Kas ir, ar sūda ekonomisko aktivitāšu un Ukrainas topiem nepietiek? Nav ienācis prātā, ka lietas ir tādas, kā pats uztver? Ja meklēsi sūdus visās malās, tad sūdus atradīsi un tajos arī dzīvosi. Nemeklē visur negatīvo un tad arī nevajadzēs uzdot tik idiotiskus jautājumus
Es dažreiz skatos padomju filmas par darba vai kara varoņiem.Nu ne visā garumā,bet kādu pusstundu teiksim.Ko sarkanie domājuši nopietni,es uztveru kā komēdiju un melu farsu.Piemēram kā brašais kareivis Ivans Brovkins tika pāraudzināts padomju armijas draudzīgajā kolektīvā.Kā viņš smagi pārdzīvoja,kad komjauniešu sapulcē saņēma biedru kritiku!Un kā čurka bija apzinīgs komjaunietis,pēc dembeļa aizbrauca uz ceļinu.Nu viss kā dzīvē un nekāda depresņaka.
Bet man patika 70-to gadu filmas, kur 1,5 stundas ilga darbība notika vienā kabinetā. Vienas rūpnīcas direktors diskutēja ar otras rūpnīcas galveno inženieri: "Nu vi že komuņist, kak vi smogļi sorvaķ postavki sirja???!!!" Un ik pēc katrām 5 minūtēm komanda sekritutkai: "Tamara Vasiļna, čaju pažalsta!"
Schneider:Bet man patika 70-to gadu filmas, kur 1,5 stundas ilga darbība notika vienā kabinetā. Vienas rūpnīcas direktors diskutēja ar otras rūpnīcas galveno inženieri: "Nu vi že komuņist, kak vi smogļi sorvaķ postavki sirja???!!!" Un ik pēc katrām 5 minūtēm komanda sekritutkai: "Tamara Vasiļna, čaju pažalsta!"
Piemirsi, ka piedevām kadrā visi nonstopā zīda belamoru un provianta uzņemšanas ainās runāja ar pilnu muti
Es domāju gan.Komunisti takš darba laikā nedzer šnabi.Un pozitīvais tēls vienmēr ir gados jauns un enerģisks partijas sekretārs,kurš cīnās ar stagnātiski domājošu direktoru.Filmas beigās ir pirms termiņa nodots jaunais objekts un arī uzvara mīlas frontē ir gūta!
Kāpēc tieši jārunā par padomju filmām. Toreiz komunisti arī iepirka tiešām skatāmas ārzemju filmas bojevikus. Franču un itāļu ar piem Belmondo. Un tās bija daudz reiz labākas par tagadējiem Holivudas mēsliem - Spaidermeniem, Supermeniem utt. Lai arī tās noskatoties var daudz ko iemācīties. Piem ka paslēpjoties aiz krēsla atzveltnes lodes cauri neiet. Ja tu esi sliktais tad tu šaujot nevienam netrāpīsi, bet ja būsi labs cilvēks, tad bruņotus 50 - 60 sliktos mierīgi pieveiksi.
Vēl bija Cūkkope un gans par sex pa pastu starp kaukāzieti un Krievijas Praskovju, un vēl viena, nosaukumu neacceros, bet divu kolchozu samīlējušies priekšsēdētāji (viens no tiem bija predsedateļša) nekādīgi nevarēja samest kopā kauliņus, jo vienam kolchozam bija parāk zemi rādītāji socsorevnovāņijās. Ar Beļmondo bija Lieliskais, uz kuru skrējām, no Holivudas - Smiltāju ģenerāļi, Klaidonis, Dzelmē un Drudzis uz baltās joslas.
Bet starp citu filma Vijs šausmu ziņā sita pušu visas ārzemju šausmenes. Un atceros bija vēl kaut kāda tiešām drausmīga par spokiem. Bet vienu reizi redzēju un tā pazuda. Cik atceros runāja ka aizliedza, lai nebojātu padomju cilvēka psihi. Bija šausmīgāka nekā Vijs.
