Mēs, pāris entuziastes, ar Latvijas Arhitektu savienības svētību strādājam pie topošās lietotnes arhiguide.com, kur ikviens varēs iepazīties saistošiem stāstiem par Rīgas ēkām un vietām.
Lietotnes pamatā ir interaktīva pilsētas karte ar GPS piesaisti, kur ikviens tūrists vai vietējais varēs uzzināt ko vairāk par kartē redzamām ēkām (pagaidām - latviešu un angļu valodā). Lietotnes pirmajā versijā būs aptuveni 600 Rīgas ēku "vizītkartes" ar fotogrāfijām.
Lielāko daļu satura mums dod profesors Jānis Krastiņš - no viņa grāmatas, bet tās attēli ir gaužām švakā kvalitātē un ēkas arī jau mainījušās - nepieciešamas jaunas bildes pulkam Pārdaugavas un attālā centra ēku. Vai ir kāds jaunais, labais vai kā citādi foršais fotogrāfs, kuram būtu iespēja doties nelielā pastaigā pa Rīgas ielām un sabildēt vismaz kādu daļu no Rīgas interesantajām ēkām? Katra bilde ir no svara. Turklāt tas varētu būt arī lielisks piedzīvojums.
Apņemamies bilžu autorus slavēt gan arhiguide.com, gan visās citās komunikācijas aktivitātēs. Ja vēlies iesaistīties, raksti - avena.anda@gmail.com. Paldies!
Var jau vienkārši iemest adreses, lai interesenti var paskatīties arhīvos + mazums, kāds vienai-divām garām katru dienu iet. Gan jau izvēles iespēja ar noderētu.
lasot šo: "ar Latvijas Arