Romis:Es kāzas bildēju par 150-200 lašiem, un nesūdzos par grūtu dzīvi diemžēl 14.08 jau esmu aizņemts. +Alvils par to, ja kāzas salīdzina ar klaušām, tad labāk lai bildē kukaiņus
Kukaiņus bildēt ir stipri grūtāk un sarežģītāk kā kāzas
P.S. Nez, vai Friidis vakara cēlienu (mičošana, pirms tās, telpās, utt...) fočē ar trokšņainu retro aparātu un tumšu objektīvu, jebšu ar modernu maztrokšņu augstiso labkrāsu aparātu un 1.4L platleņķi? Jebšu nav atšķirības?
Gudrinieku atbildes vai padomus kā "arī senos laikos viss notika ar superīgo gaišo manuālo 50 mm" (vēl jo vairāk mūsdienās ar to uz crop) variantu variet naturāli iebāzt sev pakaļā!
Nu kā tad- maestro Dīva bildē kāzu dzerstiņa ģīmjus ar 1,4 L platleņķi sveču gaismā...)) Doma, protams saprotama- kautkā jau vajag attaisnot uzpūsto honorāru. Bet minētais piemērs nav tas veiksmīgākais. Tā kā bāz vien savu uzpūtīgo lielību tur pat, kur iesaki citiem!
dansiga:Diva, un pa cik na udinjaam tu fotografee kaazas? par 150 ls fotografee ljoti daudzi un pietiekami populaari fotograafi!!!!
Viņi atdod neapstrādādātas un neatlasītas bildes? Jebšu fotogrāfē 10 kāzas mēnesī? Vai arī izdzīvo par 5-6 simtiem?
Diva, tu mani aizskaari: es dziivoju par 500 Ls meenesii, nebildeeju kaazas nemaz un nesuudzos, ka taa ir izdziivoshana un eksisteeshana. Vienkaarshi tu esl izlepusi.
P.S. Nez, vai Friidis vakara cēlienu (mičošana, pirms tās, telpās, utt...) fočē ar trokšņainu retro aparātu un tumšu objektīvu, jebšu ar modernu maztrokšņu augstiso labkrāsu aparātu un 1.4L platleņķi? Jebšu nav atšķirības?
Gudrinieku atbildes vai padomus kā "arī senos laikos viss notika ar superīgo gaišo manuālo 50 mm" (vēl jo vairāk mūsdienās ar to uz crop) variantu variet naturāli iebāzt sev pakaļā!
Nu kā tad- maestro Dīva bildē kāzu dzerstiņa ģīmjus ar 1,4 L platleņķi sveču gaismā...)) Doma, protams saprotama- kautkā jau vajag attaisnot uzpūsto honorāru. Bet minētais piemērs nav tas veiksmīgākais. Tā kā bāz vien savu uzpūtīgo lielību tur pat, kur iesaki citiem!
Piemērs, starp citu, ļoti veiksmīgs. Vienīgi neticu, ka to darījis kāds profesionālis. Mammai vienkārši gribējās palielīties ar savu veikumu. Resp., tie, kas nemāk un nekad nav darījuši (piem., es), saprastu, ka nav ko naktī ar tumšo kitu no milzīga gabala bez piegaismošanas deldēt slēdzi P.S. Tas gan tāpat ir skaidrs, bet te ir uzskatāmi parādīts
Piemērs, starp citu, ļoti veiksmīgs. Vienīgi neticu, ka to darījis kāds profesionālis. Mammai vienkārši gribējās palielīties ar savu veikumu. Resp., tie, kas nemāk un nekad nav darījuši (piem., es), saprastu, ka nav ko naktī ar tumšo kitu no milzīga gabala bez piegaismošanas deldēt slēdzi P.S. Tas gan tāpat ir skaidrs, bet te ir uzskatāmi parādīts
Sit man nost, bet es nekādīgi nesaprotu, vai tiešām tik ļoti aktuāls tas 1,4L, pilnīgā tumsā ar jaudīgu zibspuldzi bildēt mičošanas reportāžu klajā laukā... Bet, piemēram, baznīcas romantiskajā puskrēslā tas "gaišums" tiešām ir to vērts !
