...diezgan interesantā gultnē aizgāja diskusija...) katrs par savu darbu prasa cik grib....kādi kuram dzelži, atkarīgs no subjekta ienākumiem, nav svarīgi vai foto jomā, vai kaut vai ceļubūvē.... bet besī ārā, ka cilvji, kas kaut kādā sranajā darbiņā pelna ap 300ls, un te nopircis lēto kitu, iedomājas, ka pa brīvdienām būs kāzu fotogrāfs, un prasīs 200+ ok, es nesaku, ka daudziem sanāk ļoti labi, pat varbūt vairāk labi, un daži tā saucamie profi var pie sētas pačurāt,.,,bet.. ko ta šis indīvīds nemet savu darbeli pie malas, turas zobiem pie tā, un netaisās ieguldīt fotokliberiņos, un pievērsties tikai un vienīgi tā saucamajam fotobiznesam....droši, ka nav pasūtījumu regulāru..ir otra cilvēku grupa, kuriem foto ir darbs, ienākumu avots, un daži staigās pilnīgi noplīsušās drēbītēs, brauks ar tramvaju, vai labākā gadījūmā golfu, kuru jau pirms 10 gadiem zem preses būtu jāliek, BET....katru kapeiku liks pie kapeikas, lai iepirktu kādu gaišo stiklu, studijas aprīkojumu uzlabotu, utt.... kaut kādas padomju laiku atraugas.... ārsts audzē tulpītes, profesors liek flīzes....comon....darīsīm katrs savu darbu, un nejaucam gaisu... foto nav mans ienākumu avots, BET.,.,,ieteiktu fotogrāfiem, kam tas ir bizness, kam ir uztaisīts sia mia, ik, kas ir sapircis legālus softus, sagrūdis naudu kompjos, monitoros tehnikā, utt, piedevām vel maksā nu kaut kādus nodokļus, uzsākt cīņu pret pret 10 ls fotosesiju, uz citiem dempingotājiem... veinīgais legalais softs , kas viņiem ir ir DPP, un labākajā gadījumā win, kas nāca ļidzi notbukam.... izklausās diezgan drastiski, bet atkārtošos, darīsim katrs savu darbu, un ja tas ir hobijs, tad pa velti....
Puu, tava filozofija, protams, ir pareiza, taču šajos juku laikos tā vairāk piemērojama pārtikušajai Vācijai utml. Bet mūsu nabaga LV apstākļos man šķiet, ka pro fotogrāfiem nevis jācīnas pret epizodiskajiem haltūrētājiem, bet gan jāmācās darīt savu darbu tā, lai tauta pie viņiem stāvētu rindā, nevis meklētu haltūristus...
Nepievienojos Puuu teiktajam, jo tādā gadījumā cietīs pati fotogrāfija. Kur ir teikts, ka tie uztaisītie SIA un tie dižie fotogrāfi, tiešām labi dara savu darbu? Ar labi domāju, nevis kvantitāti ar pieklājīgu kvalitāti, bet gan radošumu. Bieži vien amatieris nofotogrāfē kāzas daudz labāk nekā "profs", kuram pieder sava fotostudija un strādā savā lauciņā 10 gadus un vairāk. 100% jauns cilvēks, kuram pilna galva ideja un foto ir sirdslieta nobildēs kāzas daudz baudāmāk. Amatierim nav jādomā par to, ka ja nepaprasīs 300Ls, tad uz mēneša beigām nebūs par ko ēst.
Pievienojos Friidim
Friidis: Bet mūsu nabaga LV apstākļos man šķiet, ka pro fotogrāfiem nevis jācīnas pret epizodiskajiem haltūrētājiem, bet gan jāmācās darīt savu darbu tā, lai tauta pie viņiem stāvētu rindā, nevis meklētu haltūristus...
Un ja viņš/viņa to nespēj, tad viņam, nevis amatierim, būtu jāsāk meklēt cita nodarbošanās.
imgfoto:Lai nu kā, bet nevienā amatniecības nozarē man šķiet nav tik izteikta strādāšana par velti/dempingošana...
