Atveram 1. fotogalerijas lapu. Pēdējā bilde tur šobrīd ir Nils87 putniņš. Ja tā nopietni, tad tā ir vienīgā bilde, kurai ir vērts tai 1. lapā palikt. Pārējās ir dzēšamas. Visas. Lūk arī visa kritika.
Nu, All-marss, manuprāt, vispār nedraudzējas ar galvu. Ja baletss savas žurkas joka pēc liek, tad šitais patiešām domā, ka prot fotografēt. Pie tās aizķēpātās mutes bildes, es bez valodas paliku. Un, kad viņš par zaru un sūnām sāka taujāt, vai tā būtu labāk, ja fonā ko redzētu un viņam šādi labāk esot paticis, es sapratu, ka ar galvā slimiem nav vērts auklēties. Un viņš ir galvā slims.
Beedarts:Maris ... tev ko, jau pirmās bilde no paša sākuma bij izcila? Vot neticu!
Nekad neesmu teicis, ka man kas izcils - pirmā bilde ir pāris mēnešus pēc pirmās kameras iegādes, otrā pusgadu - abas bildētas ar ziepjutrauku uz automātu jo ar kameru rīkoties vēl nepratu:
es nerunāju par izcilību un kameras lietošanas instrukcijas apguvi pēc googles vai savādāk - blogā pārsvarā ir šādas bildes:
un ja cilvēks ir tik bezcerīgs, tad nekāda kameras lietošanas virtuozitāte viņam nepalīdzēs līdz sirmam vecumam.
Cilvēks var nepostēt bildes kamēr viņam nesanāk un mācīties - bet ja viņš atļaujās postēt mēslus, tad viņš vienkārši neredz atšķirību un nekad to arī neieraudzīs.
Laiks, sirmums, noskatīto tutoriāļu skaits u.t.t. vai vēl kādas brieduma/novecošanas pazīmes nekad, neviena bildas jēdzīgākas nav padarījušas - to dara tikai paškritika - spēja saredzēt atšķirību starp savu mēslu un kartiņām kuras nav kauns skatīt - tas tad arī ir dzinējspēks nebildēt mēslus un domāt produktīvi ne kvantitatīvi vai jūsmīgi abstrakti.
Vislabākā pašpārbaude uz kritikas esamību organismā ir jautājums: "Vai tu zini ko dari nepareizi?" Cilvēks, kurš kaut ko jēdz no fotogrāfijas, kā tēvreizi noskaitīs visas kļūdas. Tā vienkārši - paņems bildi priekšā, iebakstīs ar pirkstu un pateiks kur kļūda, kāpēc un kā to labot. Ideālu bilžu ir ļoti maz. Vēl mazāk ir autoru, kuri prot pateikt, cik soļu viņu bildē trūkst līdz ideālam.
_VA_:Vislabākā pašpārbaude uz kritikas esamību organismā ir jautājums: "Vai tu zini ko dari nepareizi?"
Pilnīgi pietiek ja apjēdz, KA dara švaki - ko dara un kā uzlabot - to jau var (ja ir interese) piemācīties.
Klaju mēslu jau postē ja neapjēdz... uz kāda punkta pamata cilvēks ko mācīsies ja neredz atšķirību?
Tiesa ir ļoti daudz cilvēku kas redz kartiņām atšķirību veiksmīga-neveiksmīga, bet interese uzlabot savu sniegumu viņiem nav. Ja tās nav, tad arī nav dzinējspēka rāpties pa progresa trepītēm. Doma, ka būtu jauki mācēt ir līdzvērtīga domai, ka būtu jauki itāļu valodu mācēt - ar to nepietiej, lai iemācītos. Ir tikai divi ceļi - 1. ķert kaifu no mācīšanās konkrētā jomā. 2. briesmīgai vajadzībai (nu piemēram cilvēkam kļūdaini šķiet, ka tas ir vienīgais pelnīšanas veits un citādi šis mirs badu).