Vijs ir tufta, pirmā, kuras laikā zālē dzirdēju spiedzienu sievietes balsī, bija Jambuja ļaunais gars. Brīdī, kad sižeta pašā sastiepumā no krūma ar troksni pacēlās pūce.
Nu Django arī bija itāļu. 90-tajos, kad bija parastā satelīta bļoda, pa švābu kanāliem skatījos filmas ar Terensu Hilu un Badu Spenseru, tik tur biš bija problēmas ar vācu valodas saprašanu.
Schneider:Un pusotru stundu strēba tēju, bet us havaju negāja.
Te tā kā neko šausmīgu nesaskatu, bet runāt ar pilnu muti, vai vismaz ar belamoru zobos, lai pelni birst uz vēdera, močīt pa parketu kerzačos un vatņikus kārt uz naglām kas izsistas caur zīda tapetēm.... tas piedod šarmu.
Schneider:Un vēl - man patika, ka Čapajevā baltie sāka krist, pirms vēl Anka bija ussākusi šaušanu.
Čapajevs: "Aņka, tu esi sākusi slikti šaut ar ložmetēju. Atdošu tevi baltajiem, viņi tevi izvaros!" Aņka: "A jūs, Vasilij Ivanovič, tikai solāt un solāt..."
Man fāters bija dienējis ložmetējniekos vēl pie pirmā Ulmaņa.Viņš vienmēr smējās,kad sarkanie Čapajevā pļāva baltos braucot ar tačanku ,kas baismīgi kratījās pa arumiem.Un kā zemnieks smējās arī kad citā filmā pļāva Gorkijs-tiesa gan zāli ne baltgvardus.Fāters teica-zin dēls es gribētu redzēt cik ilgi viņam pietiks spēka šitā vicināties.Dukas pietiks 5 vai 10 minūtēm?
Varam jau pasmieties pa sarkanajiem, bet Kolčaku, Vrangeli, Deņikinu viņi sakāva, kuriem palīdzēja angļi u.c. valstis. Un to izdarīja Latviešu Sarkanie strēlnieki. Lielākie varoņi cilvēces vēsturē. Napoleons gāja pret Krieviju un viņu sakāva. Hitlers gāja pret Krieviju un viņu sakāva. Bet Latviešu Sarkanie strēlnieki to iekaroja un tas ir 1/6 daļa no Zemeslodes. Žēl ka veči bija pārāk godīgi un nepārgrieza rīkli Staļinam. Tad viss būtu savādāk. Vēlāk būtu pievienojuši Ķīnu, Indiju, visu Āfriku utt. Un Šneiders tagad būtu Madagaskaras komunistu Ģenerālsekretārs, kā Putins Krievijā. Viecha valdītuteiksim Mozambikā. Es pats tāds pieticīgs, man pietiktu ar Seišeļu salām vai Jaungvineju.
A kas tā bija par filmu, kaukāda par bērnunamiem? Par iekarošanu - Krieviju iekaroja visas tautas, kuras bija cara pavalstnieki - žīdi, poļi, gruzīni (Trockis, Dzeržinskis, Džugašvili ar Beriju). Tik krieviem ir nelāga mode dalīt pareizos un nepareizos cara pavalstniekus tautībās, sliktie ir polis Dzeržinskis, bet labais - krievu konstruktors Sikorskis, Peterss ir sliktais latvietis, bet labais - krievu komponists Reinholds Gliērs.
Nu es esmu tāds ļoti nepareizs cilvēks un jūsmoju par Latviešu Sarkanajiem strēlniekiem. Jā interesanti tas pats Fidels Kastro. Viņam bija tikai 800 vīru, bet būtībā sakāva 30"000 lielu regulāro armiju. Vot malacis.
