Gadijās šinīs dienās šaize ar dažādām valsts instancēm. Kantorim noslēgts līgums ar mani par darbu izpildi(līgumā nav rakstīts ka esmu fotogrāfs). Mani aizsūta uz vienapasākuma(tā to nosauksim) bildēšanu. Bildēju savā mierā, tad parādās tante ar kaut kādu apliecību no kaut kādas darba kontroles, un sāk man jautāt ko es te darot. Paskaidroju ka no kantora izpildu uzdevumu, iztaujā kas par kantori, es pastāstu, visu rūpīgi pieraksta un aiziet. Nākošā dienā tante kopā ar VID tanti kantorī un sāk pārbaudīt darba līgumus, vis ok, līgums noslēgts bet man nav profesionālās izglītības apliecības ka drīkstu veikt fotogrāfa darbu, un tas nozīmē ka esmu pārkāpis kaut kādus tur darba noteikumus, un tagad draud ar sodanaudām gan kantorim gan man...
kaut fotogrāfs nav pieskaitāms pie bīstamām nodarbēm, ar kurām var nodarīt kaitējumu citām personām, tomēr daudzās vietās ir vajadzīgs izglītības dokuments. Nezinu kā šobrīd Latvijā. Pie mums automašīnas drīkst remontēt jebkurš savā šķūnītī, celt un būvēt, cept un barot... Manuprāt, SIA statūtos drīkst ierakstīt visu ko, kas vien prātā ienāk, pat lidojumus uz Marsu, bet tad kad runa par lidošanu, tad nu lidotājam kaut kādus Ikara papīrus tomēr var paprasīt, imho..
chukmasoff_f:Gadijās šinīs dienās šaize ar dažādām valsts instancēm. Kantorim noslēgts līgums ar mani par darbu izpildi(līgumā nav rakstīts ka esmu fotogrāfs). Mani aizsūta uz vienapasākuma(tā to nosauksim) bildēšanu. Bildēju savā mierā, tad parādās tante ar kaut kādu apliecību no kaut kādas darba kontroles, un sāk man jautāt ko es te darot. Paskaidroju ka no kantora izpildu uzdevumu, iztaujā kas par kantori, es pastāstu, visu rūpīgi pieraksta un aiziet. Nākošā dienā tante kopā ar VID tanti kantorī un sāk pārbaudīt darba līgumus, vis ok, līgums noslēgts bet man nav profesionālās izglītības apliecības ka drīkstu veikt fotogrāfa darbu, un tas nozīmē ka esmu pārkāpis kaut kādus tur darba noteikumus, un tagad draud ar sodanaudām gan kantorim gan man...
Izkalusās dīvaini. Neesi ko palaidis garām stāstā. Cik zinu, nav noteikumu, kas prasītu izglītības dokumentus fotogrāfam. Pameklē, kaut vai likumi.lv, kas par foto teikts
Izkalusās dīvaini. Neesi ko palaidis garām stāstā. Cik zinu, nav noteikumu, kas prasītu izglītības dokumentus fotogrāfam. Pameklē, kaut vai likumi.lv, kas par foto teikts
Ja ir bijis izsludināts konkurss par fotogrāfa amatu - tad pavisam noteikti ir prasīta izglītība.
Vācijā, ja nemaldos no 2001. vai 2004. gada atcēla prasību pēc izglītības dokumenta, un tomēr, ja gribi saukties fotogrāfs un bildēt studijā, salonā, jābūt izglītības dokumentam. Savukārt, ja bildēju hobija līmenī un ir iespēja nopelnīt ar foto, man to papīru nevajag. Varu būt arī kā pašnodarbinātā persona, kura sniedz foto pakalpojumus. Tas nozīmē, ka drīkstu bildēt kāzas par naudu, privātus pasākumus. Īsti saprast to nevar, bet apmēram tādas tās bites, jo foto pakalpojums ir pielīdzināts amatniekam. Visu izsaka likums katrā konkrētā valstī.
