Pabeidzu iesācēju fotokursus pie Māra Kundziņa, kādu gadu pafotogrāfēju pats uz savu roku un tagad ir vēlme pamācīties kaut ko nopietnāk tālāk - interesē vairāk "cilvēku fotogrāfiju" (gan studijā, gan ārpus, gan pozētu, gan reportāžveidīgu), flash (un citu gaismu) izmantošanu, pēcapstrādi (vairāk par izskaidrošanu, ko katrs slaideris lightroomā nozīmē). Protams, interesē arī citi žanri, tehnikas, bet visu reizē jau nevar.
Pats esmu jau sameklējis šādus kursus, bet dažādu iemeslu dēļ līdz galam neder: www.fotoskola.lv (15 mēneši - liekas pa nopietno - bet dārgi) www.portret.lv (diemžēl nepārvaldu tik labi krieviski)
Ceru, ka esmu kaut ko palaidis garām, un Rīgā ir vēl arī citi labi advancētāki kursi, kurus ir vērts apmeklēt pēc pamatkursu apgūšanas un kad jau kāds gads pieredzes aiz muguruas. Vai varat padalīties?
Manuprāt, visi šitie "foto-kursi" tāda māžošanās vien ir. It sevišķi šitie apvienotie "no A - Z" kursi. Vienīgais ieguvums no tādiem ir iespēja papļāpāt ar citiem foto-entuziastiem. Tajā pašā laikā, ja nēesi sociāli galīgi apdalīts, nafig par to maksāt ~150€? Ērtāk, lētāk un kvalitatīvāk būs pameklēt youtūbē kādus tutoriāļus par tēmām. kas interesē. Ja nu tiešām kādam gribi samaksāt - www.creativelive.com... ir pāris interesanti workšopi.
3rdHalf:Manuprāt, visi šitie "foto-kursi" tāda māžošanās vien ir. It sevišķi šitie apvienotie "no A - Z" kursi. Vienīgais ieguvums no tādiem ir iespēja papļāpāt ar citiem foto-entuziastiem. Tajā pašā laikā, ja nēesi sociāli galīgi apdalīts, nafig par to maksāt ~150€? Ērtāk, lētāk un kvalitatīvāk būs pameklēt youtūbē kādus tutoriāļus par tēmām. kas interesē. Ja nu tiešām kādam gribi samaksāt - www.creativelive.com... ir pāris interesanti workšopi.
Viens no iemesliem kāpēc meklēju fotokursus tiešām ir tā socializēšanās. Anyway, paldies par viedokli.
andrisp: Viens no iemesliem kāpēc meklēju fotokursus tiešām ir tā socializēšanās.
Tad jau nu tā kā pilnīgi vienalga uz kuriem kursiem iesi kā nākamajiem. Varbūt vari ieekonomēt un pievienoties kādam fotoklubam - viņiem tur viss pa nopietno - tiekas, pachillo, rāda cits citam savas bildes, briesmīgi tās izdrukā un ""radoši"mākslinieciskā nekārtībā" izkarina izstādēs.
Priekšstats par pamatiem fotoglubos ir visnotaļ miglains (iespējam taisni šis faktors ir vienojošais), bet tuss garantēts - cilvēki ļoti patīkami.
"interesē vairāk "cilvēku fotogrāfiju" (gan studijā, gan ārpus, gan pozētu, gan reportāžveidīgu), flash (un citu gaismu) izmantošanu, pēcapstrādi (vairāk par izskaidrošanu, ko katrs slaideris lightroomā nozīmē). "
Es, protams, saprotu, ka youtubā un citur materiāls visam šim ir nebeidzams, ko es arī izmantoju, bet man arī patīk kursu pieeja, mācīšanās/praktizēšana kopā ar citiem cilvēkiem.
andrisp: youtubā un citur materiāls visam šim ir nebeidzams
un kā jebkurai citai infai netā - 90% ir muļķības. Tas vēl nebūtu traki ja vārētu apjaust kuri ir tie 10% - a tur vajag jau palielu bāzi kuru no nabas neizrubināt.
Piemēram šie abi attēli reklamē "fotokursus"
un abi ilustrē situācijas kas ir absurdas, kurās "iemācītais" labākā gadījumā nedos nekādu atbildi, bet sliktākajā šīs "iemaņas" nāksies ravēt ārā no sava funktiera.
@maris Es teiktu, ka arī 90% no foto kursiem ir fufelis, jo 90% fotogrāfu, no kuriem ir jēga mācīties, nav laika ņemties ar tādā muļķībām, kā foto-kursi. Foto kursus parasti pasniedz diva veida fotogrāfi: Pirmie ir tie, kuri tikko karjeru sākuši un grib piesaistīt kādu trafiku viņu vārdam. Otrie ir tie, kuriem pārāk daudz brīva laika, un viņiem nekas cits neatliek. @andrisp Ja interesē pozēšana - www.creativelive.com... Ja interesē gaismošana - Creative live ir arī pāris labi kursi. It sevišķi ar Zaku Ariasu. Par photoshopu iesaku neiespringt. Piesubskraibojies Phlearn un iemācīsies vairāk, kā jebkurā dienu garā apmācībā. ;D
ps. Protams, nevar piemirst, ka no kursiem nav nekādas jēgas, ja prasmes neliec pie lietas. Praktizēšanai parasti der izmēģinājuma trusīši, kurus var atrast draugu lokā...
3rdHalf: Es teiktu, ka arī 90% no foto kursiem ir fufelis
Pilnīgi noteikti.
Tiesa neesmu pārliecināts, ka pasniedzēji dalās 2 daļās - drīzāk 22vās.
Kkādu šauru fīču (vienu priekšmetu) var iemācīties no viena pasniedzēja, bet fotogrāfija (ja tā nerobežojas ar korektu ekspozīciju) ir stipri plašāks jēdzins.
Normāli ir iet skolā - un arī tās vairāk ir sūdīgas kā labas. Labās atšķirt viegli - tām ir laba slava un to vārds un diploms kotējas. Vēl labās skolās laiks socializēties ir tikai pusdienas ēdot un brīvlaiku tusos.
Ir vēl šādas, par kurām dzirdētas labas atsauksmes (secībai nav nozīmes): *) Zernova un Kolotovas projekts - māca kā bildēt modi; *) Griša, jebšu Grigorijs Aleksikovs, māca lēni un pamatīgi, bet viss tikai krievu valodā; *) ISSP Ziemas skola - runā par laikmetīgo mākslu; *) Stradiņu bakalauri, pagaidām vēl nav skaidrs, jo ir beidzies tikai pimais kurss, bet tēmē augstu.
Pabeidzu iesācēju kursus Fotoakademijā (pie M.Kundziņa) un 2 kursus portret.lv (labi ka pārvaldu krievu valodu pietiekamā līmenī, latviski viņi sludinās bet parasti grupas nenokomplektējas). Gribu mazliet oponēt 3rdHalf: nav tā ka fotokursi ir tāda māžošanās, protams, atkarīgs no paša, tu klausies vai nē, ko tev stāsta, gribi vai negribi saprast vai gribi visu laiku vārīties un tēlot gudrinieku citu priekšā. Vot plenēri gan ir tāda socializācija, sevišķi 2diennieki fotokursos vismaz iemāca pamatus, nojausmu par to, kas kā tiek darīts, un pēc tam vari pats mēģināt un meklēt infu internetā, bet lai meklētu, jābūt nojausmai ko tu īsti meklē. Mani nesaista fotogrāfija studijā, to es sapratu pilnīgi pēc portret.lv 3šā kursa, bet es daudz ieguvu no tā kursa, gan gaismas shēmas, kuras noder bildējot ārā ne tikai portretus, gan fotošops gan darbs ar modeli. Man patika. Sorry, par tēmu neko nepateikšu, es savus atradu, vēl 2 kursi jāpabeidz un tad pietiks māžoties pa kursiem. Par plenēriem iesaku iečekot šo [url=www.fototurisms.lv]www.fototurisms.lv[/url]
Fandango:Māri, vai tie kursi, kurus Tu pats organizēji , arī bija tikai māžošanās? Vai varbūt esi tajos 10%, kur nav fufelis? PS man Tavi kursi patika.
