Pastāstiet man auna pierei kā DSLR filmē. Pēc manām virspusējām zināšanām, ja atver spoguli un gaisma ilgstoši krīt uz fotomatricas, tad bilde ir izgaismota balta tāpat kā uz parastās fotofilmiņas. Bet kā notiek tieši filmēšanas process? Es Google meklēju un tiešu skaidrojumu kā tas process notiek nemācēju atrast.
eincis:Pastāstiet man auna pierei kā DSLR filmē. Pēc manām virspusējām zināšanām, ja atver spoguli un gaisma ilgstoši krīt uz fotomatricas, tad bilde ir izgaismota balta tāpat kā uz parastās fotofilmiņas. Bet kā notiek tieši filmēšanas process? Es Google meklēju un tiešu skaidrojumu kā tas process notiek nemācēju atrast. Sanāk, ka it kā matrica "izslēdzās" pēc katra kadra?
kādēļ gan jāizslēdzas? datus ko nepārtraukti uzņem matrica-sensors apstrādā procesors+algoritms, tas tad arī šo visu pasākumu diriģē...
nu pa pikseļu rindiņai lasa smuki zig zag, zig zag... ja ātra kustība fonā, piemēram garām paslīd ātri kvadrāts - tad filmiņā izskatās, ka garām slīd rombs... vot tā i filmē - tā ka... lēnām pār tiltu!
Un lai vēl vairāk sa3,14stu prātu, atļaušos apgalvot, ka filmējot ar DSLR, ne kadri kā tādi, ne to skaits sekundē - 24, nebūt nav obligāts nosacījums. :P Neviens neliedz filmēt, piemēram ar 60 "laukiem" sekundē. Vot tā!
24 kadri kino standarts, 25 kadri - izvēršana atr tīkla frekvenci 50 Hz, Jeņķīzijā tā ir 60 Hz, tur TV standarts ir ar 30 kadriem. Te sazvērestības teoriju piekritējiem ir viela pārdomām par t.s. zombēšanu ar 25.kadra palīdzību.
Sapper:Un lai vēl vairāk sa3,14stu prātu, atļaušos apgalvot, ka filmējot ar DSLR, ne kadri kā tādi, ne to skaits sekundē - 24, nebūt nav obligāts nosacījums. :P Neviens neliedz filmēt, piemēram ar 60 "laukiem" sekundē. Vot tā!
Neliedz gan , bet tad nav full HD , bet tikai HD, jo pa vertikālo ir tikai 720. Bet tur atkal citas prioritātes, ja jāfilmē strauji kustošus objektus tad uz 24 kadriem nedaudz strobē, it īpaši 5Dmk2, 5Dmk3 vai 6D mazāk jūtama strobēšana. Ja filmē 50 vai 60 k/s ir iespēja taisīt palēninājumu uz pusi ko pēc tam var vegasā vai pinaclā izmantot iegriežot pa posmam specefektiem. Filmējot no flycam tas izskatās īpaši efektīvi. Par to strobēsanu un mazo izšķirtspēju var redzēt itin bieži ka ar DSLR uzņem seriālus, un tad nu ja uz 24 tad reizēm brauc kāds vāģis un tas nostrobē, vai atkal daļa seriālu it īpaši krievu beiznāk HD kvalitātē vispār, jo filmēts pat ne ar FF bet ar crop lētā gala kamerām. Pro klasses kamerām, gljuku nav uz 24 kadriem, jo matrica strādā pavisam uz cita principa, bet tur atkal pavisam cita cena tehnikai, un ar tādu tehniku var filmēt tikai dārgi apmaksātu reklāmu, bvai kīno ar nopietnu budžetu.
Vispār jau kādu laiku pat tūristu kamerās jau pieejams 50/60p uz HD1080 store.sony.com...
Pat 4k jau ir tūristiem
Protams, spogulenēs to laikam kādu laiku vēl neredzēs, kaut gan ja dažā labā mobilkā jau 4k stūķē, tad nevar droši zināt. Atliek vienam ražotājam palaist kādu jaunu fīču un pēc kāda laika citi jau ir spiesti darīt tā pat.
Bet tā strobēšana spogulenēm pie 24/25p ir briesmīga. Hvz kas tur īsti notiek ? Uz filmām nekas tāds nav manāms, ja vien televīzijā kaut ko nenočakarē. Pa bezmaksas OTV kanālu rādīja vienu pavecu latviešu filmu. Nu tas bija nereāli skatīties, pie mazākās panēšanas viss raustījās agonijā. Kā to dabūt gatavu nav skaidrs, jo kino 24 kadrus taču rāda kā video 25 kadrus neko nekonvertējot. Ātrums ir nebūtiski lielāks.
Lachux:Vispār jau kādu laiku pat tūristu kamerās jau pieejams 50/60p uz HD1080 store.sony.com...
Pat 4k jau ir tūristiem
Protams, spogulenēs to laikam kādu laiku vēl neredzēs, kaut gan ja dažā labā mobilkā jau 4k stūķē, tad nevar droši zināt. Atliek vienam ražotājam palaist kādu jaunu fīču un pēc kāda laika citi jau ir spiesti darīt tā pat.
Bet tā strobēšana spogulenēm pie 24/25p ir briesmīga. Hvz kas tur īsti notiek ? Uz filmām nekas tāds nav manāms, ja vien televīzijā kaut ko nenočakarē. Pa bezmaksas OTV kanālu rādīja vienu pavecu latviešu filmu. Nu tas bija nereāli skatīties, pie mazākās panēšanas viss raustījās agonijā. Kā to dabūt gatavu nav skaidrs, jo kino 24 kadrus taču rāda kā video 25 kadrus neko nekonvertējot. Ātrums ir nebūtiski lielāks.
