forum.gif
Mācamies latvju dainas
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / burziņš :) / Mācamies latvju dainas
  1.  
IerakstsAutors
Publicēts: 07.06.10 23:29
 citēt
1. Es puisītis, tu meitiņa,
Iesim abi velēties:
Tev ir laba sārmu sile,
Man ir laba bungu vāle.

2. Es nedevu puisīšam
Sava rika šmurgulēt;
Puisīšam tievs un garš,
Locīties locījās.

3. Aiz upītes kalniņā
Sarkankūša mamzelīte;
Tai vajaga zīda pautu,
Sudrabiņa pipelītes.

4. Dod, mamiņa, kam dodama,
Nedod manis disleram:
Disleram skaidu pauti,
Ēvelēta pipelīte.

5.Es nedošu Čigānam,
Tam bij melna pipelīte.
- Tāda pate pipelīte,
Kā citiem puisišiem.

6. Dod dieviņi lietum līt,
nejās Jancis pieguļā,
šonakt viņš manus pupus
kā pulksteņus skandinās

7. Pisies meitiņ kamēr jauna
veca būsi nedabūsi
veca būsi nedabūsi
pīzdu tārpi skrubinās

8. Tieva, tieva, gara, gara
Leišu kunga pipelīte,
Noriet saule iebāžot,
Uzlec saule izvelkot.

9. Uzardams, ecēdams
Apkārt griežu velēniņu;
Mīlēdams, izpisdams
Apkārt giržu meitenīti.

10. Pist es devu puisīšam,
Kājiņās stāvēdams.
Kam man tāda nieka dēļ
Pa zemīti vārtīties?

11. Ņem, brālīti, leiši meitu,
Tā darbiņu nekavēj';
Leišu meitasgari pupi
Stāvus bērnus piezīdēj'.

12. Mans vecis, mans vecis
Kā traks nu griežas:
Rauga pupus, dod mutes,
Lec atkal virsū.

13. Meita gul uz ežas,
Es tai ķer' pie pežas;
Meita saka: vai tu traks?
Man tas pipels stīvs kā rags.

14. Iesim nu setiņā,
Dienas darbu pabeiguši!
Tautie's gaida klētiņā
Uz naksiņas darbiņiem.
15. Ko, vīriņ, grabināji,
Apto manu vēderiņu?
Vai gribēji iedodam,
Vai saujā ieliekam?
Publicēts: 07.06.10 23:37
 citēt
ooo - Janbo beidzot ir atklaajis neraatnaas dainas;-)))) kur tad tik veelu?
Publicēts: 07.06.10 23:39
 citēt
dansiga:ooo - Janbo beidzot ir atklaajis neraatnaas dainas;-)))) kur tad tik veelu?

labāk vēlāk nekā nekad :D
Publicēts: 08.06.10 00:04
 citēt
He, he!
Atgādina manu bērnību.
Man jau tādas aizdomas bija... kad atklāju, kāpēc tieši 11. sējums atrodas mammas grāmatplaukta pašā augšā nomaskēts... bet pārējie tik kārtīgi sakārtoti goda vietā...
Publicēts: 08.06.10 00:04
 citēt
KUR BILDES?
Publicēts: 08.06.10 00:05
 citēt
dansiga:ooo - Janbo beidzot ir atklaajis neraatnaas dainas;-)))) kur tad tik veelu?

pasteidzos ? :)
Publicēts: 08.06.10 00:23
 citēt
Janbo, tak klasee astotajaa jau bija jaazin shiis dainas;-)))
Publicēts: 08.06.10 20:40
 citēt
Janbo:

pasteidzos ? :)

protams !
tās tik penzijā ejot deslepeno....
Publicēts: 08.06.10 21:52
 citēt
es tā jūtu, ka līdz leģendārās zīlītes atklāšanai vēl pāris gadiņi būs jāgaida :D
Publicēts: 08.06.10 22:02
 citēt
MaVi:es tā jūtu, ka līdz leģendārās zīlītes atklāšanai vēl pāris gadiņi būs jāgaida :D

Bet šīs es nebiju dzirdējis ,ko var cepties.
Publicēts: 09.06.10 00:01 labots
 citēt
Janbo:
MaVi:es tā jūtu, ka līdz leģendārās zīlītes atklāšanai vēl pāris gadiņi būs jāgaida :D

