forum.gif
DOF
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / tehnika / DOF
  1.  
IerakstsAutors
Publicēts: 25.02.07 23:05
 citēt
Da radaas masn shitads baigais jautaajums...

Kaa ir.. zinu ka DOF nosaka F attieciiigi 2.8, 20 utt...

BEt pedeeja laika skatoties bildes noraadiitajos un nolasiitajos EXIF datos pie gaishajiem 2.8 ir diezgan paliels asuma dziljums! Taatad jautaajums rodas shaadss vai katrai leecai DOF ir tikai atkariigs no f(Apperature) vai ir veel kaadi parametri kas to nosaka... piemeeram man pie 5,6 ir kaa ir ar to DOF dzilkumu... mazs vinsh...
Publicēts: 25.02.07 23:08
 citēt
skatos kāds noslinkojis :shock:

www.fotoblog.lv...
Publicēts: 25.02.07 23:25
 citēt
es zinu kas ir DOF = Asuma dziljums un diafragmas attieciibas.. te runa iet par mazliet citu lietu!
Publicēts: 25.02.07 23:47
 citēt
Nu tajā skolā tak rakstīts, ka vēl jāskatās kādā attālumā ir objekts kuru fotogrāfē, kā arī cik garš objektīvs (ar 200mm tev būs mazs DOF).
Publicēts: 25.02.07 23:50
 citēt
Nu tas atkārīgs no 3 lielumiem

- objketīva mm
- objekta attāluma
- diafragmas atvēruma

Es nezinu vai DOF atkarīgs no paša objetkīva.
Publicēts: 25.02.07 23:51
 citēt
nu jaa... itkaa zinaami, bet kka neit kopaa shitas viss...
Publicēts: 25.02.07 23:53
 citēt
Bet ja vislaik bildēsi ar pilnu atvērumus, šaubos vai kas lāgs tur ar to kvalitāti sanāks. Parasti labākais asums ir ~5,6-8... nu katram objektīvam jau savādāk, bet nu saviem fiks-fokāļiem esmu to novērojies...
Publicēts: 26.02.07 00:03
 citēt
nu jaa logiski... bet dazreiz ir jaspiezh araa uz maximaliem sledzha atrumiem un tad gan jaaupuree shitas... ;)
Publicēts: 26.02.07 00:04
 citēt
joprojam nesaprotu, kapec no fokusa attaluma atkariigs

imho divi parametri - meerogs un diafragma, zec it
Publicēts: 26.02.07 10:44
 citēt
No objektīva nekas nemainās... kā jau briedis teica: attālums, mm un F... ar jebkuru no šiem trīs var uztaisīt mazāku vai lielāku DOF... man tieši skolā bija šis praktiski jāuztaisa... visos variantos... tā lai 36 kadru diapozitīvs būtu pilns... vispār ir vērts pamēģināt... pēc tam pētot saproti, kas un kā... var to pašu darīt ar digitālo...
Publicēts: 26.02.07 12:24
 citēt
vēl ir tāds sīkums kā gaismasjūtīgās virsmas laukums

ciparu kompaktiem ir līd pat 40x mazāka matrice par šaurās filmiņas kadru - un uzrādītais fokusa attālums ir ekvivalents 35mm filmai - attiecīgi īstenībā tas ir cropots pats kadra centrs no nežēlīgākā platleņķa

tāpēc arī bildes sanāk patīkami plakanas ar asuma dziļumu no 3m līdz bezgalībai pie f2,8

ar tādu fotogrāfējamo mazs /relatīvi/ asuma dziļums ir tikai makro režīmā.
Publicēts: 26.02.07 15:41
 citēt
Jaa, tieši gribēju teikt par tiem matricas izmēriem.
Ar ziepi laikam nesanāks īsti eksperimentēt. Vislabāk ar kādu zenītu.