Problēma ir kadru pārklāšanā, filmai kadrs slīd no augšas uz leju kuru propelera spārne sinhroni aizklāj mainoties, video materiālā digitālā formātā tas njav ioespējams, līdz ar to arī strobē bet tas nav uz visām kamerām.
Schneider:60-70. gados skatījāmies 8 mm amatieru filmas ar 16 k/s, nekas, redzi nesabojājām, tagad bez Full HD vairāk dzīvot nevar. Izlaižamies...
Juuu un arī kādreiz , kino ar roku grieza un ja lēnāk grieza tad bilde tumšāka palika. Nu nahren vispār kāda atīstība. Tieši par šo tēmu bija saruna man ar vienu cilvēku dažas dienas atpakaļ, man gribēja pierādīt ka nafig nav vajadzīgs lielais LED TV, un mājās esošais gandrīz 10 gadus vecais TV ar kineskopu ir daudz labāks
Kāda šķirba, kur filma virzās, mēs redzam tikai nekustīgus kadrus, kuri viens otru nomaina. Tāpat arī uz video tiek nofilmēta virkne ar kadriem un tumšumiem starp tiem. Kā tas viss sinhronizējas ar kadru veidošanu katrā noteiktā videoiekārtā, tas jau ir cits jautājums.
LED TV ēd ~10x mazāk eleptrijas par trubas televizoru, tas ir vajadzīgs kaut vai tik dēļ tā.
Schneider:60-70. gados skatījāmies 8 mm amatieru filmas ar 16 k/s, nekas, redzi nesabojājām, tagad bez Full HD vairāk dzīvot nevar. Izlaižamies...
Juuu un arī kādreiz , kino ar roku grieza un ja lēnāk grieza tad bilde tumšāka palika. Nu nahren vispār kāda atīstība. Tieši par šo tēmu bija saruna man ar vienu cilvēku dažas dienas atpakaļ, man gribēja pierādīt ka nafig nav vajadzīgs lielais LED TV, un mājās esošais gandrīz 10 gadus vecais TV ar kineskopu ir daudz labāks
Varbūt kungam vāja redze - tolkom neredz ne vienu, ne otru. Vai arī viņš runāja par LCD veco variantu ar *dienasgaismenes* izgaismotu paneli salīdzinot pret tādu pašu LED izgaismotu? Tur toč nav šķirbas - pašos paneļos gan tā ir.
chukmasoff_f:
Varbūt kungam vāja redze - tolkom neredz ne vienu, ne otru. Vai arī viņš runāja par LCD veco variantu ar *dienasgaismenes* izgaismotu paneli salīdzinot pret tādu pašu LED izgaismotu? Tur toč nav šķirbas - pašos paneļos gan tā ir.
Neee , kā tik bija runa par kineskopu. Nu bet ja paqr LED un LCD, atšķirība ir arī un pat ļoti redzama, vis pirms LCD temperatūras diapazons ir daudz šaurāks un arī bilžuks izskatas pavisam citādāk, man dabā ir vairāki blakām gan LED gan LCD un saregulēts vis un sakalibrēts, un atšķirība tomēr ir.
ja saliek pareizos setingus, tad nav nekāda strobēšana. Pagooglē Ja filmē ar 25 kadriem, tad slēdža ātrumam jābūt x2. Karoč 1/50. Un BILDES, filmē gan ar 24
alchsh:ja saliek pareizos setingus, tad nav nekāda strobēšana. Iesku pagooglēt, pirms filmē Ja filmē ar 25 kadriem, tad slēdža ātrumam jābūt x2. Karoč 1/50. Un BILDES, filmē gan ar 24
jā, jā, kā tad ! 1/50 man ir defoltā. mainot gan ilgāku, gan ātrāku expo nekas būtiski nemainās. kompresijas setingi arī neko neietekmē.
Mainās to. kāds tev katrs kadrs izskatās. Vai ir ass vai motion blur. Ja neredzi tiešām atšķirību, moš jāmet hobijs pie malas Bij viens daudz labāks viģiks, bet nevaru atrast. Pēc tā pat Lachux saprastu par ko es runāju Bet pagaidām ir šitāds links - vimeo.com...
alchsh:Mainās to. kāds tev katrs kadrs izskatās. Vai ir ass vai motion blur. Ja neredzi tiešām atšķirību, moš jāmet hobijs pie malas Bij viens daudz labāks viģiks, bet nevaru atrast. Pēc tā pat Lachux saprastu par ko es runāju Bet pagaidām ir šitāds links - [url=https://vimeo.com/25283565
stāsts]https://vimeo.com/25283565
stāsts[/url] ir par stroboskopisku efektu panējot nevis izplūdis vs neizplūdis.
būs jāizvelk vecā PAL kamera un jānostestē pret 5DIII 25p režīmā.
Tā visa filmēšana ir pup mīz, man kurjers tikko atveda Technoline BC-700, jāmēģina izlasīt instrukciju milimetra izmēra burtiņiem, mēģināšu ar refreš atdzīvināt ap 2007.gadu pirktus akuļus.
Ohh.. es biju pētījis, ka kādu laiku tanī abcveikals bija viņi pieejami, bet tad atkal pazuda un neparādījās kādu laiku. Pieļāvu domu, ka pazuduši ar galiem. Bet nu neko būs jau arī jaiepērk.
Kad vel pa skotiju ņēmos iepirku šādu. Baterijas ar viņu marķējumu arī ir ļoti sakarīgas, ņemot vērā cenu. Pašam ir 2100mAh un 2900mAh, pirktas ~2gadi atpakaļ un vēljoprojām strādā iekš to zibeni.