"Fotogrāfs" un "foto pakalpojumu sniedzējs". / tā tulkojas šie divi statusi /
ak34:
Ja ir bijis izsludināts konkurss par fotogrāfa amatu - tad pavisam noteikti ir prasīta izglītība.
3rdHalf var būt taisnība. Likumā nekas nebūs, ka lai strādātu par fotogrāfu, jābūt kādam fotogrāfa izglītības papīram, bet, ja firma piedalījusies konkursā, un konkursa noteikumos tāda prasība ir bijusi, tad īpaši nekādas pretenzijas neizvirzīsi. Lai gan jautājums, vai tādu prasību varēja ietvert konkursa noteikumos. Tas atkal izpētes vērts.
Bet, no čukmasova posta varēja saprast, ka prasību uzstādījusi Darba inspekcija. Diez vai darba inspekcija skatās, vai ir konkursa noteikumi ievēroti, viņi tikai pēta, vai nodarbinātais strādā atbilstoši likumam. Un te nu man liekas, ka likumā nekas nav par tādām lietām runāts, ka fotogrāfam būtu vajadzīga kāda izglītība vai sertifikāts vai kas tamlīdzīgs.
chukmasoff_f:vis ok, līgums noslēgts bet man nav profesionālās izglītības apliecības ka drīkstu veikt fotogrāfa darbu, un tas nozīmē ka esmu pārkāpis kaut kādus tur darba noteikumus, un tagad draud ar sodanaudām gan kantorim gan man...
Nav kaut kādu noteikumu, ir pavisam konkrēti. Sāc ar to uzzināšanu, tad arī varēs saprast situāciju. Pašlaik izskatās tikai pēc "orgānu uzbrauciena", ja izdosies, atkal būs naudiņa zemeņu kūkai. Kā rakstīji, nekur neparādās vārds fotogrāfs. Tas pirmais, pēc tam, fotogrāfiem laikam tomēr LV nav kvalifikācijas prasību (nav jau bīstama profesija, kā būvinženieris, piemēram).
No profesiju klasifikatora (Ministru kabineta 2010.gada 18.maija noteikumi Nr.461): 8132 01 FOTOGRĀFS 3431 02 Mākslas FOTOGRĀFS – (Profesijai ir izstrādāts standarts un tas iekļauts šo noteikumu 2.pielikuma 1.28.apakšnodaļā)
1.28. Mākslas fotogrāfa profesijas standarts 1.28.1. Vispārīgie jautājumi 1. Profesijas nosaukums – mākslas fotogrāfs. 2. Profesijas kods – 3431 02. 1.28.2. Nodarbinātības apraksts 1. Profesionālās kvalifikācijas līmenis – piektais profesionālās kvalifikācijas līmenis. 2. Profesionālās darbības pamatuzdevumu kopsavilkums: – mākslas fotogrāfs ir kvalificēts speciālists, kurš ir nodarbināts vizuālās mākslas, drukāto un audiovizuālo mediju, interneta un izdevniecību jomā; piedalās vizuālo darbu veidošanā visās jomās, kurās lieto fotogrāfiskus attēlus; darbojoties gan patstāvīgi, gan radošajā komandā kopīgi ar redaktoru, žurnālistu, mākslinieku, stilistu, grimētāju, apgaismotāju, fotosesiju dalībniekiem, atbilstoši radošajai koncepcijai mākslas fotogrāfs piedāvā optimālu vizuālo risinājumu un, izmantojot fotokameru, veic kvalitatīvu uzņemšanas objekta vai subjekta fiksāciju un fotogrāfisko attēlu apstrādi; lietotāja un projektu vadītāja līmenī pārzina foto uzņemšanas un attēlu veidošanas tehniku, kadra kompozīcijas veidošanu, krāsu mācību, apgaismošanas pamatprincipus, izvēlas atbilstošas tehnoloģijas un atbild par attēla gala kvalitāti. Mākslas fotogrāfs strādā uzņēmumos vai kā pašnodarbināta persona, vai individuālais komersants. 1.28.3. Profesionālās darbības veikšanai nepieciešamās profesionālās kompetences 1. Spēja profesionāli novērtēt veicamo uzdevumu realizāciju. 