Plānoju iegādāties savu pirmo normālo zibspuldzi, kuru tad arī varētu atstāt fotosomā brīžiem, kad tā ir nepieciešama. Pagaidām skatos uz lietotu 430EX par ~130€, ir vērts? Varbūt ir kas labāks, ko esat lietojuši un varētu ieteikt?
Es tā padomāju, ka varbūt varu savu 430EX nopārdot. Lietota reti, jo pārsvarā izmantoju 580EX. Ir viss kam jābūt - kastīte, maciņš, instrukcija, peciņa. Saki pa 130EUR ?
Bļin, nu ir sūds, bet ir vismaz izvēle nemaukt sejā. Un ttl kļūst par mazāku sūdu, ja iemācās * pogu lietot. Un ne visi bildē vienos apstākļos un vienus sižetus ar vienādām metodēm. Cilvēks par zibeni pajautāja, ne mērīties, kuram te kas krutāks. Vēl tik atliek kādam ierakstīt, ka bez 3 gab studijniecēm un 2metrīgas paras no mājas ārā neiet un viss pārējais ir sūds...
versatile:Bļin, nu ir sūds, bet ir vismaz izvēle nemaukt sejā. Un ttl kļūst par mazāku sūdu, ja iemācās * pogu lietot. Un ne visi bildē vienos apstākļos un vienus sižetus ar vienādām metodēm. Cilvēks par zibeni pajautāja, ne mērīties, kuram te kas krutāks. Vēl tik atliek kādam ierakstīt, ka bez 3 gab studijniecēm un 2metrīgas paras no mājas ārā neiet un viss pārējais ir sūds...
Sory, ja jāmērās es kāšu - man no 4 mazajām blicēm 3 maksāja līdz 50 ls. Es tiešām neredzu nevienu + 430tajai pret lēto ķīnieti, bieži vien 580 2 nemaz nesanāk izmantot
Ritz:Jā, tā ir klase, piemēram, kāzas bildēt ar manuālo zipenes režīmu...
Akcents uz M kā tādu, kāzās jau nekas būtisks gaismas pielietošanā nemainās. Teiksim man šī tava bilde rada daudz neatbildētu jautājumu. www.fotoblog.lv... Kāpēc nejēdz atšķirt normāli noeksponētu kadru, no dzēšama mēsla, bet vāvuļo par lietām, kurās maz saproti ? Ja ne savādāk, tad apskaties uz pamperu pakas - kādai + - jāizskatās tehniski kvalitatīvai zīdaiņa bildītei. Fotoblogs allaž ir interesants ar to, ka te gatavi mācīt tie, kurus par fočenēm būtu jāiespārda pa nierēm.
viedokļu dažādība - tas ir forši, ja vien viens nav pārāk KATEGORISKS.
manuālie zibšņi arī ir forši, ja jānogaismo kāds modelis zaļā pļavā vai attāla lokācija, kurā laulību dzerstiņš notiekas.
bet arī vienam TTL zibsnim somā nav ne vainas, ko lietot, ja negribas rēķināt vai arī apstākļi pārāk mainīgi. nevajadzētu tikai aizmirst, ka arī ārējā ttl zibene bliezta sejā ne ar ko daudz neatšķirsies no iebūvētās, imho.
p.s. varbūt dažiem tāds naids pret TTL (... e-TTL), jo tā ir reāla sāpe pa%aļā... (:
Man fotoblogs ir lai dzirdētu kritiku par bildēm/ lietām, par kurām pašam ir skaidrs, ka tās ir tālu no pilnības. Nesirgstu ar "mazā krāniņa sindromu", kad no kritikas baidos kā no velna... Un pie tās ne pārāk veiksmīgās bildes (kura ir arī pirmā zīdaiņa bilde) esmu rakstījis - "Priecātos par kritiku! Bēbji nav mans lauciņš, līdz ar to gribētu zināt, vai šī ir pieņemama bilde!?" Tiešām cepuri nost, ka te viens var manuālajā režīmā, piemēram, vakara daļu kāzās nofočēt... Un, ja kāds grib kādam pa nierēm dot, lai pats apskatās kritiski savas kāzu bildes ar, piemēram, šķībajiem horizontiem!
Nu iedomāsimies vakara daļu kāzās! Vai arī ceremoniju tumšā baznīcā. Es fočēju mācītāju, kurš pēkšņi pasaka kādu joku... uzreiz man jāvērš fočuks uz visiem, lai nofočētu viņu smieklus. Kādam profiņam ir jābūt, lai sekundes desmitdaļā pārliktu zipenei atbilstošu jaudu? Protams, ja fotogrāfam ir tāda pieeja, ka kāzās var fočēt tikai jaunā pāra smukumbildes, tad jau var lēnā garā to darīt un par pārējām lietām neiespringt... P.S. Es nesaku, ka nevar. Vakara daļā ielieku studijas zipeni vienā stūrī, tad attiecīgi mainu diafragmu (vai arī ISO), kad mainās attālums līdz fotografējamam objektam.
