kitux:manuprat sut ir grutak, jo mana mamma pec profesijas ir suveja, tapec to zinu!
tu kļūdies - šūšana ir fizisks un sistemātisks darbs.. valdziņš pēc valdziņa pēc noteiktas shēmas, galvenais nenolažot.
Fotogrāfam katru reizi ir kas savādāk. Gaisma mainās ik sekundi, pāri dažādi, atmosfēra savādāka. Nedod dievs vēl sieva vai līgavainis ir sastrīdējušies ar vedējmāti.. bildes labas dabūt gandrīz nereāli, tāpēc arī iziet uz individuālo.
Ja tā padomā tu pa 100Ls varbūt vari dabūt tās bildes ko fotogrāfs sabildējis, bez pēcapstrādes un dajebkādas atlases. Jo pie tām bildēm tak pēc tam kā minimums divas dienas jāatsēž, parastais mirstīgais domājams izkopēs 20 bildes no 1000-2000 un tās arī attīstīs, tādas kādas ir un attaisnosies, ka fotogrāfs sūdīgs, lai gan pats nožmiedzās.
apm 2 nedeeljas atpakalj labs choms preceejaas, uzaicinaaja mani un piedaavaaja arii pabildeet no michoshanas laikam, respektiivi no otraas dienas agra riita liidz naakamaas dienas beigaam, kameer viss beigsies,, visas tur riita proceduuras, un atrakcijas nu taa neiespringstot, piedaavaaja 100ls, teicu, ka pietiks ar to, kas saistiits ar foto izdevumiem, (tehnikas iire), nu choms tomeer. Uzbildeeju ap 600 bildeem arii no ieprieksheejaa vakara, ap simtinju izdzeesu, izlasiju un uztaisiju kaudziiti smukumbildes, bet arii 3 gari vakari visam tam. Rezumee - par simts latiem es nebildeetu visas kaazas, jo loti laikietilpiigi sanaak.
Nesaprotu ko pie dažiem simtiem sabildētu bilžu var sēdēt vakariem. Nedomāju, ka kāzu bilžu atlasei un apstrādei vajadzētu vairāk par 2h no vienam kāzām. Nu varbūt 3h, ja paralēli spamo fotoblogā. Nevaru iedomāties ko ar tām bildēm var darīt ilgāk
ak34:Nesaprotu ko pie dažiem simtiem sabildētu bilžu var sēdēt vakariem. Nedomāju, ka kāzu bilžu atlasei un apstrādei vajadzētu vairāk par 2h no vienam kāzām. Nu varbūt 3h, ja paralēli spamo fotoblogā. Nevaru iedomāties ko ar tām bildēm var darīt ilgāk
Tas viss ir ļoti vienkārši, šādā veidā kazu fotogrāfi sev cenu uzsit
Manuprāt, filma kāzu reportāžā vairs galīgi "nevelk". Vienīgi reitinga un cenas uzsišanai ("krutta").
P.S. Par magniju tiešām nezinu, neesmu vēl tik relikts. Bet bez reālas un jaudīgas zibspudzes kāzu reportāžā neiztikt..
Izmantoja kā reiz magniju. tīrākais variants - ar skābekli pildītā stikla kolbā magnija folijas gabals, un divi izvadi aizdedzināšanai. veciem zenītiem sinhrokontaktam bij režīms priekš tās fīčas, kontaktus saslēdza PIRMS slēdža nostrādes.
Tur jau tā lieta, ka nesaproti - pēc tava varianta sanāk vidēji 8 bildes/minūtē - atlasei, korekcijai. Nerunājot par retušu utt.
Īstenībā jau saprotu. "Nesaprotu" bija tāds retorisks jautājums. Ja fotogrāfs nemāk bildi uzreiz nobildēt, tad vajag daudz laika pēcapstrādē, retušā un hvz vēl kur. Ja bilde ir nobildēta uzreiz, tad parasti neko arī nevajag. Dažreiz leveļus pielabot un pakropot. Bet kāzu bildēm diez vai ka pat to vajag daudz.
ak34:Ja bilde ir nobildēta uzreiz, tad parasti neko arī nevajag. Dažreiz leveļus pielabot un pakropot. Bet kāzu bildēm diez vai ka pat to vajag daudz.