To ko Lunis nocitēja par 25 funtiem ir ok, bet vai tur nebija rakstīts par to, ka viņš NEDRĪKSTĒJA ņemt mazāk par 10, citādi varētu atrauties ar statīvu pa skaustu vai tikt izslēgts no ārodbiedrības?
Bebīte, kā Tu domā? Ja tev tika koka paparaci, tas jau bija izgatavots pirms kāzām, tātad jaunais pāris apzināti gāja uz to ka gan jau būs kāds ar kameriņu, kam pakutinās ego un sabildēs visu par velti...pie kam varbūt jau iepriekš par šo upuri bija izvēlēta Tu.... Gan jau, ka arī frizūru līgavai taisīja par koka figūriņi kāda frizierīta iesācēja, līgavainis izmēģināja laimi pie kāda dentista jaunākā brāļa labojot zobus, jo nebija jāmaksā un bračka bija sajutis, ka VAR labot zobus...kāzu limuzīnu stūrēja pilnīgi svešs cilvēks, taču par velti( šis bija nesen dabūjis tiesības un nekad nebija sēdējis pie īsta audi stūres, tāpēc atsaucies uz sludinājumu)...utt.utjp...
Ja esi normāls fotogrāfs. tad par dempingotājiem nevajadzētu uztaraukties. Tiem nevajadzētu traucēt pelnīt naudu. Cita lieta, ja esi tāds pats viduvējs, kā haltūristi, kas prasa stipri lētāk. Tad gan ir dimbā. Un tam arī tiek dibinātas visas šīs arodorganizācijas, arodbiedrības un citi līdzīgi veidojumi - lai pasargātu viduvējības no konkurences.
Es, protams, šeit neaicinu arī uz financiālo anarhiju.. Manis augstāk rakstīto atiecinu uz epizodiskiem "kreisajiem" bildētājiem (kā es), kuri pabildē kāzas dažas reizes sezonā. Protams, ja cilvēkam foto ir vienīgais iztikas avots un kāzas sezonā tiek bildētas katru sestdienu, būtu jāpadomā par savas darbības legalizēšanu. Un pievienojos ox3r teiktajam pa radošo momentu. Kāda gan var būt jaunrade, ja ir jābildē kāzas pāris reizes nedēļā? Konveijers vien sanāk....
Es nesaprotu satraukumu,vienmēr taču būs kāds,kurš fotogrāfēs par diplomu,vai koka klucīšiem.Man pašam arī daudz labāk patīk fotogrāfēt bez atlīdzības,tad es varu radoši pieiet procesam,nav jāfotogrāfē visādi obligātie sižeti,kas nojauc domas tīrību.Par darbu nesūdzos,varētu būt mazāk.Cenu nosaku,tik,cik pats uzskatu par pietiekamu.Ir jocīgi domāt,ka ieguldot ap 10kls,būs baigi ienesīgs bizness.Foto jomā daudz vairāk izsaka pieredze,klientu loks un komunikācija ar tiem,kā jau kāds rakstīja.Visiem gadās gan lažas,gan labi momenti,tāda ir pasaule.Lielākā nelaime ir tā,kad kaut ko gaidi...ja neko negaidi,tad nav iespējama vilšanās.
ox3r: Bieži vien amatieris nofotogrāfē kāzas daudz labāk nekā "profs", kuram pieder sava fotostudija un strādā savā lauciņā 10 gadus un vairāk. 100% jauns cilvēks, kuram pilna galva ideja un foto ir sirdslieta nobildēs kāzas daudz baudāmāk. Amatierim nav jādomā par to, ka ja nepaprasīs 300Ls, tad uz mēneša beigām nebūs par ko ēst.
