Pamata vēlmes foto jomā ir CILVĒKI un VIDE, kur ar 35(vai 50)mm@FX būtu gana. Personīgi patīk ultra platais, ko labi nodrošinātu 18-35 objektīvs. Taču vairākas dienas tiks pavadītas arī kalnu pārgājienos, kur ne vienmēr var pieiet cik tuvu gribās un kur kāds „garāks” stikls noderētu. Sievai traki patīk ķert „candid’u” portretus, kam arī „garāks” stikls derētu.
Saprotu, ka katrs ir savādāks un ka katram savas „preferences”, bet tā kā ir doma ņemt līdzi tik maz cik iespējams, nevaru izlemt kuru komplektu labāk izvēlēties:
(1) D700 + 18-35 (vecais bez VR) + 50/1.4 + daudz labāks ISO + gana kompakts ar jebkuru no stikliem + ir pieejams f/1.4, ja dikti švaki ar gaismu - nav „garā gala” - kamera tomēr pasmaga
(2) D300 (vai pat D50) + 18-200 VR + universāls, nav jāmaina stikli + mazliet vieglāks + zema tehnikas vērtība, nebūs žēl, ja čačas iespaidā, kas notiks (: - sliktāks pie augstiem ISO - DX tomēr nav FX
Abos variantos vēl klāt tiek piemests mazais SB-400 zibenis.
nesix:Saprotu, ka katrs ir savādāks un ka katram savas „preferences”, bet tā kā ir doma ņemt līdzi tik maz cik iespējams...
Ja gribi būt ēzelis vai tūrists-vulgaris tad ņem visu ieteikto un vēl vismaz pusi ko taisies atstāt mājās Bet ja brauc baudīt dabu, kultūru un vidi tad ar telefonu būs gana labi un praktiski, it īpaši ja gribēsi pakāpties kaut kur augstāk par viesnīcas restorānu
Kalnos daudz ērtāk ir padusē iekarināma maza kameriņa. Teiksim, man patīk komplekts fuji x-e1 un 18/2 ar metāla blendi. uzlieku kaklā, kakla siksnu labajā pusē papildus piesprādzēju ar mugursomas krūšu savienojumu; kreisajā pusē atstāu brīvu. Siksna diezgan gara, lai var operatīvi ar vienu kreisās rokas kustību cauri siksnai iekabināt kameru padusē iešanai/kāpšanai un pārcelt atpakaļ normālā uz kakla pozīcijā bildēšanai. Bildes ar šādu plebejisku komplektu sanāk manām vajdzībām tīri ciešamas. www.fotoblog.lv...
Ko kalnos darīt ar telestiklu, vellvisņzin - bet par gaumi nestrīdas. Ja nu reiz ir doma sataisīt bildes, kmādas internetā nav (un tāpēc stiept spoguleni), bet nesējs par dārgu (tāpēc par svaru jādomā), es ņemtu FX bodiju ar 18-200 (nikons tak sajēdz, ka mazais stikls virsū un nocropo, ne?) un 50/1.4, kad superzūms par tumšu.
FX un 50 i viss - priekšpēdējā reizē pilsētā tā arī biju un laimīgs.
Tiesa vēl foršāk būtu:
trollollo:man jau kādu laiku ceļojumos pietiek ar 35 un 85 uz FX. viegli un ērti
Bet tas galīgi nav viegli, bet jopcik ku smagi - manā gadījumā 2,5kg tādēļ pēdējoreiz pilsētā biju ar 4/3 1,7/20mm un 1,8/45mm kas būtībā ir tieši tas pats (40mm un 90mm uz FF pārvēršot) - bija ļoti ok - svēra viss zem 0,5kg tik neko jēdzīgu nesabildēju - es nekad neko jēdzīgu nesabildēju vietā kur esmu pirmo reizi - žēl laika kas jātērē labam kadram. Kad vieta iepazīta un atgriezies tur ar iepriekš paurī apvārītu ideju kā parādīsi iepazīto fīlingu - tad iet kā no automāta.
Kamēr vēl sākumā histēriski bildēju visu, kas Tatros tika likts priekšā, ņēmu K-5 dēl augstajiem ISO alās, bet šogad, kad tik pa āru, pilnīgi pietika ar K-10D+16-45/4. Domātum, ka arī tev pietiks ar D300 vai pat 50, ja tā plānots lakt to čaču.