2. Spēja uztvert un definēt darba uzdevumu un izvirzītās prasības. 3. Spēja novērtēt realizējamā darba īpatnības. 4. Spēja ņemt vērā tehnoloģiskos un darba vides ierobežojumus un prast izmantot to priekšrocības. 5. Spēja noteikt darba veikšanai nepieciešamo fototehniku, optiku un palīgierīces. 6. Spēja strādāt patstāvīgi un radošā komandā. 7. Spēja piedāvāt veicamā darba optimālo risinājumu. 8. Spēja argumentēt savu viedokli. 9. Spēja piedalīties lēmumu pieņemšanā un izpildīšanā atbilstoši darbības plānam. 10. Spēja organizēt, izmantot un uzturēt drošu un stabilu darba vidi. 11. Spēja nodrošināt kvalitatīvu foto materiālu pēcapstrādi. 12. Spēja veikt atbilstošu un drošu uzņemto foto materiālu arhivēšanu. 13. Spēja pielietot kvalitātes kontroles metodes. 14. Spēja adekvāti rīkoties projekta problēmsituācijās un laikus pieņemt nepieciešamos lēmumus. 15. Spēja ievākt un apkopot nepieciešamo profesionālo informāciju un sekot nozares aktualitātēm. 16. Spēja vadīt projektus, kas saistīti ar foto nozari. 17. Spēja veikt zinātniski pētniecisko darbu foto nozarē. 18. Spēja sadarboties ar citu radošo profesiju pārstāvjiem. 19. Spēja ievērot profesionālās ētikas normas, autortiesību un masu mediju jomu reglamentējošus dokumentus. 20. Spēja nodrošināt vides, darba aizsardzības un ugunsdrošības jomas normatīvo aktu prasības. 21. Spēja sazināties valsts valodā un divās svešvalodās.
1.28.4. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās prasmes 1. Plānot un organizēt savu darbu atbilstoši uzdevumam. 2. Organizēt savu un sadarbības partneru darbu un darba vietu. 3. Veidot sadarbību ar projektā iesaistītajiem tehnoloģisko iekārtu speciālistiem. 4. Pārzināt galvenos fotoaparātu veidus un to tehniskās iespējas. 5. Pārzināt dažādus fototehnoloģiju veidus un to specifiku. 6. Pārzināt dažādu apgaismošanas ierīču īpašības. 7. Prast sastādīt dažādas apgaismošanas shēmas. 8. Pārzināt radošā procesa psiholoģiju. 9. Pārzināt projektu vadības pamatprincipus. 10. Pārzināt kadra kompozīcijas pamatprincipus. 11. Izprast foto estētiku. 12. Izprast dokumentālā un mākslas video darbu specifiku. 13. Izprast mākslinieciskā tēla veidošanas pamatprincipus. 14. Pārzināt zinātniskās izpētes metodes. 15. Izprast audiovizuālās nozares specifiku. 16. Izprast dažādu mediju darba specifiku. 17. Orientēties attēla izgatavošanas un materiālu apstrādes tehnoloģijās. 18. Mērīt darba objektā apgaismojuma ekspozīciju. 19. Pārzināt fotogrāfa palīgtehniku un tās iespējas un pielietot to. 20. Lietot racionālus un radošus darba paņēmienus. 21. Orientēties foto tehnoloģiju tehniskajā dokumentācijā. 22. Lietot foto nozares standartus un simboliku. 23. Pielietot praksē teorētiskās zināšanas. 24. Sastādīt un noformēt lietišķos dokumentus. 25. Pārvaldīt valsts valodu. 26. Pārvaldīt divas svešvalodas saziņas līmenī. 27. Ievērot elektrodrošību. 28. Ievērot ugunsdrošību. 29. Ievērot darba aizsardzības prasības. 30. Sniegt pirmo palīdzību. 31. Pārzināt darba ergonomiku. 32. Lietot profesionālo terminoloģiju valsts valodā un divās svešvalodās. 1.28.5. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas 1. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas priekšstata līmenī: 1.1. radošā darba analīze un kritika; 1.2. zinātniskās pētījumu metodes; 1.3. autortiesības; 1.4. komercdarbības pamati; 1.5. prezentācijas pamati. 2. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas izpratnes līmenī: 2.1. vispārējā kultūras vēsture un teorija; 2.2. mākslas vēsture un teorija; 2.3. teātra vēstures pamati; 2.4. literatūras vēstures pamati; 2.5. foto, kino un televīzijas vēsture; 2.6. filozofija; 2.7. dokumentālā un aktierkino estētika; 2.8. mūsdienu audiovizuālie mediji; 2.9. tēlotāja māksla; 2.10. video estētika; 2.11. vizuālās montāžas principi; 2.12. audiovizuālo darbu režijas pamati; 2.13. televīzijas scenārija izveides pamati; 2.14. žurnālistikas pamati; 2.15. projektu vadība un producēšana; 2.16. darba tiesiskās attiecības; 2.17. profesionālie termini valsts valodā un divās svešvalodās. 3. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas lietošanas līmenī: 3.1. tēla psiholoģija; 3.2. radošā procesa psiholoģija; 3.3. semantika un semiotika; 3.4. darbs komandā; 3.5. foto estētika; 3.6. attēla grafiskā rediģēšana; 3.7. vizuālo tehnoloģiju pamati; 3.8. interneta tehnoloģiju pamati; 3.9. apgaismošanas principi; 3.10. profesionālais fotogrāfa darbs; 3.11. personības izaugsmes metodoloģija; 3.12. valsts valoda; 3.13. divas svešvalodas saziņas līmenī; 3.14. vides aizsardzība; 3.15. darba aizsardzība; 3.16. ergonomika.
Ka jau teicu, nemaku teikt par visu pasauli, bet Francija es stradaju par fotografu bez nevienas "korackas". Oficiali! Un maksaju nodoklus, lielus! Tur preti te es nedrikstu ofciali stradat pat frizieri vai piemeram bez izglitibu apliecinosa dokumenta. Nu mes esam pielidzinati setniekiem
,,1.28,. Mākslas fotogrāfa profesijas standarts......,, ....stipri atgādina zāļu anotāciju, kad palasot saproti, ka arī kaļķa tabletes un C vitamīns ir nāvīga inde no kā var nomirt ..... ......katrā ziņā ir ļoti pašas iespējas atrast kādu no apakšpunktiem par ko izdrāzt .....
chukmasoff_f:Gadijās šinīs dienās šaize ar dažādām valsts instancēm. Kantorim noslēgts līgums ar mani par darbu izpildi(līgumā nav rakstīts ka esmu fotogrāfs). Mani aizsūta uz vienapasākuma(tā to nosauksim) bildēšanu. Bildēju savā mierā, tad parādās tante ar kaut kādu apliecību no kaut kādas darba kontroles, un sāk man jautāt ko es te darot. Paskaidroju ka no kantora izpildu uzdevumu, iztaujā kas par kantori, es pastāstu, visu rūpīgi pieraksta un aiziet. Nākošā dienā tante kopā ar VID tanti kantorī un sāk pārbaudīt darba līgumus, vis ok, līgums noslēgts bet man nav profesionālās izglītības apliecības ka drīkstu veikt fotogrāfa darbu, un tas nozīmē ka esmu pārkāpis kaut kādus tur darba noteikumus, un tagad draud ar sodanaudām gan kantorim gan man...
TE būs kļūda , vad būt JEBKAS bet ja Līgums noslēgts ar darbinieku FOTOGRĀFS viņš paredz konkrētu izglītību apliecinošu papīru. Pietam tagad ir Divas kategorija "Fotogrāfs" un "Mākslas fotogrāfs" .visc.gov.lv... , Te ir "Makaslas fotogrāfs visc.gov.lv... piemēram UK Fotogrāfa amata apraksts www.prospects.ac.uk... , preses fotogrāfa apraksts www.prospects.ac.uk...
