Sveiki, ļaudis! Manās rokās pirms kāda laika nonāca vecs palielinātājs "Krokus 4 Color SL", normālā stāvoklī. Tā kā sajēga par kopēšanu man nav nekāda, domāju šis būtu pietiekami labs variants lai paeksperimentētu.
Šodien beidzot nolēmu notestēt, bet saskāros ar problēmu. Izskatās ka visi stikli ir savās vietās, bet iepriekšējais īpašnieks deva to bez objektīva. Pašam man mājās mētājās 50mm f3.5 lēca ar M39 vītni. Ar M42 adapteri uzskrūvēju to uz palielinātāja, bet nekādā veidā nevaru dabūt attēlu fokusā.
Vienīgais moments kad attēls ir fokusā - kad galva ir nolaista zemākajā pozīcijā (bet tad bilde ir niecīgi maza).
Kādam varbūt ir kāds padoms kā šo problēmu varētu risināt? Pieļauju vaina varbūt ir objektīvā, varbūt jāmēģina ~105mm? Pārsvarā gribētu kopēt attēlus no 6x7 negatīviem.
6x7 vajag 80mm - ar garāku arī var, bet ar 50mm vari tikai fragmentus no 6x7 kopēt. Precīzi neatceros bet man vajadzētu būt uz andeli vienam 80mm - ja būs, tad panikns - šneiders vai rodenštoks - tas kā OZ diski uz žiguļa sanāks
Par kondensoru nemāku teikt, bet kolēģis minēja ka tur varētu būt vaina. Kā var noteikt vai tas ir priekš 35mm?
Es regulēju visu kas regulējams, bet no fokusa nekā.
EDIT:
bet pat ja kondensors būtu priekš 35mm/120, vai es tāpat nevarētu dabūt attēlu, vai vismaz fragmentu fokusā? Mēģināju gan 35mm gan 120 filmas, rezultāts vienāds.
Liekas, ka tur bija kondensors, sastiķējams no divām daļām. 35 mm filmai bija abas, bet platajai - viena. Bet katram variantam vajadzēja savu objektīvu. Man kaukur pa bēniņiem/pieliekamajiem mētājas Krokusa oriģinālais objektīvs (Amar, vai kā tur saucās), bet ej nu viņu atrodi...
Kondensoru atšķirt vienkārši - 35mm ir maziņš lēcas nebūs vairāk par kādi 7cm diametrā - gaisma daudz koncentrētāka un spēcīgāka, 6x7 kondensoram jābūt apgrieztam kantainam vai arī pamatīgam apaļam vismaz 10 cm diametrā - nu un gaisma attiecīgi vājāka izkliedēta lielākā laukumā.
Fokusu fragmentam jāvar dabūt jebkurā gadījumā + jāvar to noprojicēt dažādos izmēros - jo galva augstāk jo bilda lielāka, gaisma vājāka, ekspozīcija ilgāka un krokuss trakāk dreb... bilda sūdīgāka...
Par kopēšanu lieliska ir šitā grāmata (kopš krokusa laikiem lietas gājušas uz priekšu):
Mēģināju to ielikt dažādās kombinācijās, bet vienalga asuma kā nav tā nav.
Šeit ir attēls ar kadru kurš ir asumā (galva nolaista zemākajā pozīcijā). Kad ceļu visu konstukciju pa sliedi uz augšu, attēls paliek lielāks. Kā nolaižu garmošku uz leju, asums zūd/bilde kļūst mazāka. Kad ceļu garmošku augstāk, bilde kļūst mazliet asāka, bet kā atduras pret augstāko punktu, asuma vienalga nav. Cerams daudz maz saprotami izklāstīju.
OK izskatās ka konstatēju problēmu! Izdomāju izņemt ārā filmas turētāju un ielikt filmu tukšajā vietā. Ja ieliecu filmu dziļāk tuvāk objektīvam, asums parādās arī uz lieliem izmēriem. Tad sanāk ka objektīvam ir jābūt tuvāk par kādu 1.5cm filmas plaknei!
Nu ko lai saka : apsveicu "laimīgo" krokusa ieguvēju Savā laikā attjūningojos krokusu līdz vemšanai, cerams vēl visu atceros, tātad: 1) priekš šaurā savā laikā pasūtiju speciāli dziļāku to objektīva turētāja "stakanu" , lieta tāda,ka darba attāluns visiem normālajiem palielinātāju objektīviem ir mazāks, līdz ar to objektīvi ir jāiebīda dziļāk nekā standarta "stakans" atļauj, poļi ir pārmudrijuši konstrukciju ar saviem standartiem.Labā ziņā, pamēģini zenīta heliosu vai industaru, šiem lielāks darba attālums, šķiet ka derēja, vairs precīzi neatceros. 2) priekš 6x7 meklē kādu krievu Вега-5У 4/105 šitais laikam derēja, cena 10~15 eiro, nevis tā kā šeit blakustēmā, kur viens alkatīgs personāžs prasa 35 eiro. 3) kondensors- ar divām lēcām priekš platās filmas, ar visām trim priekš šaurās, trešā pagriežās un noceļās nost. 4) Nocentrēt lampu: - Bļeģ!!!! nocentrēt lampu Bļeģ!!!!! Bļeģ!!!!! kā lai bļeģ to jobanno lampu nocentrē!!!!!? Bļeģ tikko bija gandrīz labu, kapēc viņa bļeģ izkustējās? suka!!!! bļeģ jāsāk atkal no jauna!!!! ……..pagāja pusstunda: ai pohuj tas maksimālais asums bāzīšu iekšā matstiklu. Mūsdienās es droši vien mēģinātu sakrāmēt kādu diožu gaismu.
