Ir man dažus gadus atpakaļ iegādāts Hoya CPL filtrs, ar kuru var dabūt smuki zilas debesis. Tagad savajadzējās lielāka izmēra filtru un iegādāju jaunāku un dārgāku modeli. www.hoyafilter.com...
Bet ar šo filtru nez kādēļ smuki zilās debesis sanāk galīgi pelēkas Piemēram 12 bilde šajā reportāžā: www.fotoblog.lv...
ir gaismas leņķi kuros nevar īpaši nokruķīt tās debesis - ja Shneideram ar platleņķi tas izpaužās kā pleķis debesīs, tad Ivo knipsējis ar traki šauru skata leņķi un neķeramo zonu vien kadrā dabūjis - pagrieztu knipsējamo pa 90 grādi - *uz Rīgas pusi* un varētu uzgriezt debesi zilu kā tinti.
Māri, varētu lūdzu izskaidrot populārākā valodā? Kā tad pareizi būtu to filtru regulēt uz 300mm stikla? Jāpapēta, kas man sanācis ar to pašu filtru uz 16-50mm.
ivog:Māri, varētu lūdzu izskaidrot populārākā valodā? Kā tad pareizi būtu to filtru regulēt uz 300mm stikla? Jāpapēta, kas man sanācis ar to pašu filtru uz 16-50mm.
--------- C-Pol ir efektīgs tikai ap 90 grādu Saules leņki
ivog:Māri, varētu lūdzu izskaidrot populārākā valodā? Kā tad pareizi būtu to filtru regulēt uz 300mm stikla? Jāpapēta, kas man sanācis ar to pašu filtru uz 16-50mm.
Pilnīgi jābrīnās, ka tādi pacienti uz zemes ir.
1. ja saule spīd no muguras, tad polarizācijas efekts ir 0. 2. Ja saule spīd no sāna, tad polarizācijas efekts ir 100%
3. Ja pērk Hoya filtru no Honkongas, tad viltojums baigi iespējams. Jo turpat var nopirkt Tianya u.c. filtrus, kas tiek ražoti identiskās kārbiņās. Tamdēļ jāpērk no Ne-honkongas, diemžēl. www.bhphotovideo.com...
pēc pieredzes ir tā, kad kā reiz ar atstarotās gaismas filtrēšanu lētajiem CPL viss ir OK, problēmas ir tele galā, ar izšķirtspēju, pats lietoju green-L, par pāris $, izsmērē jau pie 90mm, bet uz 40mm viss ir OK, tā ka, ja Tev ar to ir OK, tad gan jau ka nabūs krutka, bet CPL spēju viss labāk pārbaudīt uz ūdens firsmas vai vitrīnas atspīduma, nevis pēc debesu ziluma
Prastāk – ja gaismas virziens tuvu kniksēšanas asij, polarizācijas efekts tuvojas apaļai nullei. Jautātāja reportā bildē ar tiltu tieši tā izskatās. Saule gandrīz aiz muguras. To var viegli pārbaudīt, saulainā laikā pietiekoši klajā vietā – nostājies ar sānu pret sauli, sagrozi filtru līdz maksimumam, un tad maini virzienus – kad saule būs aiz pakauša, vajadzētu debesīm izbalēt, kā filtra nemaz nebūtu.
ir tikai viens izskaidrojums- filtrs nav kvalitatīvs. Man reiz bija viens un viņam pelēki violets tas tonis vēl piedevām bija. Tad es sapratu, ka nekad vairs nepirkšu nepārbaudītu vai nezināmas kvalitātes filtru. Jau tā viņi visi noēd gana daudz un ja vēl man jāmēģina pēc tā lietošanas dabūt ainavā pareizas krāsas, lai zāle būtu zaļa un debesis zilas, tad nu nafig, jo ir priekšmeti, kuri maina vienalga toni uz nepareizo, kaut kā censtos to balto balansu kruķīt. tāda ir mana pieredze ar netīri pelēkzilām debesīm.
Klausaties ko par leņķiem stāsta. Nostājies ar muguru pret sauli un izplet rokas - vislielākā polarizācija būs pa līniju roka-galva-roka. Daudz as atkarīgs arī no atmosfēras kvalitātes, un vispār lineārie ir labāki.
