Luxferre:Vēl intresanta iezīme ir tā ka tie kas cenu ir nokaulējuši utt pēc tam ir prasīgāki klienti. Vismaz man sanākušas problēmas tieši ar šādiem klientiem....
brr, palasīju to, kas augstāk... savā laikā bildēju, daudz, arī kāzas... bet filmu laikos...kāzām max 10 filmas, tas būtu 360 kadru, no tām klientam 200 bildes max, kurš man pateiks kāda hera pēc jabildē nnn 1000ši, lai atlasītu pāris simtus???? kāda lielā apstrāde ja bildē ar marku, vai d3 nikonu??? iekadrēt uzreiz nevar, pareizo expozīciju uzlikt?? piedodiet, atvainojiet, bet bildēt kāzas ar kaut kadu 300to kanonu, un sēdēt nnn dienas uz apstrādi tak nav normāli... ja tas ir bizness, tad ir normāla tehnika, ja tas kā papildus darbs darbam kur 300ls uz rokas, prasīt par kāzām 200-400 ar uz rokas, bez nekādiem nodokļiem, tas tak nav nopietni....grib pelnīt ar foto? nesanāk, tad jādara tas, par ko maksā! atgriežoties pie paša sākuma, ja starp paziņam ir tiešam fotogrāfs, tad par 100 tam nebūtu nekāda problēma sabildēt....lai diskusija neturpinātos, no tēmas ko muldi, neko nesaproti....zinu, pazīstu daudz Fotogrāfu, cik dīvaini, viņu šeit blogā nav, bet darba pietiek, reklāmu nevajag.... ak, jā, nupat pie paziņas biju, kāzu albumus skatīju, bija ap 500 bildēm no kazām....pēc 100 apskates apnika, baigi vienādās bija...
Lunis:Reiz kad biju zaļš iesācējs valā muti skatijos kā "Kolēģis" skraida pa pasakumu ar 6x6 kameru aktīvi grozot viņu "Horizontāls vertikāls" kadrs manierē...
Atceros man vienreiz šitā gadījās, aizdevu vienam it kā "foto-pratējam" kameru, lai mani arī kopbildē paņem.. a to zb visu laiku kameras otrā galā. Nu viņš tur locījās, tupās.. pat apgūlās.. spēlēja uz publiku, pašam viņam tāds lepnums ka prieks. Protams, man jau tad likās nez kas tur viņam sanāks. 2 bildes arī bija sanākušas, tās pašas gan bija no 45' leņķa jāiztaisno
Puuu:brr, palasīju to, kas augstāk... savā laikā bildēju, daudz, arī kāzas... bet filmu laikos...kāzām max 10 filmas, tas būtu 360 kadru, no tām klientam 200 bildes max,...
Filmiņa maksāja naudu, tad nu arī domāji ko bildēt un kā bildēt. Es jāņos paralēli savai kamerai ar Zenītu - 3 kadrus tik uzņēmu
dažādos apstākļos, dažādas prasības. esmu bildējis par 0 Ls visu pasākumu, un tam bija iemesls. Esmu bildējis arī par pilnu manis prasītu summu ar priekšapmaksu, plus mani nogādā (ne ar manu transportu) visur kur vajag, man ir divvietīgs numurs 5 zvaigžņu viesnīcā, un pēc pasākuma mani solīdā automobīlī (īrētā) nogādā mājās. Visādi ir gadījies. Bet vienmēr ir apstākļu faktors, jebkuru var "pavilkt" ar visu ko. Ja tā nebūtu, es nebūtu bildējis par 0 Ls.
kitux:Sveiki iesakiet lūdzu fotogrāfu, kas fotgrāfētu kāzām zem 100Ls, ceremonija līdz mičošanai! vai vispār ir iespējams atrast kādu par šādu cenu, jo cik skatos mājas lapās visi prasa ļoti dārgi sākot no 180Ls uz augšu
Atklāti.... Dēļ šādiem pid...m arī Latvijā ir cenas 10 Ls.... (bēdīgi)
Manuprāt kāzām ir tāda nianse atšķirībā no "parastas" reportāžas, ka tomēr ir daudz baltais un melnais... viens foto ar pāri, viens ar publiku, kādā tikai līgava, kādā tikai līgavainis (melnā uzvalkā) tad uznāk saule un tad atkal pazūd, nemaz nerunājot par vakaru, kur visādas diskogaismas... un ja tas viss būtu jāfočē lēnā garā, tad varbūt arī varētu JPG, bet tā tikai RAW.