Hvz grūti mērogu saprast - izskatās, ka ir šaurās filmas kondensors
lēcām jābūt divām ar vēderu pret vēderu:
Nav ne jausmas vai ar nepareizi saliktu kondensoru var nograut fokusēšanos... nekad neesmu mēģinājis Lampa pofig - tā var dot "raibu" gaismu + kkādā vietā var gadīties, ka izdodas nofokusēt kvēldiegu utt. bet foķim tā nevar traucēt.
Var dabūt stiklus priekš sītā , pa lēto pā kādie 20Eur gabalā pilnīgi jaunus . Man viens atstiepa visu BELARUS 9X12 optikas komplektu kā jaunu putaplasta kastē. Atseviški pa kādiem 15Eur var dabūt arī VEGA 105 liekas
60uz5komats6: Mūsdienās es droši vien mēģinātu sakrāmēt kādu diožu gaismu.
Mūsdienās ir miskaste padomijas un tās apkārtnes krāmiem un Dursts vai hoķ Kaizers no ebay (nu nav dārgi) - ar multikontrasta galvu un multikontrasta polietilēna bāzes papīru - nekas neļurkājas, gaisma super, asums (ar kkādu rodenštoku) kā nazis, papīrs viens un kontrastu uzgriez kādu sirds vēlās, papīru žāvē ar knaģiem uz auklas ideāli taisnu - nekādas rullēšanās - kopē kā dieviņš jau pirmajā vakarā bez kādas jāšanās.
Es uzreiz iedomājos ka varētu helios pamēģināt, jo tam tās lēcas bija tuvāk. Paspēlējos mazliet ar kondensoru un darbības principu tagad sapratu! Problēmu būtībā tagad sagādā tikai tas, ka objektīvs ir jādabū dziļāk par kādu pusotru centimetru.. velns viņ zin kur tagad to objektīva turētāju izrakt
urban_photo_lv:Ja kāds var ieteikt ko sakarīgāku, kas nemaksā pilnīgu kosmosu, esmu gatavs investēt! Svarīgi ir tieši 6x7 formāts..
TĀDAM formātam šis verķis nebūs neko daiļš , tam būs jāpērk Māra ieteiktie šnaideri Orģināli katram stiklam nāk līdz sava optikas glāze dazāda dziļuma. Pamatā VL krokos darbinājās tikai ar šaurajime 24x36
Ja tas domāts maizesdarbam, tad piekrītu Mārim, bet ja tik savam priekam un noskaidrot, vai tā nodarbe patīk vai nē, tad šis www.ebay.co.uk... būs prātīgāk.
Schneider:Ja tas domāts maizesdarbam, tad piekrītu Mārim, bet ja tik savam priekam un noskaidrot, vai tā nodarbe patīk vai nē, tad šis www.ebay.co.uk... būs prātīgāk.
kas tur prātīgs nopirkt sūdīgu objektīvu gļučījošai kastei ar garantiju, ka neko normālu neuzkopēs - tur jau nav, ka čakarīgi - tur ir lieta, ka rezultāts ne tikai grūti nāk, bet arī nekvalitatīvs - kā noskaidrot, ka patīk ja nesanāk labi?
Reku cilvēks nopircis normālu Durstu ar abiem kondensoriem, diviem šneidera stikliem, kaudzi labora un kaudzi papīra:
Labāk būtu multikontrasta galva (var arī krāsaino šķirba tik tā, ka divi ripuļi ne viens jāgroza) jo šitam vajadzēs arī multikontrasta filtrus piepirkt.
Ja pavaktē, tad šādu komplektu arī par zemāku ciparu var nopirkt.
Schneider:Ja tas domāts maizesdarbam, tad piekrītu Mārim, bet ja tik savam priekam un noskaidrot, vai tā nodarbe patīk vai nē, tad šis www.ebay.co.uk... būs prātīgāk.
Par šito "ieteikumu" jānošauj uz vietas!!!!!!!!!!!!!!!! Ko tev tēmas autors ļaunu nodarijis?
urban_photo_lv:Ja kāds var ieteikt ko sakarīgāku, kas nemaksā pilnīgu kosmosu, esmu gatavs investēt! Svarīgi ir tieši 6x7 formāts..
