Bēdīgi, ka "cena par kg" pieaug, jo stikliņš vieglāks, bet maksā vairāk. Vecajai versijai ir vēl viens "+" - tas ir IESPAIDĪGĀKS un rada lielāku respektu "neticīgo" acīs. (:
Optiski tas droši vien būs izcilnieks, ne sliktāks par veco variantu (Nikon stikli diemžēl kļūst labāki). Tomēr esmu ļoti skeptisks par konstrukciju, tas būs kārtējais, stipri sadārdzinātais "širpotreb" plastmasas štruntiņš - labi, ja garantijas laikam. Nav arī kolāra komplektā - kārtējais triks, lai izkāstu extra pārsimts eiro par štruntu... Kā vienīgo bonusu iepretī vecajam tankam redzu VR, kas reāli var palīdzēt no rokas.
Numeri: Tomēr esmu ļoti skeptisks par konstrukciju, tas būs kārtējais, stipri sadārdzinātais "širpotreb" plastmasas štruntiņš - labi, ja garantijas laikam.
Nikkor G sērijai aprit 15 gads... vai Tu varētu minēt piemēru par kādu no niknā gala G fiksiem kas šajos 15 gados būtu izšķīdis? Tev ir kāds šās klases objektīvs, ka esi eksperts to korpusos?
Numeri: Nav arī kolāra komplektā - kārtējais triks, lai izkāstu extra pārsimts eiro par štruntu...
Kāpēc 24-70mm zooma izmēra objektīvam (turklāt vēl vieglākam par 200 grami) vajadzētu statīva riņķi???
Numeri:Optiski tas droši vien būs izcilnieks, ne sliktāks par veco variantu (Nikon stikli diemžēl kļūst labāki). Tomēr esmu ļoti skeptisks par konstrukciju, tas būs kārtējais, stipri sadārdzinātais "širpotreb" plastmasas štruntiņš - labi, ja garantijas laikam.
Kāpēc "... DIEMŽĒL kļūst labāki..." ??? Neesmu Nikonists, tomēr šitādas skaudības gan nav, patīk laba tehnika, lai kurš to būtu taisījis. Visu cieņu šim ražotājam. Par konstrukciju neko nezinu, bet lai panāktu mazo svaru un izmērus, te lietota Phase Fresnel shēma en.wikipedia.org... , kas vispārīgi ņemot pazemina kvalitāti. Bet viss attīstās, varbūt Nikons ir tik meistarīgs, ka viss būs izcili un vairāk nekā OK.
GunarsII, tas "diemžēl" bija domāts kā ironija - secinājums par nepatikšanu Nikona noliedzējiem ir tāds, ka par spīti arvien vieglākiem un plastmasīgākiem korpusiem, Nikon optika tomēr kļūst labāka. Labākais pierādījums tam ir 70-200mm f/4 - bilde labāka, nekā ar 80-200mm f/2.8 (zinu jau zinu, ka tūdaļ mani par šo noraks!) Man ir žēl, ka izcila optika ir pašvakā, īslaicīgi lietojamā korpusā. Interesanti, kas optikā citādāks, salīdzinot ar veco 300/4, kuram bija 10 elementi 6 grupās, no kuriem 2 ED. Lēcu shēmu Nikons nekur vēl nepublicē.
Numeri: Man ir žēl, ka izcila optika ir pašvakā, īslaicīgi lietojamā korpusā. Interesanti, kas optikā citādāks, salīdzinot ar veco 300/4, kuram bija 10 elementi 6 grupās, no kuriem 2 ED. Lēcu shēmu Nikons nekur vēl nepublicē.
Katram objektīvam, pie specifikācijām var atrast, pašā niķon lapā.
Tas parādījās tikko, kad skatījos, lapā šīs shēmas vēl nebija. Nez, cik maksās pie mums? Pieņemu, ka LV internetveikali pamodīsies ar lielu nokavēšanos. USA maksājot 1999$
Ja jau līdz shēmu salīdzināšanai esam tikuši, tad labāk MTF skatīties: Vecais:
Jaunais:
Nu jaunais labāks vienos vārtos! Nedaudz zemāk noliektā M10 līkne nozīmē, ka "fāzfresnelis" tik tikko jūtami uz malām samazina vispārējo kontrastu, acīmredzot tā "zobainā" lēca dod nelielu izkliedēto gaismu, kamēr mikrokontrasts jeb asums (zilās līknes) jaunajam ļoti iespaidīgs un jūtami labāks pa visu kadru.
Te ir labs links - salīdzinājumā ar veco 300mm f/4 jaunais (par spīti izmēram, svaram) šķiet neticami labs. Cerams, ka tie nav tikai teorētiski labaratoriju skaitļi. Gana kritisks skatījums arī uz PF elementu. Mans jautājums ir, kā iespējams Fresnela lēcu savienot ar ekselentu kvalitāti, jo, cik atminos no optikas pamatkursa, Fresnela lēcas funkcija ir svara/izmēra redukcija, rēķinoties ar attēla kvalitātes zudumu... photographylife.com...
Numeri:Te ir labs links - salīdzinājumā ar veco 300mm f/4 jaunais (par spīti izmēram, svaram) šķiet neticami labs. Cerams, ka tie nav tikai teorētiski labaratoriju skaitļi. Gana kritisks skatījums arī uz PF elementu. Mans jautājums ir, kā iespējams Fresnela lēcu savienot ar ekselentu kvalitāti, jo, cik atminos no optikas pamatkursa, Fresnela lēcas funkcija ir svara/izmēra redukcija, rēķinoties ar attēla kvalitātes zudumu... https://photographylife.com/nikon-300mm-f4e-pf-ed-vr-announcement
Kāpēc tikai svara/ izmēra redukcija, tak reku 3rdHalf labu linku ielicis un bilde arī tur ir: imaging.nikon.com... Bet lai visu savienotu vajag 1) īsti japānisku viltību un smalkumu; 2) īpaši izsvērtus visus "zāģa" leņķīšus un šķautņu apstrādes kvalitāti, la nebūtu nekādu atstarojumu un izkliedētās gaismas. Kā jau iepriekš minēju, MTF rāda ka pavisam drusku ir. 3) lēcu dreijāšanas roboti jāapkalpo cilvēkiem ar DIVĀM augstākajām izglītībām, tad viss būs OK!
Vispār ļoti interesanti, kad internetos parādīsies jaunā 300/4 dažādu fotogrāfu testu rezultāti/bildes - tad būs, ko redzēt. Asums/rezolūcija ir tikai viena lieta, bet nez, kā būs ar bokeh, krāsām un visu pārējo. Nez, kā uzvedīsies pustumsā (vai nevilks uz zilo vai sarkano) un pretsaulē (vai tomēr nebūs koncentriskie riņķi Fresnela zobu dēļ un vai nevajadzēs pārdimensionālu blendi). Iespējams, ka šis ir revolucionārs pagrieziens fototehnikas attīstībā un drīz fotogrāfiem iestāsies Nirvāna. Tad var tikai sagaidīt nopērkamas un labākas versijas no 400mm, 500mm un 600mm (varbūt pat no 800mm). Pagaidām man grūti iedomāties, ka kaut ko tādu var dabūt gatavu bez visādiem kompromisiem ar kvalitāti.