Man, piemēram, ļoti patīk spoguļkameras slēdža mehānisma darbības sajūtas pirkstu galos.. Vēl ilgam laikam jāpaiet, lai es pārietu uz bezzpoguļiem.. Pat ja kāds teiktu, ka ar tiem sanāk labākas bildes..
Fandango:lai nav pārpratumu- gaismas kubā pudeles nebildēju. kaut gan, neredzu iemeslu, kādēļ to kubu nevarētu izmantot par nelielu istabiņu, kurā iekārto studiju pudeles bildēšanai.
Bet Tev taču nav nevienas priekšmetu bildes kas nebūtu bezcerīga - tā visa ir tukša muldēšana. Ir pilnīgi pie pakaļas cik kameras Tu ņem "uz darbu" utt. ja rezultāts ir tāds ko jebkurš ķēķī var uzknipsēt.
Bet Tev taču nav nevienas priekšmetu bildes kas nebūtu bezcerīga - tā visa ir tukša muldēšana. Ir pilnīgi pie pakaļas cik kameras Tu ņem "uz darbu" utt. ja rezultāts ir tāds ko jebkurš ķēķī var uzknipsēt.
Tev arī nav, kā izrādās. Tavējās patīk Tev, Tev, Tev un ...jā vēl arī Tev.
Tev arī nav, kā izrādās. Tavējās patīk Tev, Tev, Tev un ...jā vēl arī Tev.
Nē nevisai - tas ir darbs, bet atalgojums ok un vēl ir jautri ja eksperti bez mazākā seguma piesakās - tas jau ir stipri augstāks rādītājs
Tā ir klase ar ko Maxima katalogu bildētāji nevar palielīties.
Tu tā kā vēlies palielīties ar savu statusu un klientiem? Priekš kam? Ja jau viss tik forši, tad lielīšanai nevajadzētu būt aktuālai - to jau tikai par sevi nepārliecināti subjekti piekopj! Tādas raudzes, kuru Tu nemitīgi uzsver un piesauc, māksliniekiem nav nepieciešamības publiskos blogos strīdēties ar 'fotografēt reklāmpriekšmetus' nepratējiem. Tas neizskatās visai glīti un pašu mākslinieku un viņa klientus arīdzan kompromitē.
Tev nav iešāvies prātā, ka Tu un vēl kāds to pudeli var redzēt pavisam savādāk? Tev patīk plakanas, citiem - ne. Un kas tur tāds?! Turklāt, tā nav štelle, kad fotogrāfs uzplijas klientam ar 'perfektu aktu' kaut kādu pērlīšvērēju darbu atrādīšanai, staipot līdzi savu mobilo studiju pie smieklīga budžeta. Lielākā daļa no tiem, kam tie katalogi vajadzīgi, nevar pat pieklājīgu mājas lapu atļauties. Vienkārši - nav naudas. Un kam viņiem būtu vajadzīgas Tavas perfekti plakanās bildes?! Ko viņi ar tām iesāks? Es par Lartvijas fotogrāfu bildēt prasmēm varētu anekdotes vairākos sējumos izdot, jo man katru dienu sanāk saskarties ar viņu darba rezultātiem. Un tici man - nespēja nobildēt tupu pudeli, nebūt nav šī saraksta topā. Pat ne tuvu tam!
Nu katram savas prasības - varbūt Tev visi ir nabagmāja, bet man vietējie ražotāji (tiesa tur nekas nav pa taisno - pasūtītājs mūžīgi ir mēdiju aģentūra) nevienu ar pērlēm un dimantiem neapber, bet...... da vai nav vienalga kāds ir honorārs - tevi ņem ne naudas dēļ, bet tāpēc , ka tu nebildē tik kropli kā onkuls ar divām kamerām un tukšu pauri.
Nu, labi, pieņemsim, ka visām "nabagmājām" ir jāatsaka - lai viņi paši ņem savus ziepju trauciņus un bildē uz tualetes poda sakrāvuši tos savus labumus. Bet tad ir jautājums - vai Latvijā nav sākusies kārtējā trekno gadu snobisma ēra, kur 100 pakaļas jānobučo, lai tevi vispār par cilvēku uzskatītu? Nu, neceļas man roka plēst lielas naudas no uzņēmīgas mājsaimnieces, kura ar saviem darinājumiem papildina ģimenes budžetu kā prazdama! Man tomēr vairāk par to honorāru gribas redzēt Latvijas uzņēmējdarbību kaut cik pieklājīgā līmenī. Ir projekti, kurus es taisu probono un nekad nav nācies nožēlot. Korporatīvie, tie, kuri saņēmuši PR aģentūras tāmi un atnākuši pēc alternatīvas, ar tiem ir cits stāsts. Prasības kā debesu tēviem, galvassāpju un problēmu - vairāk kā vajag. Jebkurā gadījumā - man nekad nav nācies nožēlot šos mazbudžeta reklāmas pasākumus. Es varu 'neprast fotografēt', toties manas kafijas tasītes skaisti kūp un ēdiens uz šķīvja neizskatās pēc 3 nedēļas ledusskapī noturētas pļuras.