Maris ... nu ko lai saka, malacis Bildes tiešām labas, dabas dots talants! Es pirmās bildes ar Zenit uz filmiņas bērnībā bliezu, jo okulis ar foto nodarbojās un iemācīja man i negatīvus attīstīt, i mb bildes vanniņās peldināt. A vēlāk kameru "iemetu krūmos" un tikai pēc gadiem 20 nopirku 450D un pusgadu bliezu auto režīmā Vēlāk atklaju blogu un savu pirmo publikāciju sadūšojos ielikt tikai pēc trim mēnešiem. Lasot visas asās kritikas zem citu bildēm dūša bij papēžos Lasīju bloga skolas un meklēju netā kas ir AV, M, TV utt. Nezinu, es cenšos kaut ko sasniegt un es vēl joprojām mācos! Ainavas it kā padodās, bet paņēma laiku, kamēr sapratu kas ir kas... Ar portretiem tā ir kā ir bet ... tai pašā laikā, piemēram no šautru mačiem manas bildes ir ok. Nu vismaz pašai tā šķiet, jo - kas tad suņam asti cels, ja ne pats P.S. a kā tu bildes šeit forumā ieliec?
Vēlāk atklaju blogu un savu pirmo publikāciju sadūšojos ielikt tikai pēc trim mēnešiem. Lasot visas asās kritikas zem citu bildēm dūša bij papēžos
Iesaku aiziet uz 1x.com. Ja kuratori neizlaidīs cauri nevienu no pirmajām 10 bildēm, zināsi bez ilgas mācīšanās un liekas laika tērēšanas, ka esi garām. Pat fotoblogu nevajadzēs. Ja izies cauri 1 no 10, varēsi dirnēt dienām kritikas forumā un klausīties padomus. Ja arī tad neies cauri bildes, tad tikai viens ceļš - kameru uz lombardu, jo kā fotogrāfs, tu būsi tikai viduvējība.
Māris, Tu nu gluži bez skolas nesāki, tomēr izglītība jau pamatos bija un manuprāt, mēs visi piedzimstam "baltas lapas". Tas tā no pedagoģiskā viedokļa, bet nu ir jau dabas brīnumi...
talavietis:Māris, Tu nu gluži bez skolas nesāki, tomēr izglītība jau pamatos bija un manuprāt, mēs visi piedzimstam "baltas lapas". Tas tā no pedagoģiskā viedokļa, bet nu ir jau dabas brīnumi...
Māris ir ar stingriem mākslas pamatiem jau no dzimšanas - tāda ģimene. Tā ka nevajag runāt par dabas doto talantu, tas ir uzsūkts no bērnu dienām, vides, tāpat, kā mātes valoda. Tiem, kuriem nav tā paveicies, pašiem grūši jānopūlas.
...nu,re-sagaidiiju beidzot arii sho,stipri SVARIIGO argumentu-kaadaa gjimenee/videe augam.Apzinos,ka no manis sheit pozicioneetaam bildeleem prochi 90 ir nasings(muuzjiigais slinkums,motivaacijas truukums,arii Maara piesauktaa ''nepiemaaciishanaas'')bet tajaas muusu gjimenees vecaaku maaksla ik uz solja no''beerna kaajas','kaa arii visi maakslEnieku tusinji ,un tam IR noziime,neatkariigi,cik izpaudies pats,vai esi speejiigs saredzeet/veerteet......kaut kaa taa,ja paaraak neizmuldeejos..
Vēlāk atklaju blogu un savu pirmo publikāciju sadūšojos ielikt tikai pēc trim mēnešiem. Lasot visas asās kritikas zem citu bildēm dūša bij papēžos
Iesaku aiziet uz 1x.com. Ja kuratori neizlaidīs cauri nevienu no pirmajām 10 bildēm, zināsi bez ilgas mācīšanās un liekas laika tērēšanas, ka esi garām. Pat fotoblogu nevajadzēs. Ja izies cauri 1 no 10, varēsi dirnēt dienām kritikas forumā un klausīties padomus. Ja arī tad neies cauri bildes, tad tikai viens ceļš - kameru uz lombardu, jo kā fotogrāfs, tu būsi tikai viduvējība.
