Haiduks, Tu kaut ko zini par Amatniecības kameru un tās sastāvā dibināto ģilžu dokumentu spēku? T.i. - shēmu, pēc kuras notiek līdzīgu kopienu dibināšanas un to izsniegto dokumentu legāla spēka panākšana?
Palasi likumdošanu. Vari arī starptautisko, to, kura attiecas uz sertifikācijām un sertifikātu juridiskā spēka atzīšanām. Varbūt kāds priekšstats radīsies par šo virtuvi.
Haiduks:
... tāpēc jaf ir savairojies vieglās maizes tīkotāju... kas neko citu nemāk, ka spaidīt pogu un gudri blogā parunāties . Salīdzinājums bija slikts... jo vieniem ir smagi jāstrādā, lai maizīti nopelnītu, un naf dotas tiesības muldēt, ka man dārga ķelle, tāpēc jāmaksā tai adekvāti
Nu ja, te jau ir tā problēma, ka ļoti daudzi ar spoguļkamerām rokās pēc 3 mēnešu fotokuriem iedomājušies, ka ir kāzu fotogrāfi un nupat grib saņemt lielu naudu par pogas spaidīšanu. Šī situācija grauj visu kopējo foto tirgu un cilvēki sāk pierast, ka var tak neko nemaksāt, jo "es tikai mācos" ir vairākumā. Savukārt publika reti kad atšķir labu bildi no viduvējas, reizēm pat tautai patīk pārsaturētās bildītes ar šķībiem "dinamiskajiem" kadriem utt. Jebkurā svērā būtu normāli saņemt adekvātu samaksu par savu darbu, ieguldīto laiku, zināšanām un kvalitatīvu rezultātu.
Un, kur ir mērs, tavuprāt, kad drīkst sākt fotografēt par samaksu? Tāda naf... un nebūs... visur cilvēki tiek pieņemti uz pārbaudes laiku- haltūristiem vieglāk, uzbildē un gabalā (avans ar garantiju kabatā). Tāpat, kā novērtēt labu bildi no viduvējas (kāzu tēma, ne fotosesijas daļa)... Te viss ir vienkārši, lokana mēle, laba reklāmiņa un uz priekšu ... ā, pareizi, kameru vēl vajag
Haiduks: Un, kur ir mērs, tavuprāt, kad drīkst sākt fotografēt par samaksu? Tāda naf... un nebūs...
Par samaksu var bildēt kaut no pirmās dienas, kad ir vispār ar ko bildēt, tikai vajadzētu atcerēties to, ka samaksa vēlama adekvāta padarītajam darbam. Te viss kārtībā, taču, ja cilvēks ir sava aroda profesionālis, tad diez vai būtu korekti prasīt, lai viņš strādā par tādu pašu naudu kā tas, kurš māk tikai nospiest pogu.
Haiduks: Tāpat, kā novērtēt labu bildi no viduvējas (kāzu tēma, ne fotosesijas daļa)... Te viss ir vienkārši, lokana mēle, laba reklāmiņa un uz priekšu ... ā, pareizi, kameru vēl vajag
Jā, vairumā gadījumu laikam darbojas, vismaz, cik novērots. Bet, lai novērtētu bilžu kvalitāti, tomēr ir nepieciešama kaut kāda saprašana par to, kas tad īti ir laba bilde. Šķiet, daudziem tomēr svarīgāks faktors ir nevis bilde, bet gan fakts, kas tajā redzams.
