forum.gif
Pentax DA* 16-50/2.8 remonts
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / tehnika / Pentax DA* 16-50/2.8 remonts
  1.  
IerakstsAutors
Publicēts: 03.04.14 13:15
 citēt
Sveicināti,

Rakstu cerībā, ka varbūt kāds spēs ieteikt risinājumu, kā savest kārtībā konkrēto objektīvu. Simptomi - AF brīžiem strādā, brīžiem nē. Biju Briāna ielas darbnīcā (baisais Šaraškina kantoris no skata, bet tas nu tā).
Tur izrunājām, meistars apskatīja, kopīgi secinājām, ka AF motorītis darbojas (ja jau reizēm strādā), bet problēma ir sazobē starp motorīti un fokusēšanās gredzenu. Par to liecina arī tas, ka, griežot fokusēšanās gredzenu ar roku, kardāna pievads stāv uz vietas. Tomēr meistars galvu grozot, paziņoja, ka diezin vai spēs ko līdzēt, jo neesot pieejamas rezerves daļas. Pieļauju, ka kāds Kuļibina vārda cienīgs meistars tiktu galā bez rezeves daļām, jo vaina vismaz man liekas samērā vienkārša.
Vārdu sakot, gaidu ieteikumus. Der arī ieteikums sūtīt uz kādu darbīcu Eiropā, ja vien tāda ir zināma.
Publicēts: 03.04.14 13:31
 citēt
Īsti nesapratu - tas tev ir pārprogrammēts uz bodī motora piedziņu, ja gribi, lai, kustinot gredzenu ar roku, griežas kardāna pievads?

Man, kad AF zobratos ievilka un saburzīja kaukādus ļoti plāna bleķīša pusriņkus, Briāna ielā gan tos sadabūja nomainīšanai.
Publicēts: 03.04.14 13:41
 citēt
Domāju, ka nekas tur nav pārprogrammēts. Nedomāju, ka mehāniskas lietas iespējams mainīt programmistiski. Un ja arī varētu, kā tad tas stikls bez pārprogrammēšanas spētu darboties uz kamerām, kurām nav AF motora kontaktu?
Publicēts: 03.04.14 13:52 labots
 citēt
Tu esi smagi sajaucis divus objektīvus. Uz kamerām, kurām nav AF kontaktu, nevarēs darboties DA 17-70/4, bet šis iet švilpodams. Programmistiski ir iespējams nomainīt tādējādi, ka pat uz visiem modeļiem, kuriem ir AF kontakti uz SDM objektīvā (K100D Super un jaunāki) šis var strādāt arī no bodī motora. Bet tur ir jāiebrien iekš kameras Debug meņū ar uzliktu konkrēto objektīvu un jāpārliek viņam AF vadība no kontaktiem uz kardānu.
Pilnai pārliecībai paņēmu savu 16-50, kuram viss ir kārtībā, pagrozīju fokusēšanās riņķi ar roku - kardāns nekustas.

Eiropas darbnīcu kontakti, domājams, ir saglabājušies Elkor Servisam. Vai tagad uzjautāt Profotexā, varbūt caur viņiem var aizsūtīt.
Publicēts: 03.04.14 14:27
 citēt
Izklausās, ka Briāna ielas kantoris ir tiešām šaraškina kantoris. Tādu problēmu risina vai nu pa latu pats mājās, vai pa 200eur citur eiropās.

Bet vispirms... Konkrētāku diagnozi, lūdzu!

SDM nestrādā (uz kāda bodija), vai kardānu negriež?
SDM nestrādā uz konkrētā aparāta vai uz visiem?
Publicēts: 03.04.14 14:34
 citēt
Tādu problēmu pats mājās nerisina, paskatījos, kā tas objektīvs tiek likts kopā, no kā sastāv, kāda pindzele ir kaut vai visu kontaktiņu ievietošana uz sīkām atsperītēm jobaneta izolētajos caumuros...
Manējo pagājušā vasarā ar zobratos ievilktajiem bleķiem atrisināja Briāna ielā, liekas, par 70 Ls.
Publicēts: 03.04.14 14:42
 citēt
Schneider:Tādu problēmu pats mājās nerisina, paskatījos, kā tas objektīvs tiek likts kopā, no kā sastāv, kāda pindzele ir kaut vai visu kontaktiņu ievietošana uz sīkām atsperītēm jobaneta izolētajos caumuros...
Manējo pagājušā vasarā ar zobratos ievilktajiem bleķiem atrisināja Briāna ielā, liekas, par 70 Ls.