Paldies par komentiem, kuros figurēja dažādu FX/DX spoguleņu un fokusa attālumu varianti, jo tieši tāds arī bija jautājums. Vēl ir variants iztikt ar FX + 35/2, bet tomēr ... dikti patīk "ūber platais". "Pus-garumu" varētu nodrošināt ar 50/1.4 + TC1.4x = 70/2, jo nav man vairs 85'nieka.
Attiecībā par telefonu, kas pavisam noteikti būs līdzi, tas tomēr nav variants - nemāku tādu noturēt rokās pietiekami stabili, ārējo zibeni pielikt nevar un pieejamais atmiņas apjoms ir tikai 8GB (t.i. kopā ar sistēmu un citām aplikācijām).
Un nobeigumā - par bez-spoguļiem ir jauki palasīties un KĀRTĒJO reizi uzzināt cik ar tiem viss ir labi un cik tie ir VIEGLI, bet diemžēl man tādu kameru VĒL NAV un uz šo pasākumu netiks ne iegādāti, ne aizlienēti ...
Ja runa par spoguļkameras "setupu"- kādreiz man bij tāds ceļojuma variants (ar Canon 40D)- "ikdienā" virsū stāvēja 18-200 travelzūms (Sigma), bet somā priekš cmukākiem kadriem- platleņķis Sigma 12-24 un telezūms 70-200/4L. Viss bija jauki, izņemot svaru- dienvidu saulītē mugursoma gana "patīkami" sildīja muguru...
Te pagaidām viss ir vienkārši - gribi VISU un LABI(ļoti) - NES.
Ja ne obligāti ļoti, tad ir 2 kompromisi nezaudējot AF ātrumu: A. FX ar 1,4/50mm visam (svars ir, bet ciešams a kvalitāte ļoti ok) - un B. sīkbezspogulis ar atlasītām glāzēm - svara nav un kvalitāte, bik piedomājot ko dara, velk 30x45cm izdruku.
Friidis:Ja runa par spoguļkameras "setupu"- kādreiz man bij tāds ceļojuma variants (ar Canon 40D)- "ikdienā" virsū stāvēja 18-200 travelzūms (Sigma), bet somā priekš cmukākiem kadriem- platleņķis Sigma 12-24 un telezūms 70-200/4L. Viss bija jauki, izņemot svaru- dienvidu saulītē mugursoma gana "patīkami" sildīja muguru...
Man šķiet, ka šam setupam jauki bij tikai 70-200, 12-24 jau ar kompromisiem un 18-200 tik ātrums to atšķīra no tā laika telefoniem - šodien šitie kāviņu huiway jau liek šim zoomam.
nesix:Vēl ir variants iztikt ar FX + 35/2, bet tomēr ... dikti patīk "ūber platais".
Ūberplatais tur nafik nau vajadzīks, ja kadrā sanāks pāris akmeņu priekšplānā un tāla, sīka kalnu grēda. Rekur Vylcāna Tatri ar DX+ fikss 24 mm, kas tieši arī adbilst FX+ fikss 35 mm: www.fotoblog.lv...www.fotoblog.lv...
Māri, neviens takš neapšauba Tavu foto-diženumu... Diemžēl, pārējiem mirstīgajiem knipsētājiem ekipējums atkarīgs no katra rocības un prioritāšu sadalījuma. Kā es varu, tā es maunu un vairs neesmu tik naivs, lai cerētu uz lērumu šedevrālu 30x45 cm izdruku no katra ceļojuma- man pietiek ar jaukām atmiņām pie 27" monitora bez sado-mazohiskas "rāpošanas" ar lupu pa bildes stūriem, foto-skādes meklējot...
nesix:Vēl ir variants iztikt ar FX + 35/2, bet tomēr ... dikti patīk "ūber platais".
Ūberplatais tur nafik nau vajadzīks, ja kadrā sanāks pāris akmeņu priekšplānā un tāla, sīka kalnu grēda. Rekur Vylcāna Tatri ar DX+ fikss 24 mm, kas tieši arī adbilst FX+ fikss 35 mm
No vienas puses Gruzija pati par sevi ir viens liels kalns, bet tā tīri augšā 2-3km'os būšu tikai ~20% no ceļojuma laika. Pārējā laikā tomēr ir dažādi interesanti iekšpagalmi, zemnieku sētas un istabas, kur "ūber platais" noderētu.
Par to pirmo piemēr-bildi man nav jautājumu - jauki, bet vai otrā tiešām ir ar tik platu bildēta vai arī ļoti cropota?