Pēdējos pāris gadus ĻOTI pastiprināti skatās ķert tos kam nav līgumu vai vismaz ANATA izglītības. VID vanda cauri visus pakalpojumu piedāvājumus un reklāmas Kā jau teicu ES-MĒS tam sen bijām gatavi , vismaz 3x esmu pieredzējis pa "Noskaidro-pārbauda" . Halturščikiem var būt lielas problēmas .
Nedomāja ka tam kāds sakars ar pašiem "Darītājiem" bet gan PIĶI tas ir izķert lielu daudzumu "Piestrādātāju" kas nemaksā nodokļus par KONKRĒTU rūpalu. Tass ir viņš ir ne tikai "Sētnieks - galdnieks" bet vēl viens speciālists , Fotogrāfs .
... bet tas tak muļķīgi. Vajag nospraust griestus peļņai, no kuriem nav jāmaksā nodokļi, kā tas ir DE un lai cilvēki strādā! Piem. Vācijā tie ir 8.130 euro, kurus es kā fotogrāfs drīkstu gadā pelnīt, nemaksājot nodokļus, ja protams man nav citu ienākumu.
lafoto:Ka jau teicu, nemaku teikt par visu pasauli, bet Francija es stradaju par fotografu bez nevienas "korackas". Oficiali! Un maksaju nodoklus, lielus! Tur preti te es nedrikstu ofciali stradat pat frizieri vai piemeram bez izglitibu apliecinosa dokumenta. Nu mes esam pielidzinati setniekiem
Laila tev ir ĻOTI specifisks gadījums Es arī esmu maksājis ~75% Nodokli kā kaut kas līdzīgs "Pašnodarbinātam" Latvijā , vienkārši lai varētu brīvi darīt savas lietas. BET beigās jau nonāc pie kauktā līdzīga darbam uzņēmumā ar "Diplomu-amatu" jo bez diploma amatā nevar pastrādāt. Tagad Beļģu-Franču uzņēmumā ir daudz jaukāk , pastāvīgie nodokli daudz daudz reiz mazāki , taču bija nepieciešams 100% atbilstošs amatam izglītības papīrs CITĀDI nevarēja dibināt attiecīga profila uzņēmumu. Viens normāls SNC/VO kas Latvijā būtu „Pilnsabiedrība” ar bijušajiem bosiem , sadalītiem darbības reģioniem un visi laimīgi. Ps. Nepiemirsti ka Fotogrāfija francijā ir skolas priekšmets
talavietis:... bet tas tak muļķīgi. Vajag nospraust griestus peļņai, no kuriem nav jāmaksā nodokļi, kā tas ir DE un lai cilvēki strādā! Piem. Vācijā tie ir 8.130 euro, kurus es kā fotogrāfs drīkstu gadā pelnīt, nemaksājot nodokļus, ja protams man nav citu ienākumu.
Latvijā ir pat priekšnodoklis kur ni vēl "Nodokļiem nepaliekamo" . Būtībā jau līdzīgi ir ja izņem Licenci 507Eur gadā un dragā bez nekādām citām maksāt līdz apgrozījumam kaut kādas 14T Eur gadā .
KolsDee:Diez, maisu krāmēšanai uz paletēm rūpnīcā arī vajadzīga izglītība?
--------- a kāpēc nē? Rietumos ir pavisam 2 statusi: - prakses laiks (var maksāt apmācības laikā kādu daļu vai nemaksāt neko kraujot maisus ) - pārbaudes laiks (var maksāt samazinātu tarifu ) Tiec iemācīts un otreiz mācīties vairs negribēsies
ak34:
TE būs kļūda , vad būt JEBKAS bet ja Līgums noslēgts ar darbinieku FOTOGRĀFS viņš paredz konkrētu izglītību apliecinošu papīru. Pietam tagad ir Divas kategorija "Fotogrāfs" un "Mākslas fotogrāfs" .visc.gov.lv... , Te ir "Makaslas fotogrāfs visc.gov.lv... piemēram UK Fotogrāfa amata apraksts www.prospects.ac.uk... , preses fotogrāfa apraksts www.prospects.ac.uk...
Pēdējos pāris gadus ĻOTI pastiprināti skatās ķert tos kam nav līgumu vai vismaz ANATA izglītības. VID vanda cauri visus pakalpojumu piedāvājumus un reklāmas Kā jau teicu ES-MĒS tam sen bijām gatavi , vismaz 3x esmu pieredzējis pa "Noskaidro-pārbauda" . Halturščikiem var būt lielas problēmas .
Nedomāja ka tam kāds sakars ar pašiem "Darītājiem" bet gan PIĶI tas ir izķert lielu daudzumu "Piestrādātāju" kas nemaksā nodokļus par KONKRĒTU rūpalu. Tass ir viņš ir ne tikai "Sētnieks - galdnieks" bet vēl viens speciālists , Fotogrāfs .
Nav nekādi izglītības dokumenti nepieciešami, lai noslēgtu darba līgumu iek\laujot pienākumu fotografēt vai nosaucot to par fotogrāfu. Profesiju klasifikators ir vispārīgs apraksts un uzņēmumiem tas ir pa lielam rekomendējošs. Lai prasītu kādu noteiktu dokumentu par kvalifikāciju, tam jābūt MK noteikumos. Tā ka topika autors gan jau, ka nav pastāstījis visu stāstu
ak34:
Gan jav ir bijis konkurs gan darbu izpildei gan izpildītājiem, es tur uz līgumdarbiem neesmu kā fotogrāfs bet kā tehniķis skaitos.
Lunis:
Nav nekādi izglītības dokumenti nepieciešami, lai noslēgtu darba līgumu iek\laujot pienākumu fotografēt vai nosaucot to par fotogrāfu. Profesiju klasifikators ir vispārīgs apraksts un uzņēmumiem tas ir pa lielam rekomendējošs. Lai prasītu kādu noteiktu dokumentu par kvalifikāciju, tam jābūt MK noteikumos. Tā ka topika autors gan jau, ka nav pastāstījis visu stāstu
Nu cik nu vis stāsts, es tur skaitos tikai uz līgumiem kā tehniķis, jo fotografēju tikai tad kad ir vajadzība, un kad kāds cits netiek, a kā tehniķis esmu izsaucams ja kas noplīst un jasaved kārtībā no tīklu vai datoru aprīkojuma, servaku un tīklu administrēju kaut vai no planšetes autobusā braucot ja ir vajadzība.
Kad 2008.gadā VIDā reģistrējos par pašnodarbināto, dokumentu par fotogrāfa kursiem prasīja. Biju to paredzējis, paņēmu līdzi čupu manis ilustrēto grāmatu, tas mierīgi izgāja cauri. Kad pēc pāris gadiem pārreģistrējos par fiksētā nodokļa likmes maksātāju, neprasīja neko. Tik gribētos zināt, kādi kursi skaitītos par derīgiem, vai tik Mākslas akadēmijas, vai arī NVO organizētie "Fotografēšanas pamati", kurus iesācējiem pats pasniedzu (ja kas, bez pasniedzēja diploma).
Pēc būtības jau viņi nevar tā ņemt un pateikt - maksā sodu! Tur noteikti ir jābūt kautkādam lēmumam/spriedumam/papīram ... tad nu ar šo papīru pie juristiem un juristi sagatavo atbildi un pasūta dienestu cirst....