Tāpat gaismas temperatūru pakoriģēt, vienu tonīti vairāk, citu mazāk, nedaudz ekspozīcijas korekciju, lai visas vienādas, perfektas, kaut ko nedaudz piekropot (nedod dievs vēl taisnot vai retušēt)... Laiku tas paņem. Un tikai super haltūrējot sanāks 8 bildes minūtē. es teiktu pusminūtēt līdz 15 minūtes uz bildi, tad kopumā divas trīs dienas paiet, kamēr visam izej cauri... tad vēl īpašo smukbildīšu (privātās sesijas) glamūrīgā pēcapstrāde fotožopā, bildes ap desmit, divdesmit, mož trīsdesmit, bet šis variants jau var paņemt līdz pat 3 stundas uz bildi (ja rokas līkas, var sanākt arī ieputroties, pārtaisīt, atkal un atkal, tad var pie vienas vienīgas bildes visas tās trīs dienas nosēdēt). A atdot "ķap ļap", bez atlases, bez pat minimālas apstrādes, tad sanāk tas variants, ka klients no 2000 drazām paņem izdrukā 10, kur konkrētā persona pēc pašas domām izskatās smuki, tehniskos brāķus, un, kad kāds saka, "fui", atbilde "fotogrāfs vainīgs". tad jau labāk nebildēt vispār, nevis kā pagadās par mazāku summu.
Uz kāzu fotogrāfu obligāti jātaupa,nav ko ņemt tos kosmiski dārgos par 100 un vairāk latiem.Ja pietiekoši labi ietaupa,tad man varbūt atkal radīsies iespēja ierēkt par kārtejo raudošo līgavu,kas ar kāzubilžu disku skraida pie visiem iespējamajiem datoriķiem un fotogrāfiem,lūgdamās lai nu kaut vienu normālu kāzu bildi samontē no tās visas drazas.Un jāteic ļoti un ļoti bieži pat fotošops tur ir bezspēcīgs.
alvil, nezinu kā Tu, bet reportāžas bildēju pamatā JPG un nav man baigo iespēju labot krāsu temperatūras un ekspozīcijas. JPG lielākā priekšrocība ir ātrums ar kādu var strādāt pēc bildēšanas. Un diezgan daudz reportāžu man vispār neredz Photoshopu, Aperture vai kādu citu tik pat smagu bilžu programmu. Visu atlasi izdaru iekš Photo Mechanic, kas ļauj ātri atlasīt bildes un ja vajag - pakropot. Un vēl pierakstīt metainformāciju. Tad tās tiek eksportētas nepieciešamajos formātos un izmēros un par darbu tiek aizmirsts.
Kāzas cik esmu redzējis ir diezgan vienveidīgs pasākums, kas notiek pēc iepriekš zināma scenārija un kas prasa reportāžas tipa bildes. Nu vēl dažas pozētas smukbildes. Neredzu iemeslu kāpēc tur būtu jātērē daudz laika apstrādei. Drīzāk laiks aiziet uz atlasi - kā atlasīt ~20 bildes interesantai, negarlaicīgai un loģiskai reportāžai. Tās pārs simts "labas" un interesantas bildes, kur katrs kāzu viesis var sevi atrast jau vispār nav problēma.
Turklāt parasti cilvēki kāzu bildes grib ja ne dažu stundu laikā pēc notiekuma beigām, tad pilnīgi noteikti nākamajā dienā. Vismaz paziņas visbiežāk kāzu bilžu sakarā sūdzas, ka tās tiek iedotas ļoti vēlu.
