Kolēģi! Tā nu ir sanācis, ka mans mīļais Canon 50/1,4 savu ir atstradājis ;-( , sāku meklēt vietā un skatos uz Carl Zeiss 50/1,4 . vai kādam ir reāla pieredze ? Padalieties;-)
Ir provēts! Labs no visām pusēm bet ar vienu nopietnu mīnusu, manuālais fokus. Ja bildē tikai studijā vai no statīva ainaviņas tad vis ok, ja kustībā tad nu ne visai der. Jo negribas atgriezties vecajos filmu laikos tomēr.
Par autofokusu. Intereses pēc pamēģināju vienu pasākumu bildēt ar manuālo fokusu: Kadru skaits samazinājās uz pusi ( no vidēji 600 uz apmēram 300) , bet labo bilžu skaits palika nelmainīgs ( kādas 3-5) , tā kā , tas var arī nebūt trūkums, jo pirms spied slēdzi un fokusējies nedaudz vairāk padomā ;-) nu , vismaz man tā iznāca;-).
alex123:Par autofokusu. Intereses pēc pamēģināju vienu pasākumu bildēt ar manuālo fokusu: Kadru skaits samazinājās uz pusi ( no vidēji 600 uz apmēram 300) , bet labo bilžu skaits palika nelmainīgs ( kādas 3-5) , tā kā , tas var arī nebūt trūkums, jo pirms spied slēdzi un fokusējies nedaudz vairāk padomā ;-) nu , vismaz man tā iznāca;-).
Tie pasūtītāji kuri nemaksā kapeikas reizēm gaida, lai vairāki brīži, atspoguļotajā pasākumā būtu labi fiksēti ar garantiju
alex123:Par autofokusu. Intereses pēc pamēģināju vienu pasākumu bildēt ar manuālo fokusu: Kadru skaits samazinājās uz pusi ( no vidēji 600 uz apmēram 300) , bet labo bilžu skaits palika nelmainīgs ( kādas 3-5) , tā kā , tas var arī nebūt trūkums, jo pirms spied slēdzi un fokusējies nedaudz vairāk padomā ;-) nu , vismaz man tā iznāca;-).
Ja maks';a par bilžu ciparu tad klientam var piebliezt kaudzi. Parasti no pasākumiem pat ar visu tehnisko brāķi un AF vairāk kā 200-300 nesabildēju.
Gaisma:A ja pēc princpia, centrā nofokusēties un iekadēt, kļūdas iespēja ir milzonīga.
Visiem aparātiem tas tā plus mīnus līdzīgi, ne tikai canon, nikon, pentax vai olympus.
Visu laiku tik tā vien esmu darījis, gan ar ķenonu, gan pentaxi, gan arī ar aļimpusa tālmērnieci, no hroniskām kļūdām neciešu. Nevajak uz pohām bildēt, kad pirksts uz pogas danco.
Gaisma:Kamēr Tu aparātam pasaki, kurā punktā Tev vajag fokusu, ātrāk būtu jau pats sameklējis.
Sākot no 85mm un vairāk šī iespēja ir maza - savukārt platākiem (gaišiem) neko nevar *sameklēt* jo elementāri neredz precīzu atšķirību starp ideāli asu zonu un bišķi neasu.
Shneider: Visu laiku tik tā vien esmu darījis, gan ar ķenonu, gan pentaxi, gan arī ar aļimpusa tālmērnieci, no hroniskām kļūdām neciešu.
Paņem uz pilna kadra pabildē ar atvērtu 1,4/50 ... ar 1,4/24 jau būs joki vairāk kā 80% bildītēs.
Ja nofiksēsi foķi uz centrālo punktu un, neatlaižot pogu, kadrējot pagriezīsi kameru... izvēlētais objekts loģiski vairs nebūs fokusā.
kamēr klapē ar f5,6 uz crop - tikmēr nejūt
A kā ir jādara? Jāizvēlas kāds no malējiem punktiem (ja ar mf)? Ja tie 200eur nebūtu noderīgi citur, tad gandrīz vai nopirktu to rokinonu, lai saprastu, kā tad pareizi jābildē
Ja nofiksēsi foķi uz centrālo punktu un, neatlaižot pogu, kadrējot pagriezīsi kameru... izvēlētais objekts loģiski vairs nebūs fokusā.
kamēr klapē ar f5,6 uz crop - tikmēr nejūt
A kā ir jādara? Jāizvēlas kāds no malējiem punktiem (ja ar mf)? Ja tie 200eur nebūtu noderīgi citur, tad gandrīz vai nopirktu to rokinonu, lai saprastu, kā tad pareizi jābildē
Manuālam stiklam grūti teikt - teorētiski protams aizlecini fokusa punktu kur vajag un kad tas nomirgo, tad fōķis *tur ir* - praktiski platam gaišam stiklam fokusu apstiprinošais punkts jautri mirguļo ari braucot pāri ne ideālā asumā esošām detaļām
Ar AF bildējot vaļā fragmu loģiski rezultāti labāki ja nepārkadrē, bet aizlecina fokusa punktu kur vajag - sižetus pa vienam kadram bildējot čakars, bet šķiļot sesijas, sportus jau situācija savādāka + steidzamā kārtā pārkadrēt jau var arī ne tikai no centra punkta.
