Piedošana, ja nepareizi izsakos. Angliski tā lieta saucas "Mirror lock". Sāku vairāk izglītoties un lasīt pāris grāmatas (anģļu valodā) vakaros pirms gulētiešanas Apmēram saprotu kāpēc to vajadzētu darīt. Varbūt mans jautājums šķitīs muļķīgs, bet, ja cilvēks nejautās, tad to neuzzinās, vai ne?
Mans jautājums vai ir ieteicams atstāt nobloķēt spoguli? Ja tas "palīdz" bildei būt asākai, tad kāpēc ir izvēle to nobloķēt vai nenobloķēt? Kāpēc to vispār atstāt nenobloķētu?
Kādos brīžos ir ieteicam nobloķēt? Man domāt, pie lieliem zoomiem, macro un naktīs pie ilgām ekspozīcijām.
Atklāji un aizmirsti. Vispār tas ir vajadz;igs kad bildē kaut ko no statīva un bail no šeikera garas expozīcijas laikā. Bet realitātē esmu to izmantojis tikai expermenta ziņā, praktiski reti vajadz;īga fīča.
Vispirms jāiegādā statīvs un trosīte, un principā arī pagarš objektīvs,tad tas sāks kļūt aktuāli.Vēl viena nianse ir tā, ka apzīmējums "garas ekspozīcijas" šajā kontekstā būs nevis garas garās ekspozīcijas(tipa 10minūtes), bet īsas garās ekspozīcijas( tipa ~1/30~1s~), tad gan šī fīča ir nepieciešama.
MACRO ja bildē uz gariem exšiem no staīva arī Vispār VISUR kur ļoti liels "Pietuvinājums" vai uz gara vai mačro stikla rēķins. Sogulis digikamos seviški mazos lētos dod baigāko bliezienu NUJA un piemēram tēātros koncertos , kamaera 3x klusāk strādā
Bildējot ar spoguļkameru pēc pogas nospiešanas paceļas spogulis (kurš nepieciešams, lai strādātu spoguļkameras skatu meklētājs, lai tur varētu ko redzēt), tad atverās aizvars (shutter) atbrīvojot ceļu gaismai uz sensoru/filmu, tad sensors/filma nofiksē bildējamo kadru, tad aizvars aizveras, un tad spogulis nolaižas. Mirror lockup gadījumā spoguļa cilāšanās izpaliek, jo ar šo mirror lockup funkciju tas tiek pacelts un atstāts šajā pozīcijā pirms bildēšanas. Tas tiek darīts tādēļ, ka spoguļa cilāšanās izraisa kameras vibrāciju, kas var ietelmēt uzņemamās bildes asumu. Pie īsām ekspozīcijām tādas lietas kadru neietekmē, bet pie garākām gan. Tādēļ šo funkciju, ka jau te minēja, izmanto bildējot uz statīva (no rokas ar garām ekspozīcijām nebildē).
Nafiknevienamnevajadzīga fīča. Spogulis paceļas, slēdzis veras vaļā tik tad, kad tas jau ir augšā, arī laisties lejā sāk tik pēc tā, kad slēdzis jau ir aizvērts. Un naivi domāt, ka pēc pacelšanās kameras korpuss turpina vibrēt kā galerta bļoda. Ja kas, arī paša slēdža mehānisms tieši sava darba laikā rada vibrācijas. IMHO, dabistiski.
to funkciju lietojot, nevajag aizmirst, par skatu meklētēja " lodziņa ' aizsegšanu, jo , ja to neizdara, uz matricas nonāk lieka gaisma. parasti pie fotoaparāta siksnas ir piestiprināts gumijas vāciņš. tas sevišķi jāievēro gaišā dienas laikā. ja nav pārāk gara ekspozīcija var neatraut feisu no fotoaparāta, vai uzmest tumšu lupatiņu, lai nebūtu jāknibinās ar to oriģinālo gumijas vāciņu
negatIvs:to funkciju lietojot, nevajag aizmirst, par skatu meklētēja " lodziņa ' aizsegšanu, jo , ja to neizdara, uz matricas nonāk lieka gaisma. parasti pie fotoaparāta siksnas ir piestiprināts gumijas vāciņš. tas sevišķi jāievēro gaišā dienas laikā. ja nav pārāk gara ekspozīcija var neatraut feisu no fotoaparāta, vai uzmest tumšu lupatiņu, lai nebūtu jāknibinās ar to oriģinālo gumijas vāciņu
Man tas vāciņš ir plastmasas un nāca vienkārši kameras kastītē līdz, pie siksnas nav piestiprināms
negatIvs:to funkciju lietojot, nevajag aizmirst, par skatu meklētēja " lodziņa ' aizsegšanu, jo , ja to neizdara, uz matricas nonāk lieka gaisma.
Gandrīz uzminēji, bet ne līdz galam. Matrica no skatumeklētāja gaismas tiek droši aizsegta ar pacelto spoguli, bet eksponometra sensors gan atrodas uz pentaprizmas, kurš, palaižot ar pulti, var ņemt vērā gaismu no skatumeklētāja caumura, kuram citos gadījumos ir priekšā fotogrāfa galva. Tieši tam tad tā "zagluška" arī domāta.
O, super. Paldies par info! Biju brīnījusies kāpēc tā figņa pie siksnas vajadzīga. Zināju, ka ar to aizver skatu meklētāja logu, bet nekad neesmu sapratusi kāpēc man tas vajadzīgs. Nu vienu iemeslu tikko uzzināju.
Ja tā figņa jau ir izrādījusies piestiprināta pie siksniņas, tad instrukcija jau ir izlasīta, jo kastītē tā figņa ir iepakota atsevišķi. Šodien pentaxistiem atļauts brīnīties, kādēļ siksnas sprādzei apakšā ir nesaprotama tapiņa. Tā ir palikusi vēl no MZ sērijas, kas ar to ieslēdza pilno filmas atpakaļpārtīšanu.
negatIvs:to funkciju lietojot, nevajag aizmirst, par skatu meklētēja " lodziņa ' aizsegšanu, jo , ja to neizdara, uz matricas nonāk lieka gaisma. parasti pie fotoaparāta siksnas ir piestiprināts gumijas vāciņš. tas sevišķi jāievēro gaišā dienas laikā. ja nav pārāk gara ekspozīcija var neatraut feisu no fotoaparāta, vai uzmest tumšu lupatiņu, lai nebūtu jāknibinās ar to oriģinālo gumijas vāciņu
Man tas vāciņš ir plastmasas un nāca vienkārši kameras kastītē līdz, pie siksnas nav piestiprināms
ir arī aparāti, kuriem nafig nav tā pļurķīša, bet ir slēdzītis pie skatumeklētāja tādu kā "štorku" aizvēršanai!