Sit man nost, bet es nekādīgi nesaprotu, vai tiešām tik ļoti aktuāls tas 1,4L, pilnīgā tumsā ar jaudīgu zibspuldzi bildēt mičošanas reportāžu klajā laukā... Bet, piemēram, baznīcas romantiskajā puskrēslā tas "gaišums" tiešām ir to vērts !
Daudz racionāls līdzekļu izieltojums par 1,4 ir papildus ārējā gaismas + kājas "Asistents" viņam , gan plašāk pielietojams un efektīgāks attēls galvenais universālāks un noderīgāks biznesā Canon 1,2 un 1,4 ir konstruktīvi defekti kuri tā vai tā neļauj šos stiklus ilglaicīgi un droši izmantot Par cenas satrpību starp izcilu stiklu Canon 50mm f2,5 un Canon 50mm f:1,2 tev sanāks kārtīga pāris bliču studija ar ārējo barošanu ar kuru efektīgas SMUKAS bildes uztasīt DA JEBKUR būs nesalīzdināmi lielākas iespējas neka ar šauri pielietojamu stiklu pa 900Ls
Vai nu ak34 dzīvo uz marsa vai ikdienā pārvietojā 1m virs zemes un neredz kas notiek apkārtnē Aizej kādu dienu apskaties ko tie cilvēki tajos lielveikalos dara, aizej un tad redzēsi ka viņi neko (izņemot pārtiku) nepērk, vienkārši staigā un skatās meklē varbūt kaut kas ir par pusvelti izlikts..... Fototehniku ļoti daudzi iegādājās pirms krīzes laikā un arī tagad lombardos var nopirkt lētu mazlietotu fototehniku. Kāzu bildēšanai tagad normālā cena ir no 100 līdz 250 Ls, ļoti reti vairāk.
Un zini (droši vien ka neticēsi) daudziem šodien 100 Ls ir diezgan liela nauda.
p.s. protams ja dzīvo (itkā strādā) uz valsts rēķina tad jau sotaks tāda kapeiciņa vien ir
Olis, cik saprotu, ak34 ir savs, likumīgs un veiksmīgs bizness, nevis kaučkāda "sēdēšana uz kāda kakla". Patiess prieks par viņu, taču lāga čoms dažreiz aizmirst, ka tādu diemžēl nav daudz...
Friidis:Olis, cik saprotu, ak34 ir savs, likumīgs un veiksmīgs bizness, nevis kaučkāda "sēdēšana uz kāda kakla". Patiess prieks par viņu, taču lāga čoms dažreiz aizmirst, ka tādu diemžēl nav daudz...
tas p.s. nebija domāts par ak34 bet gan tiem kas tādi ir un dauz iedomājās no sevis.....
Varbūt man izliekas,bet esmu ievērojis,ka paši fotogrāfi nebūt nav pieskaitāmi pie sabiedrības biezā gala.Nu vismaz tie ,kuri nodarbojas ar kaut kādu radošu padarīšanu,piedalās izstādēs un tā...Negribu vispārināt,bet māxlenieki jau ar piehaltūrē.Nemaz jau nerunājot par profesionāļiem.Kur tad ir tās milzu zināšanas un prasmes mārketingā? Nu labi Lunis,Dīva,vēl kāds...bet pārējie?Neticu,ka visi ieņēmumi aiziet tehnikas iepirkšanā.