Nu lēmums būšot pamatojoties uz kaut kādu profesionālās atbildtības darbu izpildes un kaut kādu tur noteikumu. Tipa tas pats ka es brauktu ar auto bez tiesībām, un vispār izpildot nelikumīgi darba veidus kurus diplomēts fotogrāfs izpildītu diplomēti. Un es cuka tāds kādam bezdarbniekam diplomētam fotogrāfam , atņemu maizes kumosu
chukmasoff_f:Nu lēmums būšot pamatojoties uz kaut kādu profesionālās atbildtības darbu izpildes un kaut kādu tur noteikumu. Tipa tas pats ka es brauktu ar auto bez tiesībām, un vispār izpildot nelikumīgi darba veidus kurus diplomēts fotogrāfs izpildītu diplomēti. Un es cuka tāds kādam bezdarbniekam diplomētam fotogrāfam , atņemu maizes kumosu
Es PRINCIPĀ nesaprotu kādā veidā FOTOGRĀFS var būt bezdarbnieks ? Šī profesija ir no PAKALPOJUMU sferas amatiem un BEZ DARBA tur var būt tik pilnīgs auns vai nejēga. Man piemēram vienmēr rasisjis izbrīnu "Darba trūkums" foto jomā , jā SAMAKSAS PIEDĀVĀJUMS var neatbilst vēlmēm , bet par darba trūkumu nu tiešām dundukam jābūt lai tā nebūtu, Pietam ko lien JOMĀ kurā nav darba , tas ar dumji.
chukmasoff_f:Nu lēmums būšot pamatojoties uz kaut kādu profesionālās atbildtības darbu izpildes un kaut kādu tur noteikumu.
Bļāviens, kurš tad nosaka darbu ispildes adbilstību kaukādiem tur noteikumiem? Pa-sū-tī-tājs un tikai tas!!! Vai arī VIDs ar darba inspekciju stāvēs klāt, kad es nodošu bildes avīzei un diktēs redaktoram, kurām bildēm viņam jāpatīk, bet kurām - nē???
Bet kādēļ man neliek mieru kaukāda dežavū sajūta... Liekas, ka es zinu, kam sieva strādā par to VID tanti.
Arkons:Tādēļ Schneider var uzbildēt priekš LETA reportāžu savā miestā, un aģentūrai nav jāsūta fotogrāfs. Šādu pakalpojumu iespējamības rezultātā samazinās profesionālo fotogrāfu štata vietas.
, lai VID pastaigā pa celtniecības objektiem un saskaita... labi , ja 10 % būs ar profesionāliem dokumentiem, ka ir krāsotājs, (mūrnieks, jumiķis un t.t.). Visu izsaka , kas un cik precīzi ir aprakstīts darba līgumā... un tur ie daudz kam jābūt ierakstītam arī, ja esi darbinieks- fotogrāfs. Kā arī atrodoties ne savā teritorijā, ir jābūt līdzi norikojumam... vai akreditācijai
Ja tu darbiņu veic no firmas, tad loģiski, ka jābūt norīkojumam. Savādāk būs patvaļa, šefs tavi sūta bildēt uz vienu pusi, bet tu pie pieminekļa japānietes bildē ... man bija gadījums, bildēju zeltlietu veikalā uz mutiska nosūtījuma, meitenes zināja par to un smaidīja, bet vecākā, kā nāca laukā, kā brēca... viņu šefs bija piezvanījis pārdevējām aizmirstot pateikt vadītājai ... bet varēja beigties pie muntjikiem
priore:loģiski, jo profesionālais fotogrāfs ne vienmēr ir klāt, un mūsdienu automātiskās kameras tik labas, ka raksta autors var pats nobildēt precīzi , ko vēlas un tajā brīdī, kad tas vajadzīgs. nevis katru dienu vest apkārt profu, pa vismaz 100€ dienā. Arī profesionālo šoferu skaits, galu galā, nav liels, jo katrs pārvietojas savā auto, kad vien iegribas. Fotoaparātu un auto tirgotāji nebūt nevēlas, lai vinu izstrādājumus lietotu tikai profi.
