Man te radās pārdomas, vakar apskatot bildes no viena izbrauciena ar ģimeni uz zoo. Pēdējos gados esmu bildējis tikai ar spoguli, bet nesen radās neliela vajadzība un kā reizi sanāca izdevīgs piedāvājums, kā rezultātā iepirkās viens ziepītis un kā noprotu - ne tas sliktākais. Modelis Panasonic Lumix DMC-LX7. Nu un, tā kā bija slinkums staipīt spoguleni, iedomājos paķert līdzi ziepīti un pabildēt savējos + kādu lopiņu arīdzan. Bildēju protams RAWā. Tad nu vakar skatot, kas sanācis biju nepatīkami pārsteigts. Pirmkārt jau bildēs (praktiski visās) paliela "ziepe" Īpaši tajās, kas max mm bildētas. + vēl viņš izmanto digitālo palielinājumu, kā rezultātā izšķirtspēja arī nekāda. Nevienā bildē faktiski nav normāla asuma, neskatoties uz to, ka zems ISO un pietiekams slēdža laiks - 1/400 - 1/800. F no 1.4 līdz 2.8 Un ne jau autofukuss garām nošāvis bet vispār - asuma nav nekur. Protams - es bilžu kvalitati vērtēju 1:1 izšķirspējā uz ekrāna. Pieļauju, ka izdukājot 10x15cm bilde būtu baudāma. Bet nu - man diemžēl savi kriteriji tehniskajai kvalitātei. Cik atceros, mans vecais Canon ziepītis ar 3 Mpix, ko pirku kādā 2001. gadā deva ārā labākas bildes. Jā un, tās kas iekšā pie iso400 bildētas - tur trokšņi tādi, ka maz neliekas. Sanāk secinājums, ka slavinātais Leica gaišais stikls ar f1.4 ir mēsls. Vai arī matrica mēsls. Vai kas cits? Nez, vai visi ziepīši mūsdienās tikpat nelietojami?
nesapratu ko tu tur vāvuļo par "digitālo palielinājumu". iespējams biji domājis digitālo zoom'u, kuru atslēgt ir pirmais digi-ziepīša lietotāja pienākums, lai nesanāk netīšām tajā iebraukt.
attiecībā uz izšķirtspēju pat pie zemiem iso varu teikt, ka arī esmu pamēģinājis dažādus mazo matricu (1/2.5"-1/1.8") ziepīšus un tos nevar un nevajag salīdzināt ar kaut vai cropa izmēra sensoriem. tā arī būs tev atbilde.
un tas ko tu tur stāsti par veco canonu, visticamākais, ka ir nostaļģiskas atmiņas. neiesaku to papētīt 100% palielinājumā, lai nesagrautu bērnības atmiņas. (:
tā arī ir. Tajos 3 MPix ziepīšos bildes bija asākas, detalizētākas priekš tā izmēra. Pašam pirmais ziepītis bija ar 3.3 MPix un asas smukas bildes ar tintes printeri bliezu uz A4 ka prieks. Arī G 3 nebija sliktāks. Uz ekrāna 100 % palielinājumā bija visnotaļ nesliktas. Tur jau tā sāls, ka mūsdienu daudzie pikseļi nav kritērijs, ipaši, ja objektīva izšķirtspēja nenodrošina detalizāciju.
Vispār jau LX7 skaitās labs. Esmu redzējusi bildes - arī labas - es par asumu (arī pati domāju pa LX7 iegādi). Par trokšņiem - nu tur nu jārēķinās, ka mazā matrica neko daudz nespēj cīnīties.
Kad uznāk šitādas pārdomas, es parasti paskatos "Comparometru" (still life uzņēmumi ir visuzskatāmākie) www.imaging-resource.com... Tur var salikt blakus gan viena līmeņa, gan atšķirīgus konkurentus, pavariēt sensoru lielumus un izšķirtspējas, ieraudzīt kā jābūt un tad izspriest, cik liela šajā gadījumā ir konkrētā LX7 vaina.
ivog: Nez, vai visi ziepīši mūsdienās tikpat nelietojami?
Domāju, ka iemesls ir iekš to, ka Tu vienkārši neproti bildēt ar ziepīti. Ar spoguleni sarežģītos apstākļos ir vieglāk dabūt labu bildi, nekā ar ziepīti, tamdēļ, jau arī tās spogulenes vai bezspogulenes pērk. Konkrētais ziepītis ir viens no labākajiem, ja ne vislabākais savā klasē. Žēl, ka infrai tā objektīvs neder.
ivog:Var jau būt, ka vienkārši esmu pārāk piekasīgs, pieradis pie detalizācijas un asuma ko dod spogulene. Varbūt vienkārši jāpatrennējas.
Varbūt labāk vienkārši turpmāk skatīties bildes, nevis 100 un vairāk % palielinājumus?...
Tas "ziepis" jau dikti stiepjams jēdziens. Mans mazākais- Fuji F550, tiešām būtu ziepjiem pieskaitāms, kaut arī šamējā 24-360 superzūms dod negaidīti labu asumu garajā galā. "Ikdienas" bildēm- ne vainas. Bet savu lielāko - Fuji X10 par ziepi gluži negribētos dēvēt. Pietiekami labs priekš saviem izmēriem. Tagad izlēmu mest mieru "spoguļkluča" staipīšanai un sāku skatīties bezspoguļu virzienā.
Pirmais solis jau sperts- Ebajā nopirku Sony NEX-7, tagad tik jāsagaida no Vāczemes un jāapgūst. Pagaidām lietošu ar komplektā esošo 16-50 "pankūkzūmu", kā arī paspēlēšos ar m42 manuālajiem stikliem- pāreju "M42-NEX" jau nopirku. Pēc tam tirgošu projām Canon komplektu un varēšu nopirkt vēl kādu "stikliņu"- vismaz "kita telezūmu" 55-210 noteikti vajadzēs. Domāju, ka penža vaļaspriekiem būs gana..