Foto BIZNESS ir ļoti daudzpakāpju bizness , šeit ir ļoti daudz būtisku faktoru un posmu bez kuriem BIZNESS NENOTIEK , izlaižot kādu no posmiem vai nostrādājot to nepareizi biznesa vienkārši NAV Tieši tāpēc man ir intresanti paskatīties un pamācīties kā ko dara citi kolēģi , runa ir par tādiem kas MĀK nevis tikai skaļi bļauj , un kas ko māk es pietiekami labi varu novērtēt
Elmarss: Laba bilde biznesā ir tā bilde, par ko maksā naudu; mākslā - tā ko galerijās izstāda. Tas ne vienmēr sakrīt... Biznesa bildes pieprasījumu arī snobisms nosaka. TAM biezajam bij n fotogrāfs... kas es nabags, ka TĀDU nevaru atļauties???? Un tad jau kvalitāte ir pēc tam. Par aitu cirpšanu joks pārāk nodrāzts, lai atkārtotu; patiess gan
PRECĪZI , nav ko papildināt
GALVENĀ un radikālākā Latvju publikas problēma NEIZPRATNE / NESPĒJA IZDOMĀT IZRĒĶINĀT kurā vietā bizness tajā vai citā jomā
TIKMĒR kamēr runas par "Skuķiem zaķiem puķiem" viss O.K katram sava gaume par kuru kā zināms nestrīdas , taču tiko sākas GLUPAS runas par "Biznesu" kurā nevienam nev ne mazākās poņas PAT SAPRATNES kur vispār kautkāds bizness atrodams , tā glupāki texsti par glupākiem
25 Ls/h : vidējā Latvju slinkā plānprātiņa cipars !!
gan jau ka Lunis var pastaastiit shii cipara veesturi.
tas radaas kad Lunis veel straadaaja fotocentraa un fotocentrs pa lielam bija vieniigais kantoris LPSR kas nodarbojaas ar komercfotograafiju.
civilizeetaa pasaulee honoraars ir atkariigs no bildes izmantoshanas.
bet nu LV nav nekaada sakara ar civilizeetu pasauli...
un par cik videejam Latvju fotografeetaajam ir slinkums domaat un reekjinaashanaa padodas ne vairaak kaa saskaitiit cik maksaa divi lielie ali, tad nekur taalaak par 25ls/ nevar tikt...
man arī vienmēr ir interesanti uzzinat,cik pelna tie,kas fotografē ar ļoti labu tehniku vai viņi ir kreditos līdz ausīm, vai vienkārši viņiem ir citi labi ienākumi un fočēšana ir profesionāls hobijs vai viņi tiešām ir izcili fotogrāfi spējigi atpelnīt ieguldito un nopelnit lai var ari dzivot es arī šobrid ļoti mēģinu norebežoties no haltūrām,kuras man vnk nesanāk. man, piem. nesanak izlaidumi. nesanāk un viss. tāpēc ka ļoti nepatik bildēt konveijeru. zinu,ka citiem tā ir baigā iespēja sapelnit izlaidumu sezonā, man visu laiku arī kādus izlaidumus piedāvā, betes atsakos,jo man pašai tās bildes ļoti nepatik. man padodas pilnigi kas cits, bērnus bildēt, grūtnieces, ģimenes un šad un tad pa kādai reportāžai paņemu. es nemāku prašit naudu par lietām,kuras man sānak tā, it kā tehniski normāli, bet no mākslinieciskā viedokļa- pilnigi nekādas vērtības. tā iemesla dēl arī nevisai kāzas raujos bildet vairs. tāpēc ka piem. pēc cermonijas bildes taisīt ar jauno pāri man ļoti patīk un sanāk, bet visa tā skriešāna un īsto mirkļuķeršana pirms tam, nezinu, man laikam nepatik ātri strādāt. kā jau teicu, man sanāk, bet man pašai nav gandarijuma, jo ir stress. laikam tā tāda psiholoģiska īpatniba, tāpēc izvelos veidu kur bildēt,lai man patiktu, nebutu stresa un apmierinatu galarezultāts. tiesa gan, tas uzreiz ierobežo manu piedavajumu, bet vai tad labs fotografs ir tas,kas mak visu un visur, man liekas,katram jadara tieši tas,kas vairāk patik
Viktors:P**** ko jābildē : par shito 15 diennaktis !!
tas radaas kad Lunis veel straadaaja fotocentraa un fotocentrs pa lielam bija vieniigais kantoris LPSR kas nodarbojaas ar komercfotograafiju.
un par cik videejam Latvju fotografeetaajam ir slinkums domaat un reekjinaashanaa padodas ne vairaak kaa saskaitiit cik maksaa divi lielie ali, tad nekur taalaak par 25ls/ nevar tikt...
