Maris:Vai ta govjāģina nav viens no visveselīgakajiem produktiem ko mūsdienās vispār var vēl ēst?
Barāņina esot veselīgāka. Un kroļčāķina arī.
zinu uz pirkstiem skaitāmas vietas kur jērs ir garšīgs (jāatzīst pats neprotu ne uztaisīt, ne, kas stipri svarīgāk, jēdzu nopirkt) a trusi... ja kādam traki sagribās kur paceļot iesaku Maltu (paradīze uz zemes ja mazās devās + izmaksas demokrātiskas) - tad lūk - tjā mikrosalā trusis ir vienīgais medījums un viņa pagatavošanu maltieši ir izkopuši līdz kam neaptveramam... rekomendēju.
Jēru māku uztaisīt ļoti labi, nopirkt man sevišķu gudrību nevajag, jo laukos kaimiņš man katru rudeni kauj pa pavasara aunelim. Bet Līdz Maltai vēl jānokļūst, kas to izmaksu demokrātismu nosit uz nulli.
Schneider: Barāņina esot veselīgāka. Un kroļčāķina arī.
Siltasiņu zvēru gaļa ne tuvu nav tik veselīga kā zivis! "Es tos copmaņus nekad neesmu sapratis. Vieni noslīkst, otrus aiznes jūrā uz ledus gabala, trešie paliek bez pautiem dēļ kaukādas asakas." Tā ka te tu dziļi maldies, ir vērts tomēr, paša ķerat svaiga zivtiņa nestāv blakus veikalu iesmirdinātajām, iekaltušajām Jāatzīst gan ka pašam trak garšo gan cūka(ceptas ribiņas, galerti, kūpināta krūtiņa), gan govs (kakla karbonāde) un arī jēra kebabs, plovs un šašliks, eh až siekalas sakrēja mutē, jāiet cept gaļu
Es nopirku vēl dzīvu Nagļu audzētavas karpu, sapildīju ar sīpoliem un papriku, folijā cepeškrāsnī izcepu, man Vecgada vakarā bija tik vienreizēji feina, savā un dārzeņu sulā izsautējusies zivtiņa, ka neej nost! Tik nesaprotu, kādēļ tās veikala smirdošās skumbrijas vispār te bija jāpiemin. Un no špickastītē liekamajiem asarēniem un caurspīdīgajiem pličiem, kurus ķer tie uzledussēdētāji, arī paēdis nebūsi.
Schneider: Un no špickastītē liekamajiem asarēniem un caurspīdīgajiem pličiem, kurus ķer tie uzledussēdētāji, arī paēdis nebūsi.
Nu tas atkal ir stereotips par ledus tupētājiem, loms atkarīgs no meistarības, ieej kaut vai CL lapā un pašķirsti galeriju ziemas mēnešos, velk gan līdakas kā šķilas, gan asarus virs 1kg, brekšus kā portfeļus gan spiningo lašus līdz 20kg Es pats savu lielāko zivi, lasi 11kg esmu izvilcis tieši februārī, uz spininga p.s. un tā tava ar kombikormu nobarotā karpa no sasmakuša dīķa ir sūds salīdzinājumā ar savvaļas zivtiņu kas dzīvojusies pa tīru ūdentiņu
Alibaba:
pašlaik nemanu nevienu mazo murmuli, 4 padzīvojusi cilvāki vienojas "buģem žiķ družno" es par, lai gan tāpat jau jauks un pūkains bumbulīts biju
murmuļi tusē pa pasauli un pieslēgsies rīt ;-) varbūt ;-)
Pieslēdzos – nu un? Priecīgu visiem! Maris – padies par Maltas trušiem, nezināju, kaut to saliņu vēl šajā dzīvē iecerēts apraudzīt.
