Ja tikai paspēlēties (un paštukot par nākotni)- pa 50 Eur viss Pentakša komplektiņš (neko lētāku neesmu redzējis). Ja nepatiks- nav žēl sīkajiem atdot vai pašam riekstus dauzīt
Bet, ja tomēr tā lieta plānota nopietni, prātīgāk savu nākotnes sistēmu (brendu) izvēlēties uzreiz. Kādu tieši- te jau 100x apmuļļāts- ieslēdz meklētāju un smadzenes..
raiwixs:tikai un vienigi prieks sevis brivdienas kko pabildet
Cilvēkam ar šādiem uzstādījumiem spoguļkamera nav vajadzīga. Arī "gribu pameģināt" nav arguments. Gribēt Tu vari daudz ko, taču ja Tu pat nesaproti ko gribi no kameru klāsta, tad dabūsi to, kas citiem pāri palicis un nekas labs tas nebūs. Būs kārtējais fotobloga All-marss un tikai.
Spoguli var pirkt tad, kad ir skaidri zināms, ka sasniegts lietojamā ziepju trauciņa griestu limits un ir jāizvēlas - lekt nākamajā ziepju trauku līmenī vai sašaurināt profilu līdz pāris novirzieniem un tādējādi - pāriet uz specifiskas tehnikas un objektīvu iegādi. Vēl, ja jau Tavs griestu limits kamerai ir tikai 150 eur, tad es paredzu, ka esi par nabadzīgu arī labu objektīvu iegādei, kas automātiski Tevi ierindo "šedevra pogistu" grupā, no kuras izkūņojas tikai tie, kam ir nauda un vēlēšanās paplašināt zināšanas un maciņa apcirkņus. Secīgi - priekš kam Tev vajadzīga spoguļkamera ar vāju stiklu, ja pieejamie ziepju trauki tādā pat cenā, dos daudz labākas kvalitātes rezultātu?
Tad neklausi nevienu un pērc nost! Ja pērk "no nulles" brends nav ārkārtīgi nozīmīgs, jo fotoindustrijā DSLR kategorijā NEVIENS švakais ražotājs vairs nav palicis. Attēlu noteiks sensori (vieni un tie paši gan lētākiem gan dārgākiem modeļiem) + objektīvi, bet cenu savukārt noteiks n-tās "fīčas" + korpusa materiāli, šļakatu, putekļu drošība, filmēšanas, ātrumi u.t.t.. Te jālasa specenes un PAŠAM jāizlemj.
P.S. Izplatītais uzskats, ka kit objektīvi ir kaut kas ļoti slikts, jau sen vairs nav spēkā. Pēc optiskās kvalitātes - izšķirtspējas, aberācijām tie ir pietiekami labā līmenī. Švakāki būs formālie parametri, vispirms jau gaismasspēja, bet tas nav sinonīms bildes kvalitātei.
_VA_: Spoguli var pirkt tad, kad ir skaidri zināms, ka sasniegts lietojamā ziepju trauciņa griestu limits
Muļķības - šis limits sasniedzas izejot pa durvīm kad knipsētājs ziepja ekrānā ne mārrutka vairs neredz un izveidot kadru var tikai uz dullo.
Cilvēks grib iepirkt labu jūzētu tehiku kura ir lēta tikai tāpēc, ka salīdzinoši ar jaunāku tai nav tik traka jūtība draņķīgā gaismā - ideāla izvēle jo tādas cenas kompakts ir sūdīgāks vēl 5 primāros parametros izņemot svaru gramos.
Kāpēc obligāti vispirms vajadzētu bildēt caur pakaļu ar mēslu un tikai vēlāk iepirkt kameru kurā var saskatīt kadru un ātri nofokusēties?
Maris, kas tev liek domāt, ka viņš, fotografējot brīvdienās un "tikai priekš sevis", izspiedīs no tā spoguļa kaut ko? Ja jau viņš nonācis līdz "gribu spoguli", tad viņam jau ir jābūt skaidram, kurai no pieejamajām lietotajām būs viņam vajadzīgie parametri un jautājumam vajadzētu skanēt savādāk - divas, maksimums - trīs noskatītās un padziļināta to ķidāšana papildus pieejamajai info internetā. Šeit čalis pat nav neko ne lasījis, ne skatījis, ko pasaka priekšā sastādītais jautājums. Un secīgi - kāpēc kādam būtu jātērē laiks viņam kaut ko rekomendējot, ja viņš nav šādu pūļu vērts?