NEVER vaļā !!!!
neveselīgas domas par seksu mums nevajag !!!!!!!!!!!!!!
Publicēts: 09.06.10 01:46
 citēt
NilsS:
Janbo:

NEVERE vaļā !!!!
neveselīgas domas par seksu mums nevajag !!!!!!!!!!!!!!

ak jel.
Publicēts: 09.06.10 11:00
 citēt
Pie reizes nenāktu par skādi pamācīties ar latviešu valodas gramatiku.
Darbības vārdi ar izskaņu nenoteiksmē -īt. -īties, -ināt, -ināties tagadnes laika īstenības izteiksmes daudzskaitļa pirmajā personā tiek rasktīti ar garo "ā" izskaņā. Mācāmies, nevis mācamies.
Publicēts: 09.06.10 11:24
 citēt
Vaarna:Pie reizes nenāktu par skādi pamācīties ar latviešu valodas gramatiku.
Darbības vārdi ar izskaņu nenoteiksmē -īt. -īties, -ināt, -ināties tagadnes laika īstenības izteiksmes daudzskaitļa pirmajā personā tiek rasktīti ar garo "ā" izskaņā. Mācāmies, nevis mācamies.

+ izņēmuma vārds "zināt" :face-wink:
Publicēts: 09.06.10 11:30
 citēt
dansiga:Janbo, tak klasee astotajaa jau bija jaazin shiis dainas;-)))
Ko tik vēlu? :bad_smile:
Publicēts: 09.06.10 15:58
 citēt
17.jūnijā plkst.16 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga lasīs lekciju par Saules dainām, aģentūru LETA informēja muzeja reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva.

Folkloras pētniece, Latvijas un Kanādas Zinātņu akadēmijas locekle, psiholoģijas doktore Vīķe-Freiberga daudzu gadu gaitā krātās atziņas un vērojumus ir apkopojusi vairākās tieši ar saules tautasdziesmām saistītās grāmatās: "Saules dainas", "Saules balsī" un cikla "Trejādas saules" publikācijās "Kosmoloģiskā saule", "Hronoloģiskā saule" un "Meteoroloģiskā saule: siltā saule".

Grāmatu autores saules tautasdziesmu satura analīze piedāvā iedziļināties saules semantiskā jēdziena izpratnē, kā arī izsekot, Vīķes-Freibergas vārdiem runājot, "kādā veidā priekšstats par sauli sazarojies un saausts ar citiem tēliem un priekšstatiem dainu masīvā kā milzīgā daudzdimensiju tīklā".

Vīķe-Freiberga ir rakstījusi: "Saule, par kuru dzied latvju dainas, ir tik daudzplākšņaina, savdabīga un īpatnēja, ka tai nav pilnīgas līdzinieces nevienas citas tautas mantojumā. Izprast dainu sauli tamdēļ nozīmē apgūt vienu no nozīmīgākajiem pamata elementiem visā seno latviešu garīgās pasaules ēkā."

Simboliski saule nereti tiek identificēta ar zeltu, tāpēc saistoša kļūst arī šī temata aplūkošana izstādes "Zelta darbi" kontekstā. Lekcija notiek laikā, kad tuvojas gadskārtējie vasaras saulgrieži. Pasākuma rīkotāji cer, ka lekcija mūs iedvesmos un dos spēku, ievadīs filozofiskās un būtiskās pārdomās par Latvijas tautas pasaules redzējumu caur saules tēlu.

"Arsenālā" aplūkojamā izstāde "Zelta darbi" ir konceptuāls projekts, kura mērķis ir aktualizēt diskusiju par materiālām un garīgām vērtībām dažādos laikmetos. Izmantojot zelta daudzveidīgās simboliskās nozīmes, ekspozīcijā iekļauti vairāk nekā 200 mākslas darbi: ikonas, latviešu mākslas klasika un konceptuālā māksla - glezniecība, grafika, tēlniecība, objekti un videodarbi. Šajos eksponātos zelta esamība atklājas gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, darbiem savstarpēji veidojot paradoksālu kontekstu. Skatījums uz zeltu ir nestandarts un atklājas izstādes sižetā, kas izriet no ziedojuma motīva, noved līdz alķīmiskai materiālā un garīgā procesa mijiedarbībai. Izstādes galvenais kods ir ideālu uzvara pār fizisko un zemisko.

Izstāde ilgst līdz 27.jūnijam.
Jauns tematsAtbildēt
  1.  

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt
Kategorijas
Diskusijas

Šobrīd online (1):