ak34:alvil, taja laikā, lai nopirktu Zenit ET ar kit kobjektīvu dabūju 2 mēnešus vasarā strādāt. turklāt kad bija nauda, to aparātu nemaz tik viegli nebija dabūt. un mīts par lielo naudas pieejamību visiem arī ir tikai mīts. protams, dažiem bija, bet lielais vairums dzīvoja no algas, kuras nemaz tik lielas leilākai daļai nebija - kādi 200-400 rubļi mēnesī.
Protams, ja bija kur audzēt puķes, vai biji gatavs izslēgt savu morālo kompasu vai vienkārši tiki siltā vietā, tad problēmu nebija. Lunim pat varu noticēt - viņš tak ir tā laika "inteliģences" bērns no Rīgas. Nešaubos, ka šim problēmu nebija
ak34:alvil, taja laikā, lai nopirktu Zenit ET ar kit kobjektīvu dabūju 2 mēnešus vasarā strādāt. turklāt kad bija nauda, to aparātu nemaz tik viegli nebija dabūt. un mīts par lielo naudas pieejamību visiem arī ir tikai mīts. protams, dažiem bija, bet lielais vairums dzīvoja no algas, kuras nemaz tik lielas leilākai daļai nebija - kādi 200-400 rubļi mēnesī.
Protams, ja bija kur audzēt puķes, vai biji gatavs izslēgt savu morālo kompasu vai vienkārši tiki siltā vietā, tad problēmu nebija. Lunim pat varu noticēt - viņš tak ir tā laika "inteliģences" bērns no Rīgas. Nešaubos, ka šim problēmu nebija
pat zem 200 rbļ, ja 80to sākums, vai biš senāk
videejaa alga kaa reiz bija 150-200 rub, ja kas. 400 jau ir sunja murgi (ja vien Tava maate nestraadaaja galjas veikalaa)
varu precizeet - 1982g. rezhisora asistents Riigas kinostudijaa - 160 rub, Latvijas pasta galvenais makslinieks - 120 rub
oficiālās algas bija ZEMAS, strādniekiem stroikā bija no 60-160 rub./mēn., skolotājiem ap 200 rub./mēn., kolhoza/kooperatīva vadītājam ap 400 rub./mēn., simboliska samaksa par to, ka tu tipa kaut ko dari. a tie, kam vajadzēja naudu, kruķīja pavisam citas ģēlas, ar valsts dotais darbs NEBIJA paredzēts tam, lai pelnītu. bet darbs bija visiem, arī tiem, kas savu darba vietu pat nekad nebija redzējuši.
alvils:oficiālās algas bija ZEMAS, strādniekiem stroikā bija no 60-160 rub./mēn., skolotājiem ap 200 rub./mēn., kolhoza/kooperatīva vadītājam ap 400 rub./mēn., simboliska samaksa par to, ka tu tipa kaut ko dari. a tie, kam vajadzēja naudu, kruķīja pavisam citas ģēlas, ar valsts dotais darbs NEBIJA paredzēts tam, lai pelnītu. bet darbs bija visiem, arī tiem, kas savu darba vietu pat nekad nebija redzējuši.
Alvil, CIK Tev bija gadu tajaa laikaa??? Tas, ko sauc par KRUKJIIJA citas GJEELAS - taa bija ljoti maza un shaura cilveeku dalja, jo bija jaastraadaa, lai cik suudiigi Tu nedomaatu par sisteemu ko iipashi nepiedziivoji - taapat BIJA jaastraadaa
alvils:oficiālās algas bija ZEMAS, strādniekiem stroikā bija no 60-160 rub./mēn., skolotājiem ap 200 rub./mēn., kolhoza/kooperatīva vadītājam ap 400 rub./mēn., simboliska samaksa par to, ka tu tipa kaut ko dari. a tie, kam vajadzēja naudu, kruķīja pavisam citas ģēlas, ar valsts dotais darbs NEBIJA paredzēts tam, lai pelnītu. bet darbs bija visiem, arī tiem, kas savu darba vietu pat nekad nebija redzējuši.
Alvil, CIK Tev bija gadu tajaa laikaa??? Tas, ko sauc par KRUKJIIJA citas GJEELAS - taa bija ljoti maza un shaura cilveeku dalja, jo bija jaastraadaa, lai cik suudiigi Tu nedomaatu par sisteemu ko iipashi nepiedziivoji - taapat BIJA jaastraadaa
deru, ne vairāk par 5. gadiem, kad beidza eksistēt psrs, 9 mēn klāt neskaitam......tajos daudz no apkārtējā neizdevās samanīt
Laciz, augsējo robežu tiešām neatceros. Visticamāk jau 400 neviens no maniem senčiem nesaņēma - gan jau ka bija ap 200 vai pat mazāk. Tajā laikā man bija kruts fotoaparāts, kas saucās Smena
alvils, "krutījās" ļoti vienkārši. Ja bija kur, tad varēja audzēt puķes un sadzīvot ar savu morālo kompasu. Lielākā daļa citu "biznesu" bija tipa - pārdodam benžu no darba mašīnas degvielas bākas, tirgojam zem letes dažādas preces, vienkārši zogam materiālus no darba utt. Protams alternatīva bija tikt iekšā kādā labā partijas atbalstītā amatā. Tad bija lielāka alga un daudz lielākas iespējas uzcepties uz visādiem zagšanas blakus biznesiem. Ja nebiji gatavs uz šādiem gājieniem un nebija privātmājas, tad nekas cits neatlika kā sēdēt uz algas.
ak34:Laciz, augsējo robežu tiešām neatceros. Visticamāk jau 400 neviens no maniem senčiem nesaņēma - gan jau ka bija ap 200 vai pat mazāk. Tajā laikā man bija kruts fotoaparāts, kas saucās Smena
alvils, "krutījās" ļoti vienkārši. Ja bija kur, tad varēja audzēt puķes un sadzīvot ar savu morālo kompasu. Lielākā daļa citu "biznesu" bija tipa - pārdodam benžu no darba mašīnas degvielas bākas, tirgojam zem letes dažādas preces, vienkārši zogam materiālus no darba utt. Protams alternatīva bija tikt iekšā kādā labā partijas atbalstītā amatā. Tad bija lielāka alga un daudz lielākas iespējas uzcepties uz visādiem zagšanas blakus biznesiem. Ja nebiji gatavs uz šādiem gājieniem un nebija privātmājas, tad nekas cits neatlika kā sēdēt uz algas.
a kur ta pudeles ??? ar tām dzird runājam kompetentus ļaudis, varēja kāst taukšķus, kuri mētājās visiem lieki
dzimis 1980. gada 2. oktobri. brezhnjeva stagnaacijas gadus pavadiijis aiz seetinjas, diez vai beernudaarzaa pakjeera kaadas beeres kas tajaa laikaa gaaja tikpat biezhi kaa tagad TV seriaals. labi, Teikaa beernudaarzi nebija tie ljaunaakie, iespaidu arii neatstaaja andropova sausais likums, diez vai iespiedaas atminjaa cukura taloni un rundas pie shnjabenes... uz peerkona konertu ogree arii tak teetis liidzi nepanjeema - to logu dauziishanu neizdosies piesiet... kad mazaa alvila uztvere saaka nostiprinaaties kaadaa treshajaa klasee tad jau saaka paraadiities jauni un skaisti, uzlabotaa dizaina rublji, kozhljenes ne vienmeer bija tikai igaunju... pag - a pa kuru laiku visaa shitaa staasta laikaa Tu lasiiji taas pudeles???
Laciz, kāds man sakars ar Teikas bērnu dārziem? Es bērnību pavadīju Madonā. Māte BIJAS partijas biedrene, pie tam gana aktīva, brīvā laikā - skolotāja, vēlāk jauniešu centra vadītāja. Man bērnībā NEKAD un NEKĀ netrūka, māte, starp citu, ļoti daudz pa ārzemēm braukāja, apskatīja, ne tikai Vāciju, bet pat visādas āzijas zemes, atceros, ka man botas no Vjetnamas atveda kaut kad. A vot pudeles gan pamanījos arī palasīt, kad sagribējās nopirkt šo to, par ko mātei ne teikt ne prasīt nevēlējos. Protams, ka "darba gadus" un ģēlu kruķīšanu nesagaidīju, beidzās brīnum skaistie PSRS zelta rubļu izzagšanas laiki. Bet to, kā citi kruķījās, gana daudz redzēju.
