Šodien devos izņemt vēlētāja apliecību (jo man nav derīgas pases, bet ir derīga LV ID karte), bet izrādās tas nav iespējams jo mana pase „nav beigusies pietiekami sen”. Gan migrācijas lietu pārvalde, gan CVK paskaidroja, ka noteikumos viņu mājas lapā „viss ir rakstīts”:
četros mēnešos ar ID karti esmu bijis derīgs dažu Eiropas valstu muitniekiem un naivi noticējis CVK visur klazdinātiem tekstiem, ka šogad ar ID karti varēs izņemt vēlēšanu apliecību - bet nē tomēr neesmu bijis pietiekami vērīgs un pakļuvis zem "podjobkas" kas atņem man tiesības vēlēt
Vienīgo skaidrojumu ko saņēmu - 11. sept ir tāpēc, ka "lai nodrukātu vēlēšanu apliecību ir nepieciešams laiks" (līdz 22.sept.) - nu ok, bet kāpēc tas "laiks" apstājas 11. sept. ja vēlēšanas ir 4. oktobrī? Ko par tiem kam beidzas pase šajā "bedrē" ir 100% pārliecība, ka viņi šajā starplaikā izņems jaunas pases? (nekāda pienākuma viņiem to darīt nav) un nafig šis fakts jādara zināms tik samudžinātā veidā kā tas "otrais punkts"?
Nevar godīgi skaidrā tekstā pabrīdināt, ka ir radījuši kkādu kroplu datumu caurumu kurš norij tiesības vēlēt?
Jā, situācija stulba, maigi sakot. Kāds līdz galam nepadomāja. Man arī nav skaidrs, kāpēc nevarēja ID karšu īpašnieki, kuriem nav derīgas pases, latvija.lv norādīt, ka ar savu ID karti dosies uz kādu konkrētu iecirkni nobalsot. Te gan ir cits moments - Tev beidzas pase kkad pirms vēlēšanām. Tu saņem vēlētāja apliecību, bet arī pagarini pasi... Rezultātā - Mārim ir 2 balsis.
versatile: Te gan ir cits moments - Tev beidzas pase kkad pirms vēlēšanām. Tu saņem vēlētāja apliecību, bet arī pagarini pasi... Rezultātā - Mārim ir 2 balsis.
Nav divas balsis - pirmais ko skatās izdodot vēlēšanu apliecību ir kas ir ar tavu pasi un ID karti viņu datu bāzē - ja pase ir vai tā ir pasūtīta, tad apliecību nedod.
Viņiem ir dati pilnīgi par visu - šorīt CVK mājas lapā varēja apskatīt cik līdz vakarvakaram ir atvilkušies izņemt vēlēšanu kartes.
versatile: Man arī nav skaidrs, kāpēc nevarēja ID karšu īpašnieki, kuriem nav derīgas pases, latvija.lv norādīt, ka ar savu ID karti dosies uz kādu konkrētu iecirkni nobalsot.
Kāpēc lieku čakaru darbiniekiem - vnk nodrukā nevis 30000 vēlēšanu apliecības tiem kuriem jau sen nav pases, bet 31000 vēlēšanu apliecības, lai ir arī tiem kuriem pase beidzas šajā datumu caurumā.
Liela tā skāde nebūs jo vakar bija izņemtas 10% apliecību... tātad šie ID lietotāji nav aktīvi vēlētāji un pavisam izņems kādus 20% jeb 6000 balsotāji - nu un vēl kādi 5% ir gājēji kas iekrituši šajā pēdējo datumu sviestā - nu ķip 300 cilvji šitā izčakarēti
Es ne par to - es par šo divu punktu formātu - jums visiem ir skaidrs, ka tas nozīmē to, ka vēlēt netiksiet un aši jājož pases taisīt? Man nebija ne mazāko aizdomu.
Vajadzēja par valsti domāt ātrāk nevis pēdējā dienā.Bet vispār jau viņi teica,ka ar ID karti varēs izdarīt visu,kur vien vajadzīgs identificēt manu personu.Pasi vajadzēšot tikai šķērsojot robežu.Tas esot ceļošanas dokuments.Citur ar karti pietiek.Es tā arī daru-ID karte makā pie citām kartēm un pase stāv mājās-nahren vazāt to līdz?Līdz šim nav bijis problēmu.A te uz vēlēšanām pēkšņi saceļas kaut kāda ažiotāža ap kaut kadām vēl vēlētāja apliecībām...kur tādu apliecību nafig lai liek pēc tam?Kam vēl tāda vajadzīga?Gadījums kad atkal jau cilvēki netiek galā ar modernajām tehnoloģijām-tās nevis atvieglo,bet gan sarezģī dzīvi!