Man loģiskāka šķiet Nila pieeja - saregulēt gaismu telpā VIENREIZ, un tad tikai fotografēt, nevis uz mācītāju/viesiem/sunīti/kaķīti/šķīvi/sveci utt. Ietaupās tās sekundes desmitdaļas izmaiņas, un neko nevajag automatizēt.
Un lielāko daļu telpu ir iespējams izgaismot vienmērīgi, lai arī nekas ar ISO un fragmu nebūtu jāmaina. Ir jau visādi arhitektoniskie briesmoņi, bet tiem tad, iespējams, bez 15 zibeņiem neko neizdarīt tā vai tā.
Ok, ja vienmērīgi visu telpu izgaismo ar vairākām, tad jau tā sanāk. Bet tad maz paliek no telpas gaismas, kas var arī nepatikt. Un mazās zālēs tas gaismas nebūtu kur salikt.
Es arī skatos pēc pirmā zibeņa. Un nevaru izlemt kādu ņemt. KAut kā pēc apskatiem iepatikās šitā www.1a.lv... JAudīgāka par 430 CAnon, cena jaunai kā lietotai 430, super vienkārša lietošana. Ir kāds tādu lietojis, ir kādas atsauksmes? Vēl šitāds variants. Vēl jaudīgāka par tādu pat cenu www.ebay.co.uk...
Ritz:Ok, ja vienmērīgi visu telpu izgaismo ar vairākām, tad jau tā sanāk. Bet tad maz paliek no telpas gaismas, kas var arī nepatikt. Un mazās zālēs tas gaismas nebūtu kur salikt.
Ir arī mazās likts, kur limits ir lietussarga atdure griestos. Un arī telpas gaisma paliek pietiekami. Man domāt, ka mums ar tevi ir vienādi līki tie pirkstiņi, nianse tikai tā, ka tu tici, ka to varēs izlabot ar automatizētiem dzelžiem, es ticu, ka to varēs izlabot ar praksi un pelēko vielu.
Metodes var būt dažādas, tikai ar vienu niansi - jebkuru automātisko zibeni var pārslēgt uz manuālo režīmu un sasniegt savu rezultātu. Savukārt, ja ir pierasts pie visas gudrās tehnikas, tad manuālajiem nāksies mācīties no jauna. Tikpat, cik tiesības ar manuālo/automātu liekot.
Piedod, atvaino, es nesaprotu vienas izrautas bildes ar rēcošiem viesiem jēgu no kāzām. Tb, paņirdzām par jauno pāri? Šodien joku atceras, rīt vēl varbūt, pēc 5 gadiem diez vai.
Izvēle ir sarežīta, jo pamatā to nosaka/ierobežo tā brīža skopuma koeficents Pie visiem līdzīgiem bliceņu parametriem būtu jāņem vērā cik ātri notiek uzlāde, cik daudz blice uzkarst sērijās, vai ir H-speed sunc., kā sadzīvo ar kameru, t.i. vai vadās pa tiešo, vai būs jāizliek papildus €€ par trigeri u.t.t. Tas tā, pārdomām, uz M režīmu cienītājiem neattiecas... Un vēl, bliceni nepērk vienai dienai, ir jēga investēt nākotnē. Es balsoju par 580EXII
Par dārgās/ lētās zibspuldzes izvēli- šeit es gan vairāk vairāk piekrītu klasiskajam teicienam, ka neesam tik bagāti, lai pirktu lētas mantas... Nav tik graujoša cenu starpība oriģinālajai un kreisajai blicei (uz pārējās fototehnikas cenu fona), lai nevarētu uzreiz sakrāt kaut lietotai, bet oriģinālai (dzimtajai) blicenei- tā tomēr viskorektāk sadarbosies ar kameras automātiku. Es kādreiz Canonam sākumā nopirku 420 EX zibeni, pēc tam piepirku 550EX (vēlāk 580 EX) un varēju lietot abas kopā (master-slave). Ķīnas mantām man nav tik liela uzticība, tāpat, kā Sigmām. Metz gan varētu izskatīt, kā kandidātu.