Eltons:... štob' ti žil na odnu zarplatu! Kāds zin' šo vārdu jēgu?
taa kaa man vecaakiem tiiri fiziski nebija laika straadaat otru darbu vai darbaa kaut ko nozagt, tad man naacaas 80 gadu saakumaa un viduu shuut bikses un raseet kursabiedriem projektus. savus 100 rubljus vareeja piepelniit pie stipendijas kas bija 30 rublji
Eltons:... štob' ti žil na odnu zarplatu! Kāds zin' šo vārdu jēgu?
taa kaa man vecaakiem tiiri fiziski nebija laika straadaat otru darbu vai darbaa kaut ko nozagt, tad man naacaas 80 gadu saakumaa un viduu shuut bikses un raseet kursabiedriem projektus. savus 100 rubljus vareeja piepelniit pie stipendijas kas bija 30 rublji
Es, kā elektroniķis, gan pēc oficiālā darba būvēju gaismas mūzikas, pastiprinātājus un tumbas... sanāca reizes piecas vairāk par oficiālo 180 rubļu inženiera aldziņu... ne kāda vaina komūnismam...
NilsS, visas pudeles bomži salasīja vai nemeta nemaz arā, bet nesa uz taras punktu. Principā nekam vairāk kā saldējumam ar tām pudelēm nebija iespējams nopelnīt. Tur kur dzīvoju nenotika nekādi masu pasākumi un tās nemaz tā apkārt nemētājās
Laciz:aa kaa man vecaakiem tiiri fiziski nebija laika straadaat otru darbu vai darbaa kaut ko nozagt, tad man naacaas 80 gadu saakumaa un viduu shuut bikses un raseet kursabiedriem projektus. savus 100 rubljus vareeja piepelniit pie stipendijas kas bija 30 rublji
Es, kā elektroniķis, gan pēc oficiālā darba būvēju gaismas mūzikas, pastiprinātājus un tumbas... sanāca reizes piecas vairāk par oficiālo 180 rubļu inženiera aldziņu... ne kāda vaina komūnismam...
cieniijama nodarbe, bet detaljas tak nepirki Dari pats veikalaa pretii vidzemes tirgum???
ak34:NilsS, visas pudeles bomži salasīja vai nemeta nemaz arā, bet nesa uz taras punktu. Principā nekam vairāk kā saldējumam ar tām pudelēm nebija iespējams nopelnīt. Tur kur dzīvoju nenotika nekādi masu pasākumi un tās nemaz tā apkārt nemētājās
tā bija psrs ekonomikas speciālistam veltīta ironija, takš
Eltons:
cieniijama nodarbe, bet detaljas tak nepirki Dari pats veikalaa pretii vidzemes tirgum???
Bet arī nezagu! Tiesa gan, pirku no farcām (det.ar rombiņiem)... "Ķepās" tikai slīpos korpusiņus (netceros, kādas tieši Radiotehnikas) pirku širpatreba 4-kanālu gaismenēm. Ā, un ungāru kasešnieku mehānikas.
Shadow:ar moci jabrauc, vot tas ir braukt prieks! un ari ielist visurkur var kur ar autinu netiksi. mocis - nakotnes fotografa toolis! FTW!
beidzot kāds pa topika tēmu
tikai kad ar to moci nojājies, visi bodiji sakropļoti, spuldžu un objektīvu stikli izklājušies kolektīvā lausku paklājā pa mazliet ar eļļu, gumiju un asinīm aptriepto asfaltu, tad varētu padomāt..........