Saku pilnīgi godīgi NEBILDĒ , ja bildētu viņi jau sen strādātu pie manis un ne saulainā dzimtenē Kai jau teicu LV ir labi ja 3-4 cilvēki kuri BILDĒ tā lai viņiem būtu vērts maksāt vairāk par 100Ls PAR DARBU , nevis par "Dārgo krāmu kaudzi" kuras iespējas viņš neprot izmantot bet "Jāatpelna" Pietiek pavērties Kāzu bilžu konkursu lai vss taptu sklaidrss un NOLAISTOS ne tikai uz zemes bet aŗi viss pārējais. NAV mums cilcēkiem nekāda mega spējas šai jomā iņemot DAŽUS Un tie tad arī var prasīt 1000-2000 Eur un vairāk un KLIENTU NETRŪKST!! Visa pārējā MASSA pēc bilžu stila līmeņa un kvalitātes ir robežās 100-200Ls + "Cik pietrūkst laimei"
Nesen kolēģei bij tikdaudz darbu saskrejis ka šai savaidzējās asistentu/koļeģi tieši uz pasākumiem , šamā zinādama ka pie "Tautiešiem" nav ko rakt principā , iesūtija spamu One , jūs būtu redzējuši kāds tur pūlis 'Kazu bildetāju" pieteucās VIENS PAR OTRU ģeniālāki , 99% nenormāli lēta un tizla datorgrafika Balodīši amoriņi kaķīši un drausmīgi softblurri , OČEŅ KRUTO , kad šamā tādiem ko starp to H_ņu avrēt saprats ka bildes ar nav galīgs mēsls aizsūtija ka lai atsūta failus bez datorefektiem , tas ko sasītija pat par "Momentfoto" grūti nosaut vienkārši nekvalitatīvi pa lielai daļai šķibi un neasi kadri "Uzčīņīti" ar kompja ķīseli un miglu.. Kas atlika , kauns jaua tkārtoties LEITI paņema puspazistamu , nācās ilgi pierunāt bet IZEJAS šai nebija.
Sevišķi mani šai sakarā kustināja vieni ~30% pretendentu kuri "Očeņ kruto" pa 300Ls ārts sakņojās jebkurā pirātu WEBā nokačajamās vinjetēs 'Svadjba" tur sirsniņu vinjetes un šampja glāzes un visādi uzraksti zelta , bildes ELEMENTĀRS snapšots + šitais pa virsu un 300Ls naruki gribēja lielāka daļa
Nu ista fotografe bij paredzeta ilgaku laiku, un vel ja kas citiem bij ziepiisi un attiecigi ari vareja fotografet ko vnk nedarija. Man virs ari bij bijis vienas kazas, kur normali kazu laika starp viesiem sadala amatus un tiesi uz koka uzraksta. Plus vai ta ka nav saprotami, ka ari torti un dzeramo uz bilzu sanjemsanu atnesa , nezinu ka jums pienemts, bet man tas liekas normali, vai ari uzsaukt kadu boulinga speli, vai aiziet uz ednicu. Galu gala ja es negribetu to darit es varetu vnk pateikt sjo cau izladejas, vai atmina pilna. Plus vel ta juura ir foceta Liepaja un es tur pavadiju forsu nedelas nogali,jo jaunais paris aizdeva dzivokli peec pashu iniciativas.
Dots devejam atdodas un ja neatdodas, tad tapat ir guuta pieredze, kas vienmer ir labak neka nekada pieredze. Plus ka jau mineeju mani vel nenospiezh fotokursu diplomi, ka ari darga tehnika. Es vnk uzskatu, ka vispirms ir jaizpeta cik es ka cilveks vispar deru amatam un vai ta nav parejosa iegriba un tad tikai prasit kadas summas par savu darbu ar domu ka ari tehnika atmaksasies, lidztam tas vnk ir veids ka izpausties un iemacities PAREIZU saskarsmi ar cilvekiem. Viena lieta ir dempings, otra tomer ir nelekt augstak par savu enu,jo sekas var but diezgan neforsas ,tiklidz tas nav ieverots, ta ari stress jaker iesaceju pec...
Bet shitaadaa snapshot kjap ljap stilaa pie mums straadaa LJOTI DAUDZI un kareiz uz publiku kurai kareiz vilciens ir uz visiem zeltiem un burbuljiem.. un kaa izskataas, vinjiem viss iet uz urraa.. Nu nav taisniibas pasaulee, ko lai saka..
Ja skatās no tāda viedokļa, ka katram tak savu reizi dzīvē vajadzētu iz%%% kādu nēģerieti, iestādīt koku, izlekt ar gumiju no tilta utt...tad jā, noteikti katram, kam ir foto aparāts vajag nofočet vismaz vienas kāzas....es tik par
Jonatans:Bet shitaadaa snapshot kjap ljap stilaa pie mums straadaa LJOTI DAUDZI un kareiz uz publiku kurai kareiz vilciens ir uz visiem zeltiem un burbuljiem.. un kaa izskataas, vinjiem viss iet uz urraa.. Nu nav taisniibas pasaulee, ko lai saka..
Nu un?Vienreiz tiek nokast baigo piki, un talak? Es dikti saubos, ka DIVREIZ viens un tas klients bus pie tada fotografa,protams ir jau visadi brinumi, bet tas lidz briidim. Normali fotografi mak izdarit ta, lai vini nav vienreizlietojamie trauki un klientam gribas tiesi to fotografu netikai uz savam kazam, bet visiem citiem klienta prat svarigiem dzives mirkliem, ari ja itka finanses neatlauj. Latvija ir parak maza, lai ilglaiciigi ar fufeli varetu nodarboties, kautkad tas cilveku resurss izsiikst un ta kjap ljap stilotaja tehnika nonak jums rokas caur to pasu SS.lv.
Vai tad normaali fotograafi liek zelta layerus un burbuliishus? Cilveeki kas taadus pasuuta, pasuutiis arii 4ewer. Un pat ja nesuutiis otrreiz, taadu urlidiotu maksaatspeejiigo ir gana daudz lai ilgi vareetu laimiigi un paarticis dziivot.
Puuu:...diezgan interesantā gultnē aizgāja diskusija...) katrs par savu darbu prasa cik grib....kādi kuram dzelži, atkarīgs no subjekta ienākumiem, nav svarīgi vai foto jomā, vai kaut vai ceļubūvē.... bet besī ārā, ka cilvji, kas kaut kādā sranajā darbiņā pelna ap 300ls, un te nopircis lēto kitu, iedomājas, ka pa brīvdienām būs kāzu fotogrāfs, un prasīs 200+ ok, es nesaku, ka daudziem sanāk ļoti labi, pat varbūt vairāk labi, un daži tā saucamie profi var pie sētas pačurāt,.,,bet.. ko ta šis indīvīds nemet savu darbeli pie malas, turas zobiem pie tā, un netaisās ieguldīt fotokliberiņos, un pievērsties tikai un vienīgi tā saucamajam fotobiznesam....droši, ka nav pasūtījumu regulāru..ir otra cilvēku grupa, kuriem foto ir darbs, ienākumu avots, un daži staigās pilnīgi noplīsušās drēbītēs, brauks ar tramvaju, vai labākā gadījūmā golfu, kuru jau pirms 10 gadiem zem preses būtu jāliek, BET....katru kapeiku liks pie kapeikas, lai iepirktu kādu gaišo stiklu, studijas aprīkojumu uzlabotu, utt.... kaut kādas padomju laiku atraugas.... ārsts audzē tulpītes, profesors liek flīzes....comon....darīsīm katrs savu darbu, un nejaucam gaisu... foto nav mans ienākumu avots, BET.,.,,ieteiktu fotogrāfiem, kam tas ir bizness, kam ir uztaisīts sia mia, ik, kas ir sapircis legālus softus, sagrūdis naudu kompjos, monitoros tehnikā, utt, piedevām vel maksā nu kaut kādus nodokļus, uzsākt cīņu pret pret 10 ls fotosesiju, uz citiem dempingotājiem... veinīgais legalais softs , kas viņiem ir ir DPP, un labākajā gadījumā win, kas nāca ļidzi notbukam.... izklausās diezgan drastiski, bet atkārtošos, darīsim katrs savu darbu, un ja tas ir hobijs, tad pa velti....
----------------------- pilnīgi piekrītu! kaut gan ir brīvais trgus, bet nu nevajag to tomēr kropļot..
Oms, te tak kā reizi pieprasa kropļot tirgu - ierobežot personu loku, kas drīkst strādāt, noteikt kaut kādas minimālās cenas vai kopējus tarifus, ieviest sertifikāciju utt. Tas viss ir tirgus kropļošana
dansiga:sardelees zem lata nav galjas, bet sardeles virs 4 ls - kaut kada galja ir ;-pppp
Dumības kādas , pa 4Ls ir vairāk visādu E un citu mēslu lai "Garšo pēc gaļas" + skaļa reklamas kampaņa
Fotogrāfs zem 100 Ls nav nekāds fotogrāfs, bet fotogrāfam par 400 Ls ir vairāk "E un citu mēslu" [lasīt - dārga tehnika u.c. pribambasi] lai "garšo pēc gaļas" [lasīt - izskatās pēc fotogrāfa] + skaļa reklāmas kampaņa
nepērc sardeles, ēd gaļu!!! netērē naudu lai iemūžinātu kaut kādus mirkļus - par to naudu iegādājies iespēju BAUDIT vēl skaistākus mirkļus, labākās atmiņas paliek sirdi, nu labi, galvā, bet ne jau flešā kamdēl jārīko dižas kāzas, nevis aizlidot apskatīt Austrāliju, kaut vai?
Droperidol:nepērc sardeles, ēd gaļu!!! netērē naudu lai iemūžinātu kaut kādus mirkļus - par to naudu iegādājies iespēju BAUDIT vēl skaistākus mirkļus, labākās atmiņas paliek sirdi, nu labi, galvā, bet ne jau flešā kamdēl jārīko dižas kāzas, nevis aizlidot apskatīt Austrāliju, kaut vai?
Nesen redzēju vienas kāzu bildes, kur fotogrāfs bija par 700LVL noalgots... Es par lētāku naudu būtu sabildējusi ja ne vēl labāk, tad vismaz tikpat labi... Laikam jau daži tiešām iedomājas, ka ir tik kruti, ka tāpēc vien var tādu naudu par bildēm prasīt.
ERA:Nesen redzēju vienas kāzu bildes, kur fotogrāfs bija par 700LVL noalgots... Es par lētāku naudu būtu sabildējusi ja ne vēl labāk, tad vismaz tikpat labi... Laikam jau daži tiešām iedomājas, ka ir tik kruti, ka tāpēc vien var tādu naudu par bildēm prasīt.
Nu vot - saki, ka sabildētu tik pat labi par zemāku cenu. Vobšim, 700 Ls tev neredzēt. Būtu labāk teikusi, ka sabildētu tik pat labi pat tādu pašu naudu
Droperidol:nepērc sardeles, ēd gaļu!!! netērē naudu lai iemūžinātu kaut kādus mirkļus - par to naudu iegādājies iespēju BAUDIT vēl skaistākus mirkļus, labākās atmiņas paliek sirdi, nu labi, galvā, bet ne jau flešā kamdēl jārīko dižas kāzas, nevis aizlidot apskatīt Austrāliju, kaut vai?
Prātīgi
Berni mazberni gribes redzet... jo paliek vecaks jo dumjaks, patikami atcerieties, velpietam tas nav tikai kaazas tas ir vesels dzives posms. Man liekas ka kaazas pasam vel nav bijusas... es gribeeju uz Seiselu salam, tikai divata, tikai miilie vecaki un maasas un braali buutu riktigi apvainojusies, ka nepiedalas taja lielalaja notikuma... pazistot savejos butu taa ka, you have no family.Protams varejam jau vnk zagsa ieskriet Latvija un prom, bet tas kautka man atkal neliekas pienjemami vainu vainu.Katram savs.
