Sveiki! Ir pāris kastīites ar diopozitīviem (laikam bišku zem 10 t.i. aptuveni 100 gb) ko gribētos pārvērst digitālā veidā. Ceru ka kāds var palīdzēt un ja bišku ar Fotošopu uzlabotu būtu jauki. Protams kā vienmēr, laiks, nauda, kvalitāte, bet ticu ka vienosimies. Ja kāds to spēj un var izdarīt un gatavs uzņemties būtu prieks, lai raksta uz barnijs@gmail.com
P.S. Lūdzu neieteikt kantorus, Negribu aptuveni kā "kārtējo uzvalku aiznest uz ķīmisko tīrītavu" gribu redzēt/zināt cilvēku kas to dara,
par 500e varu nociparot 100 bildes - būs izšķirtspēja vairāk kā vajag kā arī iespēju robežās noņemtas ekspozīcijas kļūdas, filmas neatbilstība apgaismojuma tonim un lielākie filmas "traumējumi" (sīkās švīkas un sīkumi kas pielipināti no nepareizs glabāšanas vai cepšanas projektorā paliks).
Kādā līmenī cienītais to vēlas darīt? Iesaku apzināt radus/draugus/paziņas ar līdzīgām vēlmēm, samesties kopā, nopirkt skeneri, rindas kārtībā saskenēt pa garajiem ziemas vakariem arhīvus un skeneri pēcāk nopārdot eses`ā vai jebrej`ā, ieņemto naudiņu sadalot atpakaļ "uz galviņām" - rezultāts būs krietni lētāks un pašam interesantāks, jo nezinvai kāds izcili grib urķēties fotošopā, retušējot švīkas, izliekumus, piedzenot krāsas mazāk kā par Māra nosaukto summu...
Pats divās nedēļās savulaik saskenēju vecos negatīvus ar šito www.filmscanner.info... līdzi nāca silvefast`s, mazāk parasīgam cilvēkam ar to ir pilnīgi pietiekoši, piedevām tas neizmaksāja naudas izteiksmē neko, jo pēc augšminētās shēmas rīkojoties, pa starpai paspēju izīrēt vēl dažiem cilvēkiem.
Lunis:Plakanais DIA skaneris , tipa Epson Perfection V750-M Pro vai Epson Perfection V850 V800 Pro Photo Scanner
Neizklausās vienkārši un plaši pieejami...
Atradu bēniņos kādu strēķi sen sabildētu ģimenes stikla negatīvu... Droši, ka vēsturiskas vērtības tajos nav, toties kāds strēķis dzimtas vēstures ir... Un jā - kur var džigitalizēt 16mm kinofilmu? Senču kāzu kino... Filmas stāvoklis varētu nebūt žilbinošs... kinofotofonofondu arhīvs? Vai kāds cits ar iespējams jau trauslu kļuvušu filmu gribēs ņemties... (Nepilni 50 gadi tai)
Viņš to dara slikti (pareizāk sakot to dara mašīna ar kuru viņš neprot rīkoties (vai ir par slinku) - re kur vecā tēma par zaļi zilo bērnu ko jams skenēja lietotājam "edgarsj"
Lunis:Plakanais DIA skaneris , tipa Epson Perfection V750-M Pro vai Epson Perfection V850 V800 Pro Photo Scanner
Neizklausās vienkārši un plaši pieejami...
Atradu bēniņos kādu strēķi sen sabildētu ģimenes stikla negatīvu... Droši, ka vēsturiskas vērtības tajos nav, toties kāds strēķis dzimtas vēstures ir... Un jā - kur var džigitalizēt 16mm kinofilmu? Senču kāzu kino... Filmas stāvoklis varētu nebūt žilbinošs... kinofotofonofondu arhīvs? Vai kāds cits ar iespējams jau trauslu kļuvušu filmu gribēs ņemties... (Nepilni 50 gadi tai)
Jā tuvākais ir Foto Fono arhīvs , bet tas varētu nebūt parāk lēti , toties ar garantiju. Ja baigi vaig stiklu varu ieskaņet , es filmas loksnes un plates līdz 13x18 skenēju.
Jā tuvākais ir Foto Fono arhīvs , bet tas varētu nebūt parāk lēti , toties ar garantiju. Ja baigi vaig stiklu varu ieskaņet , es filmas loksnes un plates līdz 13x18 skenēju.
Ir kādas idejas - cik ~ ir tas "nebūs lēti"? Nav jau tā ka baigā metrāža un nepārskatāma filmas ruļļu kaudze...
macro objektīva vai kādas kompaktkameras, kas spētu tik tuvu fokusēties, Tev nav?
Ir 90mm makro objektīvs. Bet tur jau jāveido kaut kāda uzparikte + gaismošana, lai varētu sakarīgi pārbildēt. Ar skeneri laikam vienkāršāk un kvalitātes ziņā arī labāk?
Ir kādas idejas - cik ~ ir tas "nebūs lēti"? Nav jau tā ka baigā metrāža un nepārskatāma filmas ruļļu kaudze...
Nav ne jausmas , tas atkarīgs no 101 apstakļa pirmkārt jau LAIKA kas jāpatērē.
macro objektīva vai kādas kompaktkameras, kas spētu tik tuvu fokusēties, Tev nav?
Ir 90mm makro objektīvs. Bet tur jau jāveido kaut kāda uzparikte + gaismošana, lai varētu sakarīgi pārbildēt. Ar skeneri laikam vienkāršāk un kvalitātes ziņā arī labāk?
jā ir jāizveido uzparikte - sākot no havajas papīrruļļa serdeņa un beidzot ar makroplēšu - tas kā kuram sirdsapziņa liek.
