Sliņķi parasti ir uz "Izklaidēm" kāri un uz primitīvām lietām Man vienmēr kautkā vilcis uz manu praktisko intrešu realizācijas izzināšanu. Piemēram pirms dažiem gadiem izdevu ja nemaldos ~1500Eur par pāris dienu kursiem , kurš ņemot vērā manas tā laika klientūras specifisko gaumi vēlāk man ienesa ne vienu vien desmitu štuku ienākumu un daudz jaunus izdevīgus pasūtījumus un ienes joprojām "Dividendes" , būtībā nekas "Kruts" pāķu izpratnē pats galvenais primitīvu un samērā lētu tehniku bet BIZNESS ļoti izdevīgs , tiesa ne vietās kur "Pāķu gļamurs" , man bija ļot noderīgi un pasākums bija ļot intensīvs pilnīg pa vsiiem šis biznesa posmiem www.studio-harcourt.eu
vecumveca lieta, bet šiki, klasiski - nu beidzamajos kautkds manierīgums ir
kā sauca to kungu kurš pēc kara mums visus tos aktierus bildēja?
Kungi no "Teātra foto" bija Raimonds Ulmanis 50 gados lidz pat 70 beigām , topā bija arī Egons Kera saucamais "Keronkuls" to pat es vēl atceros kā leģendu , pēdējais šefs lidz "Finišam" tur bija Juris Dreimanis kuru personīgi pazistu vēlāk no 90 tajiem viņš sancēja BFS / Fotocentrs studijā , kādu laiku vienā kantorī šancējām , stilu teicami turēja . Bet viņam bija līdzīgs bet citāds nekā "Keronkulim" . Tie bij tie TOP veči kas tā teikt bija STUDIJAS STILS Apkalpoja teātrus un Operu utt. Bet ja godīg man viņi taa nu ne pārāk , es vienmēr esmu fanojis un kolekcionējis par daudz krutāku stilu tas no kā visi ieskaitot Ulmani un Keru macijušies tas ir Kreicbergas fotodarbnīca Marijas ielā 30 gadus slavenākā Rīgas artistu studija tur visādi Kārļi Padegi @ Ko , Viņu stils piederēja tādam krutam fotogrāfam kā Heinim Baueram ar kuru kopā tad arī pirms kara strdādāja velākis Teātra foto šefs Raimonds Ulmanis . Par cik man šitais Kreicbergas kantora stils patika tad ot vienmēr gribēju to pamācities tas baig rakturīgs 30 gadu Eiropai , bix maigāks kā "Holivudas stils" , a vo kad tusēju pa Parīzi reiz man čomi pārādija šito Harcourt un pirmais ko es prasiju VAR tur tikt pamācities un akurāt izrādijās ka tur var taka "Pastažeties" 2 dienu kursiņi bija no A-Z ieskaitot apstrādi piķis bij labais ~1500 Eur kautkur tā nu un dabūju "Pamēģināt" kā šie tur darās Viss samērā vienkarsji un arhaiski bet KRUTA rezultātā
Nu smuki, nu Viens gaismu iestādījums praktiski visos portretos...čaļi toties iedo kapeju, parunājas, apčubina klientu stundiņu, pastarpināti 20-30 reizes nospiež pogu un rezultātā izdrukā VIENU portretu par normālu naudu. Malači!
A kā pie mums debīli iegājies...izbliež 100 kadrus 15 minūtēs un pēc tam diennakti mocās ar apstrādi, lai pēc tam par pusvelti vai pupuču parādīšanu atdotu elektroniski
Nu smuki, nu Viens gaismu iestādījums praktiski visos portretos...čaļi toties iedo kapeju, parunājas, apčubina klientu stundiņu, pastarpināti 20-30 reizes nospiež pogu un rezultātā izdrukā VIENU portretu par normālu naudu. Malači!
A kā pie mums debīli iegājies...izbliež 100 kadrus 15 minūtēs un pēc tam diennakti mocās ar apstrādi, lai pēc tam par pusvelti vai pupuču parādīšanu atdotu elektroniski
Tev "Klapes uz acīm" Gaisma atskiras pilnigi visiem kadriem sikakas niansēs , tur jau tā fīča ka šeit var piedzīt uz pilnīgiem sīkumiem katram individuāli , šie uzbildē ~30 kadrus no kuriem var izvēlēties Baig kontūras gaimsmo plaknes utt. Praktiski visas gaismas ir ar zumējamām lēcu galvām štorkām un šunām , Fotogrāfi viņiem tur vairāki , ir tādis kas tikai VIP publiku bildē un tādi kas ikdienas klientus galvenā fīča uz katru vietu savs gaismas avots un kārtīgi atstarotāji ,principā klasika holivudas tipa fočene tikai ar daudz maigāku gaismu parasti kautkādi vismaz 5-6 gaismas avoti Tur teicami jājūt gaismu un jāsaprot klineta "Anatomiju" līdzīgi kā karitaktūras zīmējot jautver "Butiskākais" sejā , nevis ka parasti dunduki "Reproducē" cilvēkus bezēnu plakanus utt.
