Kastanis:Tak protams ka daudzi to dara, bet vai tās "lielie mākslinieki" uzskata par normālām ainavām? Savādāk ir ar tiem fotogrāfiem kas iesāka 80ajos, 90ajos un populāri palika tad. Kur ietilpst arī A.Eglītis. Tie var tagad kaut ar aifonu bliezt, tāpat visi uzskatīs par mākslu. Bet jaunie nekur nevar izsisties ja tehnika neiekļaujas, pēc profiņu domām, viņu standartos. "Nav kāds digitālais hāzelis, tad jau nav mākslinieks". "Kāzas bildē bez D800 un 70-200 2.8....pfff ej pasēdi malā"
Nesen pat lasiju kaut kur mūsu pašu resursos pamācību no kāda fotogrāfa kā jaunajam pārim izvēlēties fotogrāfu. Viens no padomiem bij ka obligāti jāprasa saraksts no fotogrāfa ar visu viņa tehniku, un ja nav vismaz 2000 (vai pat 3000) Ls vērtībā tehnika, tad to fotogrāfu nevarot ņemt nopietni un un kāzu bildes būšot vilšanās. Nu kaut kas līdzīgs tam bij aprakstīts.
40mm (uz "kropa" gan būs tāds "ne šis ne tas" 65mm FF objektīva skatu leņķis) - www.ss.lv... bet nu jēdzīgāku par 150 jevrikiem nedabūsi. Klausi gudrus ļaudis - nepērc sūdīgas mantas, neesi tak pārlieku bagāts, lai tā darītu? Piekrāj vēl 100 naudiņas un paņem lietotu Sigmu 30mm 1.4, vai kānona 50mm 1.4 vismaz būs skaidrs, kamdēļ tie paši gudrie ļaudis iesaka gudras fotoābeces pašķirstīt un tumšos zūmus uz nagliņas spraust(i) www.ss.lv... www.ss.lv...
Bet ja baisi gribās platleņķi, jem sigmas klasisko tumšo 10-20mm, tikai kurā pasaules caurumā par 150 naudām Tu to lietošanas kārtībā sameklēsi, jei bogu nazinu... Ja uzstādījums ir tāds, kā sākumā minēts - "objektīva maiņa", tad vēlu sekmes maiņas procesā...
Un kādēļ ieteici uz kropu 50/1,4, ja pats tikko pierādīji, ka tas ir starp Street Documentary un Portraiture, bet cilvēkam vajak priekš ainavām. Vai tomēr tas cipariņš 1,4 ir iecelts par tādu reliģiju, ka viņa dēļ tiek uššpļauts uz visiem citiem objektīva parametriem, tas tiek izdriķēts uz lielas papīra lapas, ierāmēts un viņa priekšā uz ceļiem tiek skaitīti pātari?
Nē, nu es jau neko, es tik, kā Frīdis saka, esmu plebejs-reportieris, no māxlas neko nesaprotu...
Velns parāvis tos objektīvus, bēdīgi palika, ka mūsu valoda tik nabadzīga...
Atļāvos uz valodas nabadzības rēķina citēt iepriekšējos rakstītājus par objektīviem arīdzan pilnīgi piekrītu. Kāda velna pēc fotolapā par fototehniku runāt labāk par karu, politiku un citām "aktuālām" maucībām (pēdējais vārds gana latvisks, m?)
Schneider:Un kādēļ ieteici uz kropu 50/1,4, ja pats tikko pierādīji, ka tas ir starp Street Documentary un Portraiture................
50mm uz kropa sanāk 80mm skatuleņķis, kas tuvāks klasiskajam 85mm portretniekam uz FF... Vismaz kāds konkrēts pieturas punkts.
Par 1.4 nav reliģija. Perszönīgā pieredze. Pats esmu sācis ar tāda paša tipa objektīviem kā topika autors. Pēc 50mm 1.8 iegādes drusku "atnāca vaļā" saprašana par fotogrāfēšanu kā tādu
wiencmuzikanc: 50mm uz kropa sanāk 80mm skatuleņķis, kas tuvāks klasiskajam 85mm portretniekam uz FF... Vismaz kāds konkrēts pieturas punkts.
Viskonkrētākais pieturas punkts ir
Smoisss:Man patīk bildēt ainavas un auto. Itkā doma ir par kkādu platleņķa.
kuram tavs 30 grādu redzes leņķis nu galīgi neadbilst. Un varu derēt, ka iesācējs krietni vairāk par mākslinieciskiem portretiem, kuri prasa caumuru 1,4, bildēs parastus mājas tusiņus. Un tur ar 50 mm uzreiz parādīsies problēma ar vairāk kā triju ļautiņu iespiešanu kadrā.
Nu tad kļūst skaidrs, ka šā pieturas punkta divi puspunkti (cena/leņķis) vienkārši nestiķējas kopā un atliek ieteikt, lai bildē vien tālāk ar kitenieku.
40mm (uz "kropa" gan būs tāds "ne šis ne tas" 65mm FF objektīva skatu leņķis) - www.ss.lv... bet nu jēdzīgāku par 150 jevrikiem nedabūsi. Klausi gudrus ļaudis - nepērc sūdīgas mantas, neesi tak pārlieku bagāts, lai tā darītu? Piekrāj vēl 100 naudiņas un paņem lietotu Sigmu 30mm 1.4, vai kānona 50mm 1.4 vismaz būs skaidrs, kamdēļ tie paši gudrie ļaudis iesaka gudras fotoābeces pašķirstīt un tumšos zūmus uz nagliņas spraust(i) www.ss.lv... www.ss.lv...
Bet ja baisi gribās platleņķi, jem sigmas klasisko tumšo 10-20mm, tikai kurā pasaules caurumā par 150 naudām Tu to lietošanas kārtībā sameklēsi, jei bogu nazinu... Ja uzstādījums ir tāds, kā sākumā minēts - "objektīva maiņa", tad vēlu sekmes maiņas procesā...
Kā jau minēju es sapratu, ko labak darīt pēc visu viedokļiem. Sapratu, ja tiešām tik ļoti gribēšu mainīt objektīvu, tad piekrāšu naudu un paņemšu, ko labāku. Vienkārši gribu pamainīt objektīvu, lai iegūtu vairāk pieredzi un izdomāt, ko tālāk darīt.
Schneider: To var darīt tik tad, ja kāds to tev maina bez maksas. Pareizi un prātīgi ir vispirms izdomāt un tad izlikt noteiktu summu noteiktam mērķim.