backspin: Tad kāpēc fotogrāfam būtu jāstrādā par kapeikām, kamēr citi pelnīs lielo piķi?
... tāpēc jaf ir savairojies vieglās maizes tīkotāju... kas neko citu nemāk, ka spaidīt pogu un gudri blogā parunāties . Salīdzinājums bija slikts... jo vieniem ir smagi jāstrādā, lai maizīti nopelnītu, un naf dotas tiesības muldēt, ka man dārga ķelle, tāpēc jāmaksā tai adekvāti
kbi_kbi:
Nav teikts. Vienmēr tirgū ir bijis apakšslānis, kuram "sasniegta stabila situācija - naudas nav un, izskatās, arī nebūs," un tikpat tirgū vienmēr ir bijis biezais gals. Hz, vai 1k EUR viņus interesē, drīzāk 2,3 vai 5, bet maksās par vārdu un auto marku, ar ko piebrauc fotogrāfs. Krīzes, kapeik3.14šanas utml. ir tikai vidusšķirām.
Domā, ka tas "biezais gals" tusē fotomīļu (diletantu) forumos sava fotogrāfa meklējumos? Un otrādi- kaučkā šeit neredz "biezos" fotogrāfus, kas tērētu savu dārgo laiku diletantu pļāpām forumā...
Ģed, nu tu esi ne tikai pensijā aizgājis, bet lasīt atradis, izskatās. Ko tu tur forumus piemini vispār? Tu runāji par situāciju tirgū, es tev atbildēji, kāda ir situācija tirgū. Par to, vai viņi tusē forumos, Zoo vai tramvaju pieturās, nebija ne vārda.
Un šeit Nils pareizi visu pateica, cenas tev pieregulēs tirgus, ja tu mācēsi paprasīt.
AivarsL:...Atļaušos atkārtoties, bet ja fotogrāfs ir amatieris, kurš sabildē sazin ko, sazin kā un pēctam ir spiests sēdēt sazin cik stundas/dienas/vakarus fotošopā, lai salabotu savus brāķus tad par ko viņam maksāt tādu kosmosu? Uzskatu, ja fotogrāfs ir sava amata speciālists tad manuprāt, viņam nevajadzēs sazin cik ilgi pavadīt sēžot pie datora labojot bildes fotošopā, jo bildējot būs izvēlējies pareizu ekspozīciju un problēmu nebūs.
Nu nezinu gan, ... man piem. no 1000-1200 kadriem, kas tiek iegūti ~6h reportāžā ir nepieciešamas vismaz 6h (ieskaitot kopēšanu, importu), lai izietu Lightroom'ā cauri visai "drazai" un atlasītu kādus top ~150-200. Tad tam visam pataisnot horizontus, pacropēt, kādu gaismu/kontrastu piegriezt un ļoti reti aizkolnēt kādu nesmuku pleķi nefokusa zonā.
Iespējāms, ka IR māsteri, kas 1/2h pēc bildēšanas beigām var atdot gatavu materiālu, es gan tam ne visai varu noticēt.
Ģed, nu tu esi ne tikai pensijā aizgājis, bet lasīt atradis, izskatās. Ko tu tur forumus piemini vispār? Tu runāji par situāciju tirgū, es tev atbildēji, kāda ir situācija tirgū.
Man patiess prieks, ka mūsu necilajā forumiņā bez dižā Luņa vēl ir citi īstenie fototirgus "speciālisti"... Vismaz ir no kā ģediem pamācīties...
Ģed, nu tu esi ne tikai pensijā aizgājis, bet lasīt atradis, izskatās. Ko tu tur forumus piemini vispār? Tu runāji par situāciju tirgū, es tev atbildēji, kāda ir situācija tirgū.
Man patiess prieks, ka mūsu necilajā forumiņā bez dižā Luņa vēl ir citi īstenie fototirgus "speciālisti"... Vismaz ir no kā ģediem pamācīties...
Tas, ko es teicu, ir spēkā ne tikai uz foto, bet gan uz visiem tirgiem. Otrkārt, ideja nav mana, bet gan E.M. Remarka, ja esi dzirdējis tādu - varētu būt vienos gados ar tevi, ne?
Un kas tev nepatīk manā necilajā "IMHO" , ka reāliem "lielā foto tirgus" personāžiem diletantu forumos nav laika tusēt- vieni taisa Bildes, otri- Naudu? Jebšu gribi teikt, ka tev ir nopietna personīgā pieredze šajā jomā un biezie klienti stāv rindā?...
