Harald - orģināls digitāļņikiem ir tā bilde kuru tu pa taisno no fočuka izdrukā ārā un neko ar to bildi nedarot. Kaut mazākā darbība ar bildi (kaut horizonta iztaisnošana) vairs nav orģināls.
zazis:Harald - orģināls digitāļņikiem ir tā bilde kuru tu pa taisno no fočuka izdrukā ārā un neko ar to bildi nedarot. Kaut mazākā darbība ar bildi (kaut horizonta iztaisnošana) vairs nav orģināls.
Tad jau jebkura bilde uz papīra nav oriģināls. Takš, ja filmiņas kadrā ir šķībs horizonts, to tak, kopējot uz papīra, arī izlabo
Man liekās smieklīgi, ka gandrīz katru dienu ir kāds ieraksts forumā ar zemtekstu - digitālais sūkā Es saprotu, ka var cepties par to, kā bilde fiziski ilgāk saglabāsies, bet uz ko tas tiek tēmēts, ja 90% fotobloga auditorija vispār nemaz neplāno, ka varbūt kādreiz vecumdienās kādam savajadzēsies bildi, bet vienkārši fočē savam priekam un gaida 555... Un vai bildes vērtība mainīsies, ja viņa būs nostāvējusi 10 gadus izdrukāta un apstrādāta, vai izprintēta pēc 10 gadiem dienu pirms pārdošanas(kas gan būtu lētāk)?
smartins:.Man tāds jautājums - ir kaut kāda tehnoloģiska iespēja mājas apstākļos JPG uzkopēt uz sudraba papīra, tāpat kā no filmiņas?
jap! uztaisi melnbaltu un repro kantorii izdzen uz filmas un taisi kontaktkopijas. pat palielinaataajs nav vajadziigs!!!! veel var ekstreemi izdariities ar projektoru rezultaati interesanti
Katram ir labumi un ir trūkumi. (par pirmajā lapā lasīto) Galvenā atšķirība, ka filmas var uztīt uz kājām, bet diskus izmantot kā auskarus
Zazis, orģināls ir autora radīts darbs, kopija ir pavairošana no šī darba , bet no jpg pakruķījot kaut ko radīsies cits orģināls, nevis kopija... bet no jpg izdrukāti simts attēli būs oriģinālu tiražāšana, bet ne kopijas... tāpat kā visi pieclatnieki ir orģināli, kuri der maksāšanai
stasts iz dzīves: pirms dažiem gadiem, uznaca lielais, pēkšņais sals, kamēr biju Rīgā, un, netiku uz mājām.. Atgriežoties, majas atklājās pārsalusi radiatora caurule, un, sekojot visiem Mērfija likumiem, bija tecējis ūdens, uz pirma stava istabu, un, tieši kastē ar klasiskajām fotogrāfijām. Labi, ka atklaju laicīgi, un, kamēr vel bildes bija slapjas, varēja tas atdalīt un izlikt žāvēties.. dažas paciņas bijs salipušas jau pamatīgāk.. Drusku velāk tas atklātos, tad- čau visām bildēm! Līdz tam arī biju domājis, ka digitālā formā nedroši bildes glabāt..
Bzh:Nav nevienam tieši vērsts jautājums, bet tīri ziņkārībai.
Kas jākopj vairāk. Digitālā informācija (tipa 1x 5gados jāpārkonvertē uz citu formātu un jāieraksta citā nesējā) vai informācija uz papīra/filmas (atbilstoši uzglabāšanas apstākļi, sausums, putekļi, žurkas u.c. faktori)?
kaut vai katram mājas arhīvā noteikti ir dažas pirmskara laikā kopētas bildītes, ja sausumā un tumsā turētas, tad pat pārsteidzoši labā kvalitātē. Man pat glabājas vectēva savulaik bildēti negatīvi, visi lietojami un kopējami. un tagad iedomājieties jūsu, fotoamatieru arhīvu- CD, DVD un ārējos cietņus. Kādas ilūzijas jūs lolojat ka jūsu mazmazbērni spēs pēc 50-80g no to sabirzušajām atliekām ko izdabūt ārā apskatei? Domāju tikai pie nosacījuma ka ik pa 5g jūs, jūsu bērni(skolnieki-sekotāji) rūpigi visu pārkopēs uz jaunākiem datu nesējiem. Bet fotofilmas, ja pat visu aizmirstas, nogulējušas kur bēniņos kastēs 50g, ar pāris paaudžu iztrūkušo kopšanu, bieži vien ir lietojamas. Tā ka kamēr vien mēs savu gigitālo foto failu kodu neiegravēsim akmenī, bet trauslos plastmasas knibuļos, nav ko cerēt ka mūsu darbus kāds skatīs nākotnā
Un man pašam nācās izmest vairākus 6-8g vecus CD ar oriģināliem, kuri vairs nelasījās ne uz viena datora. Kā pa nelaimi nebiju laikus uztaisījis kopijas. Domāju tādi gadījumi katram ir bijuši, kuri jau vairāk kā 5 gadus nodarbojas ar digi foto.
