_VA_: Vai nu Tu esi piedzimis, kā tikko metaforiski izteicies - ar to fotoaparātu pa priekšu, vai Tavā komplektācijā tāda opcija vienkārši nav ielikta.
Muļķības - tas ir tāpat kā citās jomās 10% talanta un 90% darba.
Nevis pēc mana rakstītā, woodog123, bet tieši tā arī ir. Katrā tautā ir pa kādam ģeniālam māksliniekam vai mūziķim, pārējie - tā, fonam. Un tur Tu neko nevari padarīt. Šeku reku, zemāk ivog teic, ka talanta vajagot tikai 10%, pārējais esot darbs. Tikai tas nekādi neizskaidro skaudro realitāti, ka ievērojami un plaši pazīstami top tieši tie 10%, kuriem talanta ir 90% un darba 10%, un nevis otrādi.
Savukārt, jo vairāk ir tādu domātāju kā ivog, jo foruma lasītājiem ir labāka oma, tas nu ir nenoliedzams fakts.
_VA_: Un vēl, ja Tu par piemēru grasies ņemt amatieru - iesācēju bildes, kurās kļūdu ir vairāk kā sunim blusu un zem bildēm sasprausti vieni vienīgi "Patīk!", tad man atliek Tev izteikt dziļu līdzjūtību un novēlēt laimīgu taciņu no kalniņa lejiņā(i).
Sorry, bet... cienījamo lielmeistar, kaut kā neredzu, ka Jūsu galerija mudžētu no šedevriem - tik viena bildīte un tā pati so, so...
Kuras bildītes jūs vēlaties redzēt - vai tās, kur es nāku pasaulē ar fotoaparātu pa priekšu?
Starp citu, es taču tikko skaidrā valodā pateicu - jo vairāk ir tādu domātāju kā ivog, jo foruma lasītājiem ir labāka oma! Jūs tiešām zemtekstu nesapratāt? Nu, labi, paskaidrošu.. tas nozīmē - štancējiet tik bildītes un lieciet fotoblogā un visādos citādos portālos, jo vairāk, jo labāk. Skatītājiem būs labāka oma.
Tagad ir saprotamāk?
p.s. ja vajag vēl saprotamāk, pavisam primitīvā valodā, sakiet, nekautrējaties, es pacentīšos arī uz pirkstiem parādīt, ja prasīsies...
Man taču nav problēmu ar tiem "90% darba"! Man vispār nav nekādu problēmu - ne ar tehniku, ne pašu aparātu, ne "šedevra"pogu, ne stikliem, ne apstrādi! Saproti? Nekādu problēmu un nesaprašanu! A Tu man te piedāvā Tavā priekšā plātīties, bet augstāk klaigā, ka kaut ko mācīties gribi, jo nemāki. Tas nav labais tonis - plātīties par nejēgu sevi pasludinājušā priekšā. Saproti? Nu lūk. Taču iesmiet gan par bildēm, gan forumā, tādu cilvēciņu lasot, es varu gan, jo daru to klusiņām, neapsmaidot publiski. Čērs!
Vai nu aizlapi robus kulturas vestures zinasanas, vai ari beidz pipet to nelegalo vielu, kas tevi padara tik vaju, jo sitais bija rupji un dumji ..
Man nekādu robu nav. Neviena paša. Bet Tu drīksti izvēlēties jebkuru tautu, teiksim, gadsimta robežās un nosaukt glīti rindiņā visus tā laikmeta ģēnijus, nu, piemēram, glezniecībā. Varu palīdzēt, ja vēlies - Holande, 18. gadsimts.
woodog123:_VA_ man tevis ir žēl, skumja bērnība tev bijusi, gan jau izaugi runkuļu vagā, tāpēc tāds esi
Un no tā, ka man smaga bērnība, runkuļu vaga un žēl, uz Tava fotoaparāta pēkšņi izauga šedevra poga? Tiešām izauga? Vīdieniņ, tad jau man būs iegadījusies šaize un ir iejaukusies par stipru to līko roku noņemšanas dzira, kā rezultātā smagi cietis nabaga nevainīgais aparāts!
VA arī varētu kaut kādu pienesumu dot šim topikam, citādi tikai izvirza prasības no savas puses un ar demagoģijas trikiem atrunājas, kad prasības tiek izvrizītas pret pašu VA. Tas nav godīgi.
Nu, kāpēc nav godīgi? Es taču vakar jau izteicu savas domas par topiku. Nu, labi, vienam šodien te stipri nepatika manas domas, kuras pat nebija manas ( atnācu solidarizēties ar puikām ), bet arī tā nav mana problēma. Es taču neesmu pieclatnieks lai visiem patiktu, vai ne?