Friidis:Un kas tev nepatīk manā necilajā "IMHO" , ka reāliem "lielā foto tirgus" personāžiem diletantu forumos nav laika tusēt- vieni taisa Bildes, otri- Naudu? Jebšu gribi teikt, ka tev ir personīgā pieredze un biezie klienti stāv rindā?...
Tu neizteici personīgo pieredzi, tu izteici a priori izteikumu par tirgu, ka 1kE ir piz*c, kāds cipars, tādu nedabūt Latvijā un vošše viss ir slikti. Ja būtu izteicies, ka "man ģerevņā katras kāzas par 50E," tad arī fine, ja tā ir, tad ir. Ja izsakies par savu, tad sāc ar "Manuprāt," "Mans IMHO," utt., utjp., nevis abstrakti "1kE LV nenopelnīt, punkts."
Bet ja ne par komisko pusi, tad gan cilvēkiem kas nodarbojās ar bildēšanu gan tiem kuri bildes pasūta ir visnotaļ dažādas vizuālās izpratnes un priekšstati par to kas ir "skatāma bilde".
Frīdim ar kbi_kbi šīs latiņas atšķiras pietiekami,lai viņi viens otru nespētu saprast, lai arī pieļauju, ka ja raibā masā kbi_kbi jēdzīgu no bezcerīgas bildes neatšķirs, tad ja demonstrētu vienu un to pašu uzbildētu ok un sūdīgi noliktus cieši blakus, tad varbūt arī atšķirtu.
Bet ir lērums cilvēku kas arī starp blakus noliktām bildēm atšķirību neredz - attiecīgi vienīgais fotogrāfijā par ko viņi var runāt ir cena, "tirgus situācija" utt. - un tas jau pēc garstāvokļa - vienu reizi vajag ietaupīt a otru reizi pasildīt pašapziņu, ka "atļāvies klasi". Bildes jau tāpat neatšķir.
Un ne tikai tie kas tās pērk, bet arī liela daļa to kas tās taisa un rāda publiski.
Kbi, ko tu te fantazē? Es izteicu tikai vienu pieņēmumu- "ilgi gan tiem 1000 Eur takses kārotājiem nāksies savus kundes meklēt- jo sevišķi laukos" (26.09.14 08:34). Un tas nozīmē tikai un vienīgi to, ka šodienas LV apstākļos maksātspējīgo procents ir smieklīgi mazs. Viss pārējais ir tikai tavas neveselās fantāzijas bez praktiska pamatojuma, jo, spriežot pēc galerijās redzamā, tev līdz "1 kE" līmenim vēl gana tāls ceļš ejams. Tātad pagaidām vairāk esi forumu teorētiķis, nekā reālais darītājs. Punkts!...
Pat tas fakts, ka provinces iedzīvotājiem var neatrasties tie 1000 eur, nav attaisnojošs iemesls, lai dempingotu cenas visas valsts teritorijā un censtos visiem līdzekļiem piespiest profesionāli izpildīt pasūtījumu par smieklīgu cenu, pielietojot pat nemaksāšanas metodi pēc avansa iemaksas. Naudas nebūšana nekur nevar kalpot par iemeslu nemaksāt par pakalpojumu noteikto cenu. Var tikai apgraizīt savas vēlmes un saņemt par savu naudiņu tik, cik sanāk, nevis visu, bet lēti.
Manuprāt, nu jau bišku sākas "putra" - tēma takš bija (vismaz iesākās) par sīkbudžeta "haltūriņām", nevis par "augšējā plaukta" populāru fotogrāfu izcenojumiem un to apmaksu...
Friidis:Manuprāt, nu jau bišku sākas "putra" - tēma takš bija (vismaz iesākās) par sīkbudžeta "haltūriņām", nevis par "augšējā plaukta" populāru fotogrāfu izcenojumiem un to apmaksu...
Kada veidā 700 slikti uzņemtu bilžu apstrāde var būt "sīkbudžeta haltūriņa"? Par to jau ir šī tēma..
Friidis:Manuprāt, nu jau bišku sākas "putra" - tēma takš bija (vismaz iesākās) par sīkbudžeta "haltūriņām", nevis par "augšējā plaukta" populāru fotogrāfu izcenojumiem un to apmaksu...
Kada veidā 700 slikti uzņemtu bilžu apstrāde var būt "sīkbudžeta haltūriņa"? Par to jau ir šī tēma..
Ja bildes ir sliktas, to arī mēdz dēvēt par "haltūru". Tēmas autors bija šo darbiņu lēti iecerējis. Tādēļ arī "sīkbudžeta".