Jautājums lielajiem meistariem (bez ironijas), kas tagad ņem kādus 300 ls un uz augšu. Kādu summu jūs ņēmāt karjeras sākumā, kad vēl nebija tik lielu zināšanu un tik labas tehnikas, bet bildējāt tomēr labi? Atbilžu varianti: 1) Bildēju par velti un, kad sapratu, ka esmu baigais meistars uzreiz ņēmu tos pašus 300 ls; 2) Ņēmu uzreiz tos 300 ls, pofig, ka tomēr tas neatbilst ne manam zināšanu, ne tehnikas līmenim; 3) Sāku ar tiem pašiem 100 ls un pamazām summu palielināju līdz ar zināšanu un tehnikas uzlabošanu.
Ritz: Jautājums lielajiem meistariem (bez ironijas), kas tagad ņem kādus 300 ls un uz augšu. Kādu summu jūs ņēmāt karjeras sākumā, kad vēl nebija tik lielu zināšanu un tik labas tehnikas, bet bildējāt tomēr labi? Atbilžu varianti: 1) Bildēju par velti un, kad sapratu, ka esmu baigais meistars uzreiz ņēmu tos pašus 300 ls; 2) Ņēmu uzreiz tos 300 ls, pofig, ka tomēr tas neatbilst ne manam zināšanu, ne tehnikas līmenim; 3) Sāku ar tiem pašiem 100 ls un pamazām summu palielināju līdz ar zināšanu un tehnikas uzlabošanu.
3.variants, tikai manā gadījumā 100 jānomaina uz 150. Pie kam to cenu neizdomāju es, bet pasūtītājs, kurš bija informēts, ka man tās būs pirmās kāzas, ko bildēšu.
Jautājums! vot sēžu es mājās, darba man nav, no bada uzpūtušies bērniņi maizīti prasa bet plauktā stāv labu labā tehnika par vismaz 10K Ls (ātrās pārdošanas cena ap 5K) ko man darīt, deguna urbināšanas vietā pastrādāt divas dienas un nopelnīt sotaku vai pārdot tehniku un pabarot bērnus? p.s. ļoti labi saprotu tos profiņus kam šitādi fruktiņi sadirš tirgu bet tāpēc jau viņi ir profi lai mācētu izgrozīties, tāda ir skarbā Latvijas šodiena.
Ritz:Manuprāt kāzām ir tāda nianse atšķirībā no "parastas" reportāžas, ka tomēr ir daudz baltais un melnais... viens foto ar pāri, viens ar publiku, kādā tikai līgava, kādā tikai līgavainis (melnā uzvalkā) tad uznāk saule un tad atkal pazūd, nemaz nerunājot par vakaru, kur visādas diskogaismas... un ja tas viss būtu jāfočē lēnā garā, tad varbūt arī varētu JPG, bet tā tikai RAW.
Jautājums lielajiem meistariem (bez ironijas), kas tagad ņem kādus 300 ls un uz augšu. Kādu summu jūs ņēmāt karjeras sākumā, kad vēl nebija tik lielu zināšanu un tik labas tehnikas, bet bildējāt tomēr labi? Atbilžu varianti: 1) Bildēju par velti un, kad sapratu, ka esmu baigais meistars uzreiz ņēmu tos pašus 300 ls; 2) Ņēmu uzreiz tos 300 ls, pofig, ka tomēr tas neatbilst ne manam zināšanu, ne tehnikas līmenim; 3) Sāku ar tiem pašiem 100 ls un pamazām summu palielināju līdz ar zināšanu un tehnikas uzlabošanu.
Paldies!
Pieprasijums rada piedāvājumu , lai būtu Otrādi ir baigi dārgi. Taču ir nianse , atbilstoši piedāvājuma ekskluzīvumam turas pieprasījuma apjoms pēc kada konkrēta meistara darba. Musdienu lielākā problēma VISĀS jomās ir "Fantāzijas trūkums" , vienīgo ko cilvēks bez fantāzijas spēj izdomāt ir "Paprasišu mazāk" un prātā viņam nekad neienāks ka vaig LABĀK / SAVĀDĀK , kas tur ko reportāžiņu nesaškilt , kips knips sašķiļ ar dārgāko tehniku ko mama papa sadāvināja un MAISTARS , tā prot arī visi citi kam tehniku mamma papa sadavina vai stradaja stroika un piķi nebij kur grūst , katrās kāzās ir vismaz 2-3 kas PROT TĀPAT un varbūt pat ar moibilku var tieši tāpat , VIENĪGAIS kas atšķir meistaru no "Parejiem" ir tas ka viņš prot SAVĀDĀK un par to ar ir gatavi MAKSĀT klienti . Klienti ar nav muļķi treknie gadi cauri viņi KĀRTĪGI skatās vai TAS ko taisa meistars ir TĀ KĀ PAŠI NEVAR vai brālis rads un draugs ar fočuku. Piemēram mans uzsskats ka "Fotogrāfs dokumentālists" kādi te vairums ir kāzās ir pilnīgi lieks personažš , tā vietā vaig vienkarši VIDEO kameru uz "Statīva rūrī" , bet lūk cilveks par kura bildēm ir VĒRTS maksāt ir tas kas var no tā visa uztaisīt TO KO NEVAR CITI tā ka skatoties radi sajsumā spiedz , TAM tad arī vuenmēr būs klienti un stabīls pieprasījums un CENA darbam , k`ateicu arī PILNĪGI bez kādas reklāmas.