Neatkarīgi no bilžu kvalitātes, galvenais ir brends... viena jaunā sieva lielās otrai... man kāzās bildēja X, otra lielīgi atbild, bet manas pats Y... pirmā, nemuldi, kā tu viņu dabūji? Bet bildes nekad viena otras naf redzējusi un neredzēs. Nezinu, kā citur, manā jaunība bija- aizgāji uz kāzām, bēŗem (tas bija modē), uztaisīji paraugus un cik pasūtīja, tik liels bija honorārs- nebija kaķis maisā , tāpēc bija jābildē, lai pasūtījums būtu liels ... un uz filmas galarezultātu neredzēji, bija jāgarantē iznākums... tagad nospiež pogu, 5 min lūr ekrāniņā ... kauns par tādiem blicmaņiem , bet amizanti izskatās, it īpaši, kad daudzi fotogrāfi bildē vienu un to pašu modeli- visi nospiež slēdzi un visi lūr ekrāniņos ... un tā sinhroni visu laiku (nedaudzno citas tēmas)
_VA_:Haiduks, Tu kaut ko zini par Amatniecības kameru un tās sastāvā dibināto ģilžu dokumentu spēku? T.i. - shēmu, pēc kuras notiek līdzīgu kopienu dibināšanas un to izsniegto dokumentu legāla spēka panākšana?
Palasi likumdošanu. Vari arī starptautisko, to, kura attiecas uz sertifikācijām un sertifikātu juridiskā spēka atzīšanām. Varbūt kāds priekšstats radīsies par šo virtuvi.
Es par šito runāju [url=www.lkfa.lv/ Amatniecības]www.lkfa.lv/ Amatniecības[/url] kamera .... pats raksti- ģilžu dokumentu spēku... ... esmu redzējis tās kameras izdotos dokumentus (sertificēta meistara atzīšanas rulli). Cik nu esmu interesējies, tās tomēr ir divas dažādas lietas
backspin: Šķiet, daudziem tomēr svarīgāks faktors ir nevis bilde, bet gan fakts, kas tajā redzams.
Haiduks (un ne tikai) to lasa tāpat it kā Tu teiktu - "daudziem ir svarīgāk ir, lai zābaks būtu melnā krāsā ne melnā tonī"
vobšem, ka saki melns nevis melns - nu vai putra nevis putra, vai āmurs nevis āmurs.
Maris nometam malā... par backspin ierakstu... noņem no bildes faktu, kas tajā redzams un tev paliks pats svarīgākais- balta papīra lapa Galvenais ir FAKTS, kas redzams un tad sākam skatīt , vai FAKTS ir labi, slikti, teicami pasniegts, vai arī galīgais sūduks
Tad painteresējies Amatniecības kamerā, kā dibina ģildi un ko ģilde tālāk drīkst/nedrīkst darīt. Vēl, painteresējies, kāds ir iespējamības procents LKFA analoga izveidošanai un cik cilvēku nepieciešams.
( Tas Tev nedaudz ieskatam, cik "dažādas" šīs divas lietas būs )
Pirmkārt, nevis analogu veidošanai, bet ieiešanai Amatnieku kamerā, kurai ir tiesības izdot attiecīgos papīrus... ot kad sāks dot kameras apstiprinātus fotografa papīrus, ot tad atgriežamies pie tēmas
Haiduks:Pirmkārt, nevis analogu veidošanai, bet ieiešanai Amatnieku kamerā, kurai ir tiesības izdot attiecīgos papīrus... ot kad sāks dot kameras apstiprinātus fotografa papīrus, ot tad atgriežamies pie tēmas
Vai LKFA ir šādas tiesības?
Ģildei ir. Te kādu laiku atpakaļ bija diskusija par sodu piespriešanu izglītības dokumenta neesamības dēļ. Nezinu, varbūt kādam šeit tas būs kā jauns maiju kalendārs uzmests uz galvas, bet LAK paspārnē radušās ģildes izdotam dokumentam par attiecīgu izglītību ir juridisks spēks. Un to, kā izdod šādu dokumentu, regulē pati ģilde. Vēlreiz - uzziniet vienkāršas lietas visupirms, tad pļāpājiet.
p.s. Mani nedaudz izbrīna, ka par tik vienkāršam lietām ļauži neko nezina. Pat tie, kuri sakās zinām par amatniecības kameru un tās darbību...
