sveiki! .. esmu nolēmies iegādāties 85mm 1.8G unn lasot reviewus un lasu ka bieži ir front/back focus... jums ir gadijies sakskarties ar šo objektīvu? kāda pieredze ar focus? domāju ka ar d300 vajadzetu fokuseeties tiri labi... jo manam 35mm 1.8g microadjustmenti nav vajadzigi jo focus ir vietā
Man ir tāds objektīvs. Nekāds front/back focuss nav novērots, bet es neesmu profi un portretiem focusu uz deguna netaisu Dzirdēts ka sūdzās bet tas cilvēks sūdzējās par gandrīz visiem saviem objektīviem. Bet uz d300 85nieks jau studijā tikai galvas bildēs.
Pekse:Man ir tāds objektīvs. Nekāds front/back focuss nav novērots, bet es neesmu profi un portretiem focusu uz deguna netaisu Dzirdēts ka sūdzās bet tas cilvēks sūdzējās par gandrīz visiem saviem objektīviem. Bet uz d300 85nieks jau studijā tikai galvas bildēs.
Atzīšos pilnīgā nekompetencē un uzdošu dumu jautājumu, toties precīzi par tēmu. Es saprotu, ka spoguļkamerai asums tiek iestādīts uz matstikla, bet vajadzīgs ir uz sensora. Tātad, ja viens no 3 elementiem - spogulis, matstikls vai sensors neatrodas precīzi tam paredzētajā vietā, rodas šis front/back fokuss un tas ir ATKARĪGS no KAMERAS.
Jautājums ir: Kādi ir tie iemesli, kuru dēļ front/back fokuss ir ATKARĪGS no OBJEKTĪVA.
P.S. Izejot no iepriekš teiktā ir skaidrs arī, ka ziepīšiem un bezspoguļiem, kuri asumu iestāda pēc kontrasta tieši uz sensora, nekādi front/back fokusi- pokusi nepastāv.
Uz mactikla tu redzi ar aci, tas AF sistēmā nepiedalās. Sensors atrodas aiz spoguļa, lejā, uz tu bildi novirza papildu spogulītis, lielais spogulis ir puscaurspīdīgs, tam gaisma vienkārši iziet cauri, bet pie tā ir piestiprināts mazais. Tātad, drīzāk kļūdas rada gan lielā, gan mazā spoguļu nobīdes pret sensoru, gan arī sensora nobīde pret spoguļiem. Tik es arī īsti nesaprotu - ja visi attālumi ir precīzi, tad AF sistēmai būtu vienkārši jāaptur fokusēšanās motors, kad bilde us sensora ir asumā, neatkarīgi no objektīva šķībuma vai attiecības pret attālumu skalu vai vēl tur ko. Bet laikam tā nau.
Tur bija diezgan garš penteris un situācijas apraksts par front/back fokusiem. Vēl viens aspekts ir pats objektīvs - AF sistēma darbojas ar pilnībā atvērtu fragmu, attiecīgi, visādas objektīva lietas kā aberācijas u.c. arī nāk talkā. Man slinkums tulkot, bet kompī lasīšanai bija pieglabāts šis raksts: www.openphotographyforums.com... saprotams, ka Kanõn kontekstā
Gunāra teiktais attiecas uz MF kamerām un ļoti izteikti tā lieta bija ar zenitčikiem.Tāpēc arī bija t.s.kameras justēšana.Uz firmas MF nav gadījies redzēt izteiktu front vai back fokusu,bet tas ir tāpēc ,ka esmu izteikts amatieris un man nav bijis spaiņiem kanonu un nikonu.AF kamerās to principu galīgi nesaprotu,bet labprāt ticu,ka šī problēma pastāv arī uz AF ,tikai negribas ticēt,ka tik bieži kā par to runā.Un noteikti neticas,ka fokusēšanas kļūda modernai kamerai ar visām kvalitātes kontrolēm var būt tādos apmēros kā kaut vai šeit sniegtajā piemērā.Progress tomēr dara savu,ķīnieši vai malaizieši būvē.Ir tur viens spogulis vairāk kā senāk,bet laiki tak citi un tā garām nešāva pat zeņitkas,kur nu mūslaiku Nikoni.Es vienkārši pieņemu,ka front-back fokusa problēma ir PRAKTISKI izbeigusies tāpat kā nāves gadījumi no mēra vai tīfa.Man ar to pietiek,bet profesionālie kolēģi,iespējams,saskaras ar tādām lietām,nezinu.
Profesionālajiem kolēģiem FF/BF ir tas pats, ka musulmanim 5x dienā klanīties uz Meku. Vēl Sienā Jurčiks žēlojās, ka tieši fokusa dēļ varējis izvēlēties tik vienu EF 70-200/2,8L no desmit. No tā varam issecināt, ka Ķenonā strādā vieni Vasja-sļesari, jo kvalitāte ir tāda pati kā Brežņeva laiku Ģeļiosiem.