Nu ko lai dara, portreti nav mana specializācija, bet tas, ka var redzēt karogus pie zāles pretējās sienas, dod skatītājam informāciju par to, kādas valstis piedalās turnīrā:
priore:Tavā bildē neredz , ka tas ir tūristu autobuss. Cilvēki izrauti no vides. Komentārs domātrs Mārim.
Precīzi - tā vide tieši to arī ir pelnījusi.
Ne vienmēr fonā ir mežs 100m attālumā - gadās arī autobusa salons...
Patīkami ja sporta bildē ir (pirmkārt jau vispār IR ) mirklis kura fons iedod noskaņu, bet netraucē šo mirkli uztvert. Protams ir jauki ja šādai bilžu sērijai reportāžā pievieno ko grūti sagremojamu raibu kurā katrs var pameklēt interesējošo - piemēram karogus vai kā atšķiras logi zālē.
Maris: Ne vienmēr fonā ir mežs 100m attālumā - gadās arī autobusa salons... Patīkami ja sporta bildē ir (pirmkārt jau vispār IR ) mirklis kura fons iedod noskaņu, bet netraucē šo mirkli uztvert. Protams ir jauki ja šādai bilžu sērijai reportāžā pievieno ko grūti sagremojamu raibu kurā katrs var pameklēt interesējošo - piemēram karogus vai kā atšķiras logi zālē.
Apmēram autobusa salona gabarītos ietilpstošā attāluma aizmugurē ir arī cilvēciņš. Ja tu pamanīji tik mežu, tatad fons ir issmērēts pietiekami labi. Es reportāžas taisu tīri informatīvai vajadzībai, kur fons stāsta par norises vietu un atmosfēru. Tik smalkām lietām kā mirkļa uztveršana vai iespēja katram skatītājam analizēt bildes saturu un meklēt sev interesējošo, domāti citi žanri.
Bet nu vispār - beidzam šo neauglīgo diskusiju, mēs te izskatāmies pēc pavāra un galdnieka, kuri viens otram cenšas iemācīt pareizi strādāt.
Gaisma:Kamēr Tu aparātam pasaki, kurā punktā Tev vajag fokusu, ātrāk būtu jau pats sameklējis.
A ja pēc princpia, centrā nofokusēties un iekadrēt, kļūdas iespēja ir milzonīga.
Visiem aparātiem tas tā plus mīnus līdzīgi, ne tikai canon, nikon, pentax vai olympus.
Tā, kā Māris saka. Garajam galam easy var ar centrālo un pārkadrēt. Platajiem nevar, jo mainās attālums.
Man nomainīt autofokusa punktu ir tieši 0.4 sekundes Un to daru automātiski jau liekot kameru pie acs, līdz ar to laiku nezaudēju. Kadrējumu izdomāju pirms lieku kameru pie acs.
Gaisma, varam uztaisīt sacensības, es ar AF, Tu ar MF. Kurš ātrāk nobildē kaut kādu uzdevumu vidē, kur dažādi objekti, dažādās vietās attālumos un ar nosacījumu, kā jākadrē. Nākamais uzdevums, parādās, kad iepriekšējais nobildēts. 20 bildes, piemēram. Tad salīdzināsim sekundes un brāķa %
Bildīti zīmējis tas, kurš nezina, ko nozīmē fokuss vispār. Paņem un pārzīmē pats, "camera" vietā iezīmējot filmas vai sensora fokālo plakni ar garumu ap 30 mm kropam un 43 mm FF, attālumu A apmēram 3 metrus garu, tad uzzīmē pārkadrējumu, lai vajadzīgais objekts no fokālās plaknes centra novirzās uz kaukuru zelta griezuma punktu (ap 1/6 plaknes garuma) un tad izmēri, par kādu mm desmitdaļu tas plaknes punkts novirzīsies. Tad padomā, par cik mm vai pat cm tu pats nošūpojies (rokas notrīc) kadrēšanās/fokusēšanās laikā, tāpat arī tavs modelis nav akmens skulptūra, un sapratīsi, ka tas viss ir pup mīz un matu skaldīšana. Un kādēļ tā problēma parādījās tikai tagad, Bresona Leicas tālmēram vispār nebija malējo fokusēšanās punktu, bet trāpīja, kaut arī filmā kadru bija mazāk nekā kartē...
GALVENĀ fiška kas piemēram atšķir Carl Zeiss platleņķus no Canon ir ievērojami izlīdzinātāks attēls pie kontrastainiem sizētiem , kam pamatā ar izmanto platlenķus dabā "Debess , zeme , ūdens" utt kā arī daudz mazākā vinjete un asums visā kadra laukumā. CENA 1:1 bet minētie rādītāji kā diena pret nakti. Ja tā vienkarši CANON ir vienkarši SPILGTI KRASAINS toties Carl Zeiss ir gan ASS gan IZLĪDZINĀTS kontrasts gan patīkams optisks zemējums JĀ aberācijas arī ievērojami mazākas. Tas pēc Zeiss Distagon T* 18mm f/3.5 ZE (Canon EOS) un Canon EF 16-35mm f/2.8L USM un Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM paralēlas lietošanas secināts.