Māri, neviens takš neapšauba Tavu foto-diženumu... Diemžēl, pārējiem mirstīgajiem knipsētājiem ekipējums atkarīgs no katra rocības un prioritāšu sadalījuma. Kā es varu, tā es maunu un vairs neesmu tik naivs, lai cerētu uz lērumu šedevrālu 30x45 cm izdruku no katra ceļojuma- man pietiek ar jaukām atmiņām pie 27" monitora bez sado-mazohiskas "rāpošanas" ar lupu pa bildes stūriem, foto-skādes meklējot...
Kāpēc tad spamo lieku, bet neizmanto huivej? Tas tiešām ir ātrāks, vieglāks un citādi labāks par Tevis stiepto hiperzoomu - un cena ok.
Kāpēc tad spamo lieku, bet neizmanto huivej? Tas tiešām ir ātrāks, vieglāks un citādi labāks par Tevis stiepto hiperzoomu - un cena ok.
"Jedem das seine" Viens fano (un katrā tēmā lepni dižojas) ar dārgas optikas "miglubildi", citam jāiztiek ar vidusmēra stikliņu atveidotu sausu vizuālo informāciju sev vajadzīgā mērogā...
P.S. Ja ar "huivej" domā mobilā telefona kameru, vai man Tev būtu jāatgādina tā būtiskās atšķirības no spoguļkameras, kaut ar švaku objektīvu?
Liecieties mierā, ja domā ar pareizo galu un spēj novērtēt savus spēkus, tad arī ФК-13х18 nebūs par smagu. Šogad galīgi sapratu, ka no extrēmistu gadiem esmu izaudzis, nākamvasar ar mazdēlu pie rokas pa ieleju varēšu nēsāt līdzi kaut 70-200/2,8.
"Jedem das seine" Viens fano (un katrā tēmā lepni dižojas) ar dārgas optikas "miglubildi", citam jāiztiek ar vidusmēra stikliņu atveidotu sausu vizuālo informāciju sev vajadzīgā mērogā...
Tev nekas, nekur nebija jāiztiek - lai kādu drazu Tavi niezošie nagi arī pa ģošu neiepirktu, galerijā rindojās ļoti korektas bildītes... un paskat kāda "puļa dura" - travelzooma veikumi tur neparādījās - 4/70-200 "miglubildes" (ar asumu taisni kur vajag) gan
Ko mēs te lieki strīdamies- neesmu mākslinieks un man no ceļojumiem svarīgāka ir informatīvā, nevis mākslinieciskā sastāvdaļa. Es nepiederu pie tiem īpatņiem, kuri izskata, ka no ceļojuma (kāzām utt utml) pietiek ar vienu foto šedevru- man vajag plaša spektra atmiņas....
Friidis:Ko mēs te lieki strīdamies- neesmu mākslinieks un man no ceļojumiem svarīgāka ir informatīvā, nevis mākslinieciskā sastāvdaļa. Es nepiederu pie tiem īpatņiem, kuri izskata, ka no ceļojuma (kāzām utt utml) pietiek ar vienu foto šedevru- man vajag plaša spektra atmiņas....
Frīdi kas Tev tur šobrīd par mirrordesu? Deru, ka tai ir pārītis mazu (nedārgu) stiklu kam bilde ahh un vaii un neko tur jūtamu maksāt nevajag.
Katram mums ir 5000 bildes kuras jāslēpj, la citi neredz tās plaša spektra atmiņas...
Situācija sāk palikt vienkāršāka - sieva pateica, ka viņai vispār photo cameru nevajadzēs jo ir taču aifons. (: Tagad par kameru jautājumu nav - ņemšu FX, un atliek izlemt starp un vai vairākus no 18-35/3.5-4.5, 35/2, 50/1.4 saraksta.
Kā ūber-platā gala aizstājējs varētu būt vairāku kadru salikšana panorāmā, bet to es ne visai māku, jo nav bijusi ne vajadzība. ne atbilstošā pieredze. Varbūt ir kāds ĪSS un LAIKMETĪGS tutoriālis ko palasīt par šo tēmu, kur to pieļauj darīt no rokas, bez statīviem? Zinu, ka 5ais laitrooms labi līmē kopā, bet varbūt ir arī kāds stand-alone toolis vai plug-ins priekš vecākiem (v3) laitroomiem?
Balsoju par 50+35. Lai cik smieklīgi tas arī nebūtu, bet šis te primitīvais research.microsoft.com... panorāmas kleķerē kopā vēl labāk par visādām maksas Autopano Giga.