Bildes iedabūšana 1x nu gan ir varens izcilības rādītājs.
Kur Tu izlasīji kaut burtu no vārda "izcilība"? Ja Tev kaut kādas problēmas rakstīto saprast, nekaries man kaklā, es Tavā vietā nekožļāšu un Tevi nebarošu. Lasi, kamēr sapratīsi vai algo kādu, kam vairāk prāta.
_VA_:Es piekrītu Maris. Un vēl - padomus komentāru lodziņos tikai tādi paši duraki liks kā pēc tiem taujātājs... Tas ir kā caur internetu zobu labot. Turklāt, Maris jau pateica - tie, kas galīgu s**u izliek, līdz fotogrāfijai nekad neizaugs. Var nabags būt , ar sliktu tehniku, vai neprast apstrādāt, bet tā fotogrāfija būs dzīva. Ar savu stāstu, ar rozīni, bet dzīva. Un tā nu ir lieta, kuru nekāda mācīšanās neiemācīs, jo ar to piedzimst. Pārējie? Atvainojiet, bet visiem skolas absolventiem nav jātransplantē sirdis. Ar ko tiek mēģināts pateikt, ka fotoaparātam vieta lombardā un pašam fotogrāfam labāk meklēt sev citu hobiju, jo šis nav viņam domāts.
Par to gribēšanu būt par labu fotogrāfu - gribēt nav kaitīgi. Ir gadījies redzēt otru galējību - cilvēks mācījies jo centīgi, sapircies tehniku, ir izstādes un pat iespiedies, bet fotogrāfijas... nu, kā lai pasaka tā pieklājīgāk.. labāk būtu ielas slaucījis. Tehniskais izpildījums ir, bet tā bilde pēc suņa tik un tā izskatās. Un nav svarīgi cik gadu desmitus viņš mācījies - bildes ar dvēseli viņam neizspiest. Nav tālu jāmeklē - tepat netālu, starp fotobloga senioriem pārītis ganās.
talavietis:Māris, Tu nu gluži bez skolas nesāki, tomēr izglītība jau pamatos bija un manuprāt, mēs visi piedzimstam "baltas lapas". Tas tā no pedagoģiskā viedokļa, bet nu ir jau dabas brīnumi...
Fandango:
Māris ir ar stingriem mākslas pamatiem jau no dzimšanas - tāda ģimene. Tā ka nevajag runāt par dabas doto talantu, tas ir uzsūkts no bērnu dienām, vides, tāpat, kā mātes valoda. Tiem, kuriem nav tā paveicies, pašiem grūši jānopūlas.
...nu,re-sagaidiiju beidzot arii sho,stipri SVARIIGO argumentu-kaadaa gjimenee/videe augam.Apzinos,ka no manis sheit pozicioneetaam bildeleem prochi 90 ir nasings(muuzjiigais slinkums,motivaacijas truukums,arii Maara piesauktaa ''nepiemaaciishanaas'')bet tajaas muusu gjimenees vecaaku maaksla ik uz solja no''beerna kaajas','kaa arii visi maakslEnieku tusinji ,un tam IR noziime,neatkariigi,cik izpaudies pats,vai esi speejiigs saredzeet/veerteet......kaut kaa taa,ja paaraak neizmuldeejos..
nu skaidrs tak, kālab celtnieks paliek celtnieks vienmēr...
Kur Tu izlasīji kaut burtu no vārda "izcilība"? Ja Tev kaut kādas problēmas rakstīto saprast, nekaries man kaklā, es Tavā vietā nekožļāšu un Tevi nebarošu. Lasi, kamēr sapratīsi vai algo kādu, kam vairāk prāta.