Vai ta traks, dabūsi vēl kuratori pēcāk meklēt, tavos gados nav joka lieta ar kuratorēm, vo... Skati lai nepietrūks iedvesma, tik jau laicīgi rezerves sagāda.
Haiduks: noņem no bildes faktu, kas tajā redzams un tev paliks pats svarīgākais- balta papīra lapa
Nu re - precīzi kā teicu.
Vecoslaikos 9 gadus nelielos apjomos kaut ko mācīju par bildi - tikai pēc 5 parādījās aizdomas, ka ir cilvēki kas bez informatīvās daļas neko citu bildē neredz, bet noticēt vēl nespēju - noticēju tikai pāris gadus pēc mācībspēkošanas pārtraukšanas kad knipsēšanas jomā palika tik kontakts ar kundēm
tad arī sapratu kā pasūtījumu var atdot kādam asistentam uzmočīt - ir cilvēki kam pilnīgi poh cik baiga bilda - ka tik infa redzama.
Nu es izeju pēc tā, kādu cenu ņem LV labākie kāzu fotogrāfi. Piemēram, redzu Billija bildes, kurš, piemēram, prasa 700 E. Es savas spējas, novērtēju, piemēram, 50 % apmērā no tā ko viņš spēj, līdz ar to arī cena ir par 50% zemāka.
Ir daudzi cilvēki, kuri īsti nesaprot, kāpēc būtu jāalgo kāzu fotogrāfs... vienīgi, lai neapgrūtinātu savus draugus ar fočēšanu, viņi tomēr paņem kāzu fotogrāfu. Šajā gadījumā nevar runāt par to, ka nebūtu naudas, bet par to, ka viņi neredz jāgu maksāt vairāk, par, piemēram, 250 Euro...
Jā, taisnība arī par bilžu saturu - būsiet pārsteigti, ja uzzināsiet, kādas jaunajam pārim ir mīļākās bildes - visbiežāk tādas, kurās viņi ir kopā ar saviem tuvākajiem cilvēkiem, tas nekas, ka tās bildes var būt šķības, izplūdušas u.t.t.
Haiduks:Neatkarīgi no bilžu kvalitātes, galvenais ir brends... viena jaunā sieva lielās otrai... man kāzās bildēja X, otra lielīgi atbild, bet manas pats Y... pirmā, nemuldi, kā tu viņu dabūji? Bet bildes nekad viena otras naf redzējusi un neredzēs. Nezinu, kā citur, manā jaunība bija- aizgāji uz kāzām, bēŗem (tas bija modē), uztaisīji paraugus un cik pasūtīja, tik liels bija honorārs- nebija kaķis maisā , tāpēc bija jābildē, lai pasūtījums būtu liels ... un uz filmas galarezultātu neredzēji, bija jāgarantē iznākums... tagad nospiež pogu, 5 min lūr ekrāniņā ... kauns par tādiem blicmaņiem , bet amizanti izskatās, it īpaši, kad daudzi fotogrāfi bildē vienu un to pašu modeli- visi nospiež slēdzi un visi lūr ekrāniņos ... un tā sinhroni visu laiku (nedaudzno citas tēmas)
Ļoti pareizi, man bija saskarsme pavasarī ar dažiem cilvēkiem kuri tieši par to X un Y lielijās, bez tam es par tiem X un Y pat dzirdējis nebiju, kaut vairāk vai mazāk visi kāzu fotogrāfi LV ir daudz maz zināmi vai vis maz manīti virtuālajā trelpā. Kad pieminēju dažus tad pateica ka tos arī zinot bet vot tieši tas Y ir kas īpaš, viņš sevi netā pat nav nekad reklamējis, jo īsts fotogrāfs sevi ciena un taja miskastē nelienot Tā arī par to Y nekādu infu nedabūju zināt un bildes redzēt, bet cilvēki no kuriem to dzirdēju pat no ļoti turīgām aprindām un domāju ka tas Y mazāk kā 1000 euru neņem par pasākuma bildēšanu. Es tika par lai tam Y labi veicas un biznes plaukst, bet skumjākais ir tas ka tiem cilvēkiem nav ne mazāk;as sapratnes par bildēm un to kvalitāti, jo paši priecājas par iphona bildēm, tās drukā un liek pie sienas mājās....