Aaah, es veel atceros sajūtu, kad bildējot kādu gadu ar Heliosu (58mm) iegādājos 135mm... ausma dziļums vnk mmm... :) bauda...
Publicēts: 26.02.07 16:58
 citēt
Bet ja vislaik bildēsi ar pilnu atvērumus, šaubos vai kas lāgs tur ar to kvalitāti sanāks. Parasti labākais asums ir ~5,6-8... nu katram objektīvam jau savādāk, bet nu saviem fiks-fokāļiem esmu to novērojies...

Objektīvi ir dažādi. Daziem 5.6 ir max atvērums, savukārt daži ir vienlīdz asi, gan pie pilna atvēruma, gan pie f/8. It īpaši teleobjektīvi. Un vispār -- asuma dziļums ir atkarīgs arī no palielinājuma :) Un tīri teorētiski tas neatšķirsies 400/2.8 un kādam 16-35/2.8 pie vienādām diafragmām, uz vienāda formāta, ja bilde būs iekadrēta vienādi
Publicēts: 26.02.07 17:10
 citēt

Aaah, es veel atceros sajūtu, kad bildējot kādu gadu ar Heliosu (58mm) iegādājos 135mm... ausma dziļums vnk mmm... :) bauda...

Jupiteru domaa? man tas viens no miljakajiem stikliem, dod man tiikamu bildi aaraa.
Publicēts: 26.02.07 17:11
 citēt
teorētiski tas neatšķirsies 400/2.8 un kādam 16-35/2.8 pie vienādām diafragmām, uz vienāda formāta, ja bilde būs iekadrēta vienādi

Īsti neiebraucu :) kādā attālumā objektam būtu jābūt katrāgadījumā? Vienādā? Vai tiešām tad DOF's būtu vienāds?
Publicēts: 26.02.07 17:13
 citēt

Jupiteru domaa? man tas viens no miljakajiem stikliem, dod man tiikamu bildi aaraa.

Jupiters? Nē :)
Šitāds - m42.povlab.org...

Dikti mīļs. Patīk tas, ka viņš viss ir no metāla, nekādu ļurīgu plastmasas gabalu. Ass jau pie f4. Vienīgi cūcisks min.fokusa attālums - 2.5m :(
Publicēts: 26.02.07 17:23
 citēt
mans f/3.5 jupiters arii sameeraa patiikams, nav ne vainas.
par heliosu labaaks ira gan, detalizacija vinjam laba.
Publicēts: 26.02.07 18:11
 citēt
Manuprāt Depts of filds ir atkarīgs no alkohola līmeņa asinīs
Publicēts: 26.02.07 18:29
 citēt
teorētiski tas neatšķirsies 400/2.8 un kādam 16-35/2.8 pie vienādām diafragmām, uz vienāda formāta, ja bilde būs iekadrēta vienādi

Īsti neiebraucu :) kādā attālumā objektam būtu jābūt katrāgadījumā? Vienādā? Vai tiešām tad DOF's būtu vienāds?

DOF jau meera no tik metriem liidz tik, nevis no taada attaaluma, kuraa var cilveeku panjemt kadraa visaa augumaa liidz bezgaliibai.
Publicēts: 26.02.07 18:52
 citēt

DOF jau meera no tik metriem liidz tik, nevis no taada attaaluma, kuraa var cilveeku panjemt kadraa visaa augumaa liidz bezgaliibai.

nu jaa, vareetu pameegjinaat ar 20mm objetkiivu f16 ieguuto asuma dziljumu saliidzinaat ar 400mm f16... nezinu vai buus tas pats :)
Publicēts: 26.02.07 19:48
 citēt
nu jaa, vareetu pameegjinaat ar 20mm objetkiivu f16 ieguuto asuma dziljumu saliidzinaat ar 400mm f16... nezinu vai buus tas pats :)

Saliidziinaat da jebko var, skaidrs, ka nebuus. Kameer objektiivs no daudzmaz caurspiidiigiem stikliem un fragma ne paaraak nesakariigas formas, praktiski no F un fokusa atkaraajas.
Publicēts: 26.02.07 20:23
 citēt
Tad ak34 apgalvojums

Nav iisti patiess...
Publicēts: 26.02.07 20:41
 citēt

Dikti mīļs. Patīk tas, ka viņš viss ir no metāla, nekādu ļurīgu plastmasas gabalu. Ass jau pie f4. Vienīgi cūcisks min.fokusa attālums - 2.5m :(

ha jupiteram jau pie 1.2 metriem :D
Publicēts: 26.02.07 20:54
 citēt
Tad ak34 apgalvojums

Nav iisti patiess...