Salīdzināju kā uzvedās FX+35 pret DX+16/85. Lai iegūtu to pašu kadrējumu, ar fix'u jāpastaigā šurpu/turpu ~5 soļi. Platajā galā nesaredzēju (uz kameras LCD) īpašu atšķirību kā izskatās perspektīva, bet ar 35@FX iekadrējot to pašu ko ar 85@DX bija gana sagāztas horizontālās līnijas, kas iedod daudz lielāku dinamiku.
Izskatās, ka lēmums ir - ņemt un TIKAI FX + 35/2. Esot tikai vienam stiklam, neradīsies slimīga vēlme kaut ko pārskrūvēt vai aizdomāties kā būtu ja būtu ar to otro. Svara ziņā D700+35/2 ir ~ tas pats, kas D300+16/85 vai D50+18/200. Par prieku "bez-spoguļ-niekiem" tikai atzīmēšu, ka svars ir nekāds mazais.
Beigu beigās taču "zenītu laikos" ļoti labi tika iztikts ar fix'iem un nekas, ... bildes tika iegūtas. Jāsāk tikai "baidīties", ko iesākšu ar zoom'iem atvilktnēs? Jau tagad 18/200 stāv gandrīz bez darba.
Ja izdosies, nākamreiz vispābā būs jāpārslēdzas uz FM3a+35/2. (: Svars tādam komplektam jau tuvu pie mūsdienu bezpoguļiem, bet iekšā gan likšu krāsu filmu.
nesix: Jāsāk tikai "baidīties", ko iesākšu ar zoom'iem atvilktnēs? Jau tagad 18/200 stāv gandrīz bez darba.
Notirgosi. Superzūms ir vidusmēra ceļotāja sapnis, jo ar to var nobildēt gan ielu kopplānā, gan arī acsevišķu arhitektūras detaļu pie otrā stāva loga. Vylcāns pagājušā gadā uz Romu brauca ar Pentax Z-1p un 50/1,7+28/2,8.
Schneider: Superzūms ir vidusmēra ceļotāja sapnis, jo ar to var nobildēt gan ielu kopplānā, gan arī acsevišķu arhitektūras detaļu pie otrā stāva loga.
Tādēļ jau esmu spiests samierināties ar superzūma trūkumiem. Paceļot un sabildēt atmiņām gribas daudz un dikti, bet pašreizējā situācijā man sanāk tikai tūrfirmu grupas busa braucieni. Un tādā variantā, laika deficīta režīmā, grupā bizojot pakaļ gidam, nekādīgi nesanāk mainīt objektīvus vai nesteidzīgi "zūmot kājiņām". Patīkami jau ir tie brīvie brīži, kad var paklaiņot un pabildēt, ko acis rāda, bet tādi nesanāk bieži...
nesix: Jāsāk tikai "baidīties", ko iesākšu ar zoom'iem atvilktnēs? Jau tagad 18/200 stāv gandrīz bez darba.
Notirgosi. Superzūms ir ...
Žēl, tam ir nostaļģiska vērtība. Nopirku to 2006'ajā HK, kad pirms tam biju izvazājies pa Ķīnu gandrīz mēnesi un "izticis" ar D50+18/55 kitinieku. Toreiz man likās, ka Nikon 18/200 VR ir visu sapņu piepildījums. (:
Friidis:Paceļot un sabildēt atmiņām gribas daudz un dikti, bet ...
Sarunājas divi japāņi: - ko redzēji ceļojumā? - nezinu, vēl neesmu filmiņas attīstījis ... O: O: O:
nesix: - ko redzēji ceļojumā? - nezinu, vēl neesmu filmiņas attīstījis ... O: O: O:
Nezinu- kā nu kuram, bet man ceļojumā bildēšana nemaz netraucē- tikai papildina iespaidus un atmiņas. Tomēr, fotopieredze gana liela un tehniski process notiek "autopilotā" Citreiz pat palīdz šo to sīkāk atcerēties - tāpat kā kādreiz jaunībā- kāzas "pa draugam" bildējot un no glāzītes neatsakoties, sabildētais pēc pusnakts dažreiz tiešām atausa atmiņā pēc reālas filmiņu attīstīšanas. Un pa brīnumu, kauč Zenītiem nebija autofokusa- gandrīz viss asumā...
Mani te musina novembrī uz Gruziju - vietējie piepelnoties naktsmājas izīrējot - esot atstrādāti maršruti ar skatiem pa dienu un saimnieku kolorītu vakarā.