interesants piemērs no dzīves. Vienam jaunkrievam savajagās prezenta kalendāru firmai, ko pasniegt čomiem... dabon vienu ieteikumu par fotogrāfu un sarunā ar to par 1000 $, ka uztaisīs... šis nu arī ātri no arhīva izvelk bildes un nostrādā... krievs apmierināts... ... paiet pāris mēneši, pie fotogrāfa ierodas tā krieva sadarbības partneris, bet vairāk konkurents, noliek 1500 $ galdā un saka, viņam arī vajagot kalendāru, bet ne tādu sūdu par 1000, kāds tam otram krievam... viņam vajag par 1500 ;D
Haiduks: noņem no bildes faktu, kas tajā redzams un tev paliks pats svarīgākais- balta papīra lapa
Nu re - precīzi kā teicu.
Vecoslaikos 9 gadus nelielos apjomos kaut ko mācīju par bildi - tikai pēc 5 parādījās aizdomas, ka ir cilvēki kas bez informatīvās daļas neko citu bildē neredz, bet noticēt vēl nespēju - noticēju tikai pāris gadus pēc mācībspēkošanas pārtraukšanas kad knipsēšanas jomā palika tik kontakts ar kundēm
tad arī sapratu kā pasūtījumu var atdot kādam asistentam uzmočīt - ir cilvēki kam pilnīgi poh cik baiga bilda - ka tik infa redzama.
Tikai nesāc Mari teikt, ka tu mācīji, ka baltā lapa ir svarīgāka par fakta attēlošanu un baltās lapas... ja nu tu godīgi (ne naudas plēšanas dēl) mācīji, tad mācīji, ka faktu labi uzlikt uz baltās lapas :P
Kas ir, LT- vai pēc sevis spried, ja tik labi orientējies plānprātības jautājienos Šeit tomēr pārsvarā parasti diletanti apgrozās- īstie, diplomētie mākslinieki vairāk pa dažādiem "augstākās līgas" profila forumiem mēdz tusēt. Bet te laikam "pelēkās masas" fonā šamiem vieglāk spīdēt..
LT_:Reku jūs abi vecie variet dibināt plānprātīgo biedrību - abiem saskan, abi jau "sadziedājušies" - būsiet īstie mākslinieki.
LT_:Es neesmu nedz vecs, nedz plānprātīgs, tā kā pēc sevis nespriežu. "augstākā līga" "ģilde'.... par ko tu vispār runā? No rīta pie pudeles ķēries esi?
Un kādēļ tad tik nezolīdi citus plānprāšos un dropmaņos ieraksti? Izskatās, ka pats esi jau salāpījies, ja tik bezkaunīgi muti brūķē!
Ja par tēmu- nepatīkami, ka cilvēks ar augstāko mākslas (kultūras) izglītību dažreiz tik augstprātīgi uzvedas forumā pie "parastiem mirstīgiem" fotomīļiem.
Nu tas, ka tu manu postu uztvēri personīgi liecina jau par kaut ko. Es neviena nickneimu neminēju, es runāju vispārīgi par vecajiem plānprātiņiem, kas ik pa laikam ar trīcošām rokām raksta fotoblogā, cīnās par kaut kādu savu taisnību. Ja manā tekstā saskati līdzību ar sevi - nu tā nav nekāda bezkaunība no manas puses.
Bet arī - ko tu no sevis iedomājies, lai es tevi vispār cienītu? Pēc taviem tekstiem forumā tā vien prasās tev kaut ko uzdirst.