Paši latviešu jau vainigi, ka ieaudzinājuši klientos, ka tāds konveijera darbs pēc sesijas ar 1000 vienādām bildēm ir norma.
imgfoto:Vispār baigi skaistās bilžas tajā saitā...nākamais uperis, kas patrāpīsies pa šāvienam, tiks tā arī sabliezts
Kā man kādreiz vecss Žīds skolotājs Moiša mācija , salona bildei jābūt tādai ka klientam "Žoklis atkarās maks atverās" tad viss O,k bizness notiek Kamēr tā nav un taisi tā kā var VISI vai VAIRUMS tādam biznesam nav perspektīvu.
Vispirms vajadzētu iemācīties to "kā visi vai vairums". Diemžēl VAIRUMS nemāk pat tik. Šim vairumam teikt, ka arī nevajag, labāk savu īpašo (šķībo, greizo, nepareizo) stiliņu vajag ievērot, tad BŪS, ir līdzīgi kā teikt aklajam, kurš šķērso ielu pie sarkanas gaismas, "droši, droši!"
Maris, tu teiksi, ka tur tās gaismas stacionāri nekarājas vienās vietās/jaudās ieregulētas? Tas, ka dažus "lukturus" pavirza pa dažiem grādiem šurp turp un pamaina nedaudz W +-...par to tak nebūtu vērts runāt pat...šādā zinošā kompaņijā
imgfoto:Vispār baigi skaistās bilžas tajā saitā...nākamais uperis, kas patrāpīsies pa šāvienam, tiks tā arī sabliezts
domaa sanaaks ?
Tieši TĀ nesanāks, protams... bet nu podests ir, atstarotāji ir, lampas, šūnas, doori ir...neredzu iemesla, kāpēc nevarētu uzkonstruēt stipri līdzīgus kadrus
Kā man kādreiz vecss Žīds skolotājs Moiša mācija , salona bildei jābūt tādai ka klientam "Žoklis atkarās maks atverās" tad viss O,k bizness notiek Kamēr tā nav un taisi tā kā var VISI vai VAIRUMS tādam biznesam nav perspektīvu.
Kā man atkal teica viens visnotaļ cienījams fotogrāfs - fotogrāfēt jau nav jāmāk un kurš gan no mums to vispār māk, galvenais ir radīt imidžu
imgfoto:Maris, tu teiksi, ka tur tās gaismas stacionāri nekarājas vienās vietās/jaudās ieregulētas? Tas, ka dažus "lukturus" pavirza pa dažiem grādiem šurp turp un pamaina nedaudz W +-...par to tak nebūtu vērts runāt pat...šādā zinošā kompaņijā
protams visas lampas ir pievienotas pie rozetes un atrodas tajā telpā
bet man šķiet, ka ir jāatšķir nazi no lejkannas uzgaļa
imgfoto:Kā man atkal teica viens visnotaļ cienījams fotogrāfs - fotogrāfēt jau nav jāmāk un kurš gan no mums to vispār māk, galvenais ir radīt imidžu
Onkuls aplam teica , fraņči nopietni savā biznesā tur ņemas , ļot nopietni darbojās ar klientiem ar servissu visu sīk smalki nostādīts. Viņiem tur savs nopietns menedzments gan komercdirektore gan art direktors kas seko lai viss atbilst firmas stilam un visi reāli šancē pilnu laiku. Art direktors ar galveno kart rādija kā visas tās lietas darās , gaismas īstenībā ir maksimāli 1m atālumā no "Objekta" modelis burtisk aplikts ar gaismām un atstarojošām plaknēm , fons tiek gaismot īpaši "Firmas stilā" , tur arī ir shēmas kur ~8-10 galvas , konturas baig perfekt lidz milimetram nogaimotas sīe čakarējās pa milimetriem un 1/10 dalju jaudas uz sejas , viss pārējais praktiski tikai atstarots vai baigi blendets , baigā atšķirība vai tev lukturis pa 5mm pa labi vai kreisi ņemot vērā nelielo attālumu un spēcīgo gaismu taka nianses tur baig būtiskas. Pēc tam pēcapstrāde pieslīpē sīkumus , taka viss lielais čakars ir tikai ar gaismām , kamera praktiski stacionāra uz lielā stātīva , gaismas parvieto dazju centimetru robezjas vini tur uz tadiem kronsteiniem uz grīdas pa vairakiem kopa un uzreiz baigās izmaiņas , pamatīgi ar štorkām un lēcām strādā un jaudām. Katrā ziņā tās visas sikās nianses kas tur parādās ir riktīgi piedzītas un nostrādātas gan ar gaismas jaudu gan ar struktūru + pastrāde noslīpē visu lidz sīkumam. Es pats vēlāk tasiju daudz vienkaršāk bez liela čakara ar maksimāli 3-4 gaismām bet vinju funktiers un visa tehnalogiska puse ir nostradata lidz ideālam , tai skaita arī komercija un menedzments un kā škiro klintus , VIP bilde atsevišķ cilvēks kurš nebildē citus. Vēl šie baig seko firmas stilam tas šiem ir nu ļot nostrādāts. Katrā ziņā Eiropā viņi tādi ir vienīgie un stiliņš nāk no Holivudas tik piedzīts eiropas 30 gadu manierē Gan gaismo gan bildē viņi ar visai vienkaršu tehniku bet REZULTĀC ir ļot pērliecinoš.
