Darba specifikas dēļ diezgan daudz nākas fotografēt nekustamos īpašumus reklāmām. Pagaidām to daru par velti, taču lai saprastu sava darba vērtību interesē izcenojumi cik, un par ko?!... Varbūt kāds var padalīties?!... Iespējams, ar laiku darba devējam paprasīšu kompensāciju!
A sīkāk nevarētu? Vai tu bildē vietējai avīzītei vai Šlesera-Šīna kantorim, cik tālu braukā, var jau prasīt 10 centus par stundu, var prasīt arī pusotru taukšķi.
Schneider:A sīkāk nevarētu? Vai tu bildē vietējai avīzītei vai Šlesera-Šīna kantorim, cik tālu braukā, var jau prasīt 10 centus par stundu, var prasīt arī pusotru taukšķi.
Bildēju reklāmai internetā - mājas lapa+SS.lv. Dažas bildes ir arī NĪ žurnālos, bet tas ir atkarīgs no darba devēja. Braukšana nav uz mana rēķina...
Manuprāt, tas jau ir algas cenā, jo lai nobildētu ēku sludinājumiem nekādu problēmu nav un super puper prasībās arī nē. Man kaut kā neticās, ka Tu bildē tilt-shif objektīviem, lai visas ēkas dabūtu ģeometriski pareizas, bez hromātiskajām aberācijām utt...
Divas iespējas: Ja bildē kādam nekustamo īpašumu uzņēmumam - prasi fiksētu summu, par bildi. Ja bildē privāti - prasi, samaksu, pēc sekmīgas īpašuma pārdošanas.
Piedod, bet ja Tev neprasa kāds būs Tavs honorārs vēl pirms Tevi sūta bildēt, tad sūtītājs uzskata, ka Tavas bildes ir bezvērtas - un ir pilnīgi vienalga kas tiek bildēts.
Iemesli tam var būt divi: A Tavas bildes ir bezvērtas B. Tu tās darba devēja acīs esi padarījis bezvērtas bildējot par velti.
Maris:Piedod, bet ja Tev neprasa kāds būs Tavs honorārs vēl pirms Tevi sūta bildēt, tad sūtītājs uzskata, ka Tavas bildes ir bezvērtas - un ir pilnīgi vienalga kas tiek bildēts.
Iemesli tam var būt divi: A Tavas bildes ir bezvērtas B. Tu tās darba devēja acīs esi padarījis bezvērtas bildējot par velti.
Izskatās, ka B! Sākumā palūdza šo to uzbildēt, jo uz sitienu ārpakalpojumu sniedzējs nevarēja, un tad jau aizgāja! Tieši tāpēc es arī gribu saprast sava darba vērtību!
3rdHalf:Divas iespējas: Ja bildē kādam nekustamo īpašumu uzņēmumam - prasi fiksētu summu, par bildi. Ja bildē privāti - prasi, samaksu, pēc sekmīgas īpašuma pārdošanas.
Bildēju nekustamo īpašumu uzņēmumam, kurā pats strādāju! Manā izpratnē būtu normāli prasīt samaksu par bildi, taču nav priekštata - cik?!!!
3rdHalf:Divas iespējas: Ja bildē kādam nekustamo īpašumu uzņēmumam - prasi fiksētu summu, par bildi. Ja bildē privāti - prasi, samaksu, pēc sekmīgas īpašuma pārdošanas.
Bildēju nekustamo īpašumu uzņēmumam, kurā pats strādāju! Manā izpratnē būtu normāli prasīt samaksu par bildi, taču nav priekštata - cik?!!!
Prasi 15-20 eur par vienu foto. Gan jau šefi nodiņģēs ciparu uz leju
Ja bildē ar savu aprīkojumu, vai ārpus darba laika - prasi stundu likmi par fotogrāfēšanu un pēcapstŗādi, kas ir 2X lielāka, par tavu pašreizējās stundu likmi.
Ja bildē darba laikā ar uzņēmuma aprīkojumu - varbūt vari prasīt kādu 5-10% pielikumu, pie darba algas.
imgfoto:Mana dzīves pieredze saka: Tu nekad vairs no šā konkrētā darba devēja neko nedabūsi par savām bildēm.