PIEMĒRAM Latvijā kāzu fotogrāfam ir salīdzinoši daudz sarežģitāks darbs nekā CITUR tas ir Eiropā tepatās. Kazas visusr citur ir stingri reglamentēta labi visiem zināma pēc scenārija lieta , visas ceremonijas kartiba zināma lidz sikākām niansēm DROŠI zini kas būs pēc 1-3-5min kā un uz kuru pusi viss notiks KAD BŪS FOTO un kā tiks vaiktas tās vai citas darbības VISS PRECĪZI ZINĀMS un notrādāts tā no "Iesaistīto" personu puses ka IZSKTĀS PREFEKTI . Latvijā šai ziņā ir tāda kompānija "Vedēju apvienība" ai kautkas līzdīgs kura KĀZAS parasti pārvērš par nenormālu haosu bardaku un "Davai davai" pasakumu kur pšiem nav skaidrs KAS notiks nakamajā mirklī u Foto Video šis plānos neitilpst pilnīgi noteikti jo GALVENAIS personāžš šo "Komiķu" izdarībās ir VEDĒJS nevis jaunaispāris ciemīni kur nu vēl Foto un video , tieši tāpēc SCENĀRIJS un visas darbības ir grūti prognozejamas un sareģīti noķerams uzbildējams PROGNOZĒJAMI labi , tas pats arī attiecās uz DAUDZIEM kulta kalpiem kam ar gribas "Netradicionāli izpausties" prasi neorasi kā viņš vilks gredzenus un no kuras pues uz kuru ies un kā spēvtīs vieni 50% dara savādāk neka IEPREIĶŠ pasaka vai vienkarši "Dara kā kurā brīdī sanāks"
Meitenei varu ieteikt vienkāršaku pieeju - ja grib foršas bildes no kāzām - nu lai aiziet uz salonu un par tiem 100 ls sabildējas - būs ļoti labas bildes un iekļausies summā! )
Riebiga:ĪStenība gan garās diskusijas, bet risinājums?
Meitenei varu ieteikt vienkāršaku pieeju - ja grib foršas bildes no kāzām - nu lai aiziet uz salonu un par tiem 100 ls sabildējas - būs ļoti labas bildes un iekļausies summā! )
Es piemēram labi saprotu kāpēc daudzi "Jaunie" grib pa kāzām kaudzi naudas būtībā par visai ierindas bildēm un motivē to ar kaut kādu "Apstrādi" , vienkārši to ko neprot vai nejēdz uzbildēt to stundām "Veido uz kompja" Mani jau pieminētais vecmeistars vispār neko uz KOMPJA "Neveido" es šim savulaik ierādīju "Pakešu apstrādi" iekš fotoveikala , tas ir vienīgais ko viņš bildēm dara , RAW bildē izdzen cauri Lightroom pakešu apstrādē un VISS , viss pārējais viņam ir UZBILDĒTS nevaig neko "Zīmēt klāt" un tādā līmenī ka klienti starā arī bez daudzu stundu "Mākslas zīmēšanas" Ir cilvēki kuriem tā 'Kāzu māksla" ir gana ekskluzīva , Zavadskis , Ratnieks , Baltskars piemēram , bet tādu ir labi ja 1% no visa bara pārējo "ARTs" ir tas kas nav jēgts uzbildēt PASĀKUMA laikā , kas prot bildēt pietiekami interesanti un kvalitatīvu 1;1 kā jau gatavā bildē kas jau apriori nav gana interesants "Dator mākslinieks" tam praktiski kaut kād "Apstrāde" nav nekāds sadārdzinošs faktors , galvenais tas prasa maz laika un nepieciešams tik prast labi bildēt tā lai nav sava neprasme jākompensē ar "Ar kampi izvilks" . Labu FOTOGRĀFU uz kāzām ir ĻOTI maz pamatā visi "Zīmētāji" kas prasa kārtīgu laika patērīņu un kārtīgi vismaz par 50% sadardzina gala produktu , piemēram no nosacīti jaunajiem LABI FOTOGRĀFI bez jau pieminētājiem ir tikai Jānis Reinfelds jeb blogā JRJ , kādi mums tie fotogrāfi KĀZU ir tas teicami bij redzams Baltijas kāzu konkursā reku šite www.balticwedding.eu... , pietam Latvija kā vienmēr bija noblēdijusies jo no tās startēja ar gana intresantām bildēm nez kāpec " Janis Ratnieks London Wedding photographer".