PILNĪGAS MUĻĶĪBAS - visā civilizētajā pasaulē maksā par cilvēkstundām, pie kam, visiem daudz maz ir zināmi izcenojumi un neviens nemēģina dempingot...par to ka samaksu piemēro bildes izmantošanai ir VIENDIENĪŠA domāšana/cenšanās nokāst daudz no vien gadījuma un cerot uz nākamo muļķi... MAKSĀ TAČU PAR DARBU...vienkāršu amatnieka darbu, kāda amatniekam daļa ko ar to produktu tālāk kāds izdara, ja vien viņš tajā procesā nav tālāk iekšā????
P.S. Paskatījos izcenojumus Holandē...~tikai 10% dārgāk kā pie mums, ja neskaita visādus frīkus vuāristus un debīliķus/debīliķes, kas Liepājā grib kļūt slaveni un uzbāžas bildēt par velti/gandrīz par velti...
p.p.s. Nu ja kāds ir izkarojis vārdu un prasa/saņem vairāk - super, es tikai visām četrām par!
Viktors:P**** ko jābildē : par shito 15 diennaktis !!
JĀ šo ciparu noteica apsalūti direktīvi , tas arī ir vienīgais jebkad oficiāli apstiprinātais cipars par "Fotografa darba samaksu" Latvijas republikā , stundu likme 25Ls/h To savulaik apreķināja un apstiprināja vesela ekspertu gruppa ko vadija Valters Ezeriņš . Individuāli strādājot tas ir 25Ls + PVN par 1h fotogrāfa pakalpojumiem , tais skaitā dīkstāvēm Tāds tas arī tika iesniegts apstiprināšanai attiecīgās valsts institūcijās un ir arī VIENĪGAIS fotogrāfa samaksas veidas kādu spējīgas atrakt grāmatvedības izrokot paiŗu kalnus SLĒDZMAM LĪGUMU AR FOTOGRĀFU , tātad līgumā minēta darba samaksa "Stundu likme" kas oficiāli Latvijas republikā ir 25Ls /h + PVN atbilstoši vēl tālājā ~1994 gadā liekas pieņemtajam profesionāla fotogrāfa darba samaksas cenrādim PROTAMS reķināt var visādi un rakstīt ko velās BET vienīgo ko dokumentāli var atrast valsts normatīvos ir šis 25Ls /h no tā arī tiek dejot šurpu turpu pēc "Vajadzības"
citati no iepriekšejiem- "PILNĪGAS MUĻĶĪBAS - visā civilizētajā pasaulē maksā par cilvēkstundām, pie kam, visiem daudz maz ir zināmi izcenojumi un neviens nemēģina dempingot...par to ka samaksu piemēro bildes izmantošanai ir VIENDIENĪŠA domāšana/cenšanās nokāst daudz no vien gadījuma un cerot uz nākamo muļķi... MAKSĀ TAČU PAR DARBU...vienkāršu amatnieka darbu, kāda amatniekam daļa ko ar to produktu tālāk kāds izdara, ja vien viņš tajā procesā nav tālāk iekšā????