Uzjautāju par šo jautājumu juristam un saņēmu atbildi kas mani pilnībā apmierināja - es uzzināju no kuras iestādes muļķībai "kājas aug":
Ir tāds Saeimas vēlēšanu likums.. - tā Pārejas noteikumu 5. punktā stāv rakstīts:
"Lai nodrošinātu šā likuma pārejas noteikumu 4.punktā minēto vēlētāja apliecību izgatavošanu, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde 2014.gada 12.septembrī nodod Centrālajai vēlēšanu komisijai Iedzīvotāju reģistra 2014.gada 11.septembra datus par Latvijas pilsoņiem, kuri 2014.gada 4.oktobrī būs sasnieguši 18 gadu vecumu un kuriem vēlēšanu dienā ir derīga Latvijas pilsoņa personas apliecība, bet nav derīga Latvijas pilsoņa pase".
11. septembrī Tev bija derīga pase, tāpēc Tev arī tā kartiņa nav izgatavota; ja kaut ko nesaprati - pats vainīgs! Amen! - tā arī Tev pateiks un droši vien jau pateica!
Domāju, ka no darba neviens nelidos, jo CVK rīkojas saskaņā ar likumu, likumu ir pieņēmusi saeima un to noteiktajā kārtībā ir izsludinājis prezidents vēl 2011. gadā.. - un pa šiem 3 gadiem ne1 nav pievērsis pienācīgu uzmanību šim absurdam.. Bet nevar nepiekrist, ka likums ir uzrakstīts absolūti debīli, noteikums ir samērā miglains un grūti izprotams, kā arī tas ierobežo Tavas un vēl droši vien kādu pāris tūkstošu pilsoņu tiesības, ir fakts uz sejas! Iespējams, ka vienīgais, ko ar šo var darīt, - pirmkārt, ar vērsties Tiesībsarga birojā, - izejot no tā, kā šamie vērtē šo situāciju, var domāt par Satversmes tiesu vai Eiropas cilvēktiesību tiesu.. Bet vēlēšanu rezultātu jau tas neietekmēs un tās arī nevarēs uz šāda pamata atcelt, jo viss būs noticis saskaņā ar likumu.
" ceļošanas dokuments no šā gada 1.aprīļa ir arī eID karte, kuru Latvijas pilsoņi var izmantot, ceļojot uz Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm un Šveici. "
Bet ne par to ir runa - runa ir par to, ka visos CVK masu info materiālos lieliem burtiem ir rakstīts, ka ar ID karti VAR izņemt vēlēšanu apliecību - nekur nav teikts, ka ir kāds kas nevar - tas ir jāizloba no šā idiotiskā otrā punkta kurš (manā gadījumā) apgāž pirmo:
Kam nepieciešama vēlētāja apliecība? Vēlētāja apliecība jāizņem vēlētājiem:
1) kuriem 2014.gada 4.oktobrī būs derīga Latvijas pilsoņa personas apliecība, bet nebūs derīgas Latvijas pilsoņa pases;
2) kuri līdz 2014.gada 11.septembrim būs pieteikušies saņemt vai būs saņēmuši tikai personas apliecību.
viecha: pēkšņi saceļas kaut kāda ažiotāža ap kaut kadām vēl vēlētāja apliecībām...kur tādu apliecību nafig lai liek pēc tam?
da es jau mēnesi atpakaļ visu noskaidroju - kā saņemt, kas ar to apliecību notiks (savāks vnk) utt. - es no kkāda hrenova apakšpunkta neizlobīju, ka virsraksts (ka ar ID karti varēs šo apliecību saņemt) neattiecās uz visiem cilvēkiem.
