JO ..... tas viss naak caur zemazpinju ... un uz to straadaa kraasu/gaisho&tumsho laukumu salikums. Par pixeljiem, asumiem uttt runaa tie, kas nav iedziljinajaushies fotograafijas buutiibaa .....
dansiga:taapeec, ka tagad fotografee visi, kam nav slinkums .... jo vairs navcauraam naktiim jaaseezh tumshaa telpaa pie sarkana luktura.
Un kas tur slikts? Katram savs...cits taa vietaa varbuut dauza logus un dzer-labaak vinjam buutu bijis fotoaparaats-staigaatu un focheetu ko grib, ij netaisiitu citiem materiaalus, un ne tikai, zaudeejumus...
cauraam naktiim jaaseezh tumshaa telpaa pie sarkana luktura
Vispārējs stereotips. Naktīs tomēr var arī gulēt, bet strādāt dienā. Es naktī nekad neko nekopēšu - ne slapjajā procesā ar foto palielinātāju, ne no kartes uz datoru.
Starp citu, 2GB SD karte aukstumā vakar beidza pastāvēt. CF nekad nav tā uzvedusies.
dansiga:taapeec, ka tagad fotografee visi, kam nav slinkums .... jo vairs navcauraam naktiim jaaseezh tumshaa telpaa pie sarkana luktura. Daudz zinaamu pasaulee darbu, kuri iemantojushi uzmaniibu ..... Cilveks skataas uz sho bildi un nespeej atrast slavas/uzmaniibas formulu, JO ..... tas viss naak caur zemazpinju ... un uz to straadaa kraasu/gaisho&tumsho laukumu salikums. Par pixeljiem, asumiem uttt runaa tie, kas nav iedziljinajaushies fotograafijas buutiibaa .....
+1 tikai piebildīšu tavam "un uz to straadaa kraasu/gaisho&tumsho laukumu salikums." un vel daudz kas cits, ko Lapins nav pieminējis... jo pat viens mazs "štruntiņš" spēj nolaist vai pacelt bildi uz citu līmeni.
Par tēmu - jau bildēšanas sākumposmā Meistars brīdinaja -šis jautajums fotoliteratūrā tikai virspusēji apskatīts. Lai meklējot infu pie Mākslas skolu, Akadēmiju beigušajiem, ari literaturu. Dzīve saveda ļoti tuvu ar maksliniekiem, tikai - laikam esu bijis neuzmanīgs skolnieks. P.S. Oriģinalā SanDisc (6kl) pie -18 stādā lieliski, aķis arī nesēžas - tas man ir iekškabatā, vadiņi uz fotiku. Pazistams reportieris gan teica - lietojot tikai Lexar Pro. Viņš jau gan maizīti ar to pelna, jāpieiet nopietni.
Man ir svarīgs sižets, doma. Vienalga, vai klusā daba fočēta vai portrets utt. Manu uzmanību piesaista bildes, kurās skatoties, redzu kaut ko vairāk par nofotagrēfēto....spēju nolasīt stāstu, fantāziju rosinoša utt. Vēl nesen, skatoties vienu bildi, acaras acīs sariesās. Mēģināju atšifrēt manu emociju cēloni, nesanāca Gribas tā gari rakstīt, bet, ja īsi, tad nezinu.
dansiga:... nav cauraam naktiim jaaseezh tumshaa telpaa pie sarkana luktura.
prātīgāk sēdēt pie AGFA 113 dzeltenzaļā lāktura!
dansiga:Par pixeljiem, asumiem uttt runaa tie, kas nav iedziljinajaushies fotograafijas buutiibaa .....
a no kā tā bilde nez sastāv? es vēl pirkristu redakcijā "TIKAI Par pixeljiem, asumiem uttt runaa tie, kas nav iedziljinajaushies fotograafijas buutiibaa ....."
fotto:runā par pixeļiem un objektīva izšķiršanas spēju, kam vispār nav nozīmes
tas nu būs mazliet pārspīlēts, ka pixeļiem un objektīva izšķiršanas spējai nav nozīmes. vai burvju vārdiņš mutabor ir "gaisma"?
Harald, kas tās pa muļķībām? Topika autors- (arī gana autoritatīvs un gudrs pasniedzējs un labs fotogrāfs) savā blogā raksta konkrēti:
"...Vienā cenu kategorijā visas kameras ir vienādas. Pilnīgi. Vienīgais kam derētu pievērst uzmanību ir tas, kā kamera ieguļas rokā, vai tā atbilst rokas formai. Kas attiecas uz visām tām tehniskajām lietām, ko tik ļoti mīl apsūkāt visādos fotogrāfiskajos forumos, tad tām nav absolūti nekādas nozīmes...." (c) fotto
Liela daļa taisnības jau šajos vārdos ir, bet tomēr atļaušos piekrist tikai daļēji. Vismaz es, pasniedzējs būdams, tik kategriski atturētos rakstīt- sevišķi kā infu iesācējiem.
gatis, da ej ka pupaas ...... menedzheri, lai viss rulleetu, vajaga jebkuram maaxliniekam ....... vai viiriec vai sieviete ...... a bagaats viirs nemaz nenaaktu par skaadi ;-))))))
dansiga:gatis, da ej ka pupaas ...... menedzheri, lai viss rulleetu, vajaga jebkuram maaxliniekam ....... vai viiriec vai sieviete ...... a bagaats viirs nemaz nenaaktu par skaadi ;-))))))
haralds, jaa - bilde sastaav no xxxxxxxxx izjuutu gabalinjiem ........ netaisos tevi parliecinaat ... pietiekami daudz esmu lasiijusi/skatiijusies .... un par SHO esmu parliecinaata /........