Godātie fotoblogeri! Tuvojas Jaunais gads, liekam to pudeli galdā, taisam vaļā un vienojamies par mierizlīgumu: 1) pudele ir nobildēta ļoti kvalitatīvi, tur Mārim ir taisnība, 2) tā nav pārāk "dzīva", tur Fandango ir taisnība, varbūt tērvetnieki šoreiz aiz kļūdas nav dzīvo alu ielējuši. Bet pudeles vispār nav "pārāk dzīvas", tad vai nu jāliek tai norasot, vai jāsasēdina apkārt Fotobloga strīdnieki, vai vēl kāda viltība jāizdomā. Laimīgu Jauno gadu!
_VA_:Nu, labi, pieņemsim, ka visām "nabagmājām" ir jāatsaka - lai viņi paši ņem savus ziepju trauciņus un bildē uz tualetes poda sakrāvuši tos savus labumus. Bet tad ir jautājums - vai Latvijā nav sākusies kārtējā trekno gadu snobisma ēra, kur 100 pakaļas jānobučo, lai tevi vispār par cilvēku uzskatītu? Nu, neceļas man roka plēst lielas naudas no uzņēmīgas mājsaimnieces, kura ar saviem darinājumiem papildina ģimenes budžetu kā prazdama! Man tomēr vairāk par to honorāru gribas redzēt Latvijas uzņēmējdarbību kaut cik pieklājīgā līmenī. Ir projekti, kurus es taisu probono un nekad nav nācies nožēlot. Korporatīvie, tie, kuri saņēmuši PR aģentūras tāmi un atnākuši pēc alternatīvas, ar tiem ir cits stāsts. Prasības kā debesu tēviem, galvassāpju un problēmu - vairāk kā vajag. Jebkurā gadījumā - man nekad nav nācies nožēlot šos mazbudžeta reklāmas pasākumus. Es varu 'neprast fotografēt', toties manas kafijas tasītes skaisti kūp un ēdiens uz šķīvja neizskatās pēc 3 nedēļas ledusskapī noturētas pļuras.
Nezinu - mans pasūtītājs ir fabrika caur reklāmas kantori ar kuru viņam ir līgums - iespējams, ka viņiem ir mīnusi, bet tā nav lieta ko risinu (varu atrisināt). Prasības augstas, termiņus kavēt nedrīkst - toties sauc vilkt smokingu kad kārtējais produkts iet gaisā - arī naudas pelnītājiem ir savs čomu mīlīgais kodekss (viņi ir tādi paši cilvēki kā visi) - tikai tu nedrīksti darba gaitā viņus piedirst.
Man ir nācies alko tirgotāju biznesā redzēt necilvēkus - bet ne ražotāju starpā + jābildē jau ir arī parasts Dobeles ziepūdens - nav vairs nekādi 90tie gadi.
Man nav laika skraidīt uz visādām prezentācijām un arī intereses nekādas. Tie cilvēki tāpat pazīstami un, ja vajag - sazvanāmi. Pārējos var viegli atrast caur PR aģentūru. Nekādu kodeksu, nekādu korišošanos un nekādu ļaļa. Ja gribas naudu, var strādāt ar austrāļiem un jenķiem. Tur vispār nekādu pļāpāšanu - pasūtījums, termiņš, nauda. Ātri un vienkārši.
Vispār jau.... Jautājums ir par pirmo spoguļkameru. Kādu laiku atpakaļ, bija diskusija bloga kāzu fotogrāfu starpā. Baltskars (laikam) ieminējās par savu ziepju trauciņu (šķiet Fuji) un bildēšanu ar to kāzās, un šaubām par sapratni no klientu puses, kuriem fotogrāfs bez DSLR šķistu nenopietns. Vēl šeit lasīju apgalvojumus, ka jebkura DSLR, kaut ar veciem stikliem, izpogāšot ziepju trauciņus. Jautājums ir vienkāršs - vai tiešām labs ziepju trauks ar Ceiss optiku ir sliktāks par DSLR ar kaut kādu mīkstu Tamponu vai kādu vecu zūmu..