Tās jau bija vnk 6 lekcijas pa 2 stundām šauri par kompenes pamatīem. Būtībā šāds vienalga ir traka steigšanās pāri tēmai... derīgs varbūt tik savas izpratnes salīdzināšanai ar lekciju vielu. Normāli būtu to sadalīt īsā teorijā vismaz divu (labāk četru) semestru garumā un pakāpeniski prasīt minimāli 20 vingrinājumu sērijas kur teorija īstenota bildē.
Ikreiz, kad uzpeld kursu tēma, pārsteidz to noliegšana. Kursos bijis neesmu, bet vajadzēja. Vienīgi, ja tas ir nokavēts, tad ir tāpat kā ar nevainības zaudēšanu - vēlāk tā kā neērti, tā kā kauns... Tomēr divi no maniem bērniem pie tā paša Kundziņa ir mācījušies un ar labiem panākumiem - viens tagad labi fotografē savām vajadzībām, otrs nodrošina ar darbu fotojomā vēl 3 cilvēkus.
Fandango: Kursi bija nevis par kompeni, bet par radošajiem paņemieniem, to analīzi fotografēšanā. Proti, receptes, pēc kurām cept bildes pec savām vai citu iecerēm.
Tās "receptes" bija pēdējā trešdaļā un tādas ir vēl, ar analīzes palīdzību katrs šo krājumu var papildināt, bet ja pārskrien pāri pamata lietām kuras bija pirmajās 2/3 tad ... pamata lietu nievērošana visbiežāk tik ļoti traucēs "radošo paņēmienu" uztveršanai, ka centieni būs bezjēdzīgi.
Tas tāpat kā karstu sirdi bildēt nesekojot kāda fragma un slēdzis vai cept visas bildes koši zilas/sarkanas wb balansa dēļ.
Neko labu vai sliktu nevaru teikt par kursiem kā tādiem, taču domāju, ka vienīgie kursi kurus ir vērts apmeklēt bildēšanas entuziastam ir tie, kurus vada cilvēks ar augstāko izglītību mākslās. Ja vadītājs bildēšanu ir apguvis pašmācības ceļā vai kādā arodskolā, tad vienīgais kursu apmeklēšanas iemesls varbūt tusēšanas kāre un slinkums.
Pamata lietas bija tās kurām balts ar pelēku shēmas bija sazīmētas.
Citagaisma: vienīgais kursu apmeklēšanas iemesls varbūt tusēšanas kāre un slinkums.
Sanāk jau, ka tehniskie pamati ir vienkārši kameras instrukcijas priekšā lasīšana, bet nevar pārmest ja iet to klausīties pie dzīva cilvēka kas parāda sakarības starp paša bildēm un kameras regulējumu - "pasausa" jau tā viela. Nezinu vai Jansons to māca, bet ja jā, tad tam jābūt līksmam pasākumam Viņš tāds ritīgs kompānijas dvēsele
Pašlaik mācos pie Grigorija Aļeksikova 2. kursā (kopā 3 semestri: 1. tehniskās lietas 2. mākslinieciskās 3. ja nemaldos, darbs studijā utt.). Līdzīgi kā kāds jau te minēja, tad viņa piegājiens ir sistemātisks un pamatīgs. Ir daudz mājasdarbi. Lai arī patīkams un zinošs lekciju vadīšanā un vispārējā komunikācijā, ir jārēķinās, ka viņš ir ļoti kritisks un nesaudzīgs pret audzēkņu darbiem (augsti un ne vienmēr audzēkņiem pieņemami standarti), bet man personīgi tas nav šķērslis. Uzsvars tiek likts tieši uz fotogrāfiju kā mākslu nevis, kā viņš to sauc: "attēlu iegūšanu fotogrāfiskā ceļā". Lai arī dažreiz man negribas piekrist dažiem viņa viedokļiem vai apgalvojumiem, rodas iespaids, ka šo fotokursu rīkošana viņam ir daudz vairāk par vienkāršu piepelnīšanos - viņš tam pieiet ar ļoti nopietnu attieksmi un nepagurdams spēj atkal un atkal no dažādiem rakursiem skaidrot, viņaprāt, būtiskākās lietas. Tieši šī nopietnā un pašpārliecinātā pieeja ir viens no viņa galvenajiem trumpjiem. Citiem vārdiem - iesaku tiem, kas grib iemācīties vairāk par attēlu iegūšanu ar fotoaparāta palīdzību un ir gatavi dažreiz uzklausīt, viņuprāt, nepamatotu kritiku.