Un mēs visi te šūmējamies, ka tā nav labi darīt....
Bet līdz 1k Eur šeit tik un tā, kā līdz Mēnesim....
Nesaprotu, ko te var cepties par tiem 1000€. Realitāte šāta: Ja uz vienu sludinājumu piesakās 20 bilžu apstrādātāji - vinēs tas kurš piedāvās zemāko cenu, kas noteigti nebūs vairāk par 150€. Ja situāciju apgriestu, kur vienam bilžu apstrādātājam piesakās 20 klienti - tad bildes apstrādās pirmajam tam, kurš spēj solīt vairāk.
3rdHalf:Realitāte šāta: Ja uz vienu sludinājumu piesakās 20 bilžu apstrādātāji - vinēs tas kurš piedāvās zemāko cenu, kas noteigti nebūs vairāk par 150€. Ja situāciju apgriestu, kur vienam bilžu apstrādātājam piesakās 20 klienti - tad bildes apstrādās pirmajam tam, kurš spēj solīt vairāk.
Soveršenno v diročku! Vēl var piedāvāt ustaisīt experimentu - visā pilsētās, kurām brauc garām, izvietot sludinājumus "Kvalitatīvi bildēju kāzas, bet dārgi, ne mazāk kā par 1000€". Un tad šeit pastāstīt, cik sagaidīja zvanus ar sajūsminātu "Ņemu! Piekrītu!!".
Ja godīgi, pie radušās situācijas lielā mērā vainojama kāzu fotogrāfu asociācija un tās biedri. Šeit pat pazibēja citāts no Jurčika-purčika ( man tā šķita, pēc linka ), kur uzrādīta cena, kādai būtu jāsanāk par pakalpojumu. Par cik, Jurčiks ir aktīvs interneta lietotājs, tad viņš arī zina kas jādara, lai goglētājiem parādītos tieši viņa kalkulācijas un nevis kādas citas, nopietnākas. Saits precos.lv - ideāla vieta, kur regulāri blogot un runāt par izcenojumiem, likt cenu kalkulatorus, dot piemērus, izglītot publiku, lai atsistu viņiem vēlmi pēc lētuča. Bet tas nenotiek. Labākajā gadījumā, parādās kaut kāds nedataisīts baneris ar milzīgiem burtiem "FOTOGRAFĒJU KĀZĀS". Un, protams, ka tie, kam brīva laika pavairāk, izmet savu sludinājumu ss.lv un lieta darīta, jo gogle ļoti labprāt indeksē ss.lv un PIRMAIS, ko klients ierauga, ir šīs te lētās izmaksas pakalpojumiem. Pēc tādām cenām, pārliecināt klientu par ko citu, ir praktiski neiespējami. Nevajag novērtēt par zemu nekvalitatīvas reklāmas spēku...
Aktīvāk vajag darboties, blogot, runāt par to tviterī, sociālajos portālos, neielaižoties sarunās par tēmām "kas ir kvalitatīvs foto ". Jo vairāk cilvēku runās par konkrētiem cipariem, jo skaļāka kļūs šī kopējā balss un jo ļaunāk klāsies dempingotājiem. Taču šis process prasa darbu un laika ieguldījumus un tas ir jāsaprot.
Tavu darbību rezultātā potenciāli jaunie pāri paskatīsies uz cenām, nospļausies un nolems, ka kāzas nobildēs kāds bijušais klasesbiedrs ar ziepi. Rezultāts būs tāds pats, kā ar kāzu mūziku. Es vēl atceros laikus, kad kāzās spēlēja 2 ģitāras, bungas un dziedāja soliste, tagat tas notiekas ar vienu sintezatoru un mikrofonu "pod faņeru". Ļauži pie tā sen pieraduši, pieradīs arī pie ziepju bildēm. Nu protams, vienmēr atradīsies 0,01% tādu, kuriem kāzās spēlēs simfoniskais orķestris un Arkons, asistējot visai kultūras koledžai, fotografēs jēgpilnus vēstījumus, bet 99,99% Latvijas teritorijas jēdziens "kāzu fotogrāfs" būs aizmirsc.