Taa sliecos domaat, nezinu to teoriju, peec kuras neatšķirsies, peec man zinaamajaam un praksee paarbaudiitajaam atšķirsies. Aizdomiigi rekas -"ja bilde būs iekadrēta vienādi" - nevar neko vienaadi iekadreet ar tik atshkjiriigiem stikliem, ja vien nebildee plakamu palagu vai plakanu ko citu.
Publicēts: 26.02.07 21:04
 citēt
Tad ak34 apgalvojums

Nav iisti patiess...

A tu pamēģini :) Man ir slinkums un nav ne 400/2.8, ne 16-35/2.8. Bet objktam ir jābūt iekadrētam vienādi. Protams foni būs atšķirīgi un īsākam fokusa attālumam neasuma zona būs savādāka, bet lietojams asuma dziļums abiem būs vienāds.

Te ir slikts piemērs, jo kadrējums nav vienāds, bet stabs ir ~ vienādi ass/neass abās bildēs:

ak.nerealitate.lv...
ak.nerealitate.lv...

Viens ir 28mm, bet otrs ar 85mm ar 20D. Abi bildēti ar f/2

Ideja jau ir, ka asuma dziļums samazinās tuvojoties objektam. Un ar garāka fokusa attāluma stiklu var dabūt tadu pašu kadrējumu kā ar īsāku no lielāka attāluma. Šajā gadījumā ar 28mm bildēts gandrīz no 3x tuvāka attāluma
Publicēts: 26.02.07 21:13
 citēt
Agri...... lai nu paliek /teoreetiskais lietojamais/ asuma dziļums

praktiski vienā kadrā /neasajā zonā/ ir neskaitāmas detaļas - otrā kadrā 1 detaļa jeb pilnīgs ķīselis

palielinot fokusēšanās distanci starpība jūtama vēl trakāk
Publicēts: 26.02.07 21:23
 citēt

praktiski vienā kadrā /neasajā zonā/ ir neskaitāmas detaļas - otrā kadrā 1 detaļa jeb pilnīgs ķīselis

Nu jā, es jau tieši domāju to "ne teorētisko".

Ar mazu DOF, es domāju tieši iespēju labi "nopludināt" fonu, vai karoč, kā Māris teica - sataisīt ķīseli :)
Publicēts: 26.02.07 21:24
 citēt
ak preizi, sākumā jau teici, ka - "teoreetiski" :))
taakaa jaapiekriit vien ak34 :)
Publicēts: 26.02.07 21:26
 citēt

Neasuma izskats ir pavisam cita lieta. Rakstīju tak, ka nav pārāk labs piemērs. :) Ja atrastu objektu bez fona, kurš atrodas tālu -- būtu uzskatāmāk. Stabs jau arī katrā bildē izskatās savādāk. Un tieši tāpēc mm izvēle nav tik triviāla, kā gribētos
Publicēts: 26.02.07 21:34
 citēt
he zeiss un schnaiderz taisa stiklus kam izshkirtspēja sasniedz un pārsniedz 200 līniju pārus uz 1mm - shiem pārmet mazu asuma dziljumu - tobish /torētiskajā asajā zonā/ ir redzamas izshkirtspējas gradācijas kuras mirstīgiem stikliem nav :)
Jauns tematsAtbildēt
  1.  

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt
Kategorijas
Diskusijas

Šobrīd online (0):