smartins:Nu vot - saki, ka sabildētu tik pat labi par zemāku cenu. Vobšim, 700 Ls tev neredzēt. Būtu labāk teikusi, ka sabildētu tik pat labi pat tādu pašu naudu
Smartin, es apzinos, ka reizēm esmu pārāk pieticīga Bet dažiem gan derētu prasīt par savām spējām adekvātu atalgojumu...
dansiga:ERA, da tu vienkarshi neredzeeji to labumu bildees, par kuru maxaaja 700 ls .... ;-ppp;-)
Pirmais labums bij visiem pateikt CIK tie štrunti maksā. Snobisms dievzemītē brīnumus dara... Un vēl, +++smartinam, pareizais texts būtu, es sabildētu divreiz labāk, bet tas maksātu trīsreiz dārgāk...
Kur aitas tur cirpeji... normals klients pateiktu, nav mana problema, ka aiz dargas tehnikas maskejies, lai bildes pec kautka izskatas, nav mana problema,ka bildet nemaki un neskatoties uz tehniku tev dienas pie shopa japavada, vai ari shopojot paraleli lasi instrukciju. Karoc skaidrs eju pie cita fotografa jauku dienu!
Ekstremi laikam jau, bet manuprat cilvekiem ta smagi pietrukst, netikai attieciba uz fotografesanu.
dansiga:ERA, da tu vienkarshi neredzeeji to labumu bildees, par kuru maxaaja 700 ls .... ;-ppp;-)
Dans, nu nebija tajās bildēs nekāda baigā labuma! Vinjete uzlikta? Nu un? Kurš tad to nemāk?! Kadrējums piekliboja... Un mičošanas bildes vispār nekādas!
Pirmais labums bij visiem pateikt CIK tie štrunti maksā. Snobisms dievzemītē brīnumus dara... Un vēl, +++smartinam, pareizais texts būtu, es sabildētu divreiz labāk, bet tas maksātu trīsreiz dārgāk...
Tad lai iet ģeometriskā progresija "2x labāk = 4x dārgāk"
Bebiite: Berni mazberni gribes redzet... jo paliek vecaks jo dumjaks, patikami atcerieties, velpietam tas nav tikai kaazas tas ir vesels dzives posms. Man liekas ka kaazas pasam vel nav bijusas...
Pārsmējos, kāds naivums kāda interese būs bērniem par tavām kāzu bildēm??? da nekādas! Dod dievs pašai tās bildes kādas apskatīt ar patiku. Parasti jau pēc gadiem pieciem aizmirsti, kur tās mētājas Un dzīves posms nav kāzas, toč
Droperidol:Pārsmējos, kāds naivums kāda interese būs bērniem par tavām kāzu bildēm??? da nekādas! Dod dievs pašai tās bildes kādas apskatīt ar patiku. Parasti jau pēc gadiem pieciem aizmirsti, kur tās mētājas Un dzīves posms nav kāzas, toč
a vot nesaki viss, es ļoti labprāt skatījos savas omes kāzu bildes!
dansiga:man jau arii patiik vecos albumus pashkjirstiit;-)
ERA, es tachu tevi velku uz zoba ;_))) Taa bija kaads zinaama persona - vai sveshulis?
Es sapratu Ta "mākslinieka" vārdu man nenosauca, sapratu, ka bija cits fotogrāfs ieplānots, bet pēdējā brīdī esot atteicis un savā vietā nevienu neesot ieteicis... Tad nu aizrunātā viesu nama saimnieki esot ieteikuši citu fotogrāfu...
-Tehnika 2,3-2,5 kilolati ( nav mūžīga ar laiku vajadzēs arī atjaunot ) -Softs 0,5-1 k ( update maksā naudu ) -Tiešie izdevumi bukleti, posteri, dažādas izdrukas grāmatas, kartiņas etc. -reklāma -nodokļi -īre -komunālie -pārtika
+150ls par kāzām.
Fulltime fotogrāfam sanāk bezmazvai pašam piemaksāt lai strādātu Skarbs bizness