_VA_:Atveram 1. fotogalerijas lapu. Pēdējā bilde tur šobrīd ir Nils87 putniņš. Ja tā nopietni, tad tā ir vienīgā bilde, kurai ir vērts tai 1. lapā palikt. Pārējās ir dzēšamas. Visas. Lūk arī visa kritika.
Nu Tu dod, vai tad visa fotogrāfēšanas māksla beidzas pie putniņiem un mušām...piemēram,ar ko sliktāks ir JuraJusta darbs tieši zem tevis minēto putniņu, pa moimu daudz interesantāks par putneli, bet nu pa lielam arī gaumes lieta. Vari ar mani tālāk nestrīdēties, es garās diskusijās neielaidīšos, tikai gribu teikt ka nevaig aprobežoties tikai ar viena stila bildēm un teikt ka pārējās suuc un dzēst!
Ne mušās un putniņos sāls, bet kadrā un tā kvalitātē. Arī stilam nav nozīmes. Es vērtējot, visupirms skatos, lai ir kur aci aizķert. Tad - tīri saturiski. Tad seko kvalitāte. Nekādu personāliju vai "patīk" likšanas draugiem un paziņām. Tikai tām bildēm, kuras mani ir aizķērušas. Kāpēc man nepatika JurisJusts darbs? Pārāk daudz ņirboņas.
p.s. Tava pēdējā bilde - divi bērni. Viss forši, man patika tonalitāte, dziļums, noskaņa, vietas un personāžu izvēle, bet visu foršumu sabojāja bērnu apģērbs. Krieviski ir vārds "неопрятно". Tāpēc zem bildes nav mana "patīk".
A es ne par kādiem dabas talantiem nerunāju - runāju par to, ka ir cilvēki kam vizuālā kultūra/estētika ir vienaldzīga un tādi kuriem nav. Un nesaku, ka tas slikti - pazīstu blāķi dakteru, labas klases mūziķu utt. kuru gaume ir šausmīga - ko tāpēc viņi nav brīnišķīgi cilvēki?
No ģimenes var ietekmēties un var neietekmēties - katrs pats jau izvēlas kas šim interesē - un šis intereses spēks arī nosaka cik dūšīgu to skilu katrs sev uzkačā.
Bardacīgo sēni var iepostēt tikai cilvēks kuram bildes neinteresē totāli - attiecīgi nav cerību, ka tā interese un iemaņas kādreiz parādīsies. Varbūt postētājus interesē teksti zem bildēm?
_VA_:Ne mušās un putniņos sāls, bet kadrā un tā kvalitātē. Arī stilam nav nozīmes. Es vērtējot, visupirms skatos, lai ir kur aci aizķert. Tad - tīri saturiski. Tad seko kvalitāte. Nekādu personāliju vai "patīk" likšanas draugiem un paziņām. Tikai tām bildēm, kuras mani ir aizķērušas. Kāpēc man nepatika JurisJusts darbs? Pārāk daudz ņirboņas.
p.s. Tava pēdējā bilde - divi bērni. Viss forši, man patika tonalitāte, dziļums, noskaņa, vietas un personāžu izvēle, bet visu foršumu sabojāja bērnu apģērbs. Krieviski ir vārds "неопрятно". Tāpēc zem bildes nav mana "patīk".
Nu lab vēl pāris vārdus...es tak neteicu ka kandidēju uz Tavu "patīk", manā bildē bērni ir vnk ziemas drēbēs izgājuši pastaigāt un ir noķerts ikdienišķš kadrs...un man tā bilde pašam patīk tāpēc ieliku arī viņu te. Un ne jau pa manām bildēm iet stāts, vnk kaut kā nepatika tavs kategoriskais vērtējums par visām bildēm kopā, gaumes IR Dažādas!