Nū es savulaik nopirku 805 durstu, man 6x9 vajadzēja. Durstam ir 670tais modelis, tas kā reizi līdz 6x7, parasti palielinātājiem formāts ir iešifrēts modeļa nosaukumā, ja tur būs tikai 6nieki tad līdz6x6, ja 3/35, tad tikai šaurajai filmai, 45/54 nozīmē 4x5 collas, u.t.t, tavā gadijumā nosaukumam jāsatur "7". Palielinātāju ir ļoti prātīgi pirkt komplektā ar visiem kondensoriem un filmas rāmīšiem, vēlams arī objektīviem tavam formātam, jo trūkstošo komponentu medīšana pa ebaju atsevišķi var ievilkties un nevajadzīgi sadārdzināt procesu. Protams tāds optimālais komplekts jāvaktē ilgi, jo pat ja tāds trāpās nev teikts, ka pārdevējs būs gatavs sūtīt uz Lettlandi. Nu jā, sūtīšana nebūs pati lētākā, tāka DE vai UK ebajs būtu vienīgā prātīgā izvēle. Vēl jautājums par multikontrastu/krāsaino galvu un kondensornieku jāizlemj, jo tās Māra propogandētās multikontrastu ērtības nav "bezmaksas", bildes raksturs citāds un jāskatās lai transformators komplektā un kāda eksotiska halogēnlampa netrāpās tajā konstrukcijā.Kad nobriedīsi līdz "liktenīgajam solim" jautā, provēšu precīzāk atbildēt.
urban_photo_lv:Jā, par nekvalitatīvo rezultātu arī fakts.
Da nu, normālu rezultātu var iegūt, ne ideālu protams, bet normālu noteikti. Tik tas baisais jebatorijs ar krokusu prasa nervus un nosit patiku jelko kopēt uz ista fotopapīra. Apmēram līdzīgu iemeslu dēļ izbijušie laboranti bieži vien līdz ārprātam ienīst analogo fotogrāfiju un melnbalto īpaši.
Nē, nu es tik pamanīju to, ka cilvēks paša spēkiem netiek galā pat ar palielinātāja uzbūves saprašanu. Manis pēc lai maksā 10x vairāk par Durstu, kas ta man.
Jā piekrītu ar fiksēta kontrasta papīru var dabūt garšīgāku bildi (tiesa to sāk manīt pie lielākiem palielinājumiem - teiksim virs A4 - bet virs A4 jau ne tikai tas parādās - tur sāk prasīties arī pēc vakumplates papīram un vēl tancīgākam kopētājam (Durst Laborator 1200 par provi), betona grīdai, punkta gaismai, ekstra sargātai filmai, antistatiskam putekļu ķemmētājam, retušai, retušētam kontaktnegatīvam utt. - rupji sakot sāk prasīties pēc speciāli būvēta labora un kopēšanas kā atsevišķas profesijas - bet līdz A4 var dragāt kā lielais arī nečakarējoties un kafs, ka ar multikontrasta sistēmu vari izgrozīt ko gribi arī no blāvā dienā bildētas filmas pāris minūtēs - kamēr kontrasta papīriem patīk šaurāks bildēšanas apstākļu diapazons.
Vēcu ībejs ir gana liels un viņus nav jābiedē prasot sūtīt uz LV - piereģistrējies lbss.de un šie atvedīs no Vāczemes 6x7 pa 20-30 eiro.
urban_photo_lv:Problēma atrisināta! Ieliku objektīvu no augšas, cauri vītnei, nevis skrūvējot no apakšas. Līdz ar to ieguvu vajadzīgo attālumu no filmas plaknes
Man tāda resna aizdoma, ka tā ir neiespējamā misija 6x7 kadram panākt vienmērīgu apgaismojumu pa visu kadru ar komplektā esošo kondensoru un kur vēl asuma iegūšana visos stūros - ai, ai, ai!!! To visu nemaz negribās atcerēties.
Krokus ta kurš - melnais kantainais vai baltais apaļais? Ar pirmo var nekrāmēties, 35 mm filmai var piemērot, bet so so. Ar apaļo var paspēlēties jau nopietnāk. 6x7 negatīvam lampu būtu jāceļ stipri paaugstu, ar komplektā esošo tubusa papildcilindru būs par maz, vajag vēl vienu tādu pašu, varbūt pat divus. Tad cerības tikt pie vienmērīga izgaismojuma bez matstikla jau sāk kļūt reālākas. Savulaik labākie rezultāti bija ar opāla lampām (atšķīrās būtiski no parastām matētajām), 35 mm filmai, protams, halogēna punktgaisma (vai mūsdienās var aizstāt ar diodi, ne jausmas), platfilmai vismaz man to piemērot neizdevās.
50 mm objektīvs ir tikai 35 mm filmai, 6x7 vajadzētu 100+ mm, ļooooti ieteicams palielinātāja, ne fotoaparāta objektīvs. Oriģinālos objektīvus nekad neesmu izmantojis, tā arī palika iepakojumā. Visa Krokus konstrukcija bija saniegums tikai uz pārējā nopērkamās tehnikas fona, bet ar nelielām "tamburīna dejām" darbam varēja piemērot itin ciešami.
Ieliku iekšā šo te milzeni. Izskatās ka gaisma visur ir vienmērīga, 6x7 kadru nosedz pilnībā, nav jācentrē un ir ļoti spilgta. Kad būs laiks pieķerties, mēģināšu kaut ko uzkopēt