_VA_:Vispār jau.... Jautājums ir par pirmo spoguļkameru. Jautājums ir vienkāršs - vai tiešām labs ziepju trauks ar Ceiss optiku ir sliktāks par DSLR ar kaut kādu mīkstu Tamponu vai kādu vecu zūmu..
Šis jautājums te, Blogā, uzpeld regulāri. Kā jau Māris arī teica, problēmas sakne vairāk ir sīkumsīkajos pikseļos, nevis optikā. Fotogrāfiem patīk runāt par to, kā objektīvs zīmē. Loģisks ir jautājums, cik ass ir tā zīmuļa gals, ar kuru zīmē objektīvs. Ideāla objektīva gadījumam (bez aberācijām) to 1835 gadā aprēķināja fiziķis Džordžs Airi (Airy) en.wikipedia.org... Uzliku viņa aprēķināto "zīmuļa galu", tagad sauktu par Airy disku, uz ziepīša un FF sensora ar vienādām skaitliskajām izšķirtspējām: Bet uz reāla šo pašu kameru pilnizmēra attēla fragmentiņa starpība izskatīsies šādi: (testbildes no www.imaging-resource.com... ) Par cik ziepīša gadījumā "zīmuļa" gals ir izsmērēts pa daudziem pikseļiem, loģiski ka zūd kontrasts un detalizācija. Vēlreiz uzsveru - ir runa par ideālu objektīvu, reālās dzīves objektīviem maksimālā izšķirtspēja visbiežāk ir ap f5,6, ejot tālak mazo f skaitļu virzienā, "zīmuļa gals" atkal paliek resnāks. Savā piemērā speciāli paņēmu pašu dramatiskāko sensoru izmeru atšķirību. Domāju, ka veselā saprāta robeža sensora izmēros ir ap 1". visoptimistiskākajā variantā ar labu optiku collīgais ziepis varbūt pat varētu mačoties ar APS-C ar kādu "pudeļu dibenu".
GunarsII, jautājums nebija domāts tirzāšanai, jo bija retorisks. Mums tepat viens dragā ar 8 pukseļu ziepjutrauku, labāk kā vairums ar saviem dārgajiem spoguļiem. Nesen to Canon PowerShot Pro1 ss.lv redzēju par 120 eiro. Un skatoties viņa bildes, ir pilnīgi viena alga cik izsmērēti ir ziepju trauka zīmuļa gala pukseļi. ( Autors E_E )
Vēl vienu ainavistu zinu no photodom.com, kurš ilgus gadus apskaužami šāva ar Sony CyberShot R1 un tikai nesen iegādājās 5D. Tas pats - skatot bildes, ir pilnīgi vienaldzīgi visi izsmērētie pukseļi. Un, ja tā padomā - priekš kam tad radīti tie L objektīvi un vispār - viss dārgais gals, ja štrunta Tampons ir griesti, uz kuriem tiekties, iegādājoties spoguleni?! Jautājums retorisks, protams, nevajag lekcijas rakstīt..
Mans teksts ir pilnīgi lieks, ja bilžu galvenais pielietojums ir aplūkošana FullHD 2Mpix ekrānā. Tas pilnīgi nekā neuzlabos arī bilžu saturu, interesantumu un mākslinieciskumu. Bet, ja ir ir runa par to, kurš kuru izpogās tehniskajā ziņā šādi priekšstati (un tie ir galēji vienkāršoti !) iesācējam tomēr var noderēt. No manas pirmās bildītes prasīt prasās secinājums, ka ziepīšu izšķirtspējas ir pārmērīgi augstas, neviens objektīvs nespēj tās apmierināt. Kāpēc tomēr ražotāji tādus ražo? Te, manuprāt, ir divi apsvērumi: 1) printēšanas rezultāts no daudz Mpix tomēr būs labāks, neskatoties uz to, ka detaļu ir mazāk, bet par to mēs nekad neuzzināsim. 2) viņa augstība MĀRKETINGS! Kā es pirkšu maz Mpix, ja citiem to ir tik daudz! Bet gudrākiem un prasīgākiem pircējiem pilnīgi visi ražotāji taisa flagmaņziepīšus ar nedaudz lielākiem, ap 2/3" - 1" sensoriem, un samazinātām izšķirtspējām ap 12 Mpix. Jo izšķirtspējas pielikums detalizāciju neuzlabos tik un tā, bet ISO kvalitāte un dinamiskais diapazons samazināsies.