Man gan nav psiholoģisku problēmu šitādus izjaukt un salikt atpakaļ. :D

Nezinu kā ar svešu mantu, bet ja man būtu SDM nobeidzies - es pats būtu saremontējis (domāju, ka Briāna ielai neuzticētos, jo diez vai, ka viņi zin ko dara ar tādu pentaksu, ko arī redz pirmo reizi).

Bet es gan zinu visu par SDM problēmu un kas tur nobeidzas.

Galvenais ir nopirkt pa 20 LVL JIS skrūvgriežus, jo Japāņiem ir savādāks krustiņa standarts, attiecīgi var nojāt skrūves, ja tās aiztiek ar apaļajiem philips skrūvgriežiem.

bangmedia.no...

Pa 50 EUR varētu apņemties izjaukt, ieļurkāt, un aizskrūvēt ciet (Aliņu jau nopelnīju tāpat, paskaidrojot, ka nekas nav salūzis, vienkārši nevajag nekad pirkt SDM objektīvus. Viņi visi ir sūdi un pēc laika tiem aizcietē motoriņš, kas ir jāieļurkā). Un viss, nekādas detaļas nevajag. :face-wink:
Publicēts: 03.04.14 14:42
 citēt
Vaards:Izklausās, ka Briāna ielas kantoris ir tiešām šaraškina kantoris. Tādu problēmu risina vai nu pa latu pats mājās, vai pa 200eur citur eiropās.

Bet vispirms... Konkrētāku diagnozi, lūdzu!

SDM nestrādā (uz kāda bodija), vai kardānu negriež?
SDM nestrādā uz konkrētā aparāta vai uz visiem?

Var jau arī pats - nesen biju atjaucis un savedu kārtībā vecu Pentax 16-45/4. Bija nolūzusi viena auss fokusēšanās trubai (vai kā viņu tur pareizi sauc), kā rezultātā tā auss pa iekšu grabēja un pa reizei iesprūda zoom gredzens. Zaudēt nebija ko, maksāt par remontu netaisījos, jo stikls bija kārtīgi palietots un ne tas labākais. Tiesa gan, pareizi saliku kopā ar 3 piegājienu, truba palika uz 2 ļipiņām un viss strādā.

Šo gan pats netaisos čakarēt.

Diagnozi jau, liekas, izstāstīju samērā detalizēti. Bet, atbildot uz jautājumiem - nestrādā (pareizāk - reizēm strādā, reizēm nē, reizēm pa pusei strādā - fokusējas vairākas sekundes) uz K-5 bodija. Drošības pēc varu paprovēt vēl uz K-01,

Par to kardānu - ja tā ir tiesa, tad tas Briāna ielas meistars ir vienkārši losis. Es varēju to nezināt, bet viņam tā kā bija jāzin.
Publicēts: 03.04.14 14:45
 citēt
Vaards:
Pa 50 EUR varētu apņemties izjaukt, ieļurkāt, un aizskrūvēt ciet (Aliņu jau nopelnīju tāpat, paskaidrojot, ka nekas nav salūzis, vienkārši nevajag nekad pirkt SDM objektīvus. Viņi visi ir sūdi un pēc laika tiem aizcietē motoriņš, kas ir jāieļurkā). Un viss, nekādas detaļas nevajag. :face-wink:

Paga, bet man tak motorītis strādā, tobiš griežas.
Nepirkt SDM - labs ieteikums, bet pentaksim jau visi labie objektīvi ir ar SDM
Publicēts: 03.04.14 14:45
 citēt
Vaards:nevajag nekad pirkt SDM objektīvus. Viņi visi ir sūdi un pēc laika tiem aizcietē motoriņš

:face-devil-grin:
Publicēts: 03.04.14 15:00
 citēt
Pēc diagnozes izklausās klasiskā motoriņa iestrēgšanas problēma. Tieši tādu paniku sāka celt DPreview lietotāji pusgadu pēc objektīva iznākšanas. Un pēc pusotra gada tie jau sāka kliegt histēriski. Un vēl pēc gada visi bija priecīgi - kad motoriņš sāk brīžiem strādāt, brīžiem nē = ņemā instrukcija, skrūvējas vaļā, ieļurkājas motoriņš un mauc tālāk!

A bet aiznesot uz Briāna ielu, HVZ, ko viņi tur vēl "sataisīs" izajucot ārā vēl kādus mehānismus. Labi, ka no ilgas brīnīšanās nejauši būs ieļurkājuši motōrīti vietā. :D
Publicēts: 03.04.14 15:16
 citēt
Vaards, paldies, paskatījos instrukciju, sapratu, ka nav nekā pārāk sarežģīta. Laikam ķeršos pats klāt, kad uznāks iedvesma. Krustiņus gan toreiz, kad jaucu stiklu, lietoju parastos, likās, ka derēja perfekti.
Publicēts: 03.04.14 15:22 labots
 citēt
Tātad: Vajadzīgs K10/20D vai K-7 ar nenomainītu firmvāri (es, zābaks tāc, jau paspēju savam 10-niekam uzlikt 1.31, kura iekš debug meņū nelaiž), tajā pāršuj objektīvu uz skrūvgriezi un aizmirst par visām SDM problēmām.
Ja kādam ir aprakstam atbilstošs rumpis, varbūt varētu sarunāt gešeftu par Gautier polšu ar manējā 16-50 pārprogrammēšanu, man arī kaukā tie ultraskaņas motori nevieš uzticību jau no laika, kad atklāju, ka 80. gadu F 50/1,7 ar Z-1P fokusējas ātrāk par EF 28-105/3,5-4,5 USM ar EOS 10D.
Publicēts: 03.04.14 15:43
 citēt
Schneider:Tātad: Vajadzīgs K10/20D vai K-7 ar nenomainītu firmvāri

Tā jau varētu pa lēto kādu vecu rumpīti ebajā ieķert. A viņiem firmware downdreidojama nav?
Publicēts: 03.04.14 15:45
 citēt
Downgreidu neļauj, jau izmēģināju.
Publicēts: 03.04.14 16:14 labots
 citēt
Schneider:Tātad: Vajadzīgs K10/20D vai K-7 ar nenomainītu firmvāri (es, zābaks tāc, jau paspēju savam 10-niekam uzlikt 1.31, kura iekš debug meņū nelaiž), tajā pāršuj objektīvu uz skrūvgriezi un aizmirst par visām SDM problēmām.
Ja kādam ir aprakstam atbilstošs rumpis, varbūt varētu sarunāt gešeftu par Gautier polšu ar manējā 16-50 pārprogrammēšanu, man arī kaukā tie ultraskaņas motori nevieš uzticību jau no laika, kad atklāju, ka 80. gadu F 50/1,7 ar Z-1P fokusējas ātrāk par EF 28-105/3,5-4,5 USM ar EOS 10D.

Man k10 kā reiz ar neuzgreidotu softu... Lai Debug modi nezaudētu ;) :grimace::haha: [Laikam būs reiz tas Šneiders dzīvē jāsatiek].

Ivog,
papēti tomēr JIS vs Philips: www.google.lv...

Ideja tāda, ka tie savādākie leņķi un noapaļojumi pie lielākas pretestības nomuļļā momentāli skrūvi. Ja kāda stingrāka skrūve gadās, tas nozīmē... Saākarējienu.

Es nopirku Amazonē Vessel JIS (nežēlīgi ilgi meklēju līdz atradu kā no japāņiem dabūt par saprātīgu cenu kompelktiņu uz latviju. Jo visi ēbājos un citur tos gatavi atsūtīt no 28 USD un uz augšu).

Pareizie atslēgas vārdi ir šādi: www.amazon.com...

Tas 00 ir skrūvgriezis ar ko skrūvē mazās skrūvītes bajonetei. Bet vajag arī 000 fotoaparātu iekšām (visādi atsprīšu turētāji ar mazākām skrūvītēm stiprinās), attiecīgi pameklē tomēr variantu ar 000 iekļautu. Iesaku tomēr nopirkt pareizos skrūvgriežus, gan jau vēl 35 gadus lietosi fototehniku. :D
Publicēts: 03.04.14 16:22
 citēt
Vaards: Man k10 kā reiz ar neuzgreidotu softu... Lai Debug modi nezaudētu ;) :grimace::haha: [Laikam būs reiz tas Šneiders dzīvē jāsatiek].