P.S. Tas, protams, nenozīmē ka uzņemtos kāzas bildēt pa 100 Ls. Vai nu pa velti vai ja jāceno, tad diez vai ka mazāk par 500 + PVN gribētu, neskaitot materiālu izmaksas. Un arī tikai tad, ja nekā cita interesantāka tajā laikā nav ko darīt
Ar normālu tehniku nekas daudz tur nav vairs jāpiekoriģē reportāžām...ja fotogrāfs nav tik stulbs un nebildē ravos... 100 Ls par 4 stundām ir galīgi ok + degviela, ja nu kas zvani 22084366
imgfoto:Ar normālu tehniku nekas daudz tur nav vairs jāpiekoriģē reportāžām...ja fotogrāfs nav tik stulbs un nebildē ravos... 100 Ls par 4 stundām ir galīgi ok + degviela, ja nu kas zvani 22084366
O jā, es ar stulbs un tiem gudrajiem tad ar sanāk šitādas bildes:
Nu nezinu , pats lētāk pa 300ls laikam neņemtu, tomēr naudā arī ir kvalitāte. Vidēji (manā skatījumā) , no 4h pasākuma būtu jābūt kā minimums ap 200 skatāmām bildēm . Galvenais nepaņemt tādu , kas pa visiem vispār aizmirst un var teikt 95% ir laulātais pāris , pēc tam laulātie paši ir sūdzējušies , no sērijas :"a kur vedēji ? mamma? tētis?" Fotoblogā cilvēki labi bildē , pati apskaties viņu mājas lapas , kurš stils labāk patīk to ņem. Pats tev varētu ieteikt Billy , bet viņš cik zinu arī nav diezko lēts (ap 300ls) , patīk , ka nav tikai līgava ar līgavaini bildēti , bet arī viesi , gatavošanās utt , bet nu vispār kas var būt nopietns , ja ņem tikai pa 4h ? Kur tad pārējais laiks paliks ? NO tālruņiem un omju ziepju traukiem iemūžināts ? Tad jau varbūt tiešām neņemt nevienu... ?
Lai ko jūs te visi teiktu 100Ls ir okei 200 Ls ir maksimums nav tik daudz tā darba, bet protams ja kāds grib maksāt vairāk tad tādu izdevību laist garām nevajaga
Oliss:Janbo - tu esi vai nu pārpīpējies zāli vai saulē pārkarsis , jo no 4h pasākuma saktāmām bildēm ir jābūt 50-80 max
Es bišk pārteicos Biju domājis 200 Tā teikt , nevajag bildēt hui%$u , lai pašiem pasūtītājiem būtu interesanti vēlāk skatīties
P.s bet nu 50-80 tiesham no 4h pasakuma man liekas ir pa maz (tu pats būtu apmierināts) ? Tas , ka fotogrāfi pa 4h izbliež 1k bilžu , tas ir normāli , bet galvenais jāskatās cik beigās paliek Lai nebūtu , ka tik pat jādzēš ārā A tā visiem iespaids būs , KĀ VIŅŠ TAČU MŪS FOČĒJA A kur bildes ? A miskastē
priekš manis pietiktu ar 30-50 bildēm un viss, jo tās 200 apskatītos pirmās reizes un pēc tam puse tiktu izlidināta un pēc 10 gadiem skatīsies tikai labākās un tas būs nu kādas 30-40 un viss, bet pēc gadiem 30.......
Nesen iebraucu servisā man par servisa darbu paprasīja 31Ls/h + rezerves daļas (ar uzcenojumu).
Raksta autorei ieteiktu parēķināt cik izmaksā viņas darba stunda. Piemēram ja cilvēkam uz rokas sanāk 500Ls tad uzņēmumam tas izmaksā ~6Ls stundā. tad vēl derētu pierēķināt tehikas amortezāciju ~100Ls mēnesī.
Kā arī to ka "normāli" fotogrāfi bildes atlasa un apstrādā. (daudz daudz daudz vieglāk ir atdot visa bildes kā no fočika nākušas....)
Reāli jārēķina ka pats bildēšanas laiks ir tikai 1/3 no reāli patērētā laika!
Nesen iebraucu servisā man par servisa darbu paprasīja 31Ls/h + rezerves daļas (ar uzcenojumu).
Raksta autorei ieteiktu parēķināt cik izmaksā viņas darba stunda. Piemēram ja cilvēkam uz rokas sanāk 500Ls tad uzņēmumam tas izmaksā ~6Ls stundā. tad vēl derētu pierēķināt tehikas amortezāciju ~100Ls mēnesī.