GunarsII, bet Tu taču piekritīsi, ka fotogrāfija ir mākslas novirziens, vai ne? Un piekritīsi arī tam, ka lielajam vairumam pilnībā pietiktu ar Viņas Augstības Mārketinga radīto telefonu ar kameru.. Un arī tam piekritīsi, ka cilvēks, kurš gadu knapinās lai aizbrauktu uz Tenerifi pleznas pasildīt 5 dienas, nestieps līdzi savu DSLR ar īrētu stiklu ( jo jaunam un labam naudas nav), lai nobildētu, nu, teiksim, flamingo vai balto dzērvi kā to dara, piemēram www.christopher-schlaf.com... Ir bezgala naivi un muļķīgi cerēt uz skaistām bildēm, pie nosacījuma, ja uz rokām ir svaigi nopirkta DSLR un kaut kāds nabags KIT stikls.. Lielāko daļu sava laika Schlaf pavada speciāli nolūkotās vietās, līdz kaklam iemērcies dūņās, riskējot ar savu tehniku, kura, protams, arī līdz kaklam iesprausta ūdenī, un pacietīgi tup, gaidīdams lielo lomu, citreiz - dienām ilgi. Par ziepju traukiem un mirorless tehniku izsakās atzinīgi, pat lieto un izsakās tikai par pāriešanu uz vieglāku un ne tik piņķerīgu sistēmu kā DSLR pie nosacījuma, ka optika saglabā savu kvalitāti. Ja Tev pašam arsenālā būtu 6 un 11 tūkstošus dolāru vērti objektīvi, nešaubos, ka arī Tu sāktu gribēt kaut ko mazu un ne tik dārgu un spļautu virsū savai apsēstībai ar sensoriem. Uzraksti, pajautā, ja proti buldurēt angliski. Varu iedot veselu sarakstu ar pasaulē zināmiem fotoflagmaņiem, kuri domā līdzīgi.
Zini, sāku domāt, ka šāds diskusiju formāts neder. Jebkurš divos teikumos izteikts apgalvojums ir nepilnīgs vai pārāk kategorisks, tāpēc noteikti tiks apstrīdēts. Pareizi Schneiders saka! Un vispār, bieži vien ir noderīgi sadalīt problēmu. Es varu apņemties uz 20. janvāri (ātrāk nebūs laika) uzrakstīt fotoskolas eseju par sensoru un objektīvu savstarpējām attiecībām. Tu varbūt par mākslu? Un varbūt vēl kāds piesakās?
Nē, GunarsII, man nebūs laika rakstīt.. Pēdējais pirkums fotolietām bija jauna salona auto cenā un tas ir jāatstrādā. Lai raksta tie, kuriem ir laiks to darīt vai tie, kuriem bezgalīgi tarkšķi par fotolietām ir maizes darbs. Es to vienkārši nevaru atļauties. Galu galā, es taču 'nemāku fotografēt', kā dēļ man jo īpaši jāpacenšas sapirkties visādas dārgas lietas, ar kurām pēc tam lielīties fotoblogā..
Vienu gan teikšu - ja cilvēks pērk fototehniku ar domu, ka no tās tad nu izbirs kaut viena bilde ar 'wow' faktoru, tad viņam labāk vajadzētu iegādāties proteīnu smadzeņu masas pieaudzēšanai. Punkts.
_VA_: ilgus gadus apskaužami šāva ar Sony CyberShot R1
Hallo, Sony R1 ir ar APS-C sensoru un ekselentu caisa objektīvu, tas būtībā nav ziepis, bet ir salīdzināms ar spoguleni, kurai piekabināts ļoti labs zūms.
_VA_:Jā, R_J, to pašu es jau vakar un aizvakar arī sāku stāstīt, kad visi bija gauži aizņemti ar to nolādēto alus pudeli! Neviens pat dzirdēt nevēlējās..
Bet tas nav ziepis un tikai apstiprina Maris teikto, ka lēta spogulene būs labāka par maza sensora ziepi, ka nozīme ir sensora izmēram.
Jā un nē. Primārais topika uzstādījums ir 1) limitēts budžets, 2) dīvains arguments, par labu spoguļkameras iegādei 3) jocīgi komentāri, ka KIT stikls un jebkurš DSLR tajā cenas amplitūdā izpogāšot to un šito un vēl arī šito. Un mans kontrarguments, ka pie visa augstākminētā, ne nu izpogās, ne nu kā. Var man nepiekrist, nav spiesta lieta, bet es zinu (!), ka pie šāda budžeta un primārajiem iestatījumiem par labu DSLR iegādei, tā ir zemē nomesta nauda. Vajag topika pieteikumu uzmanīgāk lasīt un ko pats autors saka, nevis garumgari un gudri spriedelēt par aliem un sensoriem. Tik vien.