P.S. Paskatījos izcenojumus Holandē...~tikai 10% dārgāk kā pie mums, ja neskaita visādus frīkus vuāristus un debīliķus,kuri paši uzmācas par brivu"
Uk tās cenas arī svārstās ļoti, piem. kāzas no 200 lidz 2000 mārciņām ko nozimē debiliķi,kuri uzmācas par velti. domā,ko runā. tikai Latvijā, katrs kurš noperk kameru jūtas fotografs. piem. Uk cilvēki arī piedāvā stradat par brivu daudzās kategorijās- kāzas, bērnu bildes utt, jo viņi tā arī raksta- man nepieciešams portfolio. un neviens uz cviņiem nekliedz, nebļauj, neapsuakā. tieši tāpat dara datoriķi, viņi pirmos gadus strādā lai iegutu atsauksmes no labiem un ietekmigiem klientiem, un censās kā vien māk,lai izsistos. kāpēc tas butu nosodāmi? protams, Latvijā tas ir grutāk,jo es nezinu kā varetu atāluties nopirkt tehniku un divus gadus to deldet un vēl neko nesaņemt, taču ārzemēs ir tāda prakse. ir kādi klienti,kam tas izdevigi, cilvekiem izdevigi ka viņiem ir uzkā teneties. man piemeram pirms gadiem astoņiem precejās vienā vasarā daudzi draugu pāri un es viņiem visiem toreiz fotografēju, tā nu man bija lieliska iespeja tikt pie prakses un portfolio,lai nākamajā gadā jau prasitu samaksu,nelielu bet tomēr un tā protams pieaug ar katru gadu, bet ir citi cilveki,kuriem neprecas draugi u viņi meklē piem. internetā palidzibu
justfly: Uk tās cenas arī svārstās ļoti, piem. kāzas no 200 lidz 2000 mārciņām ko nozimē debiliķi,kuri uzmācas par velti. domā,ko runā. tikai Latvijā, katrs kurš noperk kameru jūtas fotografs. piem. Uk cilvēki arī piedāvā stradat par brivu daudzās kategorijās- kāzas, bērnu bildes utt, jo viņi tā arī raksta- man nepieciešams portfolio. un neviens uz cviņiem nekliedz, nebļauj, neapsuakā. tieši tāpat dara datoriķi, viņi pirmos gadus strādā lai iegutu atsauksmes no labiem un ietekmigiem klientiem, un censās kā vien māk,lai izsistos. kāpēc tas butu nosodāmi? protams, Latvijā tas ir grutāk,jo es nezinu kā varetu atāluties nopirkt tehniku un divus gadus to deldet un vēl neko nesaņemt, taču ārzemēs ir tāda prakse. ir kādi klienti,kam tas izdevigi, cilvekiem izdevigi ka viņiem ir uzkā teneties. man piemeram pirms gadiem astoņiem precejās vienā vasarā daudzi draugu pāri un es viņiem visiem toreiz fotografēju, tā nu man bija lieliska iespeja tikt pie prakses un portfolio,lai nākamajā gadā jau prasitu samaksu,nelielu bet tomēr un tā protams pieaug ar katru gadu, bet ir citi cilveki,kuriem neprecas draugi u viņi meklē piem. internetā palidzibu
piekriitu gan! esmu gan datorikis pamataa , gan fotografs brivdienas... bet foto biznesa netajsos liz kamer nebildeshu skaisti.. taka datorikis emsu labs cik zinu...tad uz taa ari pelnu
justfly:citati no iepriekšejiem- "PILNĪGAS MUĻĶĪBAS - visā civilizētajā pasaulē maksā par cilvēkstundām, pie kam, visiem daudz maz ir zināmi izcenojumi un neviens nemēģina dempingot...par to ka samaksu piemēro bildes izmantošanai ir VIENDIENĪŠA domāšana/cenšanās nokāst daudz no vien gadījuma un cerot uz nākamo muļķi... MAKSĀ TAČU PAR DARBU...vienkāršu amatnieka darbu, kāda amatniekam daļa ko ar to produktu tālāk kāds izdara, ja vien viņš tajā procesā nav tālāk iekšā????