_VA_:Maris, kas tev liek domāt, ka viņš, fotografējot brīvdienās un "tikai priekš sevis", izspiedīs no tā spoguļa kaut ko?
Varbūt tāpēc, ka ar spoguli to elementāri ir vieglāk izdarīt?
Loģiski nav nekādas garantijas, ka izdosies, bet vieglāk ir stipri.
Nedaudz saprotu tos kas neiesaka neko nejēdzot iepirkt tehniku par 10000 un kad nekas tāpat nesanāk zaudēt trešdaļu naudas pie pārdošanas. A šinī gadījumā... Ja neskaita tos kuriem kameras nešana ir svarīgāka par bildēšanu... vieni vienīgi bonusi.
Bez labiem stikliem, spogulim nav jēgas, lai arī cik ātri tas nefokusētos un cik labi nebildētu nelabās gaismās. Jebkurā gadījumā - investīcija stiklos būs neizbēgama, kaut vai - barojot tehnikas nomātājus. Un tagad pasaki - Tu to darītu, ja Tavs mērķis būtu "brīvdienās, priekš sevis" pabildēt? Es viennozīmīgi - nē.
Cilvēkam ar šādiem uzstādījumiem spoguļkamera nav vajadzīga. Arī "gribu pameģināt" nav arguments. Gribēt Tu vari daudz ko, taču ja Tu pat nesaproti ko gribi no kameru klāsta, tad dabūsi to, kas citiem pāri palicis un nekas labs tas nebūs. Būs kārtējais fotobloga All-marss un tikai.
Spoguli var pirkt tad, kad ir skaidri zināms, ka sasniegts lietojamā ziepju trauciņa griestu limits un ir jāizvēlas - lekt nākamajā ziepju trauku līmenī vai sašaurināt profilu līdz pāris novirzieniem un tādējādi - pāriet uz specifiskas tehnikas un objektīvu iegādi. Vēl, ja jau Tavs griestu limits kamerai ir tikai 150 eur, tad es paredzu, ka esi par nabadzīgu arī labu objektīvu iegādei, kas automātiski Tevi ierindo "šedevra pogistu" grupā, no kuras izkūņojas tikai tie, kam ir nauda un vēlēšanās paplašināt zināšanas un maciņa apcirkņus. Secīgi - priekš kam Tev vajadzīga spoguļkamera ar vāju stiklu, ja pieejamie ziepju trauki tādā pat cenā, dos daudz labākas kvalitātes rezultātu?
nu nav tik traki - pirmo kameru es ar nopirku spoguli + kit, bildēju pilnā auto un nekas slikts ar mani nenotika ar laiku nāca sajēga par šo un par to, nomira slēdzis, bet šīs kameras iegādi gan nenācās nožēlot. Galu galā ir patīkami lietot foršas lietas un spogulene tāda ir.
ziepju trauki man ir tris gab bet ne par to bij jautajums...paskaik esmu tikai ar 400to canonu bildejis un salidzinat ar ziepiniekiem nav verts..neesmu profi un ari negribu tads but tapec mekleju kko tik pat salidzinosi vienkarsu kaa 400tais..
raiwixs:ziepju trauki man ir tris gab bet ne par to bij jautajums...paskaik esmu tikai ar 400to canonu bildejis un salidzinat ar ziepiniekiem nav verts..neesmu profi un ari negribu tads but tapec mekleju kko tik pat salidzinosi vienkarsu kaa 400tais..
Ok, pārliecini mani! Tu saki, ka Tev ir pat veseli 3 ziepju trauki! Es pieņemu, ka esi izbildējies krustu šķērsu ar visiem. Un tagad pastāsti, kas tieši ziepju traukos ir Tava neiespējamā misija un ko Tu tādu 'jaunu un nebijušu' atklāji tajā 400D, ka Tev pēkšņi savajadzējās spoguli?
Kad atbildēsi, es Tev pastāstīšu kā pirku savu pirmo spoguli un ko man pateica vecs, pieredzējis fotogrāfs, kuru es neuzskatīju par vajadzīgu paklausīt..
Iemesls var būt viens - cilvēks ir sapratis, ka nopirks entrī levl spoguli, piespraudīs klāt Tamponu 18-270 vai kaukādu tamlīdzīgu superzūmu, nobildēs lapsu tīrumā, kādas ir šodienas galerijā un varēs 30x45 likt pie sienas. Ziepim no mazā pirkstiņa naga lieluma sensora šādā mērogā eleptroniskais zūms izgriezīs vidējo daļu, un tad to bildi pat 10x15 neviens skatīties negribēs.