Tad tā jau būs pašu kāzinieku problēma, nevis fotogrāfu problēma. Turklāt, kaut kas man teic priekšā, ka nespļausies vis.. Latvieši ir ļoti pat vīzdegunīgi un plātīgi ļautiņi, par ko liecina sociālajos portālos piekarināto bilžu tūkstoši. Kāpēc karina bildes internetā? Tāpēc, ka patīk plātīties un lielīties. Un kur vēl labāku motivāciju kā skaistas bildes uzrašanos blakus kaut kādai ziepjamākslai, ar piebildīti "smukas tev tās kāzas, bet re manas - bildējis fotogrāfs tāds un tāds". Nekas tā nesit pa pašapziņu kā iepļaukāšana ar burkānu.
Schneider:...potenciāli jaunie pāri paskatīsies uz cenām, nospļausies un nolems,...
Da, tagad, jau tikai stulbi mietpisoņi precas, normāli jaunie dzīvo laimīgi bez šāda stulba kāzu murga VO, VO! Un lielāks murgs par kāzu knipsēšanu foto lauciņā nav iedomājams, vismaz diletantus atsijās, tas labi VO!
Profi varēs par kārtīgu ciparu maksātspējīgiem pacientiem sabildēt!!!
Un cik procenta simtdaļas tad no tiem tūkstošiem sociālajos tīklos izkarināto bilžu ir tāda un tāda fotogrāfa darbi? Kāzu bildēšana nav aklās zarnas vai kuņģa čūlas plīsums, tur nekāda motivācija neliks lēkt augstāk par ..., tātad cenu noteiks pasūtītājs, un tam "tādam un tādam" var gadīties iespēja sapūt vecmeitās, gaidot brīdi, kad pie viņa baltos zirgos atjās potenciālie 1000€ maksātgribētāji. Sk. augstāk par austrumu gudrību, tur nepaķersi ne uz vīzdegunību ne plātību.
Cik vajag. Tauta jau ir pierādījusi, ka ar 20 gadiem ir par maz, lai elementāras lietas saprastu. Tu piedāvā nolaist rokas un samierināties ar situāciju un sašķeltu sabiedrību, es piedāvāju mērķtiecīgi iet uz konkrētu atskaites punktu un darīt to kolektīvi.
Gribi pozitīvas izmaiņas savā valstī? Sāc ar sava biznesa optimizāciju.
Es nemēdzu savas domas formulēt izmantojot citātus. Tas pats princips tiek pielietots arī uzņēmējdarbībā. Ir definēts izcenojumu minimums un tas klientiem ir jāievēro. Ja kāds sāk savu muldēšanu ar "bet tur bija tas pats, tikai tik un tik..", es vienkārši pasaku: " tad ejiet tur, kur bija tik un tik, jo šeit jūs tik un tik nevarat saņemt". Pažņaudzas un paraksta līgumu, pat ar iekļauto 100% avansa maksājumu ( es to piemēroju visiem, kuri sāk pārrunas ar atlaižu pieprasīšanu ).
Tur jau tā lieta, ka kāzām nav nekādu definēto minimumu. Tu klientu, kurš ir spējīgs maksāt savu minimumu, vienkārši atšūsi, bet tev jāapzinās, ka vietā cits pie tevis vienkārši neatnāks. Ko tad? Citātus tu tomēr izmanto, nemelo, jo "sašķeltā sabiedrība" šajā sarunā galīgi neder. Tautas materiālais līmenis ir tik augsts cik ir, tādēļ, gribi tu to vai nē, pakalpojuma piedāvātāja/ņēmēja minimumi tomēr būs jāsaskaņo. Par kolektīvo risinājumu - to var atļauties tik apsalūti monopolisti. Bet šeit, kad apkārt tūkstošiem tādu, kuri piedāvā izdevīgāku price/performance variantu, tavs kartelis, brālīgi rokās sadevies, aizies pa burbuli.
Un kāpēc tad tautas materiālais līmenis ir tik augsts, cik ir? Pat tagad, kad visas durvis uz Eiropu līdz kājai vaļā?
Tu nesaproti vienkāršu lietu ekonomikā - proti, ja nekas netiek darīts, lai rastos atskaites punkts, tad tas pats no sevis arī neradīsies. Ir muļķīgi 2014. gadā sēdēt un gaidīt kaut kādu laimes lāci, ja fakti pierāda tikai vienu - jo ilgāk gaida, jo lielāks bardaks apkārt rodas.