Yessā!!!
Beidzot ir viens, kam tā vēl saglabāta. Tagad tik jāsaštuko, kad sanāk brauciens uz Rīgu... Pats neesi kādas blēdības caur to darījis?
Publicēts: 03.04.14 16:27
 citēt
Vispār interesanti, nemaz nezināju par JIS eksistenci. Tajā linkā (manuālī) arī nekas nav minēts.
Jāpaskatās, savulaik tika iepirkti 2 komplekti ar visādiem dīvainiem uzgaļiem - grieztiem krustiņiem, visādi locītiem, trīsstūrainiem u.c. - varbūt ir arī JIS.
Bija vajadzīgi dīvaini uzgaļi audioaparatūras remontam, piemēram 1,7 (vai 1,4, neatminos) mm seškante LP atskaņotāja mikroliftam, kā arī Robertson uzgaļi kanādā ražotāja pastiprinātāja korpusa atskrūvēšanai - tādi kā seškantis, tikai kvadrātiski. Ilgi meklēju pa bodēm, bet atradu.
Publicēts: 03.04.14 16:55
 citēt
Schneider:Tagad tik jāsaštuko, kad sanāk brauciens uz Rīgu...

Drīzāk uz Vangažiem. :bad_smile:
Publicēts: 03.04.14 17:12
 citēt
Bet tas nav nekas sarežģīts, varam uz pāris nedēļam apmainīt pret manējo K10D, es varēšu mierīgi, ar pirkstu bakstot monitorā pamācību un pumpējot kartē visus vajadzīgos failus, čakarēties ar savu objektīvu. Varbūt no pirmā piegājiena nekas nesanāk, bet caur debug modi esmu front-/bjak- fokusu regulējis, nekas briesmīgs nav.
Publicēts: 03.04.14 17:59
 citēt
Ivog, noteikti Tev niezrādīsies tajā komplektā JIS skrūvgrieži. Man kaut kādi dažādi komplektiņi arī ir (četri!), kas pirkti piecstaru un sešstaru zvaigznīšu dēļ - nevienā no tiem nav JIS uzgaļu.

Shneider,
Vēl ir variants, ka es to bodiju (pilnīgi pliku, bez baterijas u.c. smagumiem) ietinu trīskāršā burbuļplēvē, aiznesu uz pastu un 2.89 EUR no Tevis (paskatījos pasta kalkulatorā lētāko variantu). Tālāk ņemies vaigus piepūtis Debugojot objektīvu un pēc tam izšutkosim kā atdosi atpakaļ.
Publicēts: 03.04.14 18:01 labots
 citēt
p.s. Lai Tevi nenoķer stress, kad pēkšņi atklāsi, ka "noticis negadījums".... :face-grin: Manam Pentax k10D nestrādā iebūvētā zipene (vienkārši nestrādā pēc divu gadu nekustināšanas. Kaut kas nosūbējis ir) ;-)

Lai gan tāpat to nepamanītu, kā es to nepamanīju dažus gadus - droši vien.
Publicēts: 03.04.14 19:20
 citēt
Varam arī tā. Par blici nepārdzīvošu, man tieši tāpat ierūsēja (ieķepa, ieķīlēja) paceļamā poga EOSam 10D, tā, ka nezinu, vai viņa vispār strādāja, bet tas bija pie kājas arī pircējam, tā, ka notirgoju veiksmīgi.
Labi, laižos uz mēģinājumu, rīt apsūkāsim to jautājumu līdz galam.
Publicēts: 03.04.14 22:34
 citēt
Es par blici uzrakstīju no tādas domas, ka tu to aparātu saņemsi, klikšķināsi un tad noķersi kreņķi, ka sabeidzi zipeni ar debugu modes aiztikšanu. :D Iedomājos, ka jāpainformē, ka zipene nezipina, bet nav ne sadegusi, ne kādi citi bojājumi.
Publicēts: 20.10.14 09:49
 citēt
Ja nu kādam vēl interesē, tad ar K-5 arī var SDM lietas labot skrūvgrieža labā.

Ieejai DEBUG režīmā vajag SD kartē ierakstīt pareizo MODSET failu. Tad tiek arī pie LENS ROM lietām
Publicēts: 20.10.14 12:49
 citēt
Sīku instrukciju, lūdzu! Tad polšš no manis.
Šitie abgalvo, ka vajadzīks 10 vai 20-nieks. www.pentaxforums.com...
Publicēts: 20.10.14 16:23
 citēt
Tā es arī sākumā domāju, jau gribēju braukt aizņemties K-20 no brāļa. Bet slinkums uzvarēja un mēģināju ar to, kas ir (t.i. K-5)

Izdevās!

Sīku instrukciju varēšu uztaisīt, bet ne uz sitiena.
Publicēts: 20.10.14 20:58
 citēt
Tātad, instrukcija

Kā no DA 16-50 2.8 SDM uztaisīt DA 16-50 2.8 screwdrive, izmantojot K-5 aparātu.

