Lai slavēts laika mašīnas radītājs Išakovs, kurš XXI gadsimtā būs pamanījies Latviju aizsūtīt atpakaļ uz Gorbačova perestrojkas laikiem - www.delfi.lv... Man pat nevajadzēs pilsētnieka karti taisīt, redz, cik tālredzīgi saglabāju Preiļu rajona vizītkarti, domāju par suvenīru, bet jūtams, ka var noderēt arī dzīvē.
Virsū gan Ogres trikotāžnieka Preiļu filiāles štempelis, bet nebūsim sīkumaini!
Bija atsevišķas republiku un vēl atsevišķas rajonu. Atceros, ka vienreiz iebraucu Dubnas (mazs miestiņš Daugavpils rajonā) veikalā - opā! brīvi stāv šnabis! Es jau laimīgs, ka tikšu pie pāris polšiem, bet pārdevēja ātri atsēdināja: "Bez Daugavpiļs vizeitkartis šņopsta nadūšu."
Talonu laikos manā kolhozā bija savs veikals, svaigas zivis, svaiga gaļa, kūpinātas zivis, zaļie zirnīši, kompoti, elektro preces, končas kastēs un kas tik vēl ne... Šņabi gan netirgoja, lai nedzer un strādā. Arī padomju laikā bija cilvēki, kuri vienkārši nospļāvās uz visiem ukaziem un darīja, lai cilvēki būtu apmierināti ar dzīvi. Asfaltēja ceļus uz lielākiem laukiem, uz fermām, uz kaltēm un būvēja savas poliklīnikas, bērnudārzus. Visu izsaka saimnieks savā mājā. Pa lielam visi tādi līdz zemei klanītāji vien, bet pa retam ir kāds, kurš domā arī par cilvēkiem un neatkarīgi no varas. Lūk, tāda ir mana dzīves pieredze. Var jau teikt, ka man vienkārši paveicies. Arī uz barikādēm nostāvēju no sākuma līdz beigām. Sākumā ar MAZ pie ministrijas kāpnēm, bloķējot ieeju, vēlāk jau tāpat dildams pie ugunskuriem. Arī ar alkoholiķiem paveicies, jo tādus nesastapu un nesastapa arī mans "cīņu biedrs", kurš šobrīd ir gana veiksmīgs uzņēmējs. Talonu laikos man šņabis bija iekrājies, ka bail bija, ka virtuves antrosols nenogāžas no griestiem Ziepes gan atmetu ar roku un talonus neatprečoju Re, nu nekā nevaram atmest niķus ar taloniem un deficītu...
Vispār jau to našistu vislabāk atvēsinātu, ja visa atlikusī Latvija sāktu sarunas par NErīdzinieka karti, bez kuras uzreiz aiz Salaspils pat pusdienas ceļmalas krogos būtu divreiz dārgākas.
Schneider:Vispār jau to našistu vislabāk atvēsinātu, ja visa atlikusī Latvija sāktu sarunas par NErīdzinieka karti, bez kuras uzreiz aiz Salaspils pat pusdienas ceļmalas krogos būtu divreiz dārgākas.
-------------
pie Rīgas vajag šlagbomi un iekasēt lauku nodokli (tā teikt lauku atbalsta fonds). Vajag arī savu muitu, lai rīdzinieki neved uz savām lauku mājām brīvdienās cepamdesas. Atļaut tikai 2 sviestmaizes uz cilvēku. Pārējās aplikt ar dubultu ievedmuitu.
Rolands66:Es veikalā strādāju tolaik. Tas talons it kā bija,bet liekas nekad neesmu lietojis
Mans tēvs strādāja agrofirmas galdniecībā. Dažādus koka izstrādājumus it kā vajadzēja pasūtīt un apmaksāt grāmatvedībā, bet liekas, nekad to nebijām darījuši.
Rolands66:Es veikalā strādāju tolaik. Tas talons it kā bija,bet liekas nekad neesmu lietojis
Mans tēvs strādāja agrofirmas galdniecībā. Dažādus koka izstrādājumus it kā vajadzēja pasūtīt un apmaksāt grāmatvedībā, bet liekas, nekad to nebijām darījuši.
------------ es gan maksāju tajos laikos grāmatvedībā par auto izmantošanu. Laikam nebūšu labi iemācījies padomju principus
Ar auto bija cita lieta - kilometri, ceļazīme. Man gan 52-niekam, kad vadāju elektriķu brigādi, spidometrs nestrādāja, noliktavā nav (bet tas bija ar Darba sarkanā karoga ordeni apbalvotais kolhozs), benzīnu rakstīju tā, lai arī savam Moskābelim pietiek, kad dispečere mēģināja apstrīdēt, atvedu enerģētiķi, kurš apliecināja, ka kopējais ceļa garums starp visām kolhoza apakšstacijām esot ap 400 km (hz, kā to var dabūt izmērīt), bet viņa man lika mieru. Es jau arī nebiju pārāk nekaunīgs, ceļa/laika attiecības ievēroju, lai nesanāk, ka starp fermām esmu visu dienu bez apstājas braucis ar vidējo atrumu 150 km/h.
Tieši tā, reku saskaņiešu sauklis: Sāk ar Rīgu, tagad kremļa polittehnologi atbalsta arī Latgales pilsētu pretnostatīšanu Latvijai... a varbūt kas snāk...
es tik nesaprotu, piem., par ziepēm - kā ieviesa talonus - tā visiem pilna māja bija ar ziepēm ... kur tad pirms taloniem tās ziepes lika, ka bija jāievieš taloni!?
dansiga:es tik nesaprotu, piem., par ziepēm - kā ieviesa talonus - tā visiem pilna māja bija ar ziepēm ... kur tad pirms taloniem tās ziepes lika, ka bija jāievieš taloni!?
------------------ man tajos laikos zinošs cilvēks (it kā) teicās, ka lielajās noliktavās neesot vairs vietas, bet prom neved. Tas nozīmē tikai vienu, ka katrs gribēja savu štrunta preci padarīt par deficītu, jo tikai deficītam piestāvošie elementi sabiedrībā varēja izspiest atkal bērnudārzā vietu, autoservisā riepu, jaunu akumulatoru utt. Darba diena pagāja sazinoties ar paziņām, apjautājoties vai tam nav paziņa, kurš tirgo savukārt, kādu aktuālo uz to brīdi deficītu... Ja biji vajadzīgs cilvēks un bija 100 draugu, tad varēji dzīvot tajos laikos, bet ja biji godīgs, varēji sūkāt ķepu...
!!!! " Es pilnībā pieņemu, ka kādam tā var likties. Bet es sadarbībā ar Krieviju redzu pozitīvāku perspektīvu Latvijai nekā perspektīvu Eiropas Savienībā. Es dodu priekšroku Latvijas sadarbībai ar Krieviju. " !!!!!!!!!!
Kurš tad nevar pastāstīt kādu podu no talonu laikiem?Visa dzīve kā anekdote toreiz bija.Man kā reiz sīkie bija tā ap pamatskolas sākuma vecumu,bet vairs neatceros vai viņiem arī piešķīra šnabja un cigarešu talonus.Katrāziņā priekš makaronu un ziepju pirkšanas točno bija arī 7 gadus vecajiem!