P.S. Paskatījos izcenojumus Holandē...~tikai 10% dārgāk kā pie mums, ja neskaita visādus frīkus vuāristus un debīliķus,kuri paši uzmācas par brivu"
Uk tās cenas arī svārstās ļoti, piem. kāzas no 200 lidz 2000 mārciņām ko nozimē debiliķi,kuri uzmācas par velti. domā,ko runā. tikai Latvijā, katrs kurš noperk kameru jūtas fotografs. piem. Uk cilvēki arī piedāvā stradat par brivu daudzās kategorijās- kāzas, bērnu bildes utt, jo viņi tā arī raksta- man nepieciešams portfolio. un neviens uz cviņiem nekliedz, nebļauj, neapsuakā. tieši tāpat dara datoriķi, viņi pirmos gadus strādā lai iegutu atsauksmes no labiem un ietekmigiem klientiem, un censās kā vien māk,lai izsistos. kāpēc tas butu nosodāmi? protams, Latvijā tas ir grutāk,jo es nezinu kā varetu atāluties nopirkt tehniku un divus gadus to deldet un vēl neko nesaņemt, taču ārzemēs ir tāda prakse. ir kādi klienti,kam tas izdevigi, cilvekiem izdevigi ka viņiem ir uzkā teneties. man piemeram pirms gadiem astoņiem precejās vienā vasarā daudzi draugu pāri un es viņiem visiem toreiz fotografēju, tā nu man bija lieliska iespeja tikt pie prakses un portfolio,lai nākamajā gadā jau prasitu samaksu,nelielu bet tomēr un tā protams pieaug ar katru gadu, bet ir citi cilveki,kuriem neprecas draugi u viņi meklē piem. internetā palidzibu
GUDRS tā arī ir Un mācekļiem tieši tās pats storijs , viņi nesaņem neko TIKAI MĀCĀS , un uz praksi voiņus eiropā ņem ļoti labprāt slaveni meistari ja vein viņiu VISPĀR ņem mācekļus
Piemēram ja cilvēks mācās Foto , dauzdās lielās studijās un arī tehnikas teirgotāji tādiem dod ĻOTI LIELAS atlaides. Es savulaik izbildējos krustu škērsu pa Berlīnes un Hamburgas studijām burtiski par pusvelti Savu pirmo Broncolor studijas komplektu ģenerātoru un 4 blices man praktiski uzdāvināja , jo cenu ko es par vīnu sanaksāju gana zināmam meistaram varēja nopirk labi ja pāris jaunas galvas bez ģerātora Taka macekļiem un studentiem ir citi IEVĒROJAMI bonusi bez "Kautikāda samaksa" ko te mums visi grib uzreiz par jebkāda analfabēta darbiem
Viktors:PILNĪGAS MUĻĶĪBAS - visā civilizētajā pasaulē maksā par cilvēkstundām
1 Varbuut zini cik maksaa vien Raimonda P. komponeeshanas cilveekstunda?
2 vai bildeesi beibi vinjas elbuuma un beibi Koka Kolas pasaules kampanjai par tiem pashiem 25 Ls / h ??? ( tas gan buutu visai gudri )
TAS ir pilnīgi cits storijs , divas dažādas lietas "Gabaldarbs" un "Stundu likme" , pirmkārt jau LIELAS lietas taisa lielas aģentūras , Fotogrāfs ir tikai viena neliela daļa no šī "Biznesa" būtiska bet neliela. Tieši tapēc jau uzjautrinos par "Datoristiem -- Fotogrāfiem" Kuri tipa māk vissu , FOTOGRĀFS parasti māk daudz un tas nepieciešams ar vienu domu , vīnam jāzin jāsaprot TEHNALĪGIJA kas tālāk notiks ar bildi ko viņš iegūs. Piemēram ir tāda ļoti intresanta mācību filma kā taisa Mercedes CLK reklāmas attēlus , VISS sākot no Foto lidz nodošanai drukai , MŪSDIENĀS cilvēki kuri ikdienā ar to nodarbojās , ļoti sarežģits un komplicēts darbs GAN FOTOGRĀFAM gan datoristam un viens bez otra nekādi , tās ir musdienu piegājiens šādām lietām un tāds tas bija arī senāk , taču mūsdienās jo īapši FOTOGRĀFS ir viens no nopietna komplexsa sastāvdaļām kuram labi jāzin KAS @ KĀ bija un būs pirms un pēc viņa
Viktors: 2 vai bildeesi beibi vinjas elbuuma un beibi Koka Kolas pasaules kampanjai par tiem pashiem 25 Ls / h ??? ( tas gan buutu visai gudri )
nu jau, nu jau, runaa taa, it kaa fotografam maksatu nevis pec pavadiitaa laika stradajot, bet pec bilzhu ekspozicijas ilgumiem... nu cik sanjemtu fotograafs par krutas, nu ljoooti krutas LV merogam kampanas bildeshanu? 1K? 2-3? Pienjemsim, ka 2+PVN. Cik tas ir stundas? Pareizi, 80. 10 darba dienas, mazāk, ja atceramies, ka par virsstundām (t.sk darbu brīvdienās) jāmaksā dubultā. Daudz? Kā to ņem. Ja fotogrāfs piedalās idejas izstrādē, pats apstrādā (vai maksā kādam kas apstrādā, aģentūras parasti slēdz līgumu ar fotogrāfu par gatavām bildēm, ne jēlmateriālu, par kura apstrādi slēdz atsevišķu līgumu (protams, ar izņēmumiem)) tad tās 10 dienas saskrien ātri. Nu, tai ļoti KRUTAJAI kampaņai.