Jolan:...tāda sajūta,ka Lunim nav citu ko darīt kā rakstīt bloga čatos.Krieviem ir teiciens-краткость - мать таланта
Tas tā ir pie tupiem "Saldafoniem" militāristiem kam vārdu krājums maziņš un izpauzās tik "Komandās" Esi kādreiz redzējis kā notiek lietišķas pārunas pie Fraņčiem Italāļiem Portugāļiem , nezināsi vēsturi un literatūru būsi pilnīgā pakaļā. Pavasarī bildēju kāzas kur vedēji publikas viriešu daļai sadalija "Lomas" par cik vienas 2/3 publikas bija Fraņči , Itaļi , Norvēģi un Arābi vaidzēj redzēt kā čaļi nispēlēj savas "Lomas" no 15min pirms uzstāšanās iedota papīra , īapši intresanti bija Bodlēra dzeja un Šekspīra soneti , Italis momentā paprasija "Sarkanu rozi" jo bez tās nevar tādu dzeju lasīt , Latvju publikas daļa bija MĒMA no atraktīvā teāra. Lāpsta , zeme , kartupeļi pielēja mūli , VISA fantāzija.
Jolan:kāpēc jāpaliek ir rupjam.Vai ko nelāgu pateicu???
Kurā vitā rupjības? Tas ka 2/3 mūsu kazu bildētāju nezin ka KĀZU bildēs 90% ir KOPĒJIE plāni ? Ķibina miniatūras un makro un portretus ? Tieši to ar var ar LABĀKIEM panākumiem uztasit "Salonā" tam nevaig PLAŠU pasākumu kurā tasīt notikuma kopskatus bet tik "Makro @ portretus" .
Personīgi es uzskatu, ka novērtējums par manu darbu kāzu dienā ir normāls un atbilstošs kvalitātei. Cenu esmu cēlis iegūstot pieredzi un uzlabojot tehniku līdz punktam kad sasniedzu optimālo cenu par savu pakalpojumu.
Te par tiem tūkstošiem daži ierunājās. Labi, nepārspīlēsim 1500 bildes no vienas dienas kāzām ir par daudz un nevajadzīgi, bet ir arī jāsaprot, ka laiki mainās un ar 10 filmiņām vairs neviens vidējais latvietis tevi kāzās negribēs redzēt. Fotogrāfiju skaitu lielā mērā tomēr nosaka klienta vēlmes un prasības. Parasti tauta ja maksā naudu tad grib arī sagaidīt no fotogrāfa maksimālo rezultātu un iespēju izvēlēties. Un ja mums ir iespēja sniegt šādu pakalpojumu tad kādēļ nē?
Par apstrādi tomēr nevajadzētu arī laikam pārspīlēt. Ne jau pie katras fotogrāfijas mēs pavadam stundu..
Jolan:labāk aizņemties liekus Ls un paņemt normālu meistaru.Naudu nopelnīs un atdos,bet bildes uz kurām būs prieks skatīties paliks uz ilgu laiku.
p.s.nepatīk salona bildes
Kas vainas salona bildēm? Tās token var ielikt rāmītī uz galdā, vai albūmā, kā lielākā daļa jauno grib. Un viesi token pārējo arī ar ziepjiem sabildē, lai gan protams ne tik labi kā profinnss. )
mans domāt, ka te daudzi pārvērtē sevi un nav tiesīgi neko prasīt, kā vienīgi klients varētu izvēlēties cik piedāvāt! Savādāk tādi meistari un profesionāļi, ka bail.. Gribi būt profesionālis un prasīt- kārto izglītības dokumentu, legalizē un nodarbojies ikdienā! Nē, nu tas protams neizslēdz, ka amatieris nevar būt labs fotogrāfs.