Šeku, jaunie elektrības tarifi. Pačīkstēja un maksā ragā. Un, ja nevar nomaksāt tik, cik pieraduši tērēt, nākas ekonomēt. Es šeit nesalīdzinu divus pakalpojumus pēc to nepiciešamības principa, es Tev mēģinu parādīt shēmu, pēc kuras darbojas definētā maksājuma princips. Un to, ka laiks tādu ieviest, pierāda bardaks pakalpojuma nišā. Un kāzu fotogrāfiem, šāds iestādījums saucas kāzu fotogrāfu asociācija. Tiem tad arī jārūpējas par saviem biedriem. Nevis ar "pieņemsim/nepieņemsim", bet gan ar reālu palīdzību asociācijas biedru darba atvieglošanā. Un nav jābūt šiem izcenojumiem akmenī iekaltiem, pietiktu ar to, ja šim cenrādim būtu informatīvs raksturs un tas kalpotu kā atskaites punkts uzņēmējiem un klientiem. Nu nav tas daudz prasīts no tādas baisi svarīgas organizācijas, vai ne?
Man pie kājas tā asociācija, esmu no dziļas provinces maspilsētas, topiks beidzies, bildes apstrādātas, tālāk meklē savu kāzu eleptrijas tarifu laimes lāci ar ackaites punktu viens. Wszystko!
AivarsL:...Atļaušos atkārtoties, bet ja fotogrāfs ir amatieris, kurš sabildē sazin ko, sazin kā un pēctam ir spiests sēdēt sazin cik stundas/dienas/vakarus fotošopā, lai salabotu savus brāķus tad par ko viņam maksāt tādu kosmosu? Uzskatu, ja fotogrāfs ir sava amata speciālists tad manuprāt, viņam nevajadzēs sazin cik ilgi pavadīt sēžot pie datora labojot bildes fotošopā, jo bildējot būs izvēlējies pareizu ekspozīciju un problēmu nebūs.
Nu nezinu gan, ... man piem. no 1000-1200 kadriem, kas tiek iegūti ~6h reportāžā ir nepieciešamas vismaz 6h (ieskaitot kopēšanu, importu), lai izietu Lightroom'ā cauri visai "drazai" un atlasītu kādus top ~150-200. Tad tam visam pataisnot horizontus, pacropēt, kādu gaismu/kontrastu piegriezt un ļoti reti aizkolnēt kādu nesmuku pleķi nefokusa zonā.
Iespējāms, ka IR māsteri, kas 1/2h pēc bildēšanas beigām var atdot gatavu materiālu, es gan tam ne visai varu noticēt.
12h x15 eur ir 180 eur, kas manupraat ir gana ok no vienas puses. No otras puses...parasti maxaa vairaak, kad pareekjinu stundas likmi, paliek neerti pret cilvekiem, kuri dara istu darbu un stunda sanjem mazaak.
backspin: Tad kāpēc fotogrāfam būtu jāstrādā par kapeikām, kamēr citi pelnīs lielo piķi?
... tāpēc jaf ir savairojies vieglās maizes tīkotāju... kas neko citu nemāk, ka spaidīt pogu un gudri blogā parunāties . Salīdzinājums bija slikts... jo vieniem ir smagi jāstrādā, lai maizīti nopelnītu, un naf dotas tiesības muldēt, ka man dārga ķelle, tāpēc jāmaksā tai adekvāti
Nu ja, te jau ir tā problēma, ka ļoti daudzi ar spoguļkamerām rokās pēc 3 mēnešu fotokuriem iedomājušies, ka ir kāzu fotogrāfi un nupat grib saņemt lielu naudu par pogas spaidīšanu. Šī situācija grauj visu kopējo foto tirgu un cilvēki sāk pierast, ka var tak neko nemaksāt, jo "es tikai mācos" ir vairākumā. Savukārt publika reti kad atšķir labu bildi no viduvējas, reizēm pat tautai patīk pārsaturētās bildītes ar šķībiem "dinamiskajiem" kadriem utt. Jebkurā svērā būtu normāli saņemt adekvātu samaksu par savu darbu, ieguldīto laiku, zināšanām un kvalitatīvu rezultātu.
Schneider:Man pie kājas tā asociācija, esmu no dziļas provinces maspilsētas, topiks beidzies, bildes apstrādātas, tālāk meklē savu kāzu eleptrijas tarifu laimes lāci ar ackaites punktu viens. Wszystko!
Gribēju citēt _VA_, bet tur par garu penteris. Latvijas oficiālajos uaskaišu saitos tādas asociācijas neatrodu, tas nozīmē, ka tā ir pašdarbība, kur salasījies bariņš, nodibina un no citiem iekasē izdzīvošanas maksu. Un nekādu cenu regulāciju viņi nevar veikt, tikai palīdzēt reklamēties vietās, kur iekundzējušies