Nav obligāti jāciena, bet elementārai pieklājībai un atbildībai par saviem vārdiem tomēr jābūt, anonīmais "varoni"!
P.S. Nupat ievēroju ka arī anonīmiem "varoņiem" bīstama dzīve- gluži kā Bondam @ Co regulāri jāmaina identitātes... Jau agrāk ar "lielo muti" manītais personāžs "TomsL" laikam bija tik daudz to muti sabrūķējis, ka vecās avatara "fotokastes" vietā bija jāsāk slēpties aiz prastas "noname kasetes" un samainītiem burtiņiem... Bet šodien Internetā vairs aiz filmu rullīša vairs nevar noslēpties!
Citur pats sevi taču lepni definē par "Fotogrāfu TL" . Tātad proti uztaisīt selphy ?! Ieliec to anonīmā avatara vietā un tad droši un atklāti izsaki savu viedokli par vecajiem plānprātiņiem utt!
Friidis:Nav obligāti jāciena, bet elementārai pieklājībai un atbildībai par saviem vārdiem tomēr jābūt, anonīmais "varoni"!
Kāpēc prasi no citiem, kas pašam nepiemīt ?!
... un kā ar tevi NilsS? ... vai tu arī esi no tiem, kas savus uzbraucienus neredz, bet uz atbildēto dikti spurojās? Es domāju, ka te Friidis ļoti pareizi tam pateica... ja tu būtu sācis ar LT_, varētu tevi cienīt, bet tu sāki ar cilvēku, kas centās aizstāvēt sevi... līdz ar to nekas tu pārāks neesi, lai aizrādītu Friidim LT_ gribēja dikti paspīdēt... nu teiksim, lai puikiņam izpatiktu, mam dikti patika viņa domu gājiens
NilsS:laikam pašlaik Frīžonkulis raud kaktiņā un paprasīja sevi aizstāvēt ?
Nil, vai tiešām arī reālajā dzīvē esi tāds iedomīgs un nešpetns tips, kā te iztēlojies? Vismaz kāzu forumos par Tevi esmu lasījis atsauksmes kā par lādzīgu un sirsnīgu cilvēku (jebšu tas pakalpojumā nāk līdz par īpašu piemaksu) ....
Mums katram strīdā gadās pa asākam vārdiņam izmest, bet ne jau nu apsaukāt vecākus cilvēkus par plānprātiņiem...
Nu, zin, veči jūs te dajoš! Šovakar iskurināšu pirti, jūtu, kad atnākšu nopēries, jūs vēl te metīsiet vilnu, es varēšu strēpt alu ar sāļajiem salmiņiem, sekojot līdzi šīm gladiatoru cīņām.
Schneider:Nu, zin, veči jūs te dajoš! Šovakar iskurināšu pirti, jūtu, kad atnākšu nopēries, jūs vēl te metīsiet vilnu, es varēšu strēpt alu ar sāļajiem salmiņiem, sekojot līdzi šīm gladiatoru cīņām.
Schneider:Nepaspēsi adbraukt no Rīgas, man pirtiņa maza, piekurās ātri, par 1,5 stundu.
Nebūtu jāsēž dežūrā, pa 1,5 stundu no Ogres varētu mierīgi paspēt. Gladiatoru cīņas gan mums nespīd, jo Tu neizskaties apslimis ar "zvaigžņu slimību", kā te dažs labs cits provinciālais amatnieks....
Es takš nedomāju piedalīties, jau pateicu, ka šajā topikā wszystko, bet mans veselības stāvoklis attiecībā pret zvaigžņu slimībām taču netraucē skatīties un dzīvot līdzi. Tā, ka - Olē, olē!
No Ogres diezin vai paspēsi, es 3 gadus dzīvoju Lielvārdē, no turienes uz mājām ar 100/60 uz spidometra braucu biš vairāk par 2 stundām.