Metra augstumā nepārvietojos, bet kāda 1/2m gan - auto diezgan augsts, bet ja nopietni, tad lūk piemēram, ticami statistikas dati par tiem, kuri lieto Internetu Latvijā un ģimenes ienākumiem jūnijā: Ienākumi Ls Daļa no interneta lietotājiem Latvijā 0-60 5.56% 61-125 6.51% 126-350 24.46% 351-600 20.09% 601-800 7.30% 801-1000 4.20% 1001-1200 1.77% 1201 un vairāk 1.49%
Neatbildēja 24.41%
Tiem kuri atbildēja, vidējie ienākumi ģiemenē sanāk ap 300 Ls. Bet Ceturtā daļa neatbildēja un šādās aptaujās gan jau ka tauta neparāda patieso stāvokli - kaut ko noklusē, īpaši ja ienākumi nav legāli. Gan jau ka tad vidējais lielums būtu kaut kur starp 350 un 600 Ls
Tā ka nav ko pārlieku īdēt, ka viss ir slikti. Daudziem nav viegli, bet tik pat lielam skaitam izskatās, ka ir labi.
Vo,vo.Nupat ak34 ir uz patiesības ceļa.Nelegālie ienākumi(vispār jau tāds skarbs vārds,man nepatīk).Opiciāli mazturīgais,bet pie RIMI pierullē ar džipu.Vecais darbs bija blakus Valsts nodarbinātības aģentūrai.Vot kur dabūju saskatīties "bada cietējus".Jāteic gan,kādai pusei vai pat vairāk klientu tiešām bija jūtamas problēmas.Un tad vēl tie simtlatnieki sāka pulcēties uz šanci.Jā...tie nemeloja,bet otra puse...oi,oi,oi.
neko nezinu par neta aptaujām, bet ja ieliksi sludekli, ka piedāvā vakanci ar samaksu Ls 250 brutto...ja vēl neapdomīgi nopublicēsi telefona nr, pa kuru zvanīt - skaiti, ka paralizēts - zvanīs augu nakti/dienu
Zinu vienā kantorī, kur labajos gados cehā cilvēki strādāja par 0.8-1K mēnesī, šā gada sākumā visus nosēdināja uz minimālās...un neko, brīvu vakanču nav. Nez, moš tagad bišķi pielikts, bet šaubos...
imgfoto:neko nezinu par neta aptaujām, bet ja ieliksi sludekli, ka piedāvā vakanci ar samaksu Ls 250 brutto...ja vēl neapdomīgi nopublicēsi telefona nr, pa kuru zvanīt - skaiti, ka paralizēts - zvanīs augu nakti/dienu
Zinu vienā kantorī, kur labajos gados cehā cilvēki strādāja par 0.8-1K mēnesī, šā gada sākumā visus nosēdināja uz minimālās...un neko, brīvu vakanču nav. Nez, moš tagad bišķi pielikts, bet šaubos...
Tas, ka neko nezini par interneta aptaujām un mini kaut kādus anekdotiskus piemērus tik parāda, ka maz ko saproti par kopējo bildi. Manis minētie dati ir no GemiusAudience pētījuma un minētie procenti ir par visiem Latvijas interneta lietotājiem. Datus izmanto reklāmas kampaņu plānošanā.
Un ja runā par ienākumiem, kurus nedeklarē - būtu interesanti uzzināt cik no šejienes kāzu bildētājiem vispār deklarē šos savus ieņākumus un izsniedz kleintam rēķinu, stingrās uzskaites kvīti vai kases čeku? Ja man būtu jāmin - stipri mazāk par pusi.
Un šādi notiek daudzās jomās. Nesaku, ka tas ir slikti, bet tas vienkārši nozīmē ka statistikas dati par vidējām algām kaut kā ir jākoriģē ņemot vērā šo fenomenu. Grūti gan pateikt par cik.
viecha:Vo,vo.Nupat ak34 ir uz patiesības ceļa.Nelegālie ienākumi(vispār jau tāds skarbs vārds,man nepatīk).Opiciāli mazturīgais,bet pie RIMI pierullē ar džipu.Vecais darbs bija blakus Valsts nodarbinātības aģentūrai.Vot kur dabūju saskatīties "bada cietējus".Jāteic gan,kādai pusei vai pat vairāk klientu tiešām bija jūtamas problēmas.Un tad vēl tie simtlatnieki sāka pulcēties uz šanci.Jā...tie nemeloja,bet otra puse...oi,oi,oi.
T\a jau ar nevar vienkārši skatīties. Kad dzīvesbiedre bija bezdarbniece, uz nodarbinātības valsts aģentūru brauca ar manu džipu. Varbūt tur ar līdzīga situācija
ak34 - tu tiešām dzīvo mežā vai pārvietojies ar džipu kam aizkrāsoti melni logi un neko neredzi un nemani...... Esi dzirdējis tādu vārdu IZDEVUMI?????? Tad lūk pārsvarā visu ģimeņu izdevumi (ikdienas nepieciešamie) sastāda 2/3 no ienākumiem, cik viņiem paliek pāri kaut kam citam????????
Un ja runā par ienākumiem, kurus nedeklarē - būtu interesanti uzzināt cik no šejienes kāzu bildētājiem vispār deklarē šos savus ieņākumus un izsniedz kleintam rēķinu, stingrās uzskaites kvīti vai kases čeku? Ja man būtu jāmin - stipri mazāk par pusi.
Es deklarēju , pareizāk sakot mums klienti maksā pasūtot pakalpojumu kantorī un apmaksājot rēķinu , parasti bez īpašiem vikrutasiem ~2000 Eur robežās , no tiem man parasti galā aprēķina ~400Ls "Dividendes" tas ir atlikums pēc visiem nodoklis amortizācijā utt. Vienalga , vai tas seminārs vai prezentācija vai kāzas VISS viens pakalpojums "Pasākuma uzņemšana" Kā mēs te ar koļeģiem rēcām sanāk tas pats kas dažiem vecmeistariem iecinītais 1Ls par bildi , kāzas parasti neatkarīgi no lieluma līdz ~400 bildēm
Oliss:ak34 - tu tiešām dzīvo mežā vai pārvietojies ar džipu kam aizkrāsoti melni logi un neko neredzi un nemani...... Esi dzirdējis tādu vārdu IZDEVUMI?????? Tad lūk pārsvarā visu ģimeņu izdevumi (ikdienas nepieciešamie) sastāda 2/3 no ienākumiem, cik viņiem paliek pāri kaut kam citam????????
Tā jau ir demagoģija. Izdevumi ir īpatnēja lieta. Nav svarīgi cik tie ir lieli, bet ir svarīgi, lai tie būtu mazāki par ieņēmumiem. Ja 2/3 ir izdevumi un 1/3 paliek pāri iekrājumiem, tad tas ir pat ļoti labs finanšu stāvoklis.
Cita lieta, ka daudziem gribas "kā Rietumos" - tad nu izdevumi ir daudz un dažādi. Katrs tos arī attaisno dažādi. Bet principā vienmēr tos var samazināt, jo īsti nepieciešamu ir maz. Tā ka pastāsti kas ir tie ikdienā nepieciešamie izdevumi? Daudziem "nepieciešami" ir dzīvoklis tuvu centram ar eiroremontu vai māja pie Rīgas, auto, tūrisma braucieni 2-4x gadā utt. Protams, ka tādām lietām ar parastu vidēju algu var nepietikt un tur nav nekā slikta.
Luni, nerakstīju, ka visi nemaksā nodokļus. Gan jau ka Dīva ar tūlīt uzradīsies stāstot, ka viņš visiem čekus izraksta. Un principā jau pareizi dara. Šādi nemaksāt nodokļus nav izdevīgi ilgtermiņā. Turklāt gan jau ka ja skatās uz labākajiem vietējiem kāzu bildētājiem, tad minu, ka tur lielākā daļa deklarē šos ieņēmumus
haralds, sabiedriibaa zinaami cilveeki, dazham labam arii kaads albums izdots, starptausitskas balvas sanjemtas ..... es par taadiem runajau (vai latviski saprati vai paartulkot?) ;-)))))
shvaboc:ak34,nolaidies no marsa uz zemes un beidz dzīt tuftu...
Es te pirms pāris dienām beidzu lasīt BET joprojām atceross !! Precīzi tas ko es visiem saviem skolniekiem stastijis un mācijis 20 gadus!