Šneider labāk beigsim jūsmot. Citādi būs jāsāk jūsmot par jeņķiem, kuri izcīnīja demokrātiju arābu pasaulē , par ķīniešiem kuri panākuši tādu uzplaukumu. Ražo pilnīgi visu - pat fotoobjektīvus utt.
viecha:Es dažreiz skatos padomju filmas par darba vai kara varoņiem.Nu ne visā garumā,bet kādu pusstundu teiksim.Ko sarkanie domājuši nopietni,es uztveru kā komēdiju un melu farsu.Piemēram kā brašais kareivis Ivans Brovkins tika pāraudzināts padomju armijas draudzīgajā kolektīvā.Kā viņš smagi pārdzīvoja,kad komjauniešu sapulcē saņēma biedru kritiku!Un kā čurka bija apzinīgs komjaunietis,pēc dembeļa aizbrauca uz ceļinu.Nu viss kā dzīvē un nekāda depresņaka.
Protams, ka nekādas depresijas. Padomju dzimtbūšanas apstākļos čurkam, precīzāk, pasakaino Austrumu dēlam, brauciens uz ceļinu vai kādu komuņizma sitienstrojku bija kā paša allaha dota iespēja neatgriezties dzimtajā kišlakā pie arika ar išaku. Pat pie pases tā varēja tikt, daži gadi pazīstamā klimatā, pēc tam – nāš ādres Soveckīj Sajūz... Bismillah!
pixelis:Kāpēc tieši jārunā par padomju filmām. Toreiz komunisti arī iepirka tiešām skatāmas ārzemju filmas bojevikus. Franču un itāļu ar piem Belmondo. Un tās bija daudz reiz labākas par tagadējiem Holivudas mēsliem - Spaidermeniem, Supermeniem utt. Lai arī tās noskatoties var daudz ko iemācīties. Piem ka paslēpjoties aiz krēsla atzveltnes lodes cauri neiet. Ja tu esi sliktais tad tu šaujot nevienam netrāpīsi, bet ja būsi labs cilvēks, tad bruņotus 50 - 60 sliktos mierīgi pieveiksi.
Nu nez, nez... Pagājušo ziemu slimojot un loderējot pa mājām, nostaļģijas mākts, nopumpēju visas tā laika franču "superfilmas" un tās noskatoties, biju pamatīgi vīlies. Tas, kas bērnībā tika skatīts paplēstu muti, pēc šodienas saprašanas par kino, tāds lētais šaudīklis vien bij Patups sižets ar tikpat tupu izpildījumu Personīgi man vienīgā filma no "tiem laikiem", kas arī šodien izskatās jēdzīga ir Kvaa pieminētā "Trīs dienas Kondora dzīvē" un es to varētu droši ieteikt arī tagad noskatīties Taču ja par topika tēmu, tad jā, piekrītu, ka letiņiem kaut kas ar to izteiksmes veidu, formu un saturu iekš kino tomēr drusciņ greizi nogājis. Tomēr taisnības labad var minēt burtiski tikko notikušo lielā Kristapa balvu pasniegšanu, kurā skatītāju vērtējumā kā labākā tika atzīta dokumentālā filma 'Pazust Latgalē" Vienreizēji pozitīvs un gaišs stāsts par puikām, kas ceļojotpt pa Latvijas austrumiem, uz Latgales gleznaino skatu fona parāda savu aizraušanos ar ekstrēmajiem sporta veidiem. Tā, ka cerams vēl viss nav zaudēts un mūsējie pamazām sāk lauzt iesīkstējušo ciešanu un dramatisma pārsātināto traģēdiju kultivēšanu kino un cerams arī pārējos mākslas izteiksmes veidos
Ja ir tāds skumji bēdīgi un lēni ritošs gabals,ko var saukt arī par depresīvu,tad ir lielāka māksla.Kaut kā liekas tāds uzskats cilvēkos izveidojies.Tas pats foto.Jaunie,augsti mākslinieciskie un radošie projekti ir pilni ar veciem šķūņiem nepļautās pļavās,gaismas stariem caur izsistiem stikliem ,depresīvām hruščova mājām ar peļķēm pagalmos utt.Nevar jau tā vispārināt,ir arī citas lietas.Tomēr šāda tendence man uzkrīt.Jauna meitenīte sabildējusi šitās pļavas un šķūņus un stāsta TV savu dziļo domu-nu tā šodien ir tā fotomāksla..Gan jau rīt būs kas cits,nav ko izsamist!
KVAA-II:Latvijā cilvēkiem pietrūkst drusku humora izjūtas un mākas ar prieku , vieglumu tvert dzīvi, bez iespringšanas Biju ārzemēs, tur pavisam cita ir atmosfēra, pat Sanktpēterburgā 1990.gadā bija cilvēki pozitīvāki
Nu beidz taču vienreiz muldēt par Latvijas cilvēkiem!Pastāsti labāk par lodžijas celtniecību vai jogas semināru.Pats piedzejojis te pilnu forumu par to cik pie mums sūdīgi un citiem pārmet prieka trūkumu!Vot aizbrauc uz to Pēterburgu un tur uz ielas pastāsti cik krievi slikti saprot humoru.
viecha:Ja ir tāds skumji bēdīgi un lēni ritošs gabals,ko var saukt arī par depresīvu,tad ir lielāka māksla.Kaut kā liekas tāds uzskats cilvēkos izveidojies.Tas pats foto.Jaunie,augsti mākslinieciskie un radošie projekti ir pilni ar veciem šķūņiem nepļautās pļavās,gaismas stariem caur izsistiem stikliem ,depresīvām hruščova mājām ar peļķēm pagalmos utt.Nevar jau tā vispārināt,ir arī citas lietas.Tomēr šāda tendence man uzkrīt.Jauna meitenīte sabildējusi šitās pļavas un šķūņus un stāsta TV savu dziļo domu-nu tā šodien ir tā fotomāksla..Gan jau rīt būs kas cits,nav ko izsamist!
Nepelnīti aizmirsts fotomākslas ģenialitātes etalons – dramatiski sakruķīta bilde ar meitēnu izvelbtām acīm saplēstās zeķbiksēs kādā graustā. Nu tāds ar jūtīgu sirdi skatītas patiesības dziļi cilvēcīgs, vienlaikus radošs un konceptuāli pamatots atspoguļojums, bez kā nekāda diženā māksla ņi un ņi. Tas, protams, nevar nonākt līdz neaptēstam skatītājam bez autora plaša komentāra un izvērsta kritiķu skaidrojuma.
Ja godigi... Var kads iedomaties kadu labu latvieshu filmu, kuru ari iespejams pardot? Latvieshu kino gandriz nekad nav apaksha jedziiga staasta in pat ja taads ir, tas ir atskjaidiits ar nevajadzigiem dabasskatiem.
Godīgi? Nav mums ne budžeta. ne režisoru (pašdarbniekus graubas un ēķus vērā neņamam) ne skolas ne tradīciju. Krievu laikā vēl Maskavā kāds varēja ko apgūt ļoti viduvējā līmenī, ja talants pašam bija. Un tikai pašmāju mentalitātei. Tā viš i.
Eltons:Godīgi? Nav mums ne budžeta. ne režisoru (pašdarbniekus graubas un ēķus vērā neņamam) ne skolas ne tradīciju. Krievu laikā vēl Maskavā kāds varēja ko apgūt ļoti viduvējā līmenī, ja talants pašam bija. Un tikai pašmāju mentalitātei. Tā viš i.
Pašmāju mentalitāte baigi nospiež. Nu tās sūdzēšanās ai kā man sāp cik mums slikti. Rekur labs piemērs, ka var arī savādāk un ar pieticīgu budžetu. šitiem puišiem iedot kaut 10% ko grauba ar ēķi nolaiduši podā būtu pavisam labs skats! projektubanka.lv...
Te vēl nesen arī latviešu mākslinieks K.Loris ieguva grandprix Parīzē. www.arterritory.com...
Situācija nav tik bēdīga ja sakārto vidi sev apkārt un nespaida kvaa linkus + neņaud pacientam līdzi.