Nav tiesa... galīgi nav tiesa.... 18-55 savienojumā ar puskadra matricas bildīti izpogā visus ziepjus līdz 500 eiro un čupu dārgākus ar.
Protams var bildēt izstādes darbus ar vēl sliktāku tehniku un var nekas nesanākt ar labāku.
Nu, tas ir, ja pieņemam, ka čoms grasās skraidīt apkārt un bildēt visu kas apkārt. Visu, kas iebāžams tajā 18-55 amplitūdā. Viņš jau joprojām nav pateicis ko tieši ir bildējis ar tiem ziepjiem un ko grasās ar spoguli darīt.
Nav tiesa... galīgi nav tiesa.... 18-55 savienojumā ar puskadra matricas bildīti izpogā visus ziepjus līdz 500 eiro un čupu dārgākus ar.
Protams var bildēt izstādes darbus ar vēl sliktāku tehniku un var nekas nesanākt ar labāku.
Nu, tas ir, ja pieņemam, ka čoms grasās skraidīt apkārt un bildēt visu kas apkārt. Visu, kas iebāžams tajā 18-55 amplitūdā. Viņš jau joprojām nav pateicis ko tieši ir bildējis ar tiem ziepjiem un ko grasās ar spoguli darīt.
Pirmkārt visi bildē sevi un ģimeni, otrkārt ceļojumus, tad dabas ainavas nu un ja pavelk ko pikantāku. Vēl var izvirst iekš makro un putniņiem, vai sportā, bet tas tomēr nav tik izplatīts. Visu šo, izņemot putnus, var sabildēt ar 18-55. Klāt gan vēlama ārējā blice. Rezultāta baudāmību vairāk noteiks talants + apstrāde, nevis dārgāks zūms, vai rumpis
Pirmkārt visi bildē sevi un ģimeni, otrkārt ceļojumus, tad dabas ainavas nu un ja pavelk ko pikantāku. Vēl var izvirst iekš makro un putniņiem, vai sportā, bet tas tomēr nav tik izplatīts.
Tad es laikam neesmu visi. Paņemot rokās spoguli, pirmais ko izdarīju - izvirdu.
NilsS jau visu pareizi pastāstīja par to fotografēšanu. Manā gadījumā - pirku spoguli jau ar skaidru pārliecību un zināšanu - ko es no tā gribu. Un ar šausmām nācās konstatēt, ka viss, ko iepriekš zināju par konsekvencēm, ir izmetams miskastē. Kopā ar spoguļa iegādi, nāca apskaidrība, ka es zinu tikai to, ka neko nezinu. Tagad, kad tehnikā sagrūsti tūkstoši un iemēģināti vairāki izpildījumu veidi, visādi setupu veidi, gaismošanas tehniku veidi un stiklu optimāla izvēle ( un uz ko tiekties ), varu vien teikt, ka manam vecajam labajam draugam, ar kuru ilgi debatēju pirms spoguļa iegādes, bija viena liela, apaļa un cieta taisnība - spogulis pieprasa milzīgu pacietību, investīcijas mācībās un tehnikā un tikai tad var cerēt, ka būs rezultāts. Man gan toreiz šķita, ka zinu pietiekami. Ne velna!
Šo, gan neiesaku - citādi ies kā _VA_ kad no ziepja apgrozīšanas un web izmēra bilžu pieciparošanas browseru vajadzībām rodas "fotogrāfijas konsekvences"... un vēlāk ne tikai jāmācās, bet vēl jātīra galva no iepriekšējā sviesta.
Virs 90% youtube tutoriāļi ir nevis vienkārši muļķības, bet mācību procesam kaitējošas muļķības - tieši šādā veidā aug murgiem kājas.
Maris, Tu tagad mēģini pretendēt uz pasaulē pirmā, piedzimušā ar fotaparātu rokās, statusu? Jeb, pēc Tavām domām, visi, kuri nav taisījuši mēslu bildes a la Tavējās, vispār ir fotokropļi? Zināšanai - es nebildēju plikas tantes, jo mani tādas "mākslas" neinteresē, tāpat kā neinteresē ne māju stūri, ne atvērti logi, ne sienas, ne ādas somas un pat ne ainavas. Un secīgi - man nav saistošs nekas no Tevis uzskaitītā. Youtubē var atrast daudz noderīga un stāstīt, ka tur ir 90% muļķību ir atzīt, ka Tu vienkārši ar interneta resursu strādāt neproti.
