Tas no sērijas: sila est, uma nenado... latviski: jā prāta nafff, spēks palīdzēs... BET ir teiciens labāks: rāpot dzimušais, nekad nelidos, tas par gudrīšiem.... Vari roķeles plivināt arī miljons stundu.
Tā noteikti nav jauna grāmata. Kādu laiku atpakaļ to pat lasīju. Gladvels uzsksta, ka talants nav nepieciešams. Talants slēpjās spējā nokoncentrēties uz mērķi. Tīri perspektīvai - ripisks Latvijas darbinieks, darbam velta ap 1500 stundām gadā. Fotoblogeru vaurums pat vēl mazāk. Līdz ar to 10k stundas profesijā ir grūti daudziem sakarīgā laikā savākt.
Ansels Adams uzskatīja, ka fotogrāfam ir jāuztaisa 10k bilžu līdz tas var sākt labi bildēt. Un viņš pamatā bildēha ar 10x8 un 4x5 kamerām ...
ak34: Gladvels uzsksta, ka talants nav nepieciešams. Talants slēpjās spējā nokoncentrēties uz mērķi.
Par to varētu strīdēties daudz un dikti: Edisons uzskatīja, ka panākumi ir 99% darba un 1% talanta. Un viņam būs bijis daudz taisnības, jo tajā pašā fotogrāfijas jomā (un pat fotoblogā!) varu nosaukt dažus, kuri ar 100% darbaspējām mēģina kompensēt tā 1% trūkumu. Un nesekmīgi. Tāda lieta kā talants tomēr eksistē!
ak34: Gladvels uzsksta, ka talants nav nepieciešams. Talants slēpjās spējā nokoncentrēties uz mērķi.
Par to varētu strīdēties daudz un dikti: Edisons uzskatīja, ka panākumi ir 99% darba un 1% talanta. Un viņam būs bijis daudz taisnības, jo tajā pašā fotogrāfijas jomā (un pat fotoblogā!) varu nosaukt dažus, kuri ar 100% darbaspējām mēģina kompensēt tā 1% trūkumu. Un nesekmīgi. Tāda lieta kā talants tomēr eksistē!
100% darbaspējas nav nekas, ja tās ir dažas stundas nedēļā Tas ir tikai relatīvs lielums. Nedomāju, ka mums te ir daudz tādu, kas fotogrāfijā ir ieinvestējuši tās pašas nelaimīgās 10k stundas.
Es reiz filmu laikmeta izskaņa rēķināju ka pats esmu izbildējis ~20000 Filmu un apstrādājis ~30000 svešas pamatā platās 120 nieces Digiēra gan mani iemācijusi bildēt daudz trakāk BET tas pamatā uz DIGi tehnisko nepilnīgu reķina Bet nu jāmacās ir nepārtraukti tehnaloģijas attīstās tik strauji ka lai būtu tehnaloģiskā līmenī vislaik jāapgūst kautkas jauns , ko ar vislaik daru Tas ka JEBKURU var iemācīt darīt jebko perfekti ja 10000 stundas šo trenc cauri darīt vienu un to pašu , nezinu nezinu FOTO jomā 2/3 Pasažieri nevar iemācīties elementāras lietas puslidz pieņemami kur nu vēl perfekti Pamatā cilvēki nevar iemācīties dēļ domāšanas īpatnībām. Atceros francijā kādas 3 reizes esmu no neko darīt cauri "Vīnu skolai" un tikai viens no MEISTERIEM bija izcils sava amata specss , pārējie tā "Showmeņi" Onka perfekti noteica KĀPĒC es kautko nevaru vai ir savādāk kā VIŅAM vai citiem. Visa vaina cilvēka domāšanas struktūrā un reģionā kur šis dzimis audzis. Ziemeļnieku nav iespējams iemācīt PAZĪT VĪNUS , viņa reģionā nav tādu smaržu un garšu kā tur kur audzē vīnogas siltzemju augu un ziedu , lidz ar to viņš pie PAMATĪGA treniņa var notiekt vīna VECUMU ne reģionu un sastāvu , VAR IZLIKTIES un mīnet šad tād sanāk ar trāpit NINOT pēc kautkādām "Sekundārām" paszīmēm ne paša produkta Piemēram pazinu cil`veku kurš teicami orentējās Vīnos un Cigāros UN PĀRSTEIGUMS , tik pēc daudziem gadiem uzināju ka Onkam kurš bij dārznieks pēc viena diploma NEJŪT nedz smaržu nedz garšu jau 50 gadus Tāpat ar Makslām un foto. Cilvēks kurš dzimis vietā kur nav nekā fantāziju raisošā apkārt vieni truleņi un zaļas bleķa rotaļlietas PRINCIPĀ nebūs spējīgs uz kautko "SKAISTU" klasiskā izparatnē , dara viņš to 100 vai 10000 , Gudris pats tam teicams piemērs
ak34:Tīri perspektīvai - ripisks Latvijas darbinieks, darbam velta ap 1500 stundām gadā. Fotoblogeru vaurums pat vēl mazāk. Līdz ar to 10k stundas profesijā ir grūti daudziem sakarīgā laikā savākt.
Iedod man 20 darbiniekus, kuri ir spējīgi darbam veltīt 6 stundas dienā (1500 s./250 darba dienas) un es kļūšu stāvus bagāts. Kur tu esi redzējis tādus darbiniekus???
Runājot par fotogrāfēšanu - tur ir rutīnas darbs - sēdēšana slēpnī, produktu, edienu bildēšana katalogam, tur ir darbs dabā/studijā utt. Tāds pats rutīnas darbs ir apstrāde (analogā vai digitālā) un kolekciju veidošana, druka un prezentācija. Ir radošais darbs - bilžu atlase, savu un citu kolekciju caurskatīšana utt. Un ir domāšana par fotogrāfiju - ko, kam, kāpēc utt.
Lai kļūtu par meistaru, nākas darīt visus minētos darbus. Jautājums tikai kādā proporcijā jābūt rutīnai, domāšanai un radošajam darbam - to neviens nevar pateikt. Bet tas, kurš ir atradis pareizās proporcijas - to jau var saukt par talantu.
10 000 h līdz Meistara godam ! ...................................te nav ko komentēt. kāds kļūs ātrak, kāds nekad nekļūs, neatkarīgi no tā cik stundas būs darbam patērējis.....
etwas:10 000 stundu mērķtiecīga darba foto jomā - to es saprotu. ...bet 10 000 stundu vīnu degustācija - līdz virsotnēm nonāks retais.
Haaa , var just nekad neesi bijis Francijas / Spanijas vīnu reģionos nostāk no tūristu "Mrašrūtiem" tur VISA publika KONKRĒTI isstās pēc kartīgiem kodējiem REĀLI Istenībā jau degustējot vīnus nelok spaiņiem bet tik pamēģina , te pirms laiciņa bildēju Cesu alus galveno "Tehnaloģi" tads foršais omulīgais sievišķi kurš smejoties teica ka šai PĒC AMATA vislaik jābūt "Ieēkušai" , istenibā jau viņi tik "Noprovē" bet neko pārāk "Nebauda" Cita lieta ZEMNIEKI , par cik tur gandrīz ūdeni neloeto bet vīnu dažādas koncentrācijās un brieduma pakāpēs ta kad atsūtiju uz mājās pirmās bildes Seņči un kolēģi RĒCA kādā es tur "LTP" ESMU iemājojis jo VISSI reāli izsskatijās pēc konkrētiem dzērājiem pec feisa
fottto: Lai kļūtu par meistaru, nākas darīt visus minētos darbus. Jautājums tikai kādā proporcijā jābūt rutīnai, domāšanai un radošajam darbam - to neviens nevar pateikt. Bet tas, kurš ir atradis pareizās proporcijas - to jau var saukt par talantu.
Labi pateikts. Turpinājumā proporcijām - līdzsvars, harmonija, simetrija un ritms, asimetrija un aritmija, punkts, līnija, laukums, plakne un telpa, trijstūris, kvadrāts, aplis, piramīda, kubs, lode, gaismas avots un virziens, ēna savējā un krītošā, refleksi un bļiki, pamatkrāsas un pretējās, kontrasts un košums, krāsu aplis un krāsu jaukšana, ... jo dziļāk mežā, jo vairāk koku - domāt un neapmaldīties ...
zazis:Tie kas degustē vīnus jau to mantu spļauj ārā
Tas tie kas "Rupnieciski" to dara un ta vēl skalo ar detilētu ūdeni , normnāli neko nesplāuj , paņem malciņu patur mutē un norij Oi japaskatās mān kāda retāka exskluzīvāka bilde no tāda pasākuma
"Un viņam būs bijis daudz taisnības, jo tajā pašā fotogrāfijas jomā (un pat fotoblogā!) varu nosaukt dažus, kuri ar 100% darbaspējām mēģina kompensēt tā 1% trūkumu."
"līdzsvarsharmonijasimetrijaunritms,asimetrijaunaritmija,punkts,līnija,laukums,plakne un telpa,trijstūris,kvadrāts,aplis,piramīda,kubs,lode, gaismas avots un virziens,ēna savējā un krītošā,refleksi un bļiki,pamatkrāsas un pretējās,kontrasts un košums,krāsu aplisunkrāsu jaukšana"
zazis:Tie kas degustē vīnus jau to mantu spļauj ārā
Tas tie kas "Rupnieciski" to dara un ta vēl skalo ar detilētu ūdeni , normnāli neko nesplāuj , paņem malciņu patur mutē un norij Oi japaskatās mān kāda retāka exskluzīvāka bilde no tāda pasākuma
Biju vienā tādā degustācijā Vācijā, deva degustēt vīnu kas maksā ap 90 eur, visi paņem malciņu pagaršo spļauj ārā es kā pilnīgi neizglītots tātad muļķības nedarīju pēc 4 vīndarītavu apmeklējuma bija tāds neliels pālītis