Shadow:ar moci jabrauc, vot tas ir braukt prieks! un ari ielist visurkur var kur ar autinu netiksi. mocis - nakotnes fotografa toolis! FTW!
beidzot kāds pa topika tēmu
tikai kad ar to moci nojājies, visi bodiji sakropļoti, spuldžu un objektīvu stikli izklājušies kolektīvā lausku paklājā pa mazliet ar eļļu, gumiju un asinīm aptriepto asfaltu, tad varētu padomāt..........
jocīga loģika. Pēc tās sanāk, ka es biju jucis fans tiem pričendālīšiem for fun tas viss ok, ne jau lai braukātu apkārt ar fotosomu, statīvu, ģeneratoriem utt
Laciz, 400 rblj 80tajos nav slima sunja murgi ..... es taadu algu nopelniiju ar oficiaalu darbu - man nebija cietaa alga bet uz izpeljnju un nestradaaju 24 st diennakktii - jo bija arii jaapatusee, ij beerni jaataisa/jaaudzina ;-)))
videejaa alga kaa reiz bija 150-200 rub, ja kas. 400 jau ir sunja murgi (ja vien Tava maate nestraadaaja galjas veikalaa)
varu precizeet - 1982g. rezhisora asistents Riigas kinostudijaa - 160 rub, Latvijas pasta galvenais makslinieks - 120 rub
Tā arī ir , man galvenais "Nesaprašānās" iemesls ar seņčiem kuriem nekomunicēju pēc tam 15 gadus bija tās ka mutere man nevarēja "Parliecināt" ka man jāturpina iespējamā "Inženiera karjēra" un jāsaņem tāpat kā viņai pēc 15 macību gadiem veselu cik tur 30-40 cilvju kolektīva šefenei kautkādi šai svārstijās. 200-250Rubļi. Man tai laikā kā jau teicu bija "Oficiālā alga" 90-120 Rubļi + 1000-1500Rubļi par "Darbu" Tā nu mēs ar senčiem bix nesapratāmies. Fāteres man bija PROFESIONĀLS burātājs , viņam maksāja par to ka viņš sacenēs brauca ar Kreiserjahtu , nu jā Oficiāli viņš bija Mākslinieks nu tur to ko musdienās taisa "Vides reklāma" , bet tā viņš bija profesionāls burātājs , tāpēc diezgan labi kādreiz ši lieta man patika Visa problēma cilvēkos gan TOREIZ gan taga slēpās NESPĒJĀ DOMĀT ātrak un savādāk kā citi. Ka dara daudzi tas MAKSĀ MAZ , lietas ko nedara neviens vai tikpat kā neviens maksā zvera piķi gan toreiz gan taga. Galvenais darīt LABI Istenībā ak34 pareizi saprata , man vienkarši sagadijās ietrāpīt pie pareizajiem cilvēkiem NEJAUŠI , zināmā mērā pateicoties muterei , šamā mani bij izdomājusi man labu paņēmienu kā "Atmācīt no proletārijiem" tipa aizsūtija uz Rūpnīcu "Pastrādāt" pa vsaru pie konvejera PIETIKA tas man bija taaads šoks ka nolēmu NEKAD MŪŽĀ nebūšu strādnieks un nestrādāšu ar "Rokām" , tiktāl muteres funktiers nostrādāja , BET man kautkā sagadijās ka iepazinos tur ar dažiem cielvēkiem kas tasija intresanatas luetas "Blakus" ražošanai , ot tad kautkā mes viens otram iepatikāmies , tā ka vēlāk tas ievilkās uz 11 gadiem Man vispār ir tā rakturīgi 11 gadu posmi , visās šancēs esmu šancējis 11 gadus laulenes ar mainu ik pa 11 gadiem A ja intresē KO mes tai laikā "Piķi" tasijām , da pavisam elementāri , ar "mazo Poligrāfiju @ exskluzīvu Sietspiedi @ pressformām " lietām kuras toreiz bija arkārtīgi maz izplatītas , speci bija ļoti minimāli un viss bija ļot ienesīgas. Vēlāk paralēli visam figurēja KRĀSU FOTO , tai laikā tak normāla "Krāsu foto" nebija bija kautkadi blāvi mēsli a redz dažiem čaļiem par valsts naudu riktīgiem limoniem izdevās te iegādā profesionālas ražošanas un uzņemšanas iekārtas , smieklīgākais ka aspecu šeit nebija TĀPĒC es kautkā sadibināju kontaktus ar Leišiem kas man jau bija no "Sietu" laikiem , sāku foto biznessu PARELĒLI citiem , kvalitātes starpība bija TĀDA ka par to bez kāda vaida maksāja tik cik prasija , klienti pārsvarā Krievija , konkrēti Kalīņingradas apgabals , Pleskava , Latvijā tikai Kāzas lielos daudzumos visādas reklamkas utt. tas viss tika ļooti dāsni apmaksāts Kopējā lietu neizpratne VAIRUMAM baig labi parādās manas sievasmātes texstā AIZEJ UZROC DĀRZU , es saku Davai nolīgsti kādu es samaksāšu , šis saka NE man vaig lai TU ROC lai visi redz !! Es saku NERAKŠU , nolīgsti veci vai traktoru lai šie rok es maksaju. Nu ta šamā neizturēja un sāka GODĪGI CILVĒKI zemi rok un ar traktoriem brauc , kā var maksāt TĀDU NAUDU cilvvēkam kurš nestrādā ar ROKĀM !!