Pat vēl vairāk - es varu derēt, ka izdzenot Tevi uz nedēļu mežā, ar visu to Tavu blāķi ieālo zināšanu un ideālās tehnikas, Tu atgrieztos dunduru sakostu pakaļu, nikns un piedrazotu karti neizdevušos bilžu.
_VA_: Youtubē var atrast daudz noderīga un stāstīt, ka tur ir 90% muļķību ir atzīt, ka Tu vienkārši ar interneta resursu strādāt neproti.
Vecīt, tur tiešām ir 90% muļķību. To nācās secināt tad, kad mani interesēja daži specifiski jautājumi. Bet iesācējs jau nezin kas ir labi un kas nav, viņam tubē var iestāstīt dajebko, arī to, ka kubs ir ideāls priekšmetiem utt. Ir arī šis tas labs, bet filtrēt vajag! Nujā un mācīties vajag, kā jau teica klasiķis, tas dod visredzamāko progresu, nevis dzelži. Tāpat fakts, ka nopietnāk aizraujoties ar fočēšanu sākas naudas melnais caurums
_VA_:Maris, Tu tagad mēģini pretendēt uz pasaulē pirmā, piedzimušā ar fotaparātu rokās, statusu? Jeb, pēc Tavām domām, visi, kuri nav taisījuši mēslu bildes a la Tavējās, vispār ir fotokropļi? Zināšanai - es nebildēju plikas tantes, jo mani tādas "mākslas" neinteresē, tāpat kā neinteresē ne māju stūri, ne atvērti logi, ne sienas, ne ādas somas un pat ne ainavas. Un secīgi - man nav saistošs nekas no Tevis uzskaitītā. Youtubē var atrast daudz noderīga un stāstīt, ka tur ir 90% muļķību ir atzīt, ka Tu vienkārši ar interneta resursu strādāt neproti.
Nē nemaz. Vispirms iemācījos uzbūvēt attēlu un tik pēc gariem gadiem ievajadzējās kameru kā vienu no blakus tehnoloģijām. Tā nu vienmēr zinu rezultātu pirms vēl ņemu instrumentu.
Droši varu teikt, ka amatieru tutoriāļos virs 90% ir kadrā auzas - jo "māca" vienu paņēmienu, bet lērums citu aspektu salaiž greblī. Jo pievērš uzmanību vienai "fīčai" (par kuru pārsvarā runā nevis minot cēloņus, bet kkur izrautu, noskatīgu fragmentu bez konteksta), bet bildi neredz.
NilsS, ir priekšmeti, kuriem kubs patiešām būs ideāls. Un ir youtubē lietas, kuras būtu katram jāzina, bet kuras tiek veiksmīgi ignorētas, tāpāt kā kameras manuālis. Es šeit nerunāju par video ar nosaukumiem "unboxing DSLR" un tam līdzīgiem.
Šai gadījumā, dotais lielums ir čoms ar 3 ziepju traukiem un klusumu atbildes vietā, kad viņam jautā priekš kam spoguleni vajag.. Man tas izsaka daudz.
Nē nemaz. Vispirms iemācījos uzbūvēt attēlu un tik pēc gariem gadiem ievajadzējās kameru kā vienu no blakus tehnoloģijām. Tā nu vienmēr zinu rezultātu pirms vēl ņemu instrumentu.
Droši varu teikt, ka amatieru tutoriāļos virs 90% ir kadrā auzas - jo "māca" vienu paņēmienu, bet lērums citu aspektu salaiž greblī. Jo pievērš uzmanību vienai "fīčai" (par kuru pārsvarā runā nevis minot cēloņus, bet kkur izrautu, noskatīgu fragmentu bez konteksta), bet bildi neredz.
Priekš tam cilvēkam smadzenes ir dotas lai spētu ieraudzīt auzas! Nevienā interneta resursā nav un nekad nebūs pamācības šedevra pogai! Un ja cilvēks iet kaut vai uz to pašu youtubi ar mērķi platu muti skatīties tutoriāli, viņam smadzeņu nav. Šeit ir elementārs jautājums - kāpēc cilvēkam ar 3 ziepju traukiem ir vajadzīga spoguļkamera. Atbilde izpaliek un tā vietā, lai ļautu viņam domāt, Tu brauc man augumā un mēģini uz mana rēķina izlikties dikti gudrs. Viņam tas diži palīdzēs? Nepalīdzēs. Savukārt, man uz Taviem uzbraucieniem jau ir imunitāte izstrādājusies. Nopurinu kā puņķi no zābaka un eju tālāk savu ceļu.
p.s. Vienīgais no Tevis teiktā, kas man reāli dzīvē ir bijis noderīgs ir Tavs komentārs vairākus gadus atpakaļ, kur cilvēks interesējās par makro stiklu. Pateicoties Tavam komentāram šeit, man ir mp-e 65mm.
_VA_:NilsS, ir priekšmeti, kuriem kubs patiešām būs ideāls.
Nē tādu priekšmetu nav - kubs ir mēsls ar kuru daļai priekšmetu var uzhaltūrēt nosacīta labuma bildītes gadījumiem ar zemām prasībām. Lielai (lielakajai) daļai priekšmetu kubs nav derīgs nekādā variantā - šī arī ir koša ilustrācija tam, ka nevajag līst ar tukšu galvu blenzt tutoriāļus lūkoties
Uzcep šādu: berzins.lv... un Tev pāries vēlme kādu sūtīt uz youtube.
_VA_: Tu brauc man augumā un mēģini uz mana rēķina izlikties dikti gudrs.
Nē nepavisam - es tik brīdinu, ka nevajag ņemt visu ko dunduki netā sapostējuši par pilnu - ko es varu darīt ja Tu tam netīšām kalpo par ilustrāciju?
_VA_: Šeit ir elementārs jautājums - kāpēc cilvēkam ar 3 ziepju traukiem ir vajadzīga spoguļkamera.
Nu tā paša iemesla dēļ, ka meitenēm kurām nav nekā ko vilkt mugurā ir 20 kleitas skapī. Tev, kā dāmai, to vajadzētu apjēgt Nu plus būs vieglāk paknipsēt.
Bet lielākajai daļai arī vajag tieši tās 'nosacītā labuma bildītes' ! Pieprasījumu pēc tādām nosaka ekonomikas pieprasījuma-piedavājuma šķēres, nekas vairāk. Un par to jau šeit ir bijušas daudzas diskusijas, neredzu nepieciešamību atkārtoties. Un uztaisīt tādu "berzins", lai to iebāztu neresponsīvā lapā, ir dumjākais ko var izdarīt. It īpaši, ja ņem vērā, ka visi responsivitāti pieprasošie gadžetu pieslēgumi ir atkarīgi no interneta ( lasīt - ielādes ) ātruma. Un rezultātā, tai ūber pudelei zūd jebkāda jēga. Ā, ir jēga! Smuki grozās! Kādu provinces alus vēderu šī jau novecot sākusī fīča, patiešām atstās bez valodas!
_VA_:Bet lielākajai daļai arī vajag tieši tās 'nosacītā labuma bildītes' ! Pieprasījumu pēc tādām nosaka ekonomikas pieprasījuma-piedavājuma šķēres, nekas vairāk. Un par to jau šeit ir bijušas daudzas diskusijas, neredzu nepieciešamību atkārtoties. Un uztaisīt tādu "berzins", lai to iebāztu neresponsīvā lapā, ir dumjākais ko var izdarīt. It īpaši, ja ņem vērā, ka visi responsivitāti pieprasošie gadžetu pieslēgumi ir atkarīgi no interneta ( lasīt - ielādes ) ātruma. Un rezultātā, tai ūber pudelei zūd jebkāda jēga. Ā, ir jēga! Smuki grozās! Kādu provinces alus vēderu šī jau novecot sākusī fīča, patiešām atstās bez valodas!
Šitais gan bija galīgi nevietā. Runājam tak par foto, kāda darīšana ko klienti dara ar rezultātu. Atgriežoties pie saknes - jaunajam entuziastam iesaku izskatīt arī tādu brendu kā nikons
Jaunajam entuziastam ieteiktu saskaitīt naudu muķī, noskaidrot piedāvājumu un pirkt to, kuru pārdevējam vieglāk paņemt no plaukta. Ja aizlīmēt ar melnu izoleni marku uz pentaprizmas, vienā cenu kategorijā "organoleptiski" tos entry level modeļus neačķirs neviens profis.
Pilnīgas muļķības. Par labu dslr te pietiek jau ar vienu argumentu vien-af ātrums. Ja savas vajadzības ietilpst ari kādu aktivitāšu bildesana, pemeram bērni, tad pamēģini ar to lēno ziepisa af ko jēdzīgi nobildet.