par Paulu. Nezinu, kā par komponēšanu, bet par to, ka viņa darbus atskaņo, saņem viņš labi. Piemēram, no visiem T/C un veikalu īpašniekiem, arī tiem, kuri Paula mūziku ne reizi tur nav likuši.
"par Paulu. Nezinu, kā par komponēšanu, bet par to, ka viņa darbus atskaņo, saņem viņš labi. Piemēram, no visiem T/C un veikalu īpašniekiem, arī tiem, kuri Paula mūziku ne reizi tur nav likuši."
ap 80 k gadaa
un ar ko Tavupraat atshkjiras vinja darbu atskanjoshana no Tavu bilzju atskanjoshanas?
Cita starpā starp rindām var redzēt atbildi par stundas likmēm - izdevīgāk ir bildes licenzēt izmantošanai nevis atdot (stundas likmes gadījumā būtu jāatdod). Tā ka taisnība ir tiem, kas saka, ka civilizētajā pasaulē stundas likme nav pareizā izvēle.
Visādā ziņā pat Lielbritānijā fotogrāfa darbs nav diez ko apmaksāts. Īpaši pašnodarbināto. Un ja ņem vērā ekonomiku atšķirības, tad nesaprotu par ko te cepaties
Viktors: diezgan preciizi 2006 - 2008 gadaa tiesa gan par 1 darbadienu taa arii svaarstijaas 1- 3k precizitaatei jaamin ka REIZEEM shajos ciparos ietilpst sjaadi, taadi izdevumi
protams, ka ar izdevumiem. pedejais no tadiem vienam fotografam, piemeram, bija cirvis malkas skaldishanai (jabilde bija malka ko atveda neskaldiitu) pedejais ko samaksajam, par ~6h sesiju studijaa = 400+PVN = 25+PVN/h... taa vish i...
Viktors:"ekspertu gruppa ko vadija Valters Ezeriņš"
kas veel , Luni , tur piedaliijaas?
Nē es nepiedalījos, sēdāju turpat blakus savā kabinetā šie nāca ar mani bazaru sist un konsultēties par atsevišķām fiškām Es kā parasti jau tad biju "Maita" uz klātesošo meistaru un dibinātāju sajūsmu par jauno lietu un nu tik būs nu tik būs un jautājumiem TU TAK AR PIEDALIES uz ko es ļot ļauni atbildē NĒ tika tādā gadījumā jā VISSI kas tiks pieņemti noliks profesionālās kvalifikācijas eksi UN TIKAI TAD viņus uzņems vai neuzņems pieskaitīs pie profiem. Man labāk kā pārējiem bij zināms ko kurš spēj un ka viena liela daļa daudzas lietas ir tumša bilde , neizturētu pat elementāru kvalifikācijas testu , nekas jau nav mainījies pa tiem ~17 gadiem kas kopš tā laika pārgājis Taču toreiz izdevās izveidot auxsti kvalificētu un gana plaši pastāvētu ekspertu grupu kura izstrādāja veselu GRĀMATU kur bija aprakstītas gan veicamiem darbi gan cenas gan aprēķina metodika. Grupu vadīja Valters Ezeriņš , pārējos precīzi no galvas neatceros tāpēc varu kūdīties bet bija Andris Tenass no Fotocentra , Andris Krievs tā laika dizaineru savienības šefs , Ints Kalniņš un Aivars Liepiņš iespējams vēl Ilmārs Znotiņs no preses liekas arī Egīls Dinvietis un Jans Tihonovs no printētājiem un mākslas un Gunārs Janaitis , grāmatvedībā konsultēja tā laika