+ vēl arī citi apbrīnojami plašā lokā zinās, ka Tavas bildes neko nemaksā un Tev var pasvilpt kad kkas jānobildē nesvarīgos gadījumos - svarīgos sauks cilvēku kas prasa par to samaksu (nav ne jausmas kā Tu jēdz bildēt, bet var gadīties, ka sauks cilvēku kurš bildē vēl bēdīgāk).
Skatoties no darba devēja pozīcijām - ja ar manu aparatūru, manis apmaksātā darba laikā čalis pēkšņi pamostos un prasītu papildus darba samaksu par fočēšanu, es izdomātu veidu kā celt viņa darba ražīgumu. Principā jautri, cilvēks saņem algu, brauc uz objektu ar kantora auto un pēkšņi pamostas, ka grib par to piemaksu. Risinājumi: 1. nopirkt ārpakalpojumu 2. ja fočuks ir darbinieka - svinīgi pasniegt uzņēmuma ziepi 3. atrast citu darbinieku.
imgfoto:Mana dzīves pieredze saka: Tu nekad vairs no šā konkrētā darba devēja neko nedabūsi par savām bildēm.
+ vēl arī citi apbrīnojami plašā lokā zinās, ka Tavas bildes neko nemaksā un Tev var pasvilpt kad kkas jānobildē nesvarīgos gadījumos - svarīgos sauks cilvēku kas prasa par to samaksu (nav ne jausmas kā Tu jēdz bildēt, bet var gadīties, ka sauks cilvēku kurš bildē vēl bēdīgāk).
Piekrītu! Un saprotu, ka pats esmu vainīgs! Tieši tāpēc arī uzsāku šo diskusiju, lai saprastu ko un kā mainīt!!!
Edvaio:
Ja bildē ar savu aprīkojumu, vai ārpus darba laika - prasi stundu likmi par fotogrāfēšanu un pēcapstŗādi, kas ir 2X lielāka, par tavu pašreizējās stundu likmi.
Ja bildē darba laikā ar uzņēmuma aprīkojumu - varbūt vari prasīt kādu 5-10% pielikumu, pie darba algas.
Paldies! Priekšstats par situāciju ir radies, tagad tikai jādomā - ko no minētā un kā īstenot dzīvē!
IMHO jebkurā jomā starp klientu un pakalpojumu sniedzēju jau pašā sākumā izveidojas tādas "attiecības", ka pakalpojuma cena laika gaitā var iet tikai uz leju. Ja cena pirmajam darbam ir 0, tad nav jābūt ļoti apdāvinātam matemātiķim, lai saprastu, ka tā nekad nebūs pozitīva, t.i. >0. ): Diemžēl tā tas ir un ja sākumā noluņo, pabaidies, noslinko, neproti paprasīt $$$, tad vēlāk no šī konkrētā pasūtītāja naudu dabūt NEBŪS IESPĒJAMS. No citiem par līdzīgu darbu - lūdzu, bet no tā pirmā - nē.
Esmu dzīvajā redzējis, kā pat ļoti zolīdā iestādē tiek paziņots: "Man visi jusu probļemi pe veņi veti, ja kas ņepatik, varat et pe jaunsaimņeka govis slaucit".
kā ārzemēs uzskata, ka darba līgumam ne vienmēr jābūt rakstiskam, tas var būt arī mutisks. Te ir runa par šādu mutisko, jo darba ņēmējs nav uzreiz pateicis, ka grib samaksu un piekrišana ir būtībā akcepts. Es no savas pieredzes saku- labāk domā kā iziet no situācijas, lai darba devējs nepaliktu nikns par atteikšanos! Labāk pasaki, ka fočuks podā iekrita un nav par ko nopirkt..
talavietis:... labāk domā kā iziet no situācijas, lai darba devējs nepaliktu nikns par atteikšanos! Labāk pasaki, ka fočuks podā iekrita un nav par ko nopirkt..
Un jau otrā rokā turi sagatavotu tehnikas sarakstu, kas nepieciešams tādām bildītēm. Nu labi, papildus $$$ nedabūsi, bet iegūsi lietošanā normālu foto tehniku, ko izmantot ne tikai NĪ bildēšanai.
Piekrītu! Un saprotu, ka pats esmu vainīgs! Tieši tāpēc arī uzsāku šo diskusiju, lai saprastu ko un kā mainīt!!!
Nezinu... man ir nestandarta situācija - pirms sāku lietot kameru pelnīju naudu ar citās tehnoloģijās veidotiem vizuāliem darbiem, paķēru vienkārši vēl vienu tehnoloģiju klāt.
Bet es redzu kā čakarē tos kas bildē par velti - man ir lērums pasūtītāju kuri katru reizi ierodas ar komplektiem bilžu ( nereti pat ar vairāku autoru) kuras sākumā viņi devuši bildēt citiem par velti. Pasūtītāju kkas līdz galam neapmierina un viņš vēsi sauc iepriekšējos bildētājus par idiotiem un šim nenāk ne prātā prātuļot par to, ka bildes viņam dāvinātas.
Parasti pasūtītājs pilnīgi neko no bildēm nejēdz un vienīgā vērtība ko jams redz ir tas, ka viņa bildes maksājušas naudu.
Schneider:Esmu dzīvajā redzējis, kā pat ļoti zolīdā iestādē tiek paziņots: "Man visi jusu probļemi pe veņi veti, ja kas ņepatik, varat et pe jaunsaimņeka govis slaucit".
Ja tu esi darba devējs tad tas ir tikai normāli, jo viņš maksā algu lai darbinieks ierodas laikā darbā un godprātīgi veic savus darba pienākumus un darba devējam neinteresē ka Tev bērni jāved uz skolu un tāpēc kavēsi regulāri darbu vai vēl kaut kādas problēmas ka Tev jābrauc no Valmieras uz Rīgu utt, tās ir un paliek tikai darba ņēmēja problēmas.
Vai tad sludekļos kāds vispār apstrādā bildes? Viņas tak ir pietiekami samazinātas ka var likt bez apstrādes un vairumā gadījumā būs pa pirmo sorti
Edvaio tavs loģiskākais variants ir pateikt ka fočiks nomira un viss, bet nebrīnos ka šefs iedos kādu savu ziepi un aidā dragā tālāk.
Man pašam bija līdzīga situācija, kad firmai uzņēmu pāris bildes reklāmām. Protams, pirmo reizi to darīju pa velti, prieka pēc. Tā pat arī otreiz. Trešajā reizē gan pa velti to nedarīju.
Paskaidroju to šādi: "Es uzņemu kvalitatīvas bildes, jo bildēju tās ar labu aprīkojumu, kā arī veicu rūpīgu pēcapstrādi." "Aprīkojums, ko izmantoju man izmaksājis X lvl(nedaudz piepušķoju), kur ietilpst kamera, objektīvi, gaismas, ksesuāri un arī programmatūra ar kuru bildes tiek apstrādātas." "Lieta tāda, kad mani ir draugi un paziņas, man sniedz samaksu, par to, kad es priekš viņiem uzņemu bildes."(parasti samaksa ir pliks "paldies", bet to es noklusēju) "Es negribētu, lai kāds padzird, kad es esmu sācis bildēt par velti, bet draugiem vēl joprojām prasu samaksu." "Līdz ar to, nevaru turpināt sniegt jums savus pakalpojumus."
"Neuztraucieties! Es varu piedāvāt trīs alternatīvas": 1) "Es turpinu bildēt pa velti, bet to daru ar uzņēmuma veco ziepju-trauku, kā arī bildes neapstrādāju"(bildēm būs sūdīga kvalitāte) 2) "Uzņēmums iegulda naudu kārtīgā aprīkojumā, lai varu piedāvāt labu kvalitāti"(neizdevīgi, priekš pāris bildēm) 3) "Uzņēmums algo profesionālu fotogrāfu"(tas izmaksās vairāk, kā prasītu es)
Protams, ir vēl trešā iespēja, kuru es pats neminu, bet pēc sarunas tā ir acīm redzama. Līdz ar to, ceturto iespēju piedāvāja pats priekšnieks: 4) "Kā būtu, ja Tu fotogrāfē, kā jau to darīji iepriekš, un es tev par to piemaksāšu." Atbildēju: "Nebiju to pat apsvēris, bet ideja ir laba"
Tā nu maniem darba pienākumiem pievienojās fotografēšanā, par ko es saņēmu nelielu piemaksu.