Alibaba: Nu tas atkal ir stereotips par ledus tupētājiem, loms atkarīgs no meistarības, ieej kaut vai CL lapā un pašķirsti galeriju ziemas mēnešos, velk gan līdakas kā šķilas, gan asarus virs 1kg, brekšus kā portfeļus gan spiningo lašus līdz 20kg Es pats savu lielāko zivi, lasi 11kg esmu izvilcis tieši februārī, uz spininga p.s. un tā tava ar kombikormu nobarotā karpa no sasmakuša dīķa ir sūds salīdzinājumā ar savvaļas zivtiņu kas dzīvojusies pa tīru ūdentiņu
Man to uzledustupētāju ir pazīstamu desmitiem, tā, ka ir no kā izveidoties stereotipam. Ja man, lai redzētu tās līdakas telefona staba garumā, jāiet kaukādās CL lapās, nevis katru dienu tādas nēsā garām bļitkotāji, tad tas jēdziens "makšķernieku stāsti" nemaz nav bez pamata. Un arī esmu fotografējis makšķerēšanas sacensībās, kur savācas nebūt ne galīgākie šās jomas nejēgas, un bišķi velk uz ņirgu, ka tur ar 25-kilogramīgajiem svariem sver šitādus lomus:
Un vispār - ja tu nezini, ka karpas aug dīķos tikai ar caurtekošu ūdeni, tad ar ko es te par zivīm runāju!
Schneider: Un vispār - ja tu nezini, ka karpas aug dīķos tikai ar caurtekošu ūdeni, tad ar ko es te par zivīm runāju!
nekas tur cauri netek, viņus tikai uzplūdina izmantojot upju vai strautiņu ūdeni un tad pāris gadus ūdens tur sasmok nekustīgs, jo zivju koncentrācija ir baisa. Kā arī lai nelielā uzpludinātā ūdenskrātuvē izveidotos stabila ekosistēma, ar ūdensaugiem un dzīviem organismiem kas paši attīra ūdeni, jāpaiet vairākiem gadiem. Bet dīķsaimniecībās tos regulāri nolaiž, dezinficē ar ķimikālijām un atkal uzpludina. Kaut cik sakarīgi dīķi ar tīru ūdeni un pašregulējošu ekosistēmu ir tikai entuziastiem kas nenodarbojas ar zivju tirdzniecību lielos apmēros, un kuru dīķi tiešām ir caurtekoši, uzpludināti uz strautiņiem.
Alibaba: Nu tas atkal ir stereotips par ledus tupētājiem, loms atkarīgs no meistarības, ieej kaut vai CL lapā un pašķirsti galeriju ziemas mēnešos, velk gan līdakas kā šķilas, gan asarus virs 1kg, brekšus kā portfeļus gan spiningo lašus līdz 20kg Es pats savu lielāko zivi, lasi 11kg esmu izvilcis tieši februārī, uz spininga p.s. un tā tava ar kombikormu nobarotā karpa no sasmakuša dīķa ir sūds salīdzinājumā ar savvaļas zivtiņu kas dzīvojusies pa tīru ūdentiņu
Man to uzledustupētāju ir pazīstamu desmitiem, tā, ka ir no kā izveidoties stereotipam. Ja man, lai redzētu tās līdakas telefona staba garumā, jāiet kaukādās CL lapās, nevis katru dienu tādas nēsā garām bļitkotāji, tad tas jēdziens "makšķernieku stāsti" nemaz nav bez pamata. Un arī esmu fotografējis makšķerēšanas sacensībās, kur savācas nebūt ne galīgākie šās jomas nejēgas, un bišķi velk uz ņirgu, ka tur ar 25-kilogramīgajiem svariem sver šitādus lomus:
Un vispār - ja tu nezini, ka karpas aug dīķos tikai ar caurtekošu ūdeni, tad ar ko es te par zivīm runāju!
Tie ir svari?!?! A pirms lasīju, likās ka 1. janvāra alkometrs, kas rāda, ka drīksti braukt
Ej ratā, es esmu braucis uz Nagļiem pirkt karpas pa taisno, nekas tur nesmird. Un visi apkārtējie Lubāna poldera grāvji ir pilni ar tām karpām, kuras izbēgušas no caurtekošajiem dīķiem. Vietējiem zemju īpašniekiem tas ir vesels bizness - tirgot makšķerniekiem atļaujas uz copi grāvjos. Tu labāk pamēģini paošņāties blakus ezeram, kad tur uz pavasari zem ledus sāk pūt ūdenszāles, bet Nagļu audzētavā zivis nekad nav slāpušas. Un vēl - mani nevajag mācīt par ūdeņiem un zivīm, pilsētniek, kaut arī neesmu aizrautīgs pikšķernieks, tomēr esmu dzimis un audzis laukos ap 100 m no upītes un ap 300 m no ezera.
Da ko jūs te lejat par kādām karpām un lašiem?Īsts Klusā okeāna lasis ir sarkans pēc krāsas kā Maskavas komunistu karogs!Mūsu norvēģu aplokos audzētais iesārtais ir kā neatkarīgā Latvijas kompartija -herņa un pakaļdarinājums,otrās zortes surogāts.Un krabis....Dandžen vai kaut kā tā saucās!Tas esot pavisam cits kas Skajā tiek tirgots,tur esot klinšu krabis un protams daudz zemāka klase,tipa amatieru modelis!Pārnes čali mājās dzīvu no veikala ,šis tur tirinās ar savām stangām,bet ņefiga nevar,jo pārdevējs divas priekšējās spīles notinis ar izoleni.Un tad šim par lekšanos piespried sodu-iemešanu verdošā ūdenī!Vo ģēla!!!!
Schneider:Es nopirku vēl dzīvu Nagļu audzētavas karpu, sapildīju ar sīpoliem un papriku, folijā cepeškrāsnī izcepu, man Vecgada vakarā bija tik vienreizēji feina, savā un dārzeņu sulā izsautējusies zivtiņa, ka neej nost! Tik nesaprotu, kādēļ tās veikala smirdošās skumbrijas vispār te bija jāpiemin. Un no špickastītē liekamajiem asarēniem un caurspīdīgajiem pličiem, kurus ķer tie uzledussēdētāji, arī paēdis nebūsi.
es ar vecos laikos ēdu visādus draņķus - brekšus, līņus, karpas, paša ķertās līdakas (laikam vienīgā zivs ko protu noķert +/- sakarīgā izmērā) - sapazinos ar jūrniekiem un ļoti brīnījos, ka viņi kategoriski atteicās saldūdens zivis ēst... bet šie ātri ierādīja iespaidīgo atšķirību - vēlāk sanāca nepilnu mēnesi padzīvot Bordo - tur arī iebraucu kas ir kas - nerunājot par ceļojumiem arī LV bodēs var dabūt lietas pret kurām karpa ir beidzamais hamburgers
Schneider: Bet Līdz Maltai vēl jānokļūst, kas to izmaksu demokrātismu nosit uz nulli.
Ja uz sitiena, tad piekrītu - ja pērc biļeti 3+ mēneši iepriekš, tad cena ir kā 3x līdz Tallinai.... ''dārgi'', bet ja ņem vērā, ka nokļūsti pilnīgi citā pasaulē...
viecha:Da ko jūs te lejat par kādām karpām un lašiem?Īsts Klusā okeāna lasis ir sarkans pēc krāsas kā Maskavas komunistu karogs!Mūsu norvēģu aplokos audzētais iesārtais ir kā neatkarīgā Latvijas kompartija -herņa un pakaļdarinājums,otrās zortes surogāts.Un krabis....Dandžen vai kaut kā tā saucās!Tas esot pavisam cits kas Skajā tiek tirgots,tur esot klinšu krabis un protams daudz zemāka klase,tipa amatieru modelis!Pārnes čali mājās dzīvu no veikala ,šis tur tirinās ar savām stangām,bet ņefiga nevar,jo pārdevējs divas priekšējās spīles notinis ar izoleni.Un tad šim par lekšanos piespried sodu-iemešanu verdošā ūdenī!Vo ģēla!!!!
Protams piebeigšana ir traka lieta.... tiesa piebeigt paša cūķi, par spīti tam, ka tas ir nosaukts Ušakova vai vienkārši Koļas, Vasjkas utt vārdā, ir vēl briesmīgāka jo atceries lērumu jauku pontu ko šis bērnībā izstrādājis... ir 100x briesmīgāka
Nepatīkamākais process ir aitas vai teļa piebeigšana, ar cūku es tiku galā tīri vienkārši. Šāviens pierē pusceļā starp acīm un ausīm, suķis vēkšpēdus, tad iedurt asiņu notecināšanai nav problēmu. Ne pretī turas, ne lamājas. Jā, un no bērnības atceros, kā garšoja savas upītes vēži...
Schneider:Nepatīkamākais process ir aitas vai teļa piebeigšana, ar cūku es tiku galā tīri vienkārši. Šāviens pierē pusceļā starp acīm un ausīm, suķis vēkšpēdus, tad iedurt asiņu notecināšanai nav problēmu. Ne pretī turas, ne lamājas. Jā, un no bērnības atceros, kā garšoja savas upītes vēži...
nezinu kādi minerālmēsli vai kas bija iemesls kāpēc 80tos gados vēžu nebija gandrīz vispār, bet laimējās, ka drauga lauku mājas bija gabalu aiz Jēkabpils pie viena turbotīra ezera (pat Jaunsudrabiņš to ezeru aprakstīja, ka tas ir tik dzidrs, ka zivis var apskatīt, bet grūti noķert (tas tiesa - tur traki švaki ķerās)) un vēži tur bija - jāsaka ne ar ko ne labāki vai sliktāki kā tie kuru tagad ir pilnas malas - ap Jelgavu Lielupe un Svēte ir vēžu pārpilna - amerikāņu vai ķīniešu nemācēšu teikt, bet daudz un garšīgi.
Jā, mums jau arī tā upīte sen bez vēžiem. 70-tajos T-150 vairāku kilometru attālumā veda amonjakūdeni stiklaplasta mucā, pakaļ brauca mašīna. Pirms bedres tas 150-nieks bija piebremzējis, bet GAZ-51, kā vienmēr, bremzes tik uz trešā spiediena, tad nu šis tai mucai pakaļā izlauza caurumu. Un kā tas amonjaks pa visiem meliorācijas grāvjiem aizgāja uz to upīti, ar vēžiem bija cauri.
Schneider:Jā, mums jau arī tā upīte sen bez vēžiem. 70-tajos T-150 vairāku kilometru attālumā veda amonjakūdeni stiklaplasta mucā, pakaļ brauca mašīna. Pirms bedres tas 150-nieks bija piebremzējis, bet GAZ-51, kā vienmēr, bremzes tik uz trešā spiediena, tad nu šis tai mucai pakaļā izlauza caurumu. Un kā tas amonjaks pa visiem meliorācijas grāvjiem aizgāja uz to upīti, ar vēžiem bija cauri.
Vēžu nav. Ezerā atrada sapropeli, upīti novadīja pa grāvi apkārt ezeram, ūdens nokritās, tagad tur tik strauta nēģi 10 cm garumā palikuši. Bet kadreiz zem saknēm tā-ā-ādas vēdzeles bija... Es šodien sēdēju pa māju, apstrādāju sagaidīšanas reportāžu, makā ir kādi 4 lati un ap 2,5 EUR vēl no pagājušā Tatru brauciena, bet divi Rūgtie dumpji un viens fon Zīverss gaida pirts kurināšanu.
Ļoti garšīgs, rūgts alus, nopirku, tad izlasīju maziem burtiņiem rakstīto, ka Aldara ražojums. Tad nu tagad lauzu galvu, vai jebanātiski turēties pie uzskata ka visa Aldara produkcija principā ir čurūdeņi, vai tomēr pārkāpt tam un atzīt, ka šis viņiem ir izdevies.
Ļoti garšīgs, rūgts alus, nopirku, tad izlasīju maziem burtiņiem rakstīto, ka Aldara ražojums. Tad nu tagad lauzu galvu, vai jebanātiski turēties pie uzskata ka visa Aldara produkcija principā ir čurūdeņi, vai tomēr pārkāpt tam un atzīt, ka šis viņiem ir izdevies.
būtībā visi garšīgie, "labie" ali ir pasmagi... + dod pa galvu - ja neskaita Tērvetes senci un Užavas gaišo - jāatzīstas es vasaras karstumā labprāt paķeru kādu sintētisko - viegli + nav jāmeklē. Nemaz visās bodēs elitārus aliņus netirgo.
Būtībā Francijā iemācījos sintētiskos dzert - vīns katru dienu ir bišķi pa niknu a labu aliņu tur nav. Nu ir, bet tad lielajās pilsētās jāatrod ''pabs'' - to ir ļoti maz un laukos vnk nemaz.
ALDARIS jau labu laiku gandrīz neko baudāmu neražo , tā ir tik vien kā "Tirdzniecības marka" puss eiropā ražotiem čurūdeņiem
Belianske Tatros kalnu takas malā nobildēju šitādu te instalāciju:
kokam uzvilkts krekls, kabatā alus Kelt bundža un uz zara zeķes. Brīnījāmies, ko tas varētu nozīmēt, bet, kad vēlāk nogaršoju to Keltu, sapratu, ka tas nabaga cilvēciņš, sajutis tā draņķa garšu, ir novilcis kreklu un zeķes, bundžu ielicis redzamu, citiem par brīdinājumu, un izmisumā nolēcis no kādas kraujas.
Schneider: Un visi apkārtējie Lubāna poldera grāvji ir pilni ar tām karpām, kuras izbēgušas no caurtekošajiem dīķiem. Vietējiem zemju īpašniekiem tas ir vesels bizness - tirgot makšķerniekiem atļaujas uz copi grāvjos.
O jā pats pusaudžgados katru vasaru minos uz tiem copēt karpeles, kā nekā fātera lauku māja bik vairāk kā 10km no turienes. Vienīgi cope ātri piegriezās, ņem katrā metienā un uz jebko, zivteles traki izbadējušās un nekādas lielās ar ne, tādas plaukstiņas.
Schneider:Tu labāk pamēģini paošņāties blakus ezeram, kad tur uz pavasari zem ledus sāk pūt ūdenszāles, bet Nagļu audzētavā zivis nekad nav slāpušas.
Lubānā necopēju, jo praktiski pilnībā sadirsts ezers ar tiem dambjiem un nārsta ceļa nogriešanu aizdambējot Aiviekstes izteku. Es fanoju par upēm, īpaši nelielām mežainām, kur tīrs ūdens un gardas zivis Ir milzīga atšķirība kā piemēram garšo seklo dūņaino aizaugošo ezeru vai strauji tekošo upju līdakas. Man viens paziņa copēja līdakas Babītē vairāk kā 20 gadus bet pats tās neēda, izdāļāja citiem. Līdz nogaršoja manis ķerto no mežainas upītes
Schneider: Un vēl - mani nevajag mācīt par ūdeņiem un zivīm, pilsētniek, kaut arī neesmu aizrautīgs pikšķernieks, tomēr esmu dzimis un audzis laukos ap 100 m no upītes un ap 300 m no ezera.
Ta nu gan rādītājs! Es ar dzīvoju puskilometra attālumā no upes, tik redz Daugavā necopēju, pārāk urbāniska vide priekš manis Un droši vien mežos pie ūdeņiem pavadu daudz vairāk laika nekā tu lauciniek Bet lab pietiks te mērīties krāneļiem, domāju pats atzīsi ka dzīvnieku izcelsmes pārtikai tomēr ir nozīme kādos apstākļos tas lopiņš audzis un ko ēdis. Nesalīdzināsi taču lielfermu cāļus, kuras dzīvo mazos būrīšos praktiski nekustīgi un ēd tikai granulas, ar lauku sētas vistiņām, kuras skraida apkārt Tas pats ar lielo dīķsaimniecību karpām un savvaļas zivīm.
Par barību atzīšu gan. Kad laukos piegriezās agresīvais gailis, kuram bez kaušanās nevarēja paiet garām, no tā vārītajai zupai bija pavisam cita garša nekā veikala cāļiem, no kuriem praktiski vispār nekādas nav. Bet nu tāds feinšmekers, lai pēc garšas atšķirtu, ar ko barota zivs, gan neesmu.
Ta visu un apkārt.Var par cūku kaušanu,var par zemledus makšķerēšanu,var par bilžu vērtēšanu forumā...kas nu vairāk sāp.Es tik lielajiem alus speciālistiem piemēriņu no prakses.Vienās kāzās redzēju tādu atrakcionu-līgavainim ,atvadoties no vecpuiša dzīves,aizsien acis un dod dažādas alus šķirnes garšot.Tipa īstam ekspertam jāatšķir un jānosauc marka.No piecām reizēm neviena pareiza minējuma.Augstākais-tumšo no gaišā lāgerīša rūdītais alus pumpis atšķīra.Vai tik nebūs tāpat kā ar objektīviem-šitas baigi labais,bet tas pats otrās paaudzes galīgs sūds....a ja nezinātu kurš ir kurš,tad skuju atšķirtu.