Māri, nesaprati. Man beidzas pasei termiņš, teiksim, pirmdienā. Eju, un izņemu vēlētāja apliecību otrdienā. Trešdienā piesaku jaunu pasi - viņi var atteikt? Piektdienā saņemu sestdienā eju balsot.
versatile:Māri, nesaprati. Man beidzas pasei termiņš, teiksim, pirmdienā. Eju, un izņemu vēlētāja apliecību otrdienā. Trešdienā piesaku jaunu pasi - viņi var atteikt? Piektdienā saņemu sestdienā eju balsot.
Da muļķības - es tur šodien biju - abas lietas izdod viena un tā pati iestāde un viņi brīnišķīgi redz kāds statuss ir viņa pasei un ID (vai derīgas, vai uz rokas, vai pieteiktas/pasūtītas) - tāpat redz vai ir vai nav izdota vēlēšanu apliecība - to nāktos nodot atpakaļ vai, ja jau nozaudēta, pieturētu pasi līdz vēlēšanu beigām.
Turklāt Tava ideja neiztur kritiku jo jebkurš no tiem kam pase beigusies līdz 11. septembrim arī varēja 22. septembrī savākt vēlēšanu apliecību un tajā pašā datumā, citā filiālē pasūtīt ātro pasi - nav nekāda attaisnojuma kāpēc atņēma vēlēšanas tiesības cilvēkiem kam pases beidzās no 11.tā līdz 4.tam - vnk saemā apstiprināta laža uz ko CVK lika nikolaju 3 gadus un neko nemainīja.
Ritz:Domāju, ka vērts rakstīt sūdzību... tikai jāizdomā, kam to rakstīt!
Nu tur jau augstāk ir jurista atbilde - pats saemas 3 gadu vecais likums ir idiotisks - tas ir saemā pieņemts, prezidents to ir izsludinājis un CVK kopā ar PMLP tajā 3 gadus nav iedziļinājušies tik tupa izpildījuši burtu - attiecīgi šie 2 dienesti ir tīri - var braukt virsū pašai valstij Eiropas cilvēktiesību tiesā.
Tā, ka domā nu smieties vai raudāt... Varbūt viss šitais ir jāizdzēš, lai kāds SC nabags neatrod kādu komunistu identiskā situācijā kā mani un nepiekar to visu pie lielā zvana...
njāaa ... nekas nav mainījies no 90to beigām, kad es strādāju PMLP . Bieži vien teicu apmeklētājiem "es esmu ierēdnis un man jāpilda vadības noteikumi, bet jūs droši ejiet uz tiesu un tiesa lems jums par labu"! ..... daudzāki pēc tam nāca un teica paldies ;-)
Man šodien bija LĪDZĪGI beidzot aizdevos pēv "Velētāja paīra" priekš ID kartes jo PASI nelietoju jau daidz gadus un NAV jo rezdēit man ŠODIEN vēl pēdējo dienu derīga PASES termiņš 2014 3 oktobris ! Tas nekas ka vēlēšanas RĪTĀ Pasūtīja DĒT labi ka izdomāju ka VĒL pēdējā stundā var novēlēt PRIEKŠVĒRPŠANĀS OFICIĀLI bez muhļīšanas man NEBŪTU ne passe kas man citam nekam nav bijusi vajadzīga ne Veletjā apliecīnas ko PID nav uztasijis
Lunis:Man šodien bija LĪDZĪGI beidzot aizdevos pēv "Velētāja paīra" priekš ID kartes jo PASI nelietoju jau daidz gadus un NAV jo rezdēit man ŠODIEN vēl pēdējo dienu derīga PASSE ! Tas nekas ka vēlēšanas RĪTĀ Pasūtija DĒT labi ka izdomāju ka VĒL pēdējā stundā var novēlēt PRIEKŠVELĒŠANĀS OFICIĀLI bez muhļīšanas man NEBŪTU ne passe kas man citam nekam nav bijusi vajazdīga ne Veletjā apliecīnas ko PID nav uztasijis
Uz kurieni ta brauci? Ķeguma vēlēšanu iecirknī nav iespējams "nodot balsi glabāšanā" (tā sauc aktu ko Tu dēvē par "priekšvēlēšanām").
Nu bet es nesaprotu tos cilvēkus,kas paņem ID un neņem pasi.Tās patiešām izsniedz vienā laikā viena iestāde ar vienu un to pašu uz vietas taisītu fotogrāfiju.Daudz tur naudas ietaupās vai?Kad termiņš beidzies un nav nomainīta -tas cits gadījums.Ko tu,cilēks,vari zināt par nākotni.Nevaig,nevaig un te uzreiz vaig-nu izdomā tu braukt uz kādu Novorussiju vai Dominikānas republiku.Tā pase takš tev virsū neskrien-iemet atvilknē un lai tur guļ!
Lunis:Man šodien bija LĪDZĪGI beidzot aizdevos pēv "Velētāja paīra" priekš ID kartes jo PASI nelietoju jau daidz gadus un NAV jo rezdēit man ŠODIEN vēl pēdējo dienu derīga PASSE ! Tas nekas ka vēlēšanas RĪTĀ Pasūtija DĒT labi ka izdomāju ka VĒL pēdējā stundā var novēlēt PRIEKŠVELĒŠANĀS OFICIĀLI bez muhļīšanas man NEBŪTU ne passe kas man citam nekam nav bijusi vajazdīga ne Veletjā apliecīnas ko PID nav uztasijis
Uz kurieni ta brauci? Ķeguma vēlēšanu iecirknī nav iespējams "nodot balsi glabāšanā" (tā sauc aktu ko Tu dēvē par "priekšvēlēšanām").
HĀ es saņemos un izmetu līkumu līdz Ogrei jo vēl AIZVAKAR sazvanījos par to papīru ! Un iedomājies atbraucu un man PID saka KUKUŠKI nav ! dedlains uz Druku bijis kaut kādā tur SEPTEMBRĪ un man tai laikā vēl derīga pase SKAITĀS un man nekas PROTAMS nav uztaisīts VECENE jau ņem manu pasi grasās anulēt un PEXŠŅI man iekoda galvā doma BET mož mēģināt PRIEKŠVĒLĒŠANĀS ja jau esmu atkūlies uz Ogri ? Es pirms tam gāju skatīties LAŽU Foto feiku mani nelaiž JO tur VELĒŠANAS pilnā sparā ! Nu un tad man pielēca MOŽ mēģināt ! Tante tā sastinga jo pirms tam mēs bišķi "Padiskutējām" tad iedeva man atpakaļ vēl pēdējās stundas derīgo pasi un teica "Nu kā PASE jau vienkārši AUTENTIFIKĀCIJAS dokuments kur iespiež informatīvu zīmogu ka ATKARTOTI nevar izmantot tiesības vēlāt" atdeva pasi , es uzlāpu fellerim aizminos uz Ogres KN un iekšā TUR protams 3 cilvēki PĒTIJA DISKUTĒJA bet tad iznāca NACĻŅICA un vēstīja to pašu ko PID ka "Pasei" ar Vēlēšanām NEKĀDA SAKARA tas vienkārši IDENTIFIKĀCIJAS dokuments kur var veikt atzīmi ka NOBALSOSTS , iedeva man BILĒTNUS aizgāju un nobalsoju TĀ rīt būtu kā auns pie jauniem vārtiem
viecha:Nu bet es nesaprotu tos cilvēkus,kas paņem ID un neņem pasi.Tās patiešām izsniedz vienā laikā viena iestāde ar vienu un to pašu uz vietas taisītu fotogrāfiju.Daudz tur naudas ietaupās vai?Kad termiņš beidzies un nav nomainīta -tas cits gadījums.Ko tu,cilēks,vari zināt par nākotni.Nevaig,nevaig un te uzreiz vaig-nu izdomā tu braukt uz kādu Novorussiju vai Dominikānas republiku.Tā pase takš tev virsū neskrien-iemet atvilknē un lai tur guļ!
Es izņēmu ID pēc tam kad biju Maltā pasi piesviedrējis nelāgā skatā un tā, ar saviem izmēriem, man tur reāli traucēja
Bet te nav runa par to kādā kārtībā kurš pēc pases iet, bet par to, ka A. nav pamata daļai atņemt vēlēšanu tiesības. B. ja atņem nu, tad pabrīdini, ka nederēs vai uzraksti tā, lai var saprast.
BET istenībā man parasti ir ļoti kompakta bagāžā un maz vietas un ID arī no citām vietām PASI ikdienai ceļošanai nelietoju jau gadus 5-6. Pie manas lietošanas tā būtu driskās jau sen.