Kas vainas salona bildēm? Tās token var ielikt rāmītī uz galdā, vai albūmā, kā lielākā daļa jauno grib. Un viesi token pārējo arī ar ziepjiem sabildē, lai gan protams ne tik labi kā profinnss. )
Vaina tāda ka lai tādus uztasitu jābūt SMADZENĒM + TEX iespējām un iemaņām : Tas nav ar "Fočiku paskraidīt" reportāžu paspiest uz kompja apčiņit Tieši tāpēc Rīgā ir 2-3 SALONI kur var uztaisīt NORMĀLAS kāzu bildes, tas ir viss uz 800000 iedzīvotājiem kur fočuks ir katram otrajam
oms:mans domāt, ka te daudzi pārvērtē sevi un nav tiesīgi neko prasīt, kā vienīgi klients varētu izvēlēties cik piedāvāt! Savādāk tādi meistari un profesionāļi, ka bail.. Gribi būt profesionālis un prasīt- kārto izglītības dokumentu, legalizē un nodarbojies ikdienā! Nē, nu tas protams neizslēdz, ka amatieris nevar būt labs fotogrāfs.
Nav jau tā, ka mūsu republikā ir tikai trīs fotogrāfi kuriem piederētu monopols. Klientam ir milzīga izvēle. Un , ja klients izvēlas konkrētu fotogrāfu par viņa piedāvāto cenu, tad es saprotu ar to, ka klients piekrīt šādam materiālam novērtējumam par fotogrāfa piedāvāto pakalpojuma sniegšanu. Tāpēc to čīkstēšanu par augstajām cenām lūdzu nevajag...
Neaizmirsīsim, ka pakalpojuma cena ir veids kā kontrolēt savu klientu plūsmu, un cena zināmā mērā ir atkarīgs no fotogrāfa popularitātes un pieprasījuma. Iepriekš minētie faktori, fotogrāfa kvalitāte un arī pašnovērtējums tad arī nosaka to cenu kuru piedāvā fotogrāfs.
oms:mans domāt, ka te daudzi pārvērtē sevi un nav tiesīgi neko prasīt, kā vienīgi klients varētu izvēlēties cik piedāvāt! Savādāk tādi meistari un profesionāļi, ka bail.. Gribi būt profesionālis un prasīt- kārto izglītības dokumentu, legalizē un nodarbojies ikdienā! Nē, nu tas protams neizslēdz, ka amatieris nevar būt labs fotogrāfs.
Nav jau tā, ka mūsu republikā ir tikai trīs fotogrāfi kuriem piederētu monopols. Klientam ir milzīga izvēle. Un , ja klients izvēlas konkrētu fotogrāfu par viņa piedāvāto cenu, tad es saprotu ar to, ka klients piekrīt šādam materiālam novērtējumam par fotogrāfa piedāvāto pakalpojuma sniegšanu. Tāpēc to čīkstēšanu par augstajām cenām lūdzu nevajag...
Neaizmirsīsim, ka pakalpojuma cena ir veids kā kontrolēt savu klientu plūsmu, un cena zināmā mērā ir atkarīgs no fotogrāfa popularitātes un pieprasījuma. Iepriekš minētie faktori, fotogrāfa kvalitāte un arī pašnovērtējums tad arī nosaka to cenu kuru piedāvā fotogrāfs.
----------------
man gan domāt, ka klients ir gauži neizglītots vairumā gadījuma un iekrīt tieši uz tādu pašu klientu ieteikumu. savādāk viņš spētu izvēlēties fotogrāfu neņemot vērā cenas faktoru. Pirmie, bet vairums fotogrāfu izvēlas, jo līgavai patika džeks-fotogrāfs, bet no bildēm sajēgas maz. Otros paņem cena. Sak dārgs, tad jau megakruts.. Trešie paklausa atsauksmes ceturtie zin ko tie grib..
vaita ir kāds kam šitais skaistulis var arī nepatikt?! denisovets.narod.ru... cita lieta, vai iespējams vēl viņu dabūt ideālā tehniskā kārtībā, nerūsējušu un spīdīgu...
alvils:vaita ir kāds kam šitais skaistulis var arī nepatikt?! denisovets.narod.ru... cita lieta, vai iespējams vēl viņu dabūt ideālā tehniskā kārtībā, nerūsējušu un spīdīgu...
Esi kādreiz dzirdējis tādu vārdu "restaurācija"? P.S. Ar divām lampāk katrā pusē (priekšā) ir eksporta variants, vispār krutā tačka