p[ar 100 euriem parasti bildēju 2 stundas dienā maksā no 350-līdz 500 kad ir bildējkams
Kāpēc tas ko es daru iz apsurds? Absurda tava domāšana :P... te ir konkrēts piemērs, kad bez norīkojuma paļaujoties uz zvanu ... līmenis nenoslīd no naudas lieluma, bet no smadzeņu sajāšanas ar naudu
Haiduks:, nu ja 1x pa diviem mēnešiem 350... vai ar to jālielās... labāk 20 dienas pa 50 eiro dienā
bet ja reizi mēnesī to var izdarīt ar fīrmas tehniku neko neieguldot, pilnīgi ar to pietiek, jo ir interesantāki un labāk peļņu nesoši darbi pārejā laika.
chukmasoff_f:Nu lēmums būšot pamatojoties uz kaut kādu profesionālās atbildtības darbu izpildes un kaut kādu tur noteikumu. Tipa tas pats ka es brauktu ar auto bez tiesībām, un vispār izpildot nelikumīgi darba veidus kurus diplomēts fotogrāfs izpildītu diplomēti. Un es cuka tāds kādam bezdarbniekam diplomētam fotogrāfam , atņemu maizes kumosu
Uz kādiem MK noteikumiem šie tad pamatos savu lēmumu? Būtu interesanti redzēt to lēmumu
Haiduks:Ja tu darbiņu veic no firmas, tad loģiski, ka jābūt norīkojumam. Savādāk būs patvaļa, šefs tavi sūta bildēt uz vienu pusi, bet tu pie pieminekļa japānietes bildē ... man bija gadījums, bildēju zeltlietu veikalā uz mutiska nosūtījuma, meitenes zināja par to un smaidīja, bet vecākā, kā nāca laukā, kā brēca... viņu šefs bija piezvanījis pārdevējām aizmirstot pateikt vadītājai ... bet varēja beigties pie muntjikiem
Tās ir muļķības. Nav nevienos mk noteikumos rakstīts, ka vajag kādu norīkojumu, ka iet bildēt. Ja, protams, firmas iekšējos noteikumos tāds ir paredzēts, tad gan vajadzētu.
Uz kādiem MK noteikumiem šie tad pamatos savu lēmumu? Būtu interesanti redzēt to lēmumu
Nekur nav zvanīts, ka tādi MK noteikumi dabā atrodami. Ik pa laikam nākas piedzīvot, ka kāda iestāde kaut ko prasa darīt (nedarīt vai darīt savādāk), pamatojoties uz kādu iekšēju dokumentu. It kā jau zināms, ka papīrs, kam statuss zemāks par MK noteikumiem, nav saistošs nevienam citam, izņemot izdevušās iestādes darbiniekus, tomēr liela daļa pilsoņu ar tādu metodi ir ņemami. Muļķīgākais, ka dažreiz piekāpties iznāk lētāk, kā rīkot traci un u likt kārtējo uzraugu/regulētāju pie vietas. Sevišķi tad, ja principialitāte, kas man pašam neko nemaksātu, garantēti atsauktos uz mana klienta muguras, bet chukmasoff_f gadījums neizskatās pēc tāda. Tātad jāprasa darba inspekcijai, lai tik rāda savu prasību pamatojumu un, ja tas izrādās kāds viņu pašu kantora sacerējums, vai pievilkts ārpus tēmas no citurienes, var sūtīt uz mārrutkiem.
Nav nekādu MK noteikumu. Izrādas ka te pie visa ir saveidoti visādi emigrējušo tautiešu atgriešanas plāni, jo pēc aptaujām, liela daļa arzemēs strādājošo raud ka LV nav darba pēc specialitātes. Mūsējie funkceonāri līdz ar to izveidoja plānu kurā sabāza apsolūti visas profesijas iekšā un tagad gatavojot likumprojektu par profesionālās izglītības atbilstību ieņemamam amatam un pienākumu izpildei.Pagaidām tikai mutes vārstīšana vien ir no kaut kādu jaunizveidotu aģentūru un valsts struktūru puses, kuras cenšas ar to attaisnot savu existenci.