sen senos laikos, kādā ziņu pārraidē tika lēsts ka iekš LV ir krīze. un tāda diezgan smaga. laikam bij kaut ko sajaukuši. ne par šo valsti runa gāja.............
Tādam "Nopietnam" fotogrāfam parasti pietiek ka vārdu "titros" pieraksta vai 10Ls taksim iedod Labais "Nopietnais" laikam kamera 2kg un stiklas baltss "Nopietnības" rādītājs Honis nav atkarīgs no apgrozijuma bet gan no projektam paredzētā budzeta
Nuu ta jau 50Ls būs atliektiem galiem , varēs pēc tam čiksas ar atšautiem dupšiem sienas fona bildēt un teikt TAS IR MANS plakāts 50Ls paarparem atbilst titulam "Nopietns bez pieredzes"
50Ls paarparem atbilst titulam "Nopietns bez pieredzes" Pilnā nopietnībā , ja man kāds ar baig žēlām acīm prasa "Aizdot rīt atdošu" es labi zinot ka "Smaidi un gaidi" parasti iedodu 50Ls , tās tāds cipars ko var "Par kautko" bez jebkas atbildības dot zinot ka vējā izmests piķis Reklamas honorāri atkarīgi PIRMKĀRT no pasākuma budzeta , no menedzmenta spējām no izpidītāja pieredzes un vārda , pasūtijuma sarežģitības pakāpēs un ieguldāmā laika un līdzēkļiem. Ja nav "Meistaram" nekas no tā nav zinām vai saproatams 50Ls "Nam ņem žalko Rebjata"
Priekš LV (neskaitot Luņa mega projektus) 2000 pa vienu bildi ir par daudz... Cik krutai bildei jābūt, lai pa viņu maksātu 2K ? Un ja tā bilde ir tik reklāmas nolūkos - tobiš grezno rūpnīcas sienu.... nezinu, domāju, ka pa daudz... 50 ls smagi par maz.
Prieksj LV par tādu darbu var maksāt sākot no 50Ls Visi pārējie NO PIRKSTA izzīstie cipari ir TUKŠA SKAŅA kamēr tam visam apakšā nav attiecīgām KLIENTA prasībām un vajadzībām atbilstoša IZPILDĪTĀJA apreķinā veicamā darba sīka smalka kaulkulācija . Vis bulķigie tekisti "Stipri par daudz stipri par maz" ir tādi paši murgi kā "A man gribās TIK es kruts čalis" līmenī. Jebkursj NOPITNS pasakums par kuru tiesjam kautko gatavojas maksat sakas no pasutitaja velmju sanemsanas un primaras kaukulacijas , to veic attiecigi cilveki kam pieredze razosana nevis " A es gribu tik" stila teiceji
nav atkariigs cik daudz pelna uzneemums, bet cik atveeleets konreetajam marketinga pasakumam vai/un cik izgliiitots ir shii uzneemuma darbinieks, kursh atbild par fotograafa mekleejumiem. esmu saskaries ar uzneemumiem kuri penlna ntos tuuktoshus simtus, bet ar to ka nav saskaarushies ar fotograafiem negribeeja pat 100Ls tereetiesjo , jo anv izgliitoti un nezin tirgus cenas foto pakalpojumiem. un otrs variants ir uzneemumi kas patstaaviigi taisa video/foto reklaamas un zin tirgus cenas. tiem 1000 par labu reklaamu skatiiisies leeti...
sakumaa jaizpeeta kas par uzneemumi, kaadi bijushi marketinga pasaakumi, reklaamas, virziens. klienti, ar kadaam agentuuraam stradaaats un tikai tad var teikt cenu ! pirmais ar webu papeeti. kas taisiijis. vai ļevais kantoris pa 300Ls, vai kada cieniiga web kopaanija vai reklaamu agentuura. citaadi ja laamera pieeja tad vai nu nahalavu traapiis iistajos ciiparos (varbuutiiba 2%) vai nu pa leeto noblieziiis (98% varbuutiiba)
veel loti biezhi dizorentee cenas zinaa iesaaceeji amatieri, kas shajaa portaalaa ir 98%. luuk piemeers. iedmoaaasimies labi pelnoshu uznaamumu kas pirmo reizi noleemis uztaisiit kaadu foto reklaamu. nu tagad konkreetam uzneemuma komandai tas tiek uzgruusts. saaks fotografa mekleejumi starp pazinaam un draugiem. uzduroties uz taadu kas bildee savam preikam, tas protams gatavs pa 100-300Ls uzbliezt da jebko ar savu kitu. lab intereses peec veel kaadam uzprasa kas ar kaads iesaaceejs sisdams kruutii apgalvo ka pro. tas paprasa ar kaadus 200-300Ls. nu lab tagad shii PR kompaanija nojaush ka konkreetais pasuutiijums videeji pie fotograafa maksaa 200Ls. iedo to izpildiit kaadam no shiem ,nenobiishos nosaukt, luuzeriem. nauda samaksaata bet meesls sanemts. talaak vai nu meeslu laizh gaismaa vai nu meklee naakosho luuzeri. tik liidz nonaak pie iisitaa pro, kursh iepiļī cenu 10 kartīgu (pie tam atbilstoshi tirgum) PR cilveeki šokā jo redz Ļoļiks piedaavaa pa 200Ls. nu taalaak divi varianti. vai nu izmeeģinot vairaakus luuzerus paliek pie rezultaat-meesla (panem labaako meeslu no visiem meesliem) ko alaizh gaisaa, vai nu izmeeginot vairaakus luuzerus beigaas nonaak pie pro, kursh uztaisa konfekti.