te jau ir tas "sāls", ka digitalo orģinālu sakopē n-tajos variantos, bet, filmiņa ir tikai viena (nu, lielakoties.. var jau to arī nokopēt, protams).. ir ļoti daudz iespējas to pazaudēt neatgriezeniski..
Bet viss mans personīgais analogais foto arhīvs ( ~1000negatīvi un slaidi) vēl arvien sveiks un vesels jau vairākus desmitus gadus, katra filmiņa sagriezta glabājas papīra konvertā, tie savukārt kartona kastēs, kastes koka skapī sausā, vēsā telpā. Protams telpa var nodegt, applūst ar ūdeni, bet tas tpu tpu tpu pagaidām gājis secen. Un šis arhīvs neprasa it nekādu kopšanu, neko nevajag regulāri pārkopēt, pārcilāt. Varu jebkurā brīdī paņemt kaut pirms 20g bildētu kadru, nest to nokopēt vai arī ieskenēt tepat mājās. Secinājumus izdariet paši.
Pinus:te jau ir tas "sāls", ka digitalo orģinālu sakopē n-tajos variantos, bet, filmiņa ir tikai viena (nu, lielakoties.. var jau to arī nokopēt, protams).. ir ļoti daudz iespējas to pazaudēt neatgriezeniski..
arī fotofilmas var(un tā arī darīja) pārkopēt pārfotogrāfējot. Tik es vairāk runāju par analogā foto lielo priekšrocību ilgdzīvošanā un minimālaja apkopē ko tas prasa. Un esi godīgs- tu atcerēsies visām CD kopijām pēc 5g atkal taisīt kopijas? Pie tam CD mēdz iziet no ierindas arī ātrāk, tā teikt sīkie defekti jau uzražojot. Un tad vēl zagļu faktors, neviens nezog vecas kurpju kastes ar negatīviem, bet CD un cietņi, datori bieži aizceļo nezināmos virzienos uz neatgriešanos
60uz5komats6:Pēc 50gadiem 90% no mūsdienu digitālajiem šedevriem vairs nebūs,cietie diski izbeidzas,vai kļūst nesavietojami dēļ interfeisa,vai failu sistēmas,CD/DVD/BR matricas pēc 5 gadiem drīzāk lasīsies,nekā nelasīsies,toties pēc 10gadiem drīzāk nelasīsies,kā lasīsies,plus jautājums par failu sistēmu un failu formātu savietojamību(pirmā fotošopa .TIFF nelasa mūsdienu fotošopi un otrādi).Digitālais arhīvs dzīvo tikai tik ilgi kamēr ir kāds,kas to apkopj un apčubina,pārseivo jaunākos formātos un regulāri pārraksta jaunākos nesējos,līdzko martricas un cietie diski nonāk kādā pažōbelē uz gadiem 50,tā digitālā arhīva vairs nav. Citu starpā KinoFotoFono dokumentu arhīvs ciparu failu glabāšanai lieto magnētiskās lentas un optikāļus ,bet tas arī vairāk par pārdesmit gadiem nevelk. Drošākais un pieejamākais saglabājamais materiāls joprojam ir melnbaltā filma,un ja labi grib ,tad arī krāsainus darbus var tajā pašā melnbaltajā filmā saglabāt.Tuvākos simts gadus skaneri eksistēs un filmu jebkurā gadijumā varēs ieskanēt.
jap, SHITam piekriitu 100%. runaa ka pat zinaatnieki suuta zinjas par zemes eksistenci un muuusu veesturiskajiem sasniegumiem kopeetus uz filmas tiem tur zaljajiem uz citu planeetu [kamoon portreti, filmas neviens nepaartin, ja paartiitu tad driiz vien nebuutu skataamas skraapejumu deelj vai arii pliistu 101 gabalos
nu, domāju, ka arhīva pārkopēšana nav nekas nereāls.. CD, protams, neparkopētu, bet, mans arhīvs glabājas uz vairakiem kompjiem, un, pavisam bez īpašas piedomāšanas tiek pārkopēts, attīstoties tehnikai, nakot jaunākiem dzelžiem.. un, pat pieļaujot zagļu iespēju, nez vai ta uzreiz vienlaicīgi nozags visus.. Papildus tam, protams, uz kādiem DVD varētu uzmest, un, nebūt nav tik grūti tādus parkopēt..