ps. Viena svarīga lieta mēģinot pasniegt kādu ideju, citam cilvēkam. Runājot, nedrīkst uzspiest savu ideju, vai ierosinājumu. Tā vietā ir jāpasniedz fakti un mājieni, lai līdz idejai pats, un uzskata kad ideja bija viņa paša.
talavietis:kā ārzemēs uzskata, ka darba līgumam ne vienmēr jābūt rakstiskam, tas var būt arī mutisks. Te ir runa par šādu mutisko, jo darba ņēmējs nav uzreiz pateicis, ka grib samaksu un piekrišana ir būtībā akcepts. Es no savas pieredzes saku- labāk domā kā iziet no situācijas, lai darba devējs nepaliktu nikns par atteikšanos! Labāk pasaki, ka fočuks podā iekrita un nav par ko nopirkt..
Diemžēl, tā arī ir! Neiekrita podā, taču fotografējot vienu īpašumu, neveiksmīgi aizķērās un objektīvs aizgāja aizsaulē!!! Tas arī lika sākt domāt!
Šogad nav bildēts, bet pagājušajā gadā gāja cena aptuveni 70ls par objektu plus transporta izdevumi ja jābrauc arpus Rīgas. Reķin;ats bija aptuveni tā 35ls/h. Tagad iespējams cenas ir nokritušas kā daudzkur ar eiru ieviešanu.
3rdHalf:Man pašam bija līdzīga situācija, kad firmai uzņēmu pāris bildes reklāmām. Protams, pirmo reizi to darīju pa velti, prieka pēc. Tā pat arī otreiz. Trešajā reizē gan pa velti to nedarīju.
Paskaidroju to šādi: "Es uzņemu kvalitatīvas bildes, jo bildēju tās ar labu aprīkojumu, kā arī veicu rūpīgu pēcapstrādi." "Aprīkojums, ko izmantoju man izmaksājis X lvl(nedaudz piepušķoju), kur ietilpst kamera, objektīvi, gaismas, ksesuāri un arī programmatūra ar kuru bildes tiek apstrādātas." "Lieta tāda, kad mani ir draugi un paziņas, man sniedz samaksu, par to, kad es priekš viņiem uzņemu bildes."(parasti samaksa ir pliks "paldies", bet to es noklusēju) "Es negribētu, lai kāds padzird, kad es esmu sācis bildēt par velti, bet draugiem vēl joprojām prasu samaksu." "Līdz ar to, nevaru turpināt sniegt jums savus pakalpojumus."
"Neuztraucieties! Es varu piedāvāt trīs alternatīvas": 1) "Es turpinu bildēt pa velti, bet to daru ar uzņēmuma veco ziepju-trauku, kā arī bildes neapstrādāju"(bildēm būs sūdīga kvalitāte) 2) "Uzņēmums iegulda naudu kārtīgā aprīkojumā, lai varu piedāvāt labu kvalitāti"(neizdevīgi, priekš pāris bildēm) 3) "Uzņēmums algo profesionālu fotogrāfu"(tas izmaksās vairāk, kā prasītu es)
Protams, ir vēl trešā iespēja, kuru es pats neminu, bet pēc sarunas tā ir acīm redzama. Līdz ar to, ceturto iespēju piedāvāja pats priekšnieks: 4) "Kā būtu, ja Tu fotogrāfē, kā jau to darīji iepriekš, un es tev par to piemaksāšu." Atbildēju: "Nebiju to pat apsvēris, bet ideja ir laba"
Tā nu maniem darba pienākumiem pievienojās fotografēšanā, par ko es saņēmu nelielu piemaksu.
ps. Viena svarīga lieta mēģinot pasniegt kādu ideju, citam cilvēkam. Runājot, nedrīkst uzspiest savu ideju, vai ierosinājumu. Tā vietā ir jāpasniedz fakti un mājieni, lai līdz idejai pats, un uzskata kad ideja bija viņa paša.