Ko Tu man piedāvā - mākslīgi radīt problēmu un teikt, ka man tāda ir? Bet kāda vella pēc man būtu jāmelo?! Un ko man dos paraksts zem bildes "iesakiet man labāku rakursu" vai "pasakiet man - kādu "makroportreta"objektīvu man lietot" ? Un ko tad man ieteiks eksperti? Tikai to, ko paši lieto vai to, ko redzējuši darbībā! Nu, bet to es kaut kā spēju atrast bez sufliera, patstāvīgi! Tad - kāpēc man jāiztaisās par infantilu nejēgu?
Man šķiet, tu kaut ko ne tā esi sapratis. Topika autors taču vēlas uzzināt visierastākās kļūdas, kuras mēdz pieļaut fotoamatieri. Kāpēc esi nopratis, ka tev jāizliekas par nejēgu? Man, kā no malas vērtētājam, jo neesmu savus 2 centus te izbēris, izskatās, ka tu vienkārši izsmej random cilvēkus. Un es patiešām neizprotu, kamdēļ, un vēl tik brutāli?
A savu pienesumu varēji dot kaut atbildot pats uz savu jautājumu - uzskaiti rindiņā visus 18. gs. glezniecības ģēnijus, kas cēlušies no Holandes.
Ja cilveks vairakas reizes uzraksta "man nav", tad japiekrit - nav gan! Tev nav jaiztaisas par nejegu, tu jau paspeji par tadu iztaisities, ar savu kategorismu un robiem kulturas vesture. Saki, ja tev paraditu 10 rietumu kultura pazistamu gleznotaju un 10 fotografu darbus, vai tu varetu 5 minutes nosaukt autorus un darba nosaukumu, ka ari aptuveno tapsanas laiku? Vai esi gatavs parbaudities?
_VA_: Vai nu Tu esi piedzimis, kā tikko metaforiski izteicies - ar to fotoaparātu pa priekšu, vai Tavā komplektācijā tāda opcija vienkārši nav ielikta.
Diemžēl - muļķības raksti Tu. 10/90% dalījums ir fufelis, diemžēl. Ja netici - apskaties cik pēdējās pāris desmitgadēs 100-200 m gludajā sprintā ir baltas krāsas Pasaules un Olimpiskie čempioni, Pasaules rekordu labotāji. Pēc tam izklāsti man - kāpēc tā ? Un kāpēc tas pats notiek maratona, pusmaratona un pat 3-10 km distancēs ? Par visām jomām netaisos spriedelēt, taču man ir pārliecība, ka arī mākslā krējumu nosmeļ talants + darbs, nevis darbs + nedaudz talanta. +VA tā viņš ir, patīk vai ne
TomsL, nu beidz, kāda brutalitāte?! Tu taču neesi maziņš un saproti, ka šādus jautājumus uzdod tikai pataloģiski sliņķi! Cilvēkam, kurš patiešām vēlas kaut ko apgūt, pietiek kaut vai ar to pašu gogli, lai iesākumam sameklētu iesācēju biežākās kļūdas tajā un tajā žanrā! Bet jautajums forumā, kur cilvēks pat nepapūlas specificēt kādu žanru pārstāv, kāda tipa kļūdas viņu interesē - tehniskās, iztēles trūkuma, u.t.t., ko Tu viņam vispār vari atbildēt, izņemot to, ko foruma vecie buki ironiskā tonītī jau nebūtu pateikuši? Kā sauc tā atskan un šai gadījumā, es pilnībā solidarizējos ar vecajiem lietotājiem. Nevar apspriest problēmu, ja problēmas ierosinātājs nevīžo pat tik daudz, kā daudzmaz sakarīgi definēt problēmas apgabalu. Pats taču redzi - atbildes ir visaptverošas, diskutablas un pat neitralizējamas, uzrādot piemērus, kur defekts pārvēršas efektā. Tu esi pārliecināts, ka šādas tēmas aizsācējs pratīs atšķirt defekta par efektu tranzīciju? Nopietni?! Neticu!