Bet ja pa tupo - lineārais polarizators "nofiltrē" (aizvāc atstarotās un citādi klejojošās gaismas) un tā arī atstāj. Cirkulārais to lineāri nopolarizēto vēl samuhļī - jo pēc lineārā filtra DSLR spoguļu mehānisms nepareizi mērīs, jo darbojas uz atstarotajām gaismām.
Respektīvi, cirkulārais filtrs tehniski labāk strādā uz spoguļkamerām, bet vēl papildus lieki nojāj gaismu.
Domāju, ka šis skaidrojums ir tuvāks fotogrāfa vajadzībām: en.wikipedia.org... Viss sākas ar to, ka no jebkā nemetāliska, arī no debesīm (molekulām) atstarota gaisma ir lineāri polarizēta. Tāpēc to ir iespējams novākt ar citu lineāru polarizējošu vielu (filtru) sagriežot abus polarizācijas virzienus "krusteniski". Lineārais polarizators ir abu veidu foto polarizatoru pirmajā slānī. Kad ar lineāro polarizatoru darbiņš ir padarīts - atstarotā gaisma novākta, CPL aiz šī slāņa papildus stāv vēl cirkulārais polarizators, kas visu sagriež atpakaļ "spirālē" un kā jau Vaards rakstīja, vairs netraucē DSLR mērīšanas shēmām, jo tajās esošie spoguļi rādījumus padarītu nejaušā veidā atkarīgus no lineāra polarizatora stāvokļa.
Visiem aizvien populārāko bezspoguļa kameru īpašniekiem LP būtu ieteicamāks, jo kam vajadzīgs lieks slānis, kas nevajadzīgi paņem daļu gaismas, turklāt par to arī jāmaksā.
ivog:Ka filtrs var nedot efektu - to saprotu. Bet kādēļ viņš smuki zilu debesi uztaisa riebīgi pelēku???
Paņem bez filtriem nobildē vienā un tajā pašā virzienā ar platleņķi vai kādu normālu fokusa attālumu, un pēc tam ar tele objektīvu - debesu zilums atšķirsies kardināli - jo lielāks tele, jo pelēkāka, neizteiksmīgi zilāka debess.
ivog:Ka filtrs var nedot efektu - to saprotu. Bet kādēļ viņš smuki zilu debesi uztaisa riebīgi pelēku???
Paņem bez filtriem nobildē vienā un tajā pašā virzienā ar platleņķi vai kādu normālu fokusa attālumu, un pēc tam ar tele objektīvu - debesu zilums atšķirsies kardināli - jo lielāks tele, jo pelēkāka, neizteiksmīgi zilāka debess.
tā nu gan nav. nevajag no platleņķa izvilkt smukākās vietas centrs platleņķim būs vienāds ar tele kadru.
bet par polarizatoriem runājot, krāsu piesātinājums arī tiek pastiprināts ja ir max pol efekts, bet samazināts (+ēnas tiek patumšinātas)ja min pol efekts. tādēļ labāk ņemt nost pol filtru, ja netiek izmantots vai nav iespējams pol efekts uz 100%.
Kaut gan fočējot jūru, debesis tiek satumšinātas, bet ūdens/smilts krāsa diemžēl tiek samazināta. Tā kā nav viss tik vienkārši.
vēl jāatceras, ka pretgaisma arī piebeigs kontrastu un krāsu piesātinājumu.
Es par iemesliem neko neteicu. Pats iedziļinājies neesmu, bet laikam tā ir, kā saka Schneider - pie horizonta debess blāvāka, kas attiecīgi nozīmē, ka arī Lachux taisnība - ja izgriezis debesi no platleņķa kadra pie horizonta, tā būs tāda pati kā tajā vietā ar teleobjektīvu nobildēta
Hoya- galīgi sūdīgs l, nepatika. Praktica - gana labs un lēts, bet debesis sit uz lillīgo toni. Sigma- gana dargs, nav slikts, bet diezgan tumš, un kaut kāpēc zilajā kanālā parādās trokšņi. Pēc visu augstāk minēto testēšanas, nonācu pie B+W filtriem, un esmu apmierināts, jo ir vis kā vajag.