Finanšu ministrijas un Dizaineru savienības grāmatvede Ilga , piemirsu uzvārdu. Katrā ziņā arī toreiz skatoties sarakstu par konkrēto personāliju kvalifikāciju un pieredzi nekādu šaubu man neradās un šodien nerodas. Savu lēmumu TOREIZ nepiedalīties arī šodien uzskatu par pareizu . Tieši ši iemesla pēc man piemēram nerodas nekādu šaubu par "Amatnieku kameras" sertifikāciju , kamēr nenoliek ekšuš neiziet kvalifikācijas testus NĒKĀDU sertifikāciju neapstiprina un kvalifikācijas nepiešķir , manuprāt pilnīgi pareizs piegājiens tiem kas strādā par naudu. Tācu vienmēr savos darbos esmu orientējies pēc viņu apstiprinātajiem principiem un cenām jo tās ir VIENĪGĀS oficiāli valsts atzītās un apstiprinātās , tas man ļauj vienmēr prasīt VAIRĀK un nekad nav nācies ne no viena dzirēdt ka esu kādu izkonkurējis ar "Zemāku cenu" vienīgi ar darbu vai piedāvājumu kurš VIENMĒR ir bijis dārgāks bet bagātīgāks kā konkurentiem
pats tu cirvis bildeti tika daudz dazhadi priekshmeti no daudz dazhadiem lenkjiem kas pec tam tika inhouse apstradati un salikti iekshaa kliepaa kur vel focheta materiala vel bija dafiga infografikas. ta ka bildeshana bija uz robezhas starp priekshmetu un stop-motion fotograafiju, pie kam, izejmaterialam jabut izmantojamam prieksh animacijas...
Cita starpā starp rindām var redzēt atbildi par stundas likmēm - izdevīgāk ir bildes licenzēt izmantošanai nevis atdot (stundas likmes gadījumā būtu jāatdod). Tā ka taisnība ir tiem, kas saka, ka civilizētajā pasaulē stundas likme nav pareizā izvēle.
Visādā ziņā pat Lielbritānijā fotogrāfa darbs nav diez ko apmaksāts. Īpaši pašnodarbināto. Un ja ņem vērā ekonomiku atšķirības, tad nesaprotu par ko te cepaties
PAŠNODARBINĀTAIS daudzās EU valsīts tas ir NĀVES SMAKA , reiz dēļ savas muļķības vienu īsu brīdi pašancēju kādā valstelē kā "Pašnodarbinātais" 70% Nodokļos uz sitiena bez variantiem Piemēram tas kur es patreiz "Strādāju" Latviski tieši tulkojot varētu saukties "Partneru apvienība" , mūsu variantā kaut kas taka kooperatīvs tik sastāvošs nevis no FIZISKĀM bet juridiskām personām , vairāki kantori-partneri kopā viens no kuriem ir "Mēdiju @ komunikāciju monstrs" katram sava šaura speciālizācija atsevišķa grāmatvedība BET kopējs zīmols kopējos projektos , individuālos katram savs Erti visādiem iepirkumiem un konkursiem nav ka pie mums kad jādibina 3 firmočkas lai paceltu "Konkursu" Tapat nav jautur visādi juristi un mārketinga un realizācijas speci , ir partneri kam tas ir TIEŠAIS bizness un viņi ar to tik ar nodarbojās
versatile:Luni, pie mums dafiga agjenturas shitaa strada. piedalas vienas agenturas cilveki zem citas brenda, jo ipashnieki ta visaam taam vieni.