Kā arī to ka "normāli" fotogrāfi bildes atlasa un apstrādā. (daudz daudz daudz vieglāk ir atdot visa bildes kā no fočika nākušas....)
Reāli jārēķina ka pats bildēšanas laiks ir tikai 1/3 no reāli patērētā laika!
Vēl intresanta iezīme ir tā ka tie kas cenu ir nokaulējuši utt pēc tam ir prasīgāki klienti. Vismaz man sanākušas problēmas tieši ar šādiem klientiem....
Pirms pāris dienām dzēru kafiju ar gana slavenu foto vecmeistaru kurs specializējies kāzās , viņš ņem par kazām 150Ls fiksētu cenu beigās atdod ~150 bildes , aizņemtas VISAS brīvdienas šai vasarā pats redzēju vīna kalendāru , dažās ir par 2 kāzas dienā "Ceremonija + jaunais pāris" par 100Ls , viņam nav nedz reklāmas nedz WEBa bet toties ir daudz "Cienītāju @ fanu" noteiktās aprindās kas strādā nevainojami. Tā viņš strādā jau 30 gadus , kādreiz konkurēju ar viņu vienā zagsā tā ar sapazināmies , onkulis neko citu nebildē tikai MEITENE @ KĀZAS Arī isstades kur viņam gana daudz godalgu viņš piedalās tikai ar kāzu bildēm
Lunis:Pirms pāris dienām dzēru kafiju ar gana slavenu foto vecmeistaru kurs specializējies kāzās , viņš ņem par kazām 150Ls fiksētu cenu beigās atdod ~150 bildes , aizņemtas VISAS brīvdienas šai vasarā pats redzēju vīna kalendāru , dažās ir par 2 kāzas dienā "Ceremonija + jaunais pāris" par 100Ls , viņam nav nedz reklāmas nedz WEBa bet toties ir daudz "Cienītāju @ fanu" noteiktās aprindās kas strādā nevainojami. Tā viņš strādā jau 30 gadus , kādreiz konkurēju ar viņu vienā zagsā tā ar sapazināmies , onkulis neko citu nebildē tikai MEITENE @ KĀZAS Arī isstades kur viņam gana daudz godalgu viņš piedalās tikai ar kāzu bildēm
Aizmirsi vien piebilst, ka konkrētais kungs to dara papildus savai pensijai (kas tiek maksāta par nodokļu maksātāju naudu), bet nodokļus pats no kāzām nenomaksā.... Tāpat Tavā stāstījumā ir daudz ļoti daudz bet... par kuriem nav jēgas publiski diskutēt.
Luni kādēļ kādēļ kārtējo reizi stāsti par citiem... ?
imgfoto:Ar normālu tehniku nekas daudz tur nav vairs jāpiekoriģē reportāžām...ja fotogrāfs nav tik stulbs un nebildē ravos... 100 Ls par 4 stundām ir galīgi ok + degviela, ja nu kas zvani 22084366
Lunis:Pirms pāris dienām dzēru kafiju ar gana slavenu foto vecmeistaru kurs specializējies kāzās , viņš ņem par kazām 150Ls fiksētu cenu beigās atdod ~150 bildes , aizņemtas VISAS brīvdienas šai vasarā pats redzēju vīna kalendāru , dažās ir par 2 kāzas dienā "Ceremonija + jaunais pāris" par 100Ls , viņam nav nedz reklāmas nedz WEBa bet toties ir daudz "Cienītāju @ fanu" noteiktās aprindās kas strādā nevainojami. Tā viņš strādā jau 30 gadus , kādreiz konkurēju ar viņu vienā zagsā tā ar sapazināmies , onkulis neko citu nebildē tikai MEITENE @ KĀZAS Arī isstades kur viņam gana daudz godalgu viņš piedalās tikai ar kāzu bildēm
Aizmirsi vien piebilst, ka konkrētais kungs to dara papildus savai pensijai (kas tiek maksāta par nodokļu maksātāju naudu), bet nodokļus pats no kāzām nenomaksā.... Tāpat Tavā stāstījumā ir daudz ļoti daudz bet... par kuriem nav jēgas publiski diskutēt.
diezgan daudz glupību esat sarakstījuši. ceru, ka vismaz 63,11% ironizējot.