tapeec ariii varam veerot veico meistaru raudas blogos un rakstos par to cik slikti, jo luuk to "laameru" ir tik daudz ka klients ir tik dizorenteets ka nezin ne iistaas cenas, ne to kur mekleet meistarus
Gudris: nebūs nekādu titru...būs milzīgs plakāts pie rūpnīcas sienas
Cik zinu visiem taviem draugiem ir max iespēja 2x1,5 metri... kur tu ņemsi MILZĪGO??? kAD ES TE MINĒJU PAR PROGĀM, KURAS SPĒJ IZTAISĪT milzīgo... mani līdz ar zemi pārgudrie nolīdzināja... bet te vajadzēs. Par naudiņām... saņems tik, cik ierakstīs līgumā
andre:vai nu izneeģinot vairaakus luuzerus paliek pie rezultaat- meesla ko alaizh gaisaa, vai nu izmeeginot vairaakus luuzerus beigaas nonaak pie pro, kursh uztaisa konfekti.
Gudris:vo andre visu smuku izskaidoja...par cik rūpnīca ražo tikai uz valsts(valstu) pasūtījuma viņai tāda PR nodaļa vispār nav..un apskatoties mājas lapu liekas ka no 1995 nekas nav tur mainījies ...karoče nauda džekiem ka spaļi bet sajēga gan par PR gan par foto 0...značit lai čoms slauc kāpostu
kādu reklāmas firmiņu ieteiksiet lai uzstada to plakātu ? izmērs 12x9 metri
Duraks tu esi VALSTS kantoriem uz konkretu ciparu jariko PUBLISKS IEPIRKUMS un musdienas vel vairuma gadijumu jasanem konkretas ministrijas vai departamenta akcepts Taka "Specalisius" var gatavoties A startet KONKURSA kurs stabil nebus vinam par labu B stradat par "Cik nav zel" pikji
PARASTI sads pasakumu VALSTS kantoros kad taujā pēv 'Visādiem kas prot bildēt" isskātās tā ČOMI jau sakotnēji ZIN izpildītāju bet veniem vaig "Cenu aptauju + lūzerus" ša sarunā Gudrevaidigos kas sac 'Fantastiskas cenas" tad nāk komisija un skata PIEDAVAJUMU kur parasti figurē ne tika CENA bet arī visādas citadas prasibas MUSDIENAS nereti gan izglītības gan sertifikāti gan apgrozijums un nodoklu nomaksa Tad nu ISTAIS 'Vinnē" un Gudrveidiegie ar savu padarijusi 'Bija daudzi bet neatbilda nolikumam"
Gudris:vo andre visu smuku izskaidoja...par cik rūpnīca ražo tikai uz valsts(valstu) pasūtījuma viņai tāda PR nodaļa vispār nav..un apskatoties mājas lapu liekas ka no 1995 nekas nav tur mainījies ...karoče nauda džekiem ka spaļi bet sajēga gan par PR gan par foto 0...značit lai čoms slauc kāpostu
kādu reklāmas firmiņu ieteiksiet lai uzstada to plakātu ? izmērs 12x9 metri
Nu re, jau kaut ko jēdzīgu uzrakstīji... sameklē, saved kopā un paprasi savus 10 % par starpniecību , un nelauzi galvu. 9x12 ūdens, saules drosā maksās lielu naudinu , un ja noorganizēsi, tad tev ar 10 būs gana, bet šādā projektā fotogrāfs arī daudz nesaņems... 10% +lai bučo roku Vienīgi, ja reklamu reklamēs, un fotogrāfs ar pasaules slavenu vārdu
Ir viena bēda visā šajā skaitīšanā - 95% gadījumu Tu neuzzināsi cik ir atvēlēts projektam... Latvija ir ar to slavena, ka visur tikt cauri pa lēto. Ja pasūtītājs pasaka, projektam atvēlēts (tieši fotogrāfam) 5k - loģiski, ka fotogrāfs neteiks - es tev pa 200 sabildēšu. Bet ja pasūtītājs nepasaka savu atvēlēto ciparu - atnāk viens LŪZERIS un sabildē viņam pa 200 ls - ietapījums 4800. (tāpēc jāzin tirgus cenas) Diemžēl... tā ir LV Šeit pie manis - man piezvana, pasaka kas jābildē, nosauc ciparu un es jau domāju vai braukšu vai ne. (arī šeit es zinu visu vietējo cenas +/-)
Lutums:Ir viena bēda visā šajā skaitīšanā - 95% gadījumu Tu neuzzināsi cik ir atvēlēts projektam...