Kā notiek ŠEIT es vairs godīgi sakot nezinu jau krietni sen gadus , visu ko e šeit kaut kā kādreiz taisu nāk no "Citurienes" kā pasūtijums no maniem partneriem TUR , kas to pasuta ŠEIT man nav ne jausmas un intereses ar nē. Vienīgi reizēm kārtīgi žēl ka vietējo specu kvalifikācijas arī pēc tik daudz gadiem ir gana zema. Piemēram menedžeri un projektu vadītāji kuri neprot savu darbu te nav mazums arī mūsdienās , par cik saistības un intereses man uz viņiem nekādas tad mierīgi PAR SAVU cilvēku papildus nodarbināšanu piemēr "Meklējot pus sarunātu modeli" vai nodarbojoties ar kādām menedžmenta funkcijām nu piemēram bildēšanas vietas izvēle vai vienkārši sakot "Meklē un krāmē" pilnīgi bezkaislīgi ierakstu tāmē. Seciālisti kuri ar mani šance ir vairumā gadijumu ļoti pieredzējuši un PROT VAR VISU , tai skaitā modeli atrast un elektrīķus santehniķus krāvējus sarunāt vajadzīgā laikā un vietā , BET tas viss maksā papildus naudu un ja kādas aģentūru zosis iedomājās ka "Fotogrāfs varēs visu pats viņas vietā" jā mēs to varam par cik esam no "Austrumeiropas" bet rēķinus mēs par to izstādām labus tieši tādus pašu kā Rietumeiropā , jo viņus tieši tur arī raksta un aprēķina MĒS / ES neko nedz reķina nedz dara tik "Piepalīdz"
Piemērs no "Kopdarbiem" ar vietējiem , vesels buss ar speciem 2,5h braukā un meklē KUR tad išti atrodas sesijas vieta un tā 3x viena projekta ietvaros ! Rēkins protams arī par šo "Tūrismu" , projektam nepieciešamais modelis gana slavens Latviešu aktieris tiek piegādāts "Nogrimēts" kautkādai haltūrai vai teātra izrādēi , protams pa mazgāt nost viņu nav nedz jēgas nedz vajadzības , vienakrši bildēšana tiek atcelta PAR PILNU SAMAKSU protams , tālākais , reklāmas seja VISPĀR nav pabrīdināta ka viņa tāda būs un maniem cilvēkiem piemēram viņa ir "Jāmeklē @ jāpierunā" , kautgan darba uzdevums ir BILDĒŠANA KONKRĒTĀ ADRESĒ konkrēts cilvēks , RĒKINS par paildus pakalpojumiem un tā var turpināt be zgala , Eiropā tā nenotiek jo tur cilvēki LABI apzinās ka KATRS PAKALPOJUMS maksā paildus naudu
Par Latvijā atgriešanos - nē, netaisos (guli mierīgi ) Šeit tik runā cilvēki, kas (tipa) prasa daudz/maz ok ciparu, kur ir tie, kas bildē pa 10.00 ls, labprāt palasītos viņu textos.
Un jā - stundu tarifa likme ir stulba ģēla - esmu reizēm izmantojis (kkādām vecmeitu ballītēm utt. tos pašus 25 ls/h - bildes bez apstrādes), bet labāk vienoties par konkrētu ciparu.
Māxlas bildes vai pārdodamās bildes, kas tas tāds - reportāžas(pārdodamās) bildes (ja tas nebūs kkas extra) tu vari pārdot pa daudz, daudz mazāku ciparu nekā vienu māxlas bildi!!?
Šo tēmu uzsāku ar domu... Ne apdirst kādu, ka kapeikas prasa vai lielīt, ka 4ciparu LS saņem, bet vairāk dēļ tā, ka mani izbrīna - ir gatavi bildēt pa kapeikām, tobiš.. tas takš ir neizdevīgi, jāj savu kameru un citu tehniku (ja tāda ir), tērē savu laiku bildēšanai un nedod Dievs arī apstrādei un beigās dabūn 10 Ls Kad sāku bildēt prasīju par savu darbu vidējo Latvijas standartņiku, izdomāju, ka jāpaceļ cipari un jābūt lielākam nelietim (nepatīk vai ritīgi garlaicīgs bildējamais objekts, vieta cipars augšā) Un par brīnumu - klientu pieprasījums praktiski tāds pats + man ir vairāk laiks veltīt uzmanību konkrētam projektam (runāju par Latviju - Par laimi Spānijā cilvēki nenojauš cik maksā LV fotogrāfs - un labāk lai nenojauš arī tālāk )
Lutums, viss vienkarshi. ja mani pierunaatu bildeet un naudu par to njemt, es neprasitu vairak par tiem pashiem 5-10ls. Kapec? jo dargakam ciparam atbilstoshu kvalitaati nespeetu garanteet. nesaku, ka nespetu nodroshinat, bet nespetu garanteet. Ir gadijies izgast pasutijumu jo netieku galaa ar dalju uzdevuma. Kopsh tas reizes jebkada velme bildet par $ ir pargajusi, un kopsh nesena laika - ari bildet vispar. Darbs saistits ar to sfeeru, ka ari stundu likmeem, taameem un visu ko citu, tapec ari shaja tema rakstu.