Tavs izskaidrojums par sportu zemāk, nekādi neatceļ to, uz ko norādīju es - proti - ja trasē iziet, teiksim 20 balti skrējēji ( ar zemtekstu, ka kloķis tiek ielikts melnajiem skrējējiem ), tas nenozīmē, ka uz trases var uzkāpt un kloķot jebkurš, pie nosacījuma, ka viņam āda balta. Pat no tiem, kuriem talanti un darbi un pat vēlēšanās, nebūs ne desmita to, kuri tiks uz tās trases. Pretējā gadījumā, tas vairs nebūs sports, bet kaut kāds amatieru maratons. Un tieši to es arī teicu komentāros augstāk.
p.s. NilsS, pārcenties ar cite, quote, cite, quote, kā rezultātā, es izlasīju tekstu kā veltījumu sev, par ko šausmīgi atvainojos. Komentāru gan nedzēsīšu..
Te tāds interesants offtopiks par melnajiem un baltajiem sportistiem. Atšķirīgu klimatisko apstākļu un pielāgošanās dēļ cilvēku rasēm ir izveidojušies tā saucamie "ātrie" un "lēnie" muskuļi. Melnajiem ir "ātrie" muskuļi un viņi dominē tur, kur vislielāko lomu spēlē ātras kustības - skriešanā, īpaši sprintā, boksā, basketbolā. Tur, kur lielāka loma "tīram" spēkam - svarcelšanā, visu veidu cīņās, "smagajā" vieglatlētikā (lode, disks, veseris) savukārt dominē baltie. Dažādās muskulatūras spilgti izpaužas arī balss saitēs - melno un balto dziedātāju balss tembros ir grūti aprakstāmas, tomēr labi jūtamas atšķirības.
GunarsII:Te tāds interesants offtopiks par melnajiem un baltajiem sportistiem. Atšķirīgu klimatisko apstākļu un pielāgošanās dēļ cilvēku rasēm ir izveidojušies tā saucamie "ātrie" un "lēnie" muskuļi. Melnajiem ir "ātrie" muskuļi un viņi dominē tur, kur vislielāko lomu spēlē ātras kustības - skriešanā, īpaši sprintā, boksā, basketbolā. Tur, kur lielāka loma "tīram" spēkam - svarcelšanā, visu veidu cīņās, "smagajā" vieglatlētikā (lode, disks, veseris) savukārt dominē baltie. Dažādās muskulatūras spilgti izpaužas arī balss saitēs - melno un balto dziedātāju balss tembros ir grūti aprakstāmas, tomēr labi jūtamas atšķirības.
Visvājprātīgākās blēņas. Katra cilvēka ķermenī ir ātrās , lēnās un jauktās muskuļu šķiedras. To proporcijas nosaka iedzimtība + treniņi. Tālāk - ātrie muskuļi atbild par svarcelšanu un sprintu vienlaikus. Jo tie ir vieni un tie paši muskuļi - 30 m sprintu gaitā top svarcēlāji skrien praktiski tikpat ātri kā top sprinteri. Lēnās šķiedras dominē izturības sporta veidos - maratoni un garās distances. To uzskatāsmi parāda arī ķermeņa uzbūve. Vēl mazs papildinājums - svarcelšana, it īpaši raušana, notiek uz tehnikas un ātruma rēķina, nevis ar brutālu spēku. Gluži pretēji - ar spēku daspiests stienis no elkoņos saliektām rokām saņem sarkano atzīmi. Visu veidu cīņās ir ārkārtīgi daudz melnu sportistu, Planētas labākais bokseris, neatkarīgi no svara kategorijas pašlaik ir Floids Meivezers,MMA UFC ekvivalents - Džons Džonss tikpat melns. Arī Planētas labākais cīkstonis ir tikpat nebalts kā abi iepriekšminētie. Tā ka lūdzu nerunā par lietām, no kurām neko nesaproti. Visu laiku TOP 10 labāko bokseru sarakstā atradīsi labi ja 2-3 baltos. Vairāk info te sportacentrs.com... www.diena.lv... www.ufc.com...
Vislielākā iesācēju kļūda ir nepareizo kursu(skolotāja) izvēle. Vajag paskatīties nevis paša skolotāja darbus, bet viņa audzēkņu darbus un slavu- tas parāda patieso kursu efektivitāti... jo kursi sen ir palikuši par biznesa sastāvdaļu. Nopērkot pirmo aparātu, cilvēks ir tikai ceļa sākumā Un fotogrāfam, tāpat kā augstlēcējam ir zināms līmenis, kam tiek pāri, pa retam augstāk nedaudz, bet parasti stipri zem ņemamā augstuma laiž
NilsS:Visvājprātīgākās blēņas. .... lūdzu nerunā par lietām, no kurām neko nesaproti...
Kāpēc, NilsS, tik agresīvi. Par šo tēmu daudz lauž šķēpus, visu pat nevar aptvert, viens piemērs te : www.jonentine.com...