Droperidol:derētu sarīkot aptauju - cik reižu lamīgie jaunlaulātie savā mūžā apskatās visas savas kāzu bildes? glabājiet atmiņas sirdī, ne albumā!
drīz pēc kāzām, visiem rādīdami. tad atkal pēc gadiem. pofig, skatās vai ne, tak citiem parāda.
Luxferre:Aizmirsi vien piebilst, ka konkrētais kungs to dara papildus savai pensijai (kas tiek maksāta par nodokļu maksātāju naudu)
un pats bijis tas sociālo nodokļu maksātājs, citādi ne locekļa nesaņemtu pensiju!
Rolands66:Bildēju kāzas zem 80Ls, tikai bildes neatdodu. Tās tad var nopirkt par atsevišķu samaksu
nu, ja nosolās vismaz 51 par 5-ti gabalā iepirkt, 5-ti piemaksāju par to, ka man ļauj bildēt kāzas. es nesen vienas par 100-li uzbildēju, bet tas bija ar 50% atlaidi. ja kāzinieki neiebilst, varu to tām kāzām lēti noandelēt kādas bildes! labi, kā teica mans latviešu valodas skolotājs "atjokojām un pietiek!". skolas puika, kam mamma uz izlaidumu iedāvājusi entry lēveļa SLR jau pirmo reizi parakstīsies par 100-li. tikai pirmo. nu, otrreiz neaicinās. domā uz 1-ā personā labu fotogrāfu un labu draugu, kurš tomēr nav tik tuvs, lai par lielo paldies bildētu - bet ar 50% - 70% atlaidi gan.
Luxferre:Aizmirsi vien piebilst, ka konkrētais kungs to dara papildus savai pensijai (kas tiek maksāta par nodokļu maksātāju naudu), bet nodokļus pats no kāzām nenomaksā.... Tāpat Tavā stāstījumā ir daudz ļoti daudz bet... par kuriem nav jēgas publiski diskutēt.
Es vienmēr stāstu par citiem kas manā skatījumā ir vērtīgi , par mani lai stāsta mani klinti saviem paziņām vai menedžeri saviem klientiem tas mans biznesa princips pate neko nepiedāvāju uz "Kaziņas" nebildēju man tāpat ir gana ko darīt tehnika nav jāizpārdod ka dažiem Cienājamam vecmeistaram līdz pensijai gana tālu tas viņa vienīgais apzalūti legāls bizness nevis kā jums nelegālas "Haltūras" bez papīriem un jebkādas atbildības Haltūristi tās tāds "Savoku" pazīme , cilveks kurš neprot izvēlēties sev istu nodarbi kā likums visos savos darbos "Haltūrē" , cilvēki kuri prot sev izvēlēties biznesus dzīvē iztiek bez haltūrām bet vissu mūžu strādā vienu darbu kas arī ir viņu dzīves veids un prot perfekti gan darbu gan dzīvot bez "Haltūrām"
UldisS:Aizmirsi vien piebilst, ka konkrētais kungs to dara papildus savai pensijai (kas tiek maksāta par nodokļu maksātāju naudu), bet nodokļus pats no kāzām nenomaksā.... Tāpat Tavā stāstījumā ir daudz ļoti daudz bet... par kuriem nav jēgas publiski diskutēt.
Luni kādēļ kādēļ kārtējo reizi stāsti par citiem... ? parunāt tač gribās, bet nav par ko...
Reiz kad biju zaļš iesācējs valā muti skatijos kā "Kolēģis" skraida pa pasakumu ar 6x6 kameru aktīvi grozot viņu "Horizontāls vertikāls" kadrs manierē , skatijos skatijos un naivi jautāju savam skolotājam "Kāpēc viņš tā dara kadra taču kantains" uz ko šie ņirgnadmi atbildēja DUMŠ bet priekšniecībai prot parādīt ka "Strādā" , kad man naivas naivas meitenes jautā KĀDA JĒGA ja nepietiek gaismas kustīgus objektus bildēt no statīva , es atbildu DUMŠ bet no malas kruti ieskatās: