forum.gif
Nesaprotu kas ir izšķirtspēja.
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / diskusijas / Nesaprotu kas ir izšķirtspēja.
    Iet uz lapu
  1. <
  2. 1
  3. 2
  4. >
IerakstsAutors
Publicēts: 12.06.14 22:55
 citēt
Paldies. Atradu arī te kas pirms 6 gadiem rakstīts
www.fotoblog.lv...

Kbi-kbi tu tur uzrakstīji RTFM kas tas par zvēru? Bet labi esmu ar mieru. Kopā dzersim.
Publicēts: 12.06.14 22:58
 citēt
Labi neļaunojaties veči. Vismaz jautri bija. Līdz nākamai reizei. Ha, ha, ha .....
Publicēts: 12.06.14 23:35 labots
 citēt
Godātie strīdnieki! Ierosinu sadalīt problēmu. Druka un dpi nāk pēc tam, bet fotoaparātā (par ko tiek jautāts virsrakstā) ir divas izšķirtspējas:
1) sensora izsķirtspēja (megapikseļi) ir skaitlis, kas rāda no cik punktiem sastāv bilde. Atšķirīgo formātu dēļ parasti norāda reizinājumu, piemēram, 5472 x 3648 = apm. 20 Mpix.
2) objektīva izšķirtspēja, jo gaismas difrakcijas un aberāciju dēļ jebkurš objektīvs nedaudz "izsmērē" oriģinālo objektu. To ražotāji raksturo ar tā saukto MTF karti. Izskatās šitā:

Tiek fotografēts melnbalts zebras tipa raksts ar diviem dažādiem līniju biežumiem, kas iet radiālā un tangenciālā virzienā no centra. Grafikā atliek kontrastu (1=100%) atkarībā no attāluma no kadra centra. Jo augstāk iet grafika līnijas, jo augstāka izšķirtspēja un labāks objektīvs.
Fotoaparātā, saliekot kopā sensoru ar objektīvu sistēmas izšķirtspēju pieņemts attēlot nedaudz citā griezumā- tiek merīts tas pats MTF, bet rezultātā aprēķina, cik melnbaltu līniju pārus uz bildes augstumu spēs attēlot dotais sensora-objektīva tandēms, ja pieprasīsim, lai "zebras" rastra kontrasts būtu tieši 50% no fotografētā oriģināla kontrasta (100%). Izskatās šitā:

Grafikā rādīts līniju pāru skaits uz kadra augstumu Nikonam D800 ar dažādiem objektīviem atkarībā no f skaitļa.
Ir skaidrs, ka galarezultātā fotoaparāta izšķirtspēju šādā izpratnē noteiks vājākais posms no abiem. Ziepīšu klasē sensoru izšķirtspējas jau sen ir par lielu salīdzinot ar objektīvu pavājo sniegumu. APS-C formātā ir aptuvens līdzsvars, attēla detalizāciju vienlīdz ietekmē gan sensors, gan objektīvs. FF formātā, un to pierādīja Nikon D800, sensora izšķirtspējas palielinājums ir attaisnojies, laiks rādīs, vai ejot augstāk par 36 Mpix vēl var dabūt uzlabojumu.

P.S. Cūcība, šito rakstot, golu neredzēju!:face-smile:
Publicēts: 12.06.14 23:46 labots
 citēt
Tas, ka Tev kaut kur kamerā vai fotožopā ir ieklikšķināts 72 vai jebkāds cits skaitlis ir pilnīgs fufelis, priekš kaķiem. Tā funkcija ir kalkulatora vietā bez nekādas citas praktiskas nozīmes.

Savu mūžu to ciparu neesmu mainījis un tuvākajā laikā netaisos, pat nezinu, uz cik man ir uzlikts. Retajās reizēs, kad jādrukā konkrēta izmēra bilde konkrētā rezolūcijā, paņemu kalkulatoru, sešās sekundēs sarēķinu, cik pikseļu man vajag un tik arī taisu.

p.s. Ā, nē, 1x konkursam kad iesniedzu, tad pārliku gan to ciparu :D
Publicēts: 13.06.14 00:16
 citēt
troļļu ceturtdiena? es nesaprotu nafig pie f1.4 nevar kaimiņu Gaļkas māju redzēt.
Publicēts: 13.06.14 00:19
 citēt
Uzliec 5,6, uzreiz redzēsi Gaļkas un Maņkas mājas un vēl arī Praskovjas, kura pāri ceļam.
Publicēts: 13.06.14 00:20
 citēt
priore:Apstrādes programmu kalkulators taču ērtāks, kā tas, ko ņem rokā.
Nu nez.... man paņemt rokā ir vieglāk :D :D :D
Publicēts: 13.06.14 00:28
 citēt
kāda jēga, ko tik vieglu, ņemt rokā
Publicēts: 13.06.14 07:57
 citēt
Uglyphoto:Labi neļaunojaties veči. Vismaz jautri bija. Līdz nākamai reizei. Ha, ha, ha .....
Turpinās ārstēties.
Publicēts: 14.06.14 13:55 labots
 citēt
VValdis:Pievienojos jautājumam. Kur kamerā var uzstādīt izšķirtspēju?

nemaz nesmejies, optikai mainās no fragmas un lielumam kameru ir pozīcijas L(arge), M(edium), S(mall) vai tml.
pa lielam līnijas uz mm filmai, matricai pikseļi uz mm2, bet skat arī kontrastu - frekvenču raksturlīknes un filmas / matricas izšķiršana nekādi nerealizēsies, ja optika zīmēs mazāk.
Jauns tematsAtbildēt
    Iet uz lapu
  1. <
  2. 1
  3. 2
  4. >

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt
Kategorijas
Diskusijas

Šobrīd online (0):