But track isn’t the only arena in which black athletes dominate. African-Americans make up 87% of the players in the NBA, as well as 75% of the NFL. And while whites still account for some 60% of Major League Baseball rosters, since Jackie Robinson first broke the color barrier in 1947 thirty-two of fifty-two National League MVPs have been black. In almost every sport in which a premium is placed upon speed, quickness, and leaping ability, black athletes rule the roost. ..................... At the same time, white athletes still dominate those sports where upper-body strength is crucial to success; such Olympic events as the hammer toss and the shot-put are almost exclusively the domain of European and American whites. ..................... For example, BLACKS of West African ancestry have, on average, SMALLER CHEST CAVITIES, greater body density, less subcutaneous fat, faster patellar tendon reflex, more anaerobic enzymes, higher levels of plasma testosterone, and HIGHER percentages of type-II (FAST-twitch) MUSCLE fiber – all factors which may positively influence the ability of an athlete to rapidly accelerate.
P.S. Bet vairāk neizteikšos, neesmu "uzbraucošā" diskusiju stila piekritējs, vēlos šeit reizēm interesanti un LABĀ garstāvoklī laiku pavadīt.
Vaitad lielais ātrskriešanas noslēpums Āfrikas izcelsmes cilvēkiem nebija tas,ka viņiem bija nedaudz šaurākas potītes kauli nekā Eiropeīdās rases pārstāvjiem? Šo atceros lasījis par sprinteriem. Nezinu, kā ir tiem maratonistiem.
Tas gan precīzi,90% pūlis un 10% cilvēku,kuri grib kaut ko sasniegt.
UldisMuzikants:Lielākā iesācēju kļūda ir tā, ka viņi vispār sāk.
Te ļāušu Tev Uldi nedaudz nepiekrist,BET ir viena cita lieta un smaga.Cilvēks kurš iegādājās kameru,da jebkādu kauč ziepjutrauku visšvakāko,uzšķiļ pāris bildes,draugi paslavē......āķis lūpā,esmu baigs fotogrāfs....un te sākās jau tā problēma,par kuru tiek bieži runāts.Ja cilvēkam nav dots saredzēt kadru,tad viņam arī nebūs,to ir grūti iemācīt,tam ir jānāk no sirds un dvēseles,diemžēl tādu nav nemaz tik daudz.Sevi pie pie tādiem noteikti nepieskaitu,es pats vēl mācos! Bet ir arī vēl otra puse šai "monētai"......kas ir šie vērtētāji,.....īstenībā par šo tēmu varētu rakstīt ļoti gari un plaši.
Chupakabra: Bet ir arī vēl otra puse šai "monētai"......kas ir šie vērtētāji,.....īstenībā par šo tēmu varētu rakstīt ļoti gari un plaši.
Tu gribi sacīt, ka vidusmēra fotomākslas cienītājs, savā mūžā nebūs redzējis XXX kvalitatīvus foto? Ņemsim par piemēru, kaut vai to pašu neonīdu arj leģendāro "del". Zini, tas "del" , praktiski visos gadījumos ir godam nopelnīts. Tikai, es domāju, ka autors, ieraudzījis kādus 4 simtus tādu "del" zem bildes, aizietu pakārties ōmas kapzeķē, nevis uztītu uz auss to "del".. Tā vienkārši, ir cilvēka natūra - negribēt dzirdēt sava darba noliegumu, vienalga, kādā nozarē. Gudrākie tiek tam pāri, pārējie ... es jau izteicos šodien par to fonu, uz kura izcelties. Tā nu tas ir.
Chupakabra: Bet ir arī vēl otra puse šai "monētai"......kas ir šie vērtētāji,.....īstenībā par šo tēmu varētu rakstīt ļoti gari un plaši.
Tu gribi sacīt, ka vidusmēra fotomākslas cienītājs, savā mūžā nebūs redzējis XXX kvalitatīvus foto? Ņemsim par piemēru, kaut vai to pašu neonīdu arj leģendāro "del". Zini, tas "del" , praktiski visos gadījumos ir godam nopelnīts. Tikai, es domāju, ka autors, ieraudzījis kādus 4 simtus tādu "del" zem bildes, aizietu pakārties ōmas kapzeķē, nevis uztītu uz auss to "del".. Tā vienkārši, ir cilvēka natūra - negribēt dzirdēt sava darba noliegumu, vienalga, kādā nozarē. Gudrākie tiek tam pāri, pārējie ... es jau izteicos šodien par to fonu, uz kura izcelties. Tā nu tas ir.