Pinus:nu, domāju, ka arhīva pārkopēšana nav nekas nereāls.. CD, protams, neparkopētu, bet, mans arhīvs glabājas uz vairakiem kompjiem, un, pavisam bez īpašas piedomāšanas tiek pārkopēts, attīstoties tehnikai, nakot jaunākiem dzelžiem.. un, pat pieļaujot zagļu iespēju, nez vai ta uzreiz vienlaicīgi nozags visus.. Papildus tam, protams, uz kādiem DVD varētu uzmest, un, nebūt nav tik grūti tādus parkopēt..
tātad ja iet runa par ātru un ērtu pārkopešanu, tad visdrīzāk visi datori, cietņi glabājas vienviet vai ne? Tātad zaglis mierīgi vienā reizē var visu savākt, un datori ir vieni no populārākajām lietām ko zog, jo viegli realizēt kaut detaļās, maz sver, maksā bieži vairākus simtus. Man personīgi zināmi 2 fotogrāfi ar palielu pieredzi, kuriem tā aiznests gandrīz viss fotoarhīvs, un ar galiem. Zinu daudzi rūpīgi profi visu digi arhīvu glabā vismaz 3 veidos kopijās- cietņos/datoros, DVD seifā un vēl labāko darbu izlasi kur uz servera. Bet cik tādi rūpīgi paranoiķi ir? uz pirkstiem saskaitāmi. Pie tam kā tu atcerēsies regulāri atjaunot tās kopijas? Modinātāju tak neliksi, visu galvā paturēt nevar. Un ir reizes kad jāsteidzas un nav laika dublēt kopijas. Vai tev pēkšņi nojūk-nozog cietni kas kalpojis vairākus gadus un uzkrājis pārsimt gb bilžu, tak nespēsi no galvas atcerēties kas tieši tur bija un ko nu atkal jāpārkopē? Vienvārdsakot, jo lielāks digiarhīvs aug, jo vairāk galvassāpes.
Es te kādreiz kolexcionēju Kleo studijas ražojumus konkrēti Elzu Kreicbergu , tante kas 30 gados Latvijā taisija kā "Goljivudā knipsē" ar lielām ēnām un art pozām , ot šamās bildes kaut 80 gadu viņam un spriežot pēc "Insext" pēdām ar pie sienas stavejušas gana ilgi ISSSTĀS kā šūdien tasitas kautgan pat tonētas brūnas , a vo pamatne gan pabalejusi PASPARTŪ
redboot:Man liekās smieklīgi, ka gandrīz katru dienu ir kāds ieraksts forumā ar zemtekstu - digitālais sūkā
Nebūt ne. Digitālo fototehniku lieto visi. Citāts ir par vērtīgo fotomateriālu, kam tiek piemēroti zināmi noteikumi, ja to vēlas pirkt un pārdot. Visi tik par to glabāšanu runā. Varam uztaisīt tādu kā sacensību - kurš pirmais saņems no lieliem ārvalstu muzejiem atbildi uz jautājumu par tehniskajām prasībām fotokopijām, ko šie iegādājas. Cita lieta, ka 555 saņēmēji nav izmantojuši vietējā muzeja piedāvājumu izstādīt viņu kolekciju visnotaļ reprezentablā veidā.
"Aicinām fotogrāfus, kuratorus, foto apvienības vai citus interesentus iesniegt izstāžu pieteikumus 2010. gadam Latvijas Fotogrāfijas muzejā, sūtot pieteikumus līdz šī gada 21. septembrim uz adresi info@fotomuzejs.lv."
Kādas ilūzijas jūs lolojat ka jūsu mazmazbērni spēs pēc 50-80g no to sabirzušajām atliekām ko izdabūt ārā apskatei? Domāju tikai pie nosacījuma ka ik pa 5g jūs, jūsu bērni(skolnieki-sekotāji) rūpigi visu pārkopēs uz jaunākiem datu nesējiem. Bet fotofilmas, ja pat visu aizmirstas, nogulējušas kur bēniņos kastēs 50g, ar pāris paaudžu iztrūkušo kopšanu, bieži vien...