Однажды Джун спросила: «Если ты так не любишь снимать чужие свадьбы, почему бы не брать за фотографии двадцать пять фунтов вместо десяти?» — «Не знаю, захочет ли кто-нибудь вооб- ще иметь дело со мной за такую цену, — ответил я. — Нам нужны деньги, и десять фунтов сегодня лучше, чем двадцать пять фунтов неизвестно когда». Но она уговаривала меня до тех пор, пока я не согласился попробовать. Я увеличил цену более чем в два раза и обнаружил, что люди по-прежнему обращаются ко мне с заказами. Это было очень хорошо. Мне больше не приходилось снимать на свадьбах. Я миновал этот этап и начал заниматься модными фотографиями и катало- гами,
shvaboc:ak34,nolaidies no marsa uz zemes un beidz dzīt tuftu...
Ja Tevi satrauc izdevumu lielums, tad ne par īsto lietu satraucies. Primāri jāsatraucas par ieņēmumiem un jārūpējas par to palielināšanu, ja gribas vairāk tērēt. Izdevumi vienmēr ir sekundāri, lai gan tiem arī jāseko līdzi. Klausi Luņa padomam un pacel cenas.
Savukārt ja runājam par zemi - kur tā ir? Zinu cilvēkus, kas mēnesī iztiek ar 100-200 Ls un spēj kaut ko iekrāt, gan tādus kam mēneša izdevumi ir vairāki tūkstoši. Un ir daudzi pa vidu starp šiem skaitļiem. Visi dzīvo uz zemes. Gan jau braukājot pa 4x4 pasākumiem esi visādus ar saticis. Ar 500 Ls ģimenes ienākumiem mēnesī nevar šādās sacensībās braukāt, lai ko arī nestāstītu dalībnieki
Kautvai te www.rolandsdesign.lv..., mans bijusais skolasbiedrs, tik nezinu vai brivs uz to laiku, un neesmu pie vina focejusies, bet cenu kategorija ieklaujas, ja labak pamekletu moz atrastu vel daudz daudz tadu variantu. Ja kaazas Riga un tieku, vai tiek nodrosinats transports, kur palikt un eest, forsi varetu piekapt pa velti,jo mani vel nespiez darga tehnika un fotokursu diplomi
Oliss:Aizej kādu dienu apskaties ko tie cilvēki tajos lielveikalos dara, aizej un tad redzēsi ka viņi neko (izņemot pārtiku) nepērk, vienkārši staigā un skatās meklē varbūt kaut kas ir par pusvelti izlikts.....
Oliss, par to, ka neko nepērk - maldies Tu zini, kur es strādāju, un zini - tur pērk Ne tik daudz kā treknajos gados, bet arī ne tā, ka pavisam švaki
Vispar man radas jautajums, vai fotografa cenu nosaka tikai vina tehnika un tas cik ilgi pavadis pectam laika pie pc?Labi vel piemeram cela izdevumi... kautka laikam vainu esmu palaidusi garam ka butu kur minets, vai ari tiesam nav, ka cenas noteiksana ietilpst ari fotografa speja komunicet ar klientu un uztvert vina velmes, ka ari iespejamie iestudejumi pirms kazam, piemeram ka tiks bildets zagsa, kadas klientu velmes un attiecigi fotografa iespejas un ka to iestudet.fotografam jamak ari saskatit tas lietas, par kuram kazas cilveki ir parupejusies,lai butu ipasi smukas... ka neka daudzi kaazas tiesam redz tikai fotografijas ari tie, kuri bija uz vietas...tad vel tads sikums ka jakomunice netikai ar jauno pari bet ari ar viesiem...ta tacu ir normala sevis reklamesanas iespeja, par kuru velpietam maksaa. Par smukumbildem, ja klients saka es gribu ka uz zurnala vaka, tad tas nozime,es gribu bet neprotu... tatad fotografam viss jasaliek pa vietam lai ir un nevis ar tekstiem NU, vai PAMAINI KAUTKO... bet to tur to tur, skaties tur smaidam, nesmaidam ir.