Latvijas NELAIME kāreiz ir tā ka TU nezini bet kāds cits zin PERFEKTI lidz santīma un vēl dažās tādas lietas par kurām TEV nav ne jausmas bet kuras ir ļoti būtiskas PASŪTIJUMĀM Nav domātes TU konkrēti bet "Princips" Man JEBKURA pašutijuma / kaukulācijas izskatīšana sākās ar to ka mēs PIRMO ko uzzinām CIK naudas projektam paredzēts
Lutums:Ir viena bēda visā šajā skaitīšanā - 95% gadījumu Tu neuzzināsi cik ir atvēlēts projektam... Latvija ir ar to slavena, ka visur tikt cauri pa lēto. Ja pasūtītājs pasaka, projektam atvēlēts (tieši fotogrāfam) 5k - loģiski, ka fotogrāfs neteiks - es tev pa 200 sabildēšu. Bet ja pasūtītājs nepasaka savu atvēlēto ciparu - atnāk viens LŪZERIS un sabildē viņam pa 200 ls - ietapījums 4800. (tāpēc jāzin tirgus cenas) Diemžēl... tā ir LV
pie noteikuma, ja tev ir tirgus vārds Nosauc trīs fotogrāfus, kurus pazīst Krievijā, un mežonīgajos Eiropas rietumos , un ti varēs bildēt tāmes ietvaros, bet neaizmirsti, ka vēl tāmē ir šīs bildes iztaisīsana 9x12 m Vai vispār kāds var nosukt firmu, kura te ir spējīga izveidot bildi 9x12 m , lai neredz šuvi- tas ir viengabala, un noturās trīs gadus vēja, saules un ūdens ietekmē
Haiduks: Vai vispār kāds var nosukt firmu, kura te ir spējīga izveidot bildi 9x12 m , lai neredz šuvi- tas ir viengabala, un noturās trīs gadus vēja, saules un ūdens ietekmē
TĀ firma atrodās Lietuvā un apgādā visu LV ār tādu produkciju Konkrēti gan neminēšu , bet ja vaig ir tāda
Haiduks: Vai vispār kāds var nosukt firmu, kura te ir spējīga izveidot bildi 9x12 m , lai neredz šuvi- tas ir viengabala, un noturās trīs gadus vēja, saules un ūdens ietekmē
TĀ firma atrodās Lietuvā un apgādā visu LV ār tādu produkciju Konkrēti gan neminēšu , bet ja vaig ir tāda
nu vot tagad nevajag! es pats esmu 5 gadus nostrādājis lielformāta drukā un zinu ko un KĀ drukā lātvija un kā drukā lietuvā, polijā, vācija un arī maskavā. Zinu arī tehnoloģijas, kā tiek drukāti milzu plakāti no mēreni sūdīgām bildelēm. Viengabala bildes NEBŪS!!! maksimālā platuma drukas iekārtas ir 5,2m!!!!!! ja ir tad iedod linku uz iekārtas nosaukumu, ja tādu neatradīsi tad NEDIRS!! ir krāsas, kas nebalo un ir plakāti, kas karājas pie sienām, kurus ES drukāju vismaz pirms 8 gadiem.
Ķecerīgs jautājums- vai tā dārgā mega-duper-puper Luņa (utml) fotofirma, kas apaugusi ar dažāda ranga parazītu- naudassūcēju "ķekariem" (grāmatveži, lobiji, menedžeri utt, utml) arī vienmēr spēs nodrošināt tik pat labu kvalitāti, kā prasmīgs "Gudra čomaks" ar labiem čomakiem drukātāju firmā...)))
Brīnos ka neviens nejautā kādas bildes. Tas jau tā kā stipri cenu var sadārdzināt. Bet ja vajag kaut ko vienkāršu studijā nobliezt vai kādu darbagaldu ar laimīgu tā operatoru, tad tiešām būtu brīnums, ja tas maksātu vairāk par 100 Ls. Maksā tak par laiku šādos darbos.
vidēji 5-12Ls kvadrātmetrā - tas atkarīgs no materiāla uz kāda tiek drukāts, tehnoloģijas - Solventa, Eco Solventa, UV, vai parastas tintes krāsas. Kā arī apstrāde - apšūts/aplīmēts ar kabatiņām vai ar kniedēm utt utjpr...
nu vot tagad nevajag! es pats esmu 5 gadus nostrādājis lielformāta drukā un zinu ko un KĀ drukā lātvija un kā drukā lietuvā, polijā, vācija un arī maskavā. Zinu arī tehnoloģijas, kā tiek drukāti milzu plakāti no mēreni sūdīgām bildelēm. Viengabala bildes NEBŪS!!! maksimālā platuma drukas iekārtas ir 5,2m!!!!!! ja ir tad iedod linku uz iekārtas nosaukumu, ja tādu neatradīsi tad NEDIRS!! ir krāsas, kas nebalo un ir plakāti, kas karājas pie sienām, kurus ES drukāju vismaz pirms 8 gadiem.