Piedodiet par domas tiešumu, bet izteikšos par šī autora visiem komentāriem šajā tēmā: Nu kur tik debīls?
Man ir viens pats ārējais Lacie cietais disks uz terrabaitu. Tajā ir sakopēts viss ko es savā mūžā esmu nobildējis. Viss ko mana sieva ir bildējusi un viss ko mans tēvs ir bildējs. Vēl tur ir noarhivēts daudz kas no citiem bildētājiem saņemtais un tamlīdzīgi. Disks ir bišķi pāri pusei pilns. Vēl es gribu dabūt arhīvu ko manas vecās mātes brālis ir bildējis (sen jau aizsaulē, bet kādiem radiem vajadzētu būt tās platās un 35mm filmas, jo viņš ar šo lietu aizrāvās) un arī to visu es dabūšu tajā diskā iekšā, perfektā arhīva kvalitātē.
Un tagad klausies - lai es šo visu savas dzimtas bildējumu nodublētu, man nepieciešamas trīs līdz piecas stundas. Man pat tas jau ir nodublēts - man vēl ir četri pusgigabaitīgi Lacie diski, kuros attiecīgais krājums mētājas izkaisīti. Bet nesen es pieliku pūles un tajā terabaitīgajā uztaisīju kārtīgu arhīvu - izdzēšot dublikātus, kas visādu arhīvēšanu rezultātā arī bija savairojušies. Un cik laika Tev, Zaļais Cilvēciņ, aizņem Tava skapja un diapozitīvu pārkopēšana? Nemaz nerunājot, ka 30 gadus vecas ORWO vai kā viņas tur sauca, filmiņas šobaltdien izskatās diezgan bēdīgas. Tās vajag pārvērst citā formātā (JPG) pēc iespējas ātrāk...
Jo gadu atpakaļ Nikon 9000 skaneri varēja nopirkt pa 1600 USD perfektā un mazlietotā stāvoklī, jaunu pa 2100 USD. Tagad Lietotu var nopirkt pa 2000 USD, Un jaunu pa 3000 USD - kvalitatīvus skanerus, ta` vairs neražo... A bet ir cilvēki, kam tos vajag. Piemēram man vajadzēja un es nopirku
Piedodiet par domas tiešumu, bet izteikšos par šī autora visiem komentāriem šajā tēmā: Nu kur tik debīls?
Man ir viens pats ārējais Lacie cietais disks uz terrabaitu. Tajā ir sakopēts viss ko es savā mūžā esmu nobildējis. Viss ko mana sieva ir bildējusi un viss ko mans tēvs ir bildējs. Vēl tur ir noarhivēts daudz kas no citiem bildētājiem saņemtais un tamlīdzīgi. Disks ir bišķi pāri pusei pilns. Vēl es gribu dabūt arhīvu ko manas vecās mātes brālis ir bildējis (sen jau aizsaulē, bet kādiem radiem vajadzētu būt tās platās un 35mm filmas, jo viņš ar šo lietu aizrāvās) un arī to visu es dabūšu tajā diskā iekšā, perfektā arhīva kvalitātē.
Un tagad klausies - lai es šo visu savas dzimtas bildējumu nodublētu, man nepieciešamas trīs līdz piecas stundas. Man pat tas jau ir nodublēts - man vēl ir četri pusgigabaitīgi Lacie diski, kuros attiecīgais krājums mētājas izkaisīti. Bet nesen es pieliku pūles un tajā terabaitīgajā uztaisīju kārtīgu arhīvu - izdzēšot dublikātus, kas visādu arhīvēšanu rezultātā arī bija savairojušies. Un cik laika Tev, Zaļais Cilvēciņ, aizņem Tava skapja un diapozitīvu pārkopēšana? Nemaz nerunājot, ka 30 gadus vecas ORWO vai kā viņas tur sauca, filmiņas šobaltdien izskatās diezgan bēdīgas. Tās vajag pārvērst citā formātā (JPG) pēc iespējas ātrāk...