Nē pārbildēt ir kvalitatīvāk nekā ar jebkuru budžeta skeneri un daudz, daudz ātrāk.
Ja jau ir makroobjektīvs- pilna Google un Ebajs ar dažāda līmeņa un dārdzības uzpariktēm, piemēram:
Man pašam ir pasen iekš USA pirkts skanerītis - drīzāk jau digi-makroziepis filmām un dipiņiem ar SD karti- "Wolverine F2D". Gana primitīvs, bet WEB'a līmenim pietiek. Pati fotodaļa jau tīri ciešama par to cenu (ap 50 Ls laikam bija), bet mehāniski gan pašvaks lētucis - paliels čakars ar filmu/dipu maiņu un plaknes nodrošināšanu. Ja tāds der un vajag- varu aizlienēt:
Es reiz izrīkojos galēji vienkārši - saulainā laikā pie loga uz rakstāmgalda skrūvspīlītē projektora rāmītis ar dipiņu, gaismotājs balts saules apspīdēts aizkars. Tumšās kastes lomā pati istaba, kaut gan starp fotokameru un rāmi noteikti vajadzētu ja ne kasti, tad vismaz kādu "tuneli" pret liekiem atstarojumiem uzmeistarot.
ivog:
ir filmu skeneri, kuriem iekšā objektīvs. laikam reiz skatīju Minoltas, kaut kad 2006. gadā.
mana elementērākā uzparikte, ja pārbildēju diapozitīvus rāmīšos, ir kartona pamatne ar caurumu vienam filmas kadram, zem tā lineāls. lai ātri varētu pa to slidināt zem aparāta nākamo rāmīti. ja slinkums, var izgriezt melnā papīrā caurumu un to likt uz stikla, tik uz tā stikla būs papildus putekļi, kas jātīra. Šo pamatni ar līmspīlēm piestiprinu galda vai pie kā cita, man ir statīvs, kam varu pievlikt šo virsmu slīpi, un aiz tā visa ar zibspuldzi apgaismoju baltu fonu.Pamatnei jābūt lielai, objektīvam ar saules blendi, lai pēc iespējas mazāk traucētu liekie atstarojumi.
Varbūt būs jāpamēģina šādi. Ja pareizi sapratu, tad kamera uz statīva, rāmis vertikāli un aizmugurē balts fons un zibenis, kas to fonu apgaismo. Tas baltais fons varētu būt parasta A3 lapa? Un zibenis virs kameras? Man diemžēl ir tikai uz kameras stiprināms zibenis un vads hot-shoe pagarināšanai. Nav studijas zibeņa un trigera.
Es pamēģināju kā gaismas avotu izmantot iPad, uzliekot baltu fonu, virsū kartons ar caurumu pēc dipiņa izmēra, kuram priekšā matstikls, uz matstikla lieku dipiņu un no augšas ar kameru uz statīva un makro stiklu. Manuprāt sanāk neslikti. Vienīgi eksponēšanas laiks sanāk kādu pus sekundi pie f5.6, attiecīgi izmantoju 2 sek. slēdža aizturi.
ivog:Es pamēģināju kā gaismas avotu izmantot iPad, uzliekot baltu fonu, virsū kartons ar caurumu pēc dipiņa izmēra, kuram priekšā matstikls, uz matstikla lieku dipiņu un no augšas ar kameru uz statīva un makro stiklu. Manuprāt sanāk neslikti. Vienīgi eksponēšanas laiks sanāk kādu pus sekundi pie f5.6, attiecīgi izmantoju 2 sek. slēdža aizturi.
Tādā palielinājumā ar asuma dziļumu vāji attiecīgi f8 būtu prātīgāk - arī ar F11 kvalitātes sīkos zudumus nemanīsi drīzāk plusus no asuma dziļuma palielinājuma - filma ta taisna ir realatīvi.
Arī LED gaismiņai visticamāk tonis ir šķībs pa līkni sarkans-zaļš. Prātīgāk būtu pienstikla gabaliņš pret gaismu no loga (nu ne saulrietu) vai zipeni - tādām gaismām vismaz būs tik šķībums pa dzeltens-zils līniju, bet sarkans vai zaļš iekšā nenāks. Ar zipeni arī ekspozīcijas saīsināsies.
ivog:Es pamēģināju kā gaismas avotu izmantot iPad, uzliekot baltu fonu, virsū kartons ar caurumu pēc dipiņa izmēra, kuram priekšā matstikls, uz matstikla lieku dipiņu un no augšas ar kameru uz statīva un makro stiklu. Manuprāt sanāk neslikti. Vienīgi eksponēšanas laiks sanāk kādu pus sekundi pie f5.6, attiecīgi izmantoju 2 sek. slēdža aizturi.
Tādā palielinājumā ar asuma dziļumu vāji attiecīgi f8 būtu prātīgāk - arī ar F11 kvalitātes sīkos zudumus nemanīsi drīzāk plusus no asuma dziļuma palielinājuma - filma ta taisna ir realatīvi.
Arī LED gaismiņai visticamāk tonis ir šķībs pa līkni sarkans-zaļš. Prātīgāk būtu pienstikla gabaliņš pret gaismu no loga (nu ne saulrietu) vai zipeni - tādām gaismām vismaz būs tik šķībums pa dzeltens-zils līniju, bet sarkans vai zaļš iekšā nenāks. Ar zipeni arī ekspozīcijas saīsināsies.
Iedomājos, ka arī ar sēņu nazīti var nogāzt Kaives ozolu!!!