Atsaucoties uz fotoskolas www.fotoblog.lv... rakstu, varētu arī mēs uztaisīt iekšējo aptauju par to, kādā formātā tad lielākā daļa no mums fotografē :?:
Edzju, es biju domājis, ka varbūt ir visādi vismaz kautkur dzirdēti nosaukumi. Piemēram platfilma, 35mm, kropotā matrica, pilnkadra matrica... nu tā es bij domājis... laikam šovakar man slikti domājas...
6 cm filmai nav noteikts platums... to pārdod metros un tās platumu nosaka aparāta uzbūve... ir formāti 4.5 x 6; 6 x 6; 6 x 7; 6 x 9; 6 x 12 (viss cm)...
un tu savā 3-5 gadu lielajā praksē ar to nebiji saskāries :idea: :shock: :shock:
Arī esmu šajā grupā. Es nesaprotu par ko jūs runājat. Pilnīgi, varu tiaki minēt... godīgi sakot man arī neintersē, jo nojaušu, ka uz manti šis neattiecas. Galva taču nav miskaste! :wink:
Es nesaprotu par ko jūs runājat. Pilnīgi, varu tiaki minēt... godīgi sakot man arī neintersē, jo nojaušu, ka uz manti šis neattiecas. Galva taču nav miskaste! :wink:
Žēl, ka ir ļauži, kuri saka, ka aizraujas ar foto un ņifiga nav dzirdējuši par vidējā formāta kadra izmēriem...
Jā, pavisam godīgi zināju, ka ir tādi 6X6 cm negatīvi uz kuriem fočē, tipa tāds standarts, bet to, ka augstumā 6, bet garumā pēc kameras uzbūves, to gan nebija nācies dzirdēt. Neesmu arī daudz interesējies par tādām tehnikām un man liekas, ka visu zināt tik un tā nekad nebūs iespējams, vainu tu fočē 3, 10 vai visu mūžu. Interesanti, kapēc tad 35mm filmiņās nav dzirdēta šāda analoģija par to, ka kadra platums ir atkarīgs no aparāta un nav daudzi standarti? Vai ir un arī neesmu dzirdējis? Piederu pie jaunās digitalizētās paaudzes, kur nav daudz izdevies saskarties ar ar vid. formāta aparātiem. Pirmais fočuks gan bija Zenīts, taka pilnīgs lohs filmās neesmu. Un no otras puses būtu priecājušies, ka vēlos to uzzināt kas un kā, nevis noriet, ka fui-pē šito tu nezini.
Interesanti, kapēc tad 35mm filmiņās nav dzirdēta šāda analoģija par to, ka kadra platums ir atkarīgs no aparāta un nav daudzi standarti? Vai ir un arī neesmu dzirdējis?
biju saskāries ar vienu ziepjutrauku, kuru varēja pārslēgt uz panorāmas režīmu un tā rezultātā izmainās arī filmiņas kadra platums
Interesanti, kapēc tad 35mm filmiņās nav dzirdēta šāda analoģija par to, ka kadra platums ir atkarīgs no aparāta un nav daudzi standarti? Vai ir un arī neesmu dzirdējis?
Crex – ir, precīzāk - sešdesmitajos gados bija tādas 35 mm „pusformāta” kameras, ar kadru 18X24 mm – pusi no parastā 36mm. Fočikus varēja pa gabalu atšķirt pēc vertikāli novietotā skatu meklētāja loga, parastajā 36 kadru filmā sanāca 72 kadri. Lētie, ar centrālo slēdzi, saucās „Čaika”, tām bija tam laikam lieliski objektīvi.
Vēlreiz paldies visiem par info. Es pieturos pie uzskata ka slikti ir nevis nezināt, bet negribēt zināt. Domāju, ka neesmu vienīgais kam par šīm lietām pirmās dzirdēšanas.