Jo gadu atpakaļ Nikon 9000 skaneri varēja nopirkt pa 1600 USD perfektā un mazlietotā stāvoklī, jaunu pa 2100 USD. Tagad Lietotu var nopirkt pa 2000 USD, Un jaunu pa 3000 USD - kvalitatīvus skanerus, ta` vairs neražo... A bet ir cilvēki, kam tos vajag. Piemēram man vajadzēja un es nopirku
Un lai to disku ar saturu pakāstu pietiek tikai vienreiz viņu ieslēgt.Es pakāsu ārejo WD500,kas tika tikai retu reizi pieslēgts pie kompja,lai tur ierakstītu failus,bet vienā jaukā dienā ieslēdzot jobņijās tā diska ārejais barošanas bloks un nosprāgšanas brīdī ieblieza cietnī nevis +5/+12V,bet krietni vairāk ar ko nocepa diska elektroniku,pagaidām neesmu atradis tāda modeļa cieto,no kura paņemt elektroniku. Visa tā rožainā ciparbūšana strādā tikai tikmēr kamēr Jūs pats personīgi to visu pārkopējat,dzīvē gadās visādi un ,ticiet man,Jūsu tiešajiem pēcnācējiem tuvākos 30-50 gadus neinteresēs kautkādas ciparhuiņas,kas nav trīsdimensiju un ar vismaz 300megapikseļiem,tad kad viņus sāks interesēt vecmāmiņu laika 24mpix plakanās bildes,arhīvs vairs nebūs ne nolasāms ,ne dešifrējams.Lai aizmirstu pārrakstīt pat nevajag nomirt,pietiek mainīt dzīvesvietu un DVD/HDD iepakot kādā kastē,kuras saturs nav pirmā nepieciešamība jaunajā dzīvesvietā (zinu šitādu gadijumu ar optikāļim).Iekārta,ko mēs šobrīd devējam par skaneri,kaut kādā formā arī turpmāk eksistēs un paralēli ikdienišķai trīsdimensiju objektu digitalizēšanai ,tā arī spēs digitalizēt plakanus caurspīdīgus un necaurspīdīgus oriģinālus. Bet pieļauju,ka pasaules muzeju un arhīvu speciālisti itiešam ir stulbi lohi,kas nespēj pat iedomāties,ka visas viņu problēmas ir atrisināmas ar divām rezerves kopijām un divu noliktavu īries līgumiem uz 99 gadiem dažādos kontinentos.
Visa tā rožainā ciparbūšana strādā tikai tikmēr kamēr Jūs pats personīgi to visu pārkopējat,dzīvē gadās visādi un ,ticiet man,Jūsu tiešajiem pēcnācējiem tuvākos 30-50 gadus neinteresēs kautkādas ciparhuiņas,kas nav trīsdimensiju un ar vismaz 300megapikseļiem,tad kad viņus sāks interesēt vecmāmiņu laika 24mpix plakanās bildes,arhīvs vairs nebūs ne nolasāms ,ne dešifrējams"
Precīzi. Mans terabaitīgais brīnums ātri vien failu sistēmā sapinās, likās, ka būs miris, bet es šo caur Linux atkodu. Padevās. Tas ir brīnums, ka tie olu grozi vēl strādā, ja tiek bieži izmantoti un rakstīts-dzēsts no tiem.
Vaards aizmirsa pateikt par savu pieredzi saistībā ar muzeju iepirktām jpg izdrukām. Ja nu tādas nemaz nav? Tad - kā teiktu Vaards, ja būtu veclaiku kungs no Krievijas, сударь, извольте не*издеть.
Svilpi, muzeji ir dikti priecīgi, ja tu viņiem uzdāvini bildes par pliku velti. Iepirkt viņi vispār neko neiepērk. Es uzdāvināju divus CD diskus ar JPG bildēm. Muzejs bija ārkārtīgi priecīgs. Un zini kas tajā CD bija iekšā? Nekas īpašs, gadus 7 atpakaļ divās dienās apbraukāju savu ciemu un nobildēju visas mājas tajā. Elementāri, ciema muzejam ir ah*ennā vērtība - kāds tas ciems izskatījās piecus gadus atpakaļ. Dažu māju vairs nav. daudzām vecajām ir plastmasas logi. Un tagad iedomājies par šādu projektiņu pallādija izpildījumā.
Vispār, es domāju šādu pasākumu vēlreiz atkārtot. Iespējams ar 10 gadu nobīdi būtu baigi labais.
> Un lai to disku ar saturu pakāstu pietiek tikai vienreiz viņu ieslēgt.