Paldies! Gandrīz vai mans stāsts! Jo sāku arī - intereses un prieka pēc! Tagad, kad noklājās objektīvs - sāku domāt! Un nonācu pie līdzīgām idejām! Pagaidām ļauju nobriest situācijai -īpašumi jātirgo, bildes vajadzīgas! Kad situācija būs gana nobriedusi, mēģināšu kaut ko runāt! Tieši tāpēc arī man interesēja - cik maksā? Ziņkārības pēc parēķināšu, cik firmai esmu ietaupījis un padomāšu kā to izmantot!
Nedaudz off topikā: Priekš diskusijas iesaku izlasīt šo grāmatu: Crucial Conversations Tools for Talking When Stakes Are High www.amazon.com... Grāmata, diemžēl nav bieejama latviešu valodā. Bet ir pieejama audio formātā anglišķi.
3rdHalf:Nedaudz off topikā: Priekš diskusijas iesaku izlasīt šo grāmatu: Crucial Conversations Tools for Talking When Stakes Are High www.amazon.com... Grāmata, diemžēl nav bieejama latviešu valodā. Bet ir pieejama audio formātā anglišķi.
Kārtējais variants par komunikāciju no tukša caurā. Pagājušajā nedēļā filmējām klientam semināru ciklu, par komunikāciju,biznesa sadarbību un vēl vis kaut ko. Kaut kāds murgs 4 dienu garumā , runāšana no tukša caurā, treningi un v'[el visāda herņa priekš aprobežotiem cilvēkiem kuriem bail pašiem no sevis,tādā sektas atmosfērā.
3rdHalf:Nedaudz off topikā: Priekš diskusijas iesaku izlasīt šo grāmatu: Crucial Conversations Tools for Talking When Stakes Are High www.amazon.com... Grāmata, diemžēl nav bieejama latviešu valodā. Bet ir pieejama audio formātā anglišķi.
Ja sanāks mēģināšu kaut kur dabūt audiogrāmatu! Varbūt kaut kas noder?!!!
Es bildēju dartba devējam bildes pa velti un mani visi darba kolēģi katru dienu vajā, kad beidzot es atdošu bildes no: a) Vasaras ūdenspasākuma; b) Ekskursijas uz leišiem; c) šādas tādas citas bildes.
Aptuveni divi dienā man atgādina.
Šefs gaida bildes, jo viņam reklāmām vajag baigo kaudzi ar smukiem laukiem.
Respektīvi, es bildēju ar saviem fočikiem un man poh samaksa par pasākumu.
====
Bet Tavu problēmu varu atrisināt vienkārši: Zinu, ka Tev pietrūkst šis: www.amazon.com... BOSS saprot, ka tu esi haļava, bet viņš caur firmu pērkot var nopirkt bez 21% PVN, attiecīgi... Tev gribētos uz ziemassvētkiem šādu.
Un tagad iztēlojies bosa vietā sevi - pasūtīs tevi? Un ko tālāk?
Maris:Piedod, bet ja Tev neprasa kāds būs Tavs honorārs vēl pirms Tevi sūta bildēt, tad sūtītājs uzskata, ka Tavas bildes ir bezvērtas - un ir pilnīgi vienalga kas tiek bildēts.
JĀ ! 100% TASNĪBA un to nesaprot 99,99% salmugalvu "Treniņa nolūkos"
Vaards:Es bildēju dartba devējam bildes pa velti un mani visi darba kolēģi katru dienu vajā, kad beidzot es atdošu bildes no: a) Vasaras ūdenspasākuma; b) Ekskursijas uz leišiem; c) šādas tādas citas bildes.
====
Bet Tavu problēmu varu atrisināt vienkārši: Zinu, ka Tev pietrūkst šis: www.amazon.com... BOSS saprot, ka tu esi haļava, bet viņš caur firmu pērkot var nopirkt bez 21% PVN, attiecīgi... Tev gribētos uz ziemassvētkiem šādu.
Un tagad iztēlojies bosa vietā sevi - pasūtīs tevi? Un ko tālāk?
Vaards:Es bildēju dartba devējam bildes pa velti un mani visi darba kolēģi katru dienu vajā, kad beidzot es atdošu bildes no: a) Vasaras ūdenspasākuma; b) Ekskursijas uz leišiem; c) šādas tādas citas bildes.
Kolēģi un šefs vēl nav ielāgojuši, ka bilžu nebūs?