Man paziņa Krievs , pēc tam sev tādu studiju pasūtija 1:1 viss kā šiem , viņam tas pat 5000 USD neizmaksāja kopā , Krievijā pasūtija . Statīvu vietā šams pantogrāfus pasūtija kopā 12 galvas ar stativiem un kronšteiniem regulējams ar vsām lēcām jaudām utt. Es atkl tehniku ņēmu no Beļģu čoma , tam mājās vesels arsenāls ar visu ko , es šim reizēm kādus interjērus vai tehniku uzbildēju šis man specifisku gaismas tehniku izīrēja kad man vaidzēja Lētām "Haltūrām" tāda neder tikai nopietnam rūpīgam darbam Es te dažas savas Ogres kolēģes līdzīgi tik vienkaršāk sabildēju , viss viņām nekas cits vairs nepatīk , visi "Uguns spļāvēji reproducētāji" tiek sūtīti taisni
Nē nu skaidrs, ka viss tur novests līdz perfekcijai, to jau arī bildēs jūt... Forši ja tā var strādāt... Es pilnīgi redzu, cik daudz pie mums būtu klientu, kas spētu adekvāti novērtēt tādu produktu - vienu izdrukātu bildi elegantā kartona kastītē, kas maksā, pieļauju, ~ 500-600 eur...
imgfoto:Nē nu skaidrs, ka viss tur novests līdz perfekcijai, to jau arī bildēs jūt... Forši ja tā var strādāt... Es pilnīgi redzu, cik daudz pie mums būtu klientu, kas spētu adekvāti novērtēt tādu produktu - vienu izdrukātu bildi elegantā kartona kastītē, kas maksā, pieļauju, ~ 500-600 eur...
Cenjiks tur ir ārkārtīgi diferencēts , es jau teicu komercija nostādīta līmenī. Gala cena atkarīga no klienta "Statusa" maistara ranga un pasūtītā "Produkta" izpildījuma , bildes stils un izpildījuma līmenis no tā nemainās , bez vipendrjoniem fināls ir viena ~A.4 portretbilde. Vienvardsakot tur skatās pēc deguniem un kā sevi vēlies pasniegt
imgfoto:Nu jā, tik man liekas, lai cik Tu cilvēks nošņurcis izskatītos...vienalga tur zem 300 naudiņām to bildi nedabūt...
Nu saproti viņu specializācija ir "Reprezentācijas foto" tādi ko cilvēki pasniedz kā savu "Publisko tēlu" būtībā viņi šancē tik uz "Pasūtijumu" . Francijā vispār publika ir skolota viņi zin bez teikšanas kas tev jādara atbilstoši tavam statusam. Ja tu esi jau KAUTKAS tev noteikti vaig vizītkartes ar telefonu vestuļapapīru tipenē drukātu , ja esi kautkas radošāks vai publiskāks tad tev vaig NOTIEKTI arī publisku foto jo tas būs jāpievieno vismaz vsādām publikācijām vai darbinieku sarakstam. Tur cilvēki bez teikšanas ZIN kas viņam jābūt lai normāli funkcioņetu atbilstoši sabiedrībā pieņemtajām normām. Par cik šis vieta ir BRENDS prestīža un slavena ar savu STILU un KLIENTURU loģiski ka jo ievērojamāks tavs statuss jo ātrāk tev vaig BILDI kas tasita pie viņiem un jo auxstāks tavs status jo arī cena par šo pakalpojumu ir ATTIECĪGA. Tas pats arī Latvijā piemēram visādas VIP personas var menešiem ķerstīt uz sesijām un tad ar viņas tur ir garlaikotu ģīmi BET pamēginiet piezvanīt no kadas redakcijas un pateikt kādai "Zvaigžņotai" damai / kungam ka "Bildēs Deinats" , pati atjozīs tai pašā mirklī un darīs ko lieka bez vaida un pukstēšanas