Negribu būt nepieklājīgs, bet tā vien gribās atkārtot to mājienu uz debīlismu. Es tur augstāk rakstīju 2-5.stundas. Tas ir laiks, kurā 010101010100101010100 visa šitā herņa pārskalojas no viena nesēja otrā, kaut piektajā, desmitajā. Pat piecdesmit nesējos to visu sarakstot tas būs lētāk, drošāk, ērtāk nekā pallādija kopijas.
Par trīsdimensiju skaneriem un megapikseļiem vari aizmirst. Tās ir pilnīgas muļķības. Debīlisms kā teikt. Cilvēce virzās uz lētāku risinājumu izmantošanu. Mūsdienu mobilais telefons diemžēl nevar sacensties ar 1905.gada stikla platēm.
60uz5komats6:Aha,un tie muzeja tantuki protams tās ripas ik pa 5 gadiem pārrakstīs uz jaunām Tayo Yuden matricām...
Nu labi, tantuki nepārrākstīs. Bet manā terrabaitā `ta ir palicies tas folderis. Man tikai būs zināmas problēmas to atrast - tajā laikā es vēl neveidoju folderus pa tēmām ar gadiem,mēnešiem, dienām to priekšā. Tie visi faili bija lielos bilžu blāķos. ;-)
Vaards:> Un lai to disku ar saturu pakāstu pietiek tikai vienreiz viņu ieslēgt.
Negribu būt nepieklājīgs, bet tā vien gribās atkārtot to mājienu uz debīlismu. Es tur augstāk rakstīju 2-5.stundas. Tas ir laiks, kurā 010101010100101010100 visa šitā herņa pārskalojas no viena nesēja otrā, kaut piektajā, desmitajā. Pat piecdesmit nesējos to visu sarakstot tas būs lētāk, drošāk, ērtāk nekā pallādija kopijas.
Par trīsdimensiju skaneriem un megapikseļiem vari aizmirst. Tās ir pilnīgas muļķības. Debīlisms kā teikt. Cilvēce virzās uz lētāku risinājumu izmantošanu. Mūsdienu mobilais telefons diemžēl nevar sacensties ar 1905.gada stikla platēm.
Debīlisms,ne debīlisms,bet 3D fotoaparāts ir pieejams fuji izpildijumā un šogad būs gan samsunga,gan sony 3d ziepji,divacu videokameras arī jau ir biezā slāni sastrādātas,3d skaneri lieliem un nelieliem priekšmetiem un 3d printeri arī nav nekāda fantastika,parasti rerāli strādājoši verķi.Pieņemt,ka pikseļu daudzums attēla fiksēšanas ierīcēs nepalielināsies,arī nav gluži saprātīgi.
Deviņdesmitajos gados tādu redzēju. Vācu kuģubūves tehniskajā universitātē tāds bija - domāts tīri zinātniskiem risinājumiem. Un arī šobaltdien viņs palicis tāds pats - tīri zinātniskiem risinājumiem. Un arī nākotnē viņš būs tāds pats - tīri zinātniskiem risinājumiem. Ne svilpis, ne 60komats, ne Vaards tādus nelietos izklaidei. Ar šo beidzu savu dalību bērnišķīgajā tēmā, apnika.
Un arī šobaltdien viņs palicis tāds pats - tīri zinātniskiem risinājumiem. Un arī nākotnē viņš būs tāds pats - tīri zinātniskiem risinājumiem. (...) apnika.
I visited the big home entertainment show IFA in Berlin, Germany just few days ago and I was impressed how many companies discovered 3-D and plan to bring some new products for end-consumers.
Un arī šobaltdien viņs palicis tāds pats - tīri zinātniskiem risinājumiem. Un arī nākotnē viņš būs tāds pats - tīri zinātniskiem risinājumiem. (...) apnika.
I visited the big home entertainment show IFA in Berlin, Germany just few days ago and I was impressed how many companies discovered 3-D and plan to bring some new products for end-consumers.
Vaards garantē, ka nebūs. Pat apsola!
Ok, precizēšu, jo apskatījos attiecīgos linkus.
Es nerunāju par Tevis norādītajām 3d muļķībām, kas patiesībā ir 2d. Es runāju par iekārtām, kas dzīvē būvē reāli aptaustāmus 3D objektus - uzprintē pēc autokada rasējuma reāli taustāmu modeli. Šīs te blēņas ar 3D filmām u.c. redzes mānīšanu, protams paralēli eksistēs. Tieši tāpat, kā tās eksistē paralēli visu laiku, gandrīz kopš kino izgudrošanas. Un būs arī turpmāk nepopulāras. Cerams