versatile:Lutums, viss vienkarshi. ja mani pierunaatu bildeet un naudu par to njemt, es neprasitu vairak par tiem pashiem 5-10ls. Kapec? jo dargakam ciparam atbilstoshu kvalitaati nespeetu garanteet. nesaku, ka nespetu nodroshinat, bet nespetu garanteet. Ir gadijies izgast pasutijumu jo netieku galaa ar dalju uzdevuma. Kopsh tas reizes jebkada velme bildet par $ ir pargajusi, un kopsh nesena laika - ari bildet vispar. Darbs saistits ar to sfeeru, ka ari stundu likmeem, taameem un visu ko citu, tapec ari shaja tema rakstu.
redzot bildes no pasākumiem un ja pieņem, ka 20 Ls/h ir tipiska fotogrāfa likme šeit, tad tas ir par diezgan nekvalitatīvu darbu. Tāpēc nesatraucies - un bildē vien par naudu
Pats piemēram visticamāk gan ar neuzņemtos maksas darbu. Tieši dēļ kvalitātes un arī samaksas. Man nav grūti sarēķināt cik man izmaksātu viena reportāža no pasākuma vai dabas bilde - un ir skaidrs, ka pa tādu naudu lai to varētu pārdot pārdošanas un bildēšanas laiku attiecībai būtu jābūt 80/20.
Par to cik forši, ka cilvēki kam tas ir "hobijs un kuri grib portfolio"(diez kādam mērkim????) un kuri "mācās" bildē par velti...nu vizualizēsim ainu, ka piemēra pēc...Kuldīgā uzrodas onkulis, kas sajūt sevī dievišķo dzirksti taisīt labas kurpes uz pasūtijuma...nu patīk tas cilvēkam, nu tādas smalkas, ar uzlaikošanu(var pagrābstīties gar sieviešu kājām procesā)...nu un sāk visiem uzbāsties...tu negribi kurpes par velti...man tads aicinājums...varbūt salabot utt... Tad nu jautajums...pēc cik ilga laika pārējie kurpnieki to čali piesistu un iemestu no krāšņā ķieģeļu tilta uz galvas Ventā?
p.s. Kuldiga nav vainīga...tas tik ta piemēra pēc...
Ārzemēs labāk uzreiz nodibināt savu kantori kura tas ir izdevīgi vai ielekt kāda paspārnē , lielākie mēsli kas var būt Rietumos tas ir pieķert strādājot bez atļaujām nemaksājot nodokļus. Kantoru un partneru gadījumā jautājumi par cenām nerodas , vienā gadijumā tās var būt noteiktas ar kautkādiem noteikumiem citā VIETĒJIE jau paši zinās cik kas maksā. Man nupat stāvot uz baznīcas sliekšņa gaidot jauno pāri sanāca ķīķerēt kā kā turpat blakus šancē "Vietējais dzeks" blakus man stāvēja Fraņču čalis un ar ar intresi vēroja un prasa KAS TAS IR es teicu "Latviešu fotogrāfs" francūzis pavēra lielas acis un nobrīnījās KĀZĀS palēkā tkreklā un dzinsos ? Uz ko man atlika tik pasmaidīt Tas gan netraucēja tiem pašiem Frančiem Amerikāņiem un Itāļiem uzreiz pēc baznīcas svinību vietā pārģērbties Šortos un puķainos kreklos