Citiem aparātiem būs vajadzīgi citādi faili pieejai DEBUG režīmam

Citiem objektīviem (DA 50-135, DA 200, DA 300...), iespējams, būs citi cipari jāizmaina (gūgle noteikti līdzēs). DA 17-70/4 cerību nav, jo skrūvgrieža arī nav. Labi tas, ka tam SDM motors tik bieži nejūk

1. solis

Jātiek pie DEBUG izvēlnes

Atmiņas kartes saknes direktorijā veidojam divus failus (File- New- Text document): 00077430.505 un DEVELOP.MOD. Lai var izmainīt failu paplašinājumu, Windows Explorer opcijās jāieliek ķeksis "Show extensions for known file types". Ar Notepad palīdzību atveram failu 00077430.505 un ierakstam tur vienu rindu: [OPEN_DEBUG_MENU] ar visām iekavām. Saglabājam un aizveram

Tiem, kam slinkums pašiem veidot failus, var paņemt šeit: app.box.com...

Karti ar šiem diviem failiem ievietojam aparātā, un ieslēdzam K-5 ar ATVËRTÄM kartes durtiņām. Vajadzētu parādīties izvēlnei, kas izskatās šādi:

2. solis

Jādabū objektīva datu fails.

Tinam DEBUG izvēlni uz leju, kamēr redzam rindas LENS ROM DAT SD=>CAMERA un LENS ROM DAT CAMERA=>SD

Izvēlamies LENS ROM DAT CAMERA=>SD

Pēc mirkļa viss notiek, izslēdzam aparātu, velkam ārā atmiņas karti un slēdzam pie datora

3. solis

Atmiņas kartē tagad ir fails LENSEEP.LNS.

Veidojam tā rezerves kopiju kkur drošā vietā

Tad atveram failu ar kādu HEX redaktoru. Vairums izmanto Notepad++, es neredzu iemeslus meklēt vēl ko citu

Meklējam stabiņu 03 un rindās
0020
0060
00A0
00E0
0120
0160
01A0
01E0
0220
0260
02A0
02E0
0320
0360
03A0
03E0

mainam C0 pret 80

Citu neko neaiztiekam

Saglabājam failu atmiņas kartē

4. solis

Iebarojam modernizēto failu objektīvam

Ieliekam atmiņas karti (ar failiem LENSEEP.LNS, 00077430.505 un DEVELOP.MOD) aparātā, atkal atstājam kartes durtiņas vaļā un slēdzam iekšā K-5

Parādās DEBUG izvēlne, meklējam punktu LENS ROM DAT SD=>CAMERA un spiežam to. Iekšā kkas notiek, pēc neilga laika K-5 paziņo, ka viss noticis veiksmīgi. Tagad varam slēgt K-5 ārā. Pirms ierakstīt failu objektīvā, aparāts veco "firmware" saglabās atmiņas kartē kā BACKUP.LNS

5. solis

Pārbaudam

Aizveram kartes durvis un slēdzam K-5 iekšā. Mēģinam fokusēties un (ja viss ir veiksmīgi noticis) dzirdam motora dūkoņu un reduktora gaudoņu :) Bingo!

6. solis (ceru, ka nav vajadzīgs)

Ja gribam atgriezt visu sākumstāvoklī, tad vienkārši ierakstam atmiņas kartē mūsu saglabāto failu LENSEEP.LNS. Ja tāds nav, tad BACKUP.LNS, ko dabūjām 4. solī un pārsaucam par LENSEEP.LNS. Ieejam DEBUG režīmā un izvēlamies LENS ROM DAT SD=>CAMERA
Publicēts: 20.10.14 21:10
 citēt
Rīt nomēģināšu. Ja sanāks, rakstīšu depešu uz Vatikānu ar iesniegumu, lai ieceļ tevi svēto kārtā, vēl dzīvam esot. :face-grin:
Publicēts: 21.10.14 16:30
 citēt
Yessā!!!
Uznest tevi debesīs - tik liels blats man laikam nav, bet, ja kādreiz ar savu riteni mīsies pa Latviju garām Rudzātu pagastam, uzlikšu naktsmājas ar melno pirti, dīķi un zivju zupu, tik pabrīdini,
Publicēts: 21.10.14 19:48
 citēt
Prieks, ka varēju palīdzēt!

Un par to pirti noteikti neaizmirsīšu :)
Jauns tematsAtbildēt
  1.  

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt
Kategorijas
Diskusijas

Šobrīd online (1):