Par "manuālām padarīšanām"- katram savs funktieris. Man tomēr šķiet, ka reportāžas steigā automātam ir mazāk izredžu nokļūdīties, nekā fotogrāfam piemirst pārregulēt savus gudros manuālos iestatījumus, ja neparedzēti mainās "fotosituācija", kā, piemēram, kāzās tas nereti mēdz gadīties.
Un pareizi te rakstīja-automātu vienmēr var pārslēgt uz manuāli, otrādi gan nevar....
Mana pirmā bija "Metz 44" (pirku jaunu priekš filmu Canon EOS-100). Kad nopirku pirmo digi-Canon (D-Rebel jeb 300D), viņa negribēja ar to komunicēt. Nācās pa lēto pārdot un krāt oriģinālajai (toreiz 420EX). Pēc tam vairs "kreisajiem" ražotājiem nav īstas uzticības...
Tātad Frīda skepse ir no tā, ka viņa pirmais benzīna auto negribēja uz sienu braukt? Nu skaidrīte.
Un grūti piekrist arī tam, ka reportāžās tik neparedzēti mainās situācijas. Var jau negaiss uznākt, ka apmācas diena pāris sekundēs, bet citādi...? Sakonfigurēt gaismas pie izsistiem korķiem un būt izbrīnā, ka kāds viņus ieskrūvē un atgriežas elektrība?
kbi_kbi:Tātad Frīda skepse ir no tā, ka viņa pirmais benzīna auto negribēja uz sienu braukt? Nu skaidrīte.
Un grūti piekrist arī tam, ka reportāžās tik neparedzēti mainās situācijas. Var jau negaiss uznākt, ka apmācas diena pāris sekundēs, bet citādi...? Sakonfigurēt gaismas pie izsistiem korķiem un būt izbrīnā, ka kāds viņus ieskrūvē un atgriežas elektrība?
Beidz izlikties par muļķi! Skepse par to, ka Canon var kādā brīdī kaut ko pamainīt, līdz ar to nederēs vairs neCanon zipenes/ objektīvi. Un vēlreiz par gaismām - skatos, ka esi piekritējs tai pieejai, kad visu telpu piebliež ar zipenes gaismu!?! Tur gribi teikt, ka visās baznīcās, visos viesu namos izmanto tikai tādu pieeju? Ja tev patīk, tad labi, bet daudziem nepatiks!!!
Tieši to es arī teicu. Filmu kameras dzelžiem nav jāder obligāti digitālajiem, tāpat kā SATA nesader ar IDE, benzīns ar dīzeli, utt., utjp. Tāpēc tur es neizlikos, es nievājos par Frīda lielo izbrīnu. Otrais, visstulbākie dzelži ar 1 pinu strādās vienmēr, kamēr advancētās tehnoloģijas nāks un iet.
Par gaismām to, ko es gribēju teikt, es jau pateicu. To, ko kurš no tā teksta tālāk izdomā, es vairs nevaru ietekmēt, un īsti arī neplānoju. Starp "vienmērīgi" un "piebliezts" ir niansīte.
Kā jau parasti, panesās kārtējā krāniņstaipīšanas tēma. Cilvēks jautā, kādu pirmo zibeni iesācējam nopirkt, bet vietējie "profi" mēģina šamējam ieborēt 2 diametrāli pretējus viedokļus:
-riktīgs profs zibeņus vispār nelieto un izmanto savus supergaišos stiklus un superlielo pieredzi, bet pretgaismu kompensē ar savu gaišo auru.
-ja riktīgs profs tomēr bildē ar zibeni, to var darīt tikai ar vairāku studijas zibeņu komplektu un vislabāk- manuālos režīmos.
Vai topika autoram to vajag- nevienu vairs neinteresē....
Un man ir pamatotas šaubas, vai, piemēram, svinīgās kāzu procedūras laikā daudzi baznīckungi vai zagsa šefenes atļaus piekrāmēt savas svinīgās telpas ar zibeņu statīviem utml, kā arī pakļaut savas procedūras gaitu ambiciozu bildētāju īpašajām iegribām...
Es nesen vienā provinces zagsiņā bildēju laulības reģistrāciju un zagsa "tante" skatījās uz mani ar neslēpta pārmetuma pilnu skatienu, kaut arī uzvedos klusi, kā pelīte un izmantoju tikai vienu 580 EX zibeni ar Lumiquest 80-200 bounceri...
VISSS augstāk minētais ir vienkārši muldogrāfija JO pasažieris ne ar puszilbi neteica, ka grib kāzas fočēt. Un, jā, Frīdi, ja kāzu laikā ir kādas gaismošanas , kaut banketzāle ar prožektoriem, es ar koku triekšu dunduku, kas TO nespēj nobildēt nesačakarējot fīlingu.