Huh gari sanaca, jebkura gadijuma pec siem aspektiem tad ari nosakas fotografa cena, ka ari vai vispar bij verts padarit fotografesanu par maizes darbu...
un galu galaa cilveki uz kazam grib profesionalus fotografus tiesi komunikacijas speju pec, pieredzes pec, lai butu visas tas dienas unikalas emocijas un fotografs butu istaja laika istaja vieta, tai pasa laika prasibas pret foto ir minimalas, kaut lai vnk nav sarkanas acis un neizskatas ka piedzeeries, viss... attiecigi domajams ari uberdarga tehnika nav jastiepj liidz.
Bebiite:un galu galaa cilveki uz kazam grib profesionalus fotografus tiesi komunikacijas speju pec, pieredzes pec, lai butu visas tas dienas unikalas emocijas un fotografs butu istaja laika istaja vieta, tai pasa laika prasibas pret foto ir minimalas, kaut lai vnk nav sarkanas acis un neizskatas ka piedzeeries, viss... attiecigi domajams ari uberdarga tehnika nav jastiepj liidz.
Oi saule , tev gan reti laps texsts padevies , ja nezinātu tevi domātu ka jau vismaz 5x šito procesu pieredzējis TIEŠI TĀ fotogrāfam maksā PAR EMOCIJĀ ko izjūt gan komunikācijā gan no bildēm 90% Fotogrāfa veiksmes ir komunikāciju spēja un veiksmīgā pieredzē ar klientiem Vsidēlāk šai biznesā darbojās reklama no vieniem priecīgiem klientiem pie otriem
Pietika ar savam kazam un atzinam tas tas tas vajadzeja but bet nav. Ka ari nesen tiku bildet kaazas, fotoaparatu nemu lidz ar nodomu ja nu kas labs sanak... tikai sanaca ta ka pec cermonijas un nelielu tusinu centraa biju vieniga ar ko rekinajas jaunais paaris (biju bildejusi tapat vien tusinu pirms kazam) normala trieka mani kera, attiecigi loti spilgtas atzinas uz forewer, jo vel jau bij otraa diena . Ak ja tas bij vispar pirmas kazas kuras biju ka viesis,attiecigi ari nebij ne minas ka tas viss notiek ja ir 30 viesi un vel micosana .
Tu nespej iedomaties kads pirmkart jau atvieglojums man bij, ka viniem tiesam patika bildes, kad atskaneja mes tevi ieteiksim talak, pirma doma galva bij tikai ne to, ko ari skali izteicu , vienigais ka otrs fotografs un tad tikai pieredzes pec.Man kaazaas pat tika tituls sirds formas kokaa iegrebts paparazzi un atzinibas raksts
Komunikacija nostradaja, emociju kersana ari, vilks paeedis aita dziiva
Tadas nu manas tas iesvetibas, apleja ka ar aukstu udeni!
Lai nu kā, bet nevienā amatniecības nozarē man šķiet nav tik izteikta strādāšana par velti/dempingošana...
To ko Lunis nocitēja par 25 funtiem ir ok, bet vai tur nebija rakstīts par to, ka viņš NEDRĪKSTĒJA ņemt mazāk par 10, citādi varētu atrauties ar statīvu pa skaustu vai tikt izslēgts no ārodbiedrības?
Bebīte, kā Tu domā? Ja tev tika koka paparaci, tas jau bija izgatavots pirms kāzām, tātad jaunais pāris apzināti gāja uz to ka gan jau būs kāds ar kameriņu, kam pakutinās ego un sabildēs visu par velti...pie kam varbūt jau iepriekš par šo upuri bija izvēlēta Tu.... Gan jau, ka arī frizūru līgavai taisīja par koka figūriņi kāda frizierīta iesācēja, līgavainis izmēģināja laimi pie kāda dentista jaunākā brāļa labojot zobus, jo nebija jāmaksā un bračka bija sajutis, ka VAR labot zobus...kāzu limuzīnu stūrēja pilnīgi svešs cilvēks, taču par velti( šis bija nesen dabūjis tiesības un nekad nebija sēdējis pie īsta audi stūres, tāpēc atsaucies uz sludinājumu)...utt.utjp...