Piekrītu Tev par Neonīdu,varētu teikt ka viņš kaut kādā ziņā ir kā "sanitārs" mežā,"DEL" ir lielāko ties vietā.Jā,daudzi kritiku uztver sāpīgi,daudziem uz kritiku ir nošpļauties,man pašam labu laiku atpakaļ...kādus gadus 3 manuprāt ar nokritizēja vienā krievijas saitā tā ka es kādas divas nedēļas uz fotoaparāta pusi pat neskatījos,bet kļūdas sapratu,bet vienalga kaut kāda kauna sajūtu bija manī iekšā.Kritika ir laba pamācība,ja protams kritizē un paskaidro par ko un kā!
Chupakabra:Kritika ir laba pamācība,ja protams kritizē un paskaidro par ko un kā!
Tu taču redzi vidusmēra sniegumu vidusmēra portālos.. ko te skaidrot?! Nevienam nav tik daudz laika rakstīt tos memuārus. Turklāt, pat ja pieņem, ka bilduks nav sanācis apstākļu sakritības dēļ, autors taču nav tik glups, lai liktu tādu bildi masu saziņas līdzeklī, pat nepaskatījies - kā izskatās tā žanra meistardarbi, kā - amatieru darbiņi.. bet, ja tomēr ir, tici man - tu vari zinātnisko traktātu uzrullēt, autors to nelasīs, garantēju!
Ir jau vēl lielisks medikaments iesācējiem ar paškritikas gēna trūkumu - saiti 500px.com un 1x.com... Ja tur tiks cauri cenzūrai, tad var stutēt snuķi uz mākoņa, ja netiks... nu, tad "not passed" tieši to arī nozīmēs - "del" .
Haiduks: Vislielākā iesācēju kļūda ir nepareizo kursu(skolotāja) izvēle. Vajag paskatīties nevis paša skolotāja darbus, bet viņa audzēkņu darbus un slavu- tas parāda patieso kursu efektivitāti... jo kursi sen ir palikuši par biznesa sastāvdaļu.
www.fotoblog.lv... šie divi, Dainis un Inese, ir mani skolnieki. Bildes var patikt, var nepatikt, bet spēja uztaisīt izstādi ir viņu pašu sasniegums, skolotājs tur vairs neko nevar līdzēt, jo ne jau visu tālāko mūžu būs par aukli. uzskatu, ka skolotājs var dot teoriju, pamanostādnes, kuras pamato ar savu pieredzi, bet darba mīlestību un mērķtiecību nevar iemācīt gada laikā. man ir vairāki skolnieki, ar kuru panākumiem un izpratni ja ne lepojos, tad vismaz esmu priecīgs par viņu bildēm. No šī skatupunkta- kļūda ir netaisīt izstādes. kaut gan- lielākā daļa izsāžu pašas par sevi ir kļūdas, sākot ar tēmu un beidzot ar darbu atlasi, pēc principa, lai katrs būtu pārstāvēts.
Uldi, neko nevajag uztvert personīgi... es vienkārši redzu, cik daudz kursu reklāmu, un esmu ticies ar daudziem pabeigušajiem... kad uzdodu jautājumu, lai pāris vārdos pastāsta, vai mācīja, kā manuāli izmantot dzīvības iedošanai bildē... daudzi atbildēja, ka nē, kad jautāju, vai kadrēt mācīja- nē, vai parādīja ko pamainīt bildē, lai izskatītos labāk un vai lika atnest to pašu, bet pārtaisītu, lai var salīdzināt- nē. Mācīts apieties ar fočiku, doti mājas darbi... un t.t. Kursos jāmāca fotogrāfiski redzēt un domāt, bet visi pārējie pričindaļi ir, lai šo domu uzliktu uz papīra (mūsu gadījumā uz ekrāna)
Haiduks: Kursos jāmāca fotogrāfiski redzēt un domāt, bet visi pārējie pričindaļi ir, lai šo domu uzliktu uz papīra (mūsu gadījumā uz ekrāna)
Pēc šī teikuma, sapratu - bez iestājeksāmena, kā tas ir, piemēram, Mākslas Akadēmijā, kursos nav ko laist iekšā. Cilvēk, attopies! Ja Tu neesi jau piedzimis ar māksliniecisko redzi, vari sist dirsu pret zem' un visādi pričindalēt, bet Tu nekad nekļūsi par kreatīvo radītāju, nevienā no vizuālajām mākslām! Tas vispār nav apspriežams.