Tava bilde, beno, veido to kopumu, kuru es pieminēju. Ja jau Tu nesaprati manu izvēli un komentāru, es pieliku klāt Tava darba detalizāciju. Tagad Tu atkal nesaproti, kāpēc Tava bilde ( bet, nezin kāpēc, no visa bariņa izcēli JurisJusts darbu un tobrīd Tev tas nešķita nepareizi ) ..
Bet kā tad man pamatot to savu izvēli - abstrahēties no 1. lapas un runāt par kādu neeksistējošu 1001., vai? Tā bija mana izvēle, manas izjūtas, mans vērtējums. Ko vēl no manis gribi?
_VA_:Ne mušās un putniņos sāls, bet kadrā un tā kvalitātē. Arī stilam nav nozīmes. Es vērtējot, visupirms skatos, lai ir kur aci aizķert. Tad - tīri saturiski. Tad seko kvalitāte. Nekādu personāliju vai "patīk" likšanas draugiem un paziņām. Tikai tām bildēm, kuras mani ir aizķērušas. Kāpēc man nepatika JurisJusts darbs? Pārāk daudz ņirboņas.
Nu lab vēl pāris vārdus...es tak neteicu ka kandidēju uz Tavu "patīk", manā bildē bērni ir vnk ziemas drēbēs izgājuši pastaigāt un ir noķerts ikdienišķš kadrs...un man tā bilde pašam patīk tāpēc ieliku arī viņu te. Un ne jau pa manām bildēm iet stāts, vnk kaut kā nepatika tavs kategoriskais vērtējums par visām bildēm kopā, gaumes IR Dažādas!
...par ''gaumi'' nepiekritiishu...pa lielam,vai nu ir,vai nav...
_VA_:Tava bilde, beno, veido to kopumu, kuru es pieminēju. Ja jau Tu nesaprati manu izvēli un komentāru, es pieliku klāt Tava darba detalizāciju. Tagad Tu atkal nesaproti, kāpēc Tava bilde ( bet, nezin kāpēc, no visa bariņa izcēli JurisJusts darbu un tobrīd Tev tas nešķita nepareizi ) ..
Bet kā tad man pamatot to savu izvēli - abstrahēties no 1. lapas un runāt par kādu neeksistējošu 1001., vai? Tā bija mana izvēle, manas izjūtas, mans vērtējums. Ko vēl no manis gribi?
C'mon nesacepies pa daudz, es Justa bildi izcēlu tāpēc, ka pēc manām sajūtām tā likās interesantākā tajā lapā. Es no Tevis gribu lai atzīsti ka redzējumi ir atšķirīgi ...neiet runa par tiem darbiem ko vispār par bildēm nevar nosaukt. peace
Kāpēc galējība? Šeit ne reizi vien nācies lasīt viedokļus, ka esot jābūt tolerantiem pret jūtīgajām dvēselēm un cik tas ir neētiski par s**u teikt, ka tas tāds ir. Un finālā sanāk, ka praktiski visi portāli, kur bildes tiek liktas pa tiešo, bez kuratoriem, tiek piedrazoti līdz nejēdzībai. Mani bezmaz vai nostaļģija pārņem, atceroties fotoblogu 2007. gadā, kad kameras bija relatīvi dārgas un katrs otrais neuzdrošinājās šeit likt bildes, baidoties no kritikas. Pilnīgi vai žēl paliek, ka tie laiki ir neglābjami zuduši, kopā ar kaut primitīvu, bet kvalitāti..
_VA_:Bildes, īsti nesapratu Tavu komentāru. Manā domāta bija kuratora izvēle jeb selektīvas publikācijas. Sauc to par cenzūru, ja vēlies.
Ja Tev kaut kādas problēmas rakstīto saprast, nekaries man kaklā, es Tavā vietā nekožļāšu un Tevi nebarošu. Lasi, kamēr sapratīsi vai algo kādu, kam vairāk prāta.