Nākamais 1. kurss sāksies ~15. septembrī.
P.S. Fotografēšanas tehniskos pamatus apguvu pirms ~4 gadiem no Karl Taylor Photography mācību filmām un pie Jura Popova jeb kā te viņu dēvē Jurčika (portreti.lv). Biju sajūsmā. Jura izteiksmīgā personība šos kursus padarīja melni-pikantus un neaizmirstamus. Iesaku melnā humora cienītājiem.
P.P.S. Labprāt apmeklētu arī ISSP, bet baidos, ka abus nespēšu apvienot. Domāju pabeigt mācīties pie Aļeksikova un tad uz ISSP 2 gadu programmu.
P.P.P.S. Varbūt mums pa visiem izdodas pierunāt Māri atkal uztaisīt savu lekciju ciklu par kompozīciju? Pieprasījums ir acīmredzams. Es piesakos, ja vien tas neiekrīt vienā dienā ar Aļeksikovu.
******* Ja krievu valoda nav šķērslis un "papīrītis" nav svarīgs, bet gribas iegūt zināšanas, tad iesaku griezties pie fotogrāfa Grigorija Aleksikova. Kopējais kurss sastāv no 3 daļām, kuru kopējais ilgums ir ~18 mēneši, bet nav obligāti iziet visas trīs daļas. Lielākā atšķirība no citiem kursiem, ka pasniedzējs lieliski prot mācīt un izskaidrot. Pie mīnusiem var pieskaitīt to, ka pasniedzējs tiešām saka par darbiem to ko domā, un ne katrs to var izturēt . Varu piebilst to ka es no sākuma grupas biju vienīgais, kas noturējās līdz galam. Tieši šis fotogrāfs man deva viss vairāk foto izglītības ziņā. *******
Godīgi sakot man mācoties visi radošo jomu pasniedzēji par darbiem vai to daļām teica: slikti, met ārā, dzēs ārā, pārtaisi, vāji, sūdīgi - ja bija kkas ok tad mirklī salīdzināja ar švakajām vietām/darbiem - mēģināja panākt, lai ieraugu atšķirību. Mūsdienu tolerantajā pedagoģijā tiek tērēts milzu laiks mēģinot ko ieborēt nesakot, ka sūds ir sūds. Tā jau nav kkāda personības aizskaršana - to nesaka par cilvēku, bet to drazu ko jams stiepj rādīt.
Maris:Mūsdienu tolerantajā pedagoģijā tiek tērēts milzu laiks mēģinot ko ieborēt nesakot, ka sūds ir sūds.
šī lieta māra kursiņos man patika visvairāk. nenoliegšu, ka ne vienmēr ir patīkami saņemt skarbu un kategorisku vērtējumu par savu darbu, bet no progresa viedokļa tikai tas ir VIENĪGAIS un PAREIZAIS ceļš.
Nujaunu... es jau neteicu nekad, ka VISS slikti. Pa manam ļoti toleranti meklēju vai nav kāda bilde kurai kāda vieta laba - tajā iebakstīju un klārēju, ka reku šitā un šitā blakuslieta tai labajai traucē, nākamreiz derētu to ņemt vērā blablabla.
nu labi, piekoriģēšu - varbūt arī strikti un tieši par sūdu nesauci, bet tieši tā - mēģināji uzsvērt pozitīvo. bet tajā pašā laikā arī atklātu sūdu neslavināji, tipa no sērijas "cmukaz bilžas, malaciz" ... (:
p.s. man personīgi vislabākās atmiņas gan no māra kursiņiem, gan no māra arī.