Luni, var jau nievaajoshi soljot pa dziivi, bet ir milziiga kategorija nepiecieshamu darbu=cilveeku, kuriem defoltaa nepienaakas domaat "aatri un savaadaak" - aarsti, medmaasas, paardeveejas, skolotaajas, autobusu vadiitaaju. visu to, bez kuriem muusu dziive nebuutu tik "eerta" kaa Tev. Jaa, protams, arii te ir iznjeemumi. taapeec jau mums ir taads prezidents...
rixweber:a te nevienam beerni uz skolu un beerndaarzu nav jaaved, ka tik zalji domaajoshi kaajaamgaajeeji?
fotograafi ir vai nu impotenti vai arii visiem ir asistenti kas tos beernus vadaa. vai arii savus beernus nemaz nepaziist (bet katram noglauda galvinju, ja nu ...)
rixweber:a te nevienam beerni uz skolu un beerndaarzu nav jaaved, ka tik zalji domaajoshi kaajaamgaajeeji?
fotograafi ir vai nu impotenti vai arii visiem ir asistenti kas tos beernus vadaa. vai arii savus beernus nemaz nepaziist (bet katram noglauda galvinju, ja nu ...)
tie glaudiitaaji vai tik nebija rakstnieki bet par asistentiem - gana ticami...
Laciz:otograafi ir vai nu impotenti vai arii visiem ir asistenti kas tos beernus vadaa. vai arii savus beernus nemaz nepaziist (bet katram noglauda galvinju, ja nu ...)
tie glaudiitaaji vai tik nebija rakstnieki bet par asistentiem - gana ticami...
īsteni krutajiem masteriem arī asistentiem ir asistenti !
Es protu izvēlēties sev mitekļus , NOSACIJUMS lai bērniem skola bernudarzsss pulciņu madicīna būtu PIE MĀJAS , tā arī ir Skola pretī pāri ielai , bernudarzss mājas galā , amulance visi dakteri otrā mājas galā 5min ar kājām stacija pēc 30min esmu Rīgas centrā pēc 30min Siguldā , Bauskā , Jelgavā pēc izvēlēs Pad pirku sev "Dzivošanai" īpašumus tie maksāja MAKSIMĀLI man vienas nedēļas "Ienākumu" apmērā , piemēram māja kur taga esmu izmaksāja man APAĻUS 1000Usd
rixweber : Ja par tavu gadijumu , tad PUBLIKA ilgi brīnijās kāpēc esam izvēlējušies "Maju" tik divainā vietā , normāli visi apmetās vai nu Centrā vai ārpilsētā. Par cik es pietiekami biju nodzivojis pa Eiropu tad izvēlējāmies vietu atbilstoši VAJADZIBĀM tas ir 15min no "darba" AR KAJĀM un 10min no lielā Ringa un Lidostas Savulaik Minhauzenā ar mitu tapāc ka PA VIDU
Kā lai jums pasaka ES jau ~10 gadus uz priekšu zināju ka JĀDZIVO PIE KOMUNIKĀCIJĀM bet ārpus pislētas , vislielākā problēma būs SASTRĒGUMI un privātā transporta PROBLĒMAS , tāpāt zināju ka JĀPĒR TULĪT jo kad tas pieleks daudziem tad CENAS būs pavisam citas