Vēlos padomu fotoaparāta un optikas izvēlē ar īpatnējām prasībām. Man ir pieejamas pārdesmit 35mm filmas ar visai unikālu materiālu, kuru gribētu digitalizēt maksimāli kvalitatīvi. Tas nozīmē, nevis vienkārši pārfilmēt šīs filmas no ekrāna, bet pārfotografēt tās pa kadram tieši no projektora un tad iedot cilvēkam, kas šos kadriņus saliek kopā ar skaņu digitālā filmā. Īsumā plāns ir sadabūt 35mm kinoprjektora mehāniku (jau ir procesā), pārbūvēt to uz zemāku ātrumu (1 - 2 kadri sekundē), pārtaisīt gaismošanu uz kaut ko ekonomisku un ne tik milzīgu (izkliedēta LED gaisma tuvu filmai), objektīva vietā nostiprināt fotoaparātu un sinhronizēti ar mehāniku pārfotografēt kadriņus. Man nav īpašu jautājumu par elektroniku un mehāniku, jo zinu, ka ar tiem noteikti tikšu galā. Līdzīgas lietas esmu redzējis internetā taisītas. Projekts pilnīgi nekā nav steidzams, kaut kas reāli arī varētu notikt pēc gada. Mani interesē ieteikums par fotoaparātu, kurš būtu piemērots šai vajadzībai. Manas aptuvenās prasības: -Ieeja timelapse pultij vai citāda iespēja automatizēti palaist fotografēšanu. -Iespēja safotografētos failus no fotoaparāta lasīt un dzēst nepārtraucot fotografēšanu (jo atmiņas kartē vietas var nepietikt vienai filmai). -Droši vien maināma optika - attiecīgi gribētos arī komentārus par pašu optiku, novietojumu un to, kā to labāk darīt, lai kadrs būtu pēc iespējas bildes izmērā un tam nebūtu kaut kā izlocītas malas vai citi defekti. -Nu, un, protams, tā kā tas šobrīd ir projekts no savas kabatas un nav zināms vai to izdotos atpelnīt - aparāts pēc iespējas lēts.
Un protams, interesē profesionāļu viedoklis par to, kas vēl varētu būt svarīgs un ko neiedomājos. Jau iepriekš paldies!
Par iespēju sabildētos kadrus atlasīt un dzēst bildēšanas laikā... Ieteiktu aparātu pieslēgt pa taisno pie kompja, tur būs gan timelapse iespēja, gan vēl kaudze ar iespējām + pārsimt gigabaiti atmiņas...
Neko jau tur tādu traku nevajag - 1:1 makrostiklu kas sedz vajadzīgo laukumu - varbūt pat kkāda micro 4:3 kamera ar oļika 60mm optiku būs drošāk kā APS-C kur 1:1 lielāko no 35mm formātiem varētu neizvilkt pa šauro malu.
Schneider:Interesanti, cik šeit ir speči 35 mm kino jautājumos... Es kādreis filmēju tik ar Krasnogorsku-2.
Tad jau tu krutais esi!16mm ne katram bija pa kabatai.Es tālāk par 2x8 Ņevu netiku.Un tā pati bija sovhoza,ne mana personīgā.Toties sapratu,ka kino ir pavisam cits sporta veids kā foto.Un ja grib,tad ar to jānodarbojas speciāli,nevis kā blakus nodarbi fotografēšanai.Lai gan tagad jau citi laiki un cita tehnika.
Jā, par kopēšanu un dzēšanu laikam neprecīzi izteicos - fotoaparāts būtu pastāvīgi pie kompja un bildes konstati tiktu kopētas no aparāta uz kompi. Lūk, mani interesētu lai šī pieslēgšana pie kompja un kopēšana būtu darāma nepārtraucot fočēšanu. Tā kā mana "pieredze" ar fotoaparātiem ir visādi ziepīši, tie parasti izslēdzas tikko tiem piesprauž USB vadu. Arī bilžu apjomu apzinos - tā fiksi piemetot 24 kadrus sekundē, 10 minūšu rullis pie 2MB attēla izmēra aizņems ~28GB. Cilvēks, kurš bildes un skaņu pēc tam saliks kopā jau ir sarunāts. Mani interesētu konkrētāk modeļi vai vismaz kādas precīzākas norādes par to, uz kuru pusi skatīties. Vēl, piemēram, viena konkrēta baža ir par gaismu no malas. Vai starp fotoaparātu un kadru nav vajadzīga kāda aptumšojoša "garmoška", kas neļaus gaismai no malas (kuru centīšos samazināt līdz minimumam) radīt kādas problēmas?
viecha: Tad jau tu krutais esi!16mm ne katram bija pa kabatai.
Ai, nu nezirgojies, es to Krasnogorsku+milzīgu izmēru un svara Ukrainu nopirku par 250 rub, bet ātri sapratu izmaksas, uznesu uz bēniņiem un pārgāju uz Kvarcu+Rusj.
Bolverk: Mani interesētu konkrētāk modeļi vai vismaz kādas precīzākas norādes par to, uz kuru pusi skatīties.
Derēs jebkura kamera ar wifi + tālvadības softu.
Bolverk: Vēl, piemēram, viena konkrēta baža ir par gaismu no malas. Vai starp fotoaparātu un kadru nav vajadzīga kāda aptumšojoša "garmoška", kas neļaus gaismai no malas (kuru centīšos samazināt līdz minimumam) radīt kādas problēmas?
Eksistējot tādi FOTOfilmu pārknipsējamie aparāti kuros it kā esot pieejama arī kkāda gaisma no kameras puses kontrasta mazināšanai - nekad dabā tādu neesmu redzējis un neesmu arī redzējis labus rezultātus no sistēmam kuās nebūtu nodrošināta totāla tumsa starp objektīvu un pārbildējamo materiālu.
Nu, kā, vajag filmu no 35mm ruļļa dabūt digitāli. Var, protams, ņemt, likt uz projektora un tad ar videokameru filmēt, bet to negribu darīt, piemēram, tā dēļ, ka projektors un kamera nav sinhronizēti. Attiecīgi, atkarībā no kameras var būt tā, ka safilmēto ietekmē tas, ka manāmu daļu kadra laika kadru uz ekrāna aizsedz projektora "shutteris". Vai, piemeŗam, tas, ka filmējot no ekrāna nepieciešama liela telpa bez gaismas traucēkļiem. Plus pārfotografējot kadrus, potenciāli var iegūt augstāku kvalitāti kā filmējot. Filma, protams, ir 24 kadri sekundē, bet lai fotoaparāts filmu paspētu sakarīgi pārfočēt, projektors ir daudzkārt jāpalēnina.
Man ir kādreiz apmēram tāda ideja bijusi. Tas ko izštukoju, vajag aparātu bez mehāniskā slēdža, jo amatieru kamerām slēdža resurss ir 50~100 tūkstoši klikšķu, tātad pusstundas-stundas gara filmiņa un kamerai kirdik, labā ziņa protams ka var nest uz remontu pa garantiju ) Tātad nonākam pie bezspoguļu kamerām, jo tām elementāri var kādu palielinātāja( un ne tikai) objektīvu piestellēt caur visādām pārejām.Savukārt elektroniskais slēdzis šķiet bija kautkādām Nikon1 sērijas kamerām, kā ieslēdzama opcija, tas tev pašam jāizstudē kameru instrukcijās.Slēgšana pie kompja jepegam varētu nebūt obligāta, jo 64gb karte un ne maksimālā rezolūcija (nafig bildēt ar~20Mpix, ja tas filmas kadrs reāli nesaturēs tik daudz detaļu, pat 4k rezolūcijas tur visdrīzāk nebūs) varētu pavilkt gana daudz kadrus. Protams vari jau arī RAWā bildēt un tad drusku uztjūningot visu optom raw konvertorā, tad būs maximālā kvalitāte izvilkta un pie kompjā arī obligāti būs jāslēdz, ja pa vadiem vispār 2k/s rawā vispār ies cauri.
Ja kino filmu, tad parikti, tam var nopirkt: www.blackmagicdesign.com... Pats ar, teorētiski, var uztaisīt, kā jau minēji, izmantojot veca projektora daļas. Būs baigā piša, bet neiespējami tas nav. Par kameras noskrējienu nav ko satraukties. Paņem pāris iesācēju spogulenes, kuras var teatherot, lai datus sūta pa taisno uz serveri. Lēti tas nebūs, bet ar to ir jārēķinās...
Mnu, pirkt aparātu par 30K man noteikti neinteresē, haha. Manā gadījumā dārgākais tiešām varētu sanākt kamera un tās piederumi - optika, stiprinājums. 60uz5komats6 - paldies par izsmeļošo atbildi, jā, biju arī par slēdža nolietojumu iedomājies, bet piemirsu sākot šo tēmu. Nu jau paliek skaidrāks, jāmeklē vienkārša kamera bez spoguļa, bet ar maināmu optiku. Par slēgšanu pie kompja - nu, nez, man pašam tā būtu ērtāk - palaist procesu un kad gatavs, pie bildēm un skaņas kompītī var tikt attālināti. Visiem liels paldies par atbildēm, sākšu meklējumus.
Nevajag aizmirst, ka ne tuvu ne visām bezspoguļa kamerām ir silent shutter jeb elektroniskais slēdzis. Es sliektos uz ļimpusu un maktrostiklu, kā Māris teica, tik ar eye-fi karti - tie wifi remūtās darbināšanas softi kā likums čakarīgi. Ar eye-fi varēsi no intervalometra darbināt neatkarīgi no failu sūtīšanās pa tīklu. vada režīmā lielais vaitrums kameru (nesaku visas, bet domāju, ka 99% gan) nespēs autonomi bildēt taimlapsi un rādīt bildes kompī vienlaicīgi. Tev tak vajag, lai projektors palaiž slēdzi, ja pareizi saprotu?
Versatile, jā, slēdzi vajadzēs palaist, to it kā arī minēju sākumā, bet tas ne tuvu nav kritiskākais - varu jau pieslēgties arī podziņai, bet es labprāt nejauktu vaļā svaigu fotoaparātu, ja būtu iespēja slēdzi vadīt caur timelapse pultiņas ieeju. Bet pieņemu, ka lētiem modeļiem nebūs šādas pultiņas ieejas. Paldies par wifi kartes ideju, tas ir variants.
Vispār jau... Ņmeot vērā te jau minēto prognozējamo noskrējienu, tad jau varbūt labāk ieguldīties kādos 2os lietotos bodijos (no sērijas Nikon D80, Canon 450D, utml - un makrostiklā. Pavisam jaunu kameru nokaut... Otrs variants - neesmu drošs, bet fuji x-t10 it kā ir elektroniskais slēdzis. Komplektā pieliec 60mm makro stiklu, sanāk ok komplekts. Man šķiet, ka vajadzētu 35mm filmas kadru varēt nobildēt. Te gan labāk paeksperimentēt. Oly E-m5 II arī esot elektroniskais slēdzis. Tā ka ir izvēles iespējas.
Bolverk:bla bla bla.....Plus pārfotografējot kadrus, potenciāli var iegūt augstāku kvalitāti kā filmējot...
Pinligs blefs.......
Aiznes savu mākslas filmu uz Rīgas kinostudiju un profiņi gan tevi gan tavu filmu digitalizēs un 100 reizes lapāk kā to tu pacs mājas virtuvē veidosi :P
Oliss:Aiznes savu mākslas filmu uz Rīgas kinostudiju un profiņi gan tevi gan tavu filmu digitalizēs un 100 reizes lapāk kā to tu pacs mājas virtuvē veidosi :P
bija Rīgas TV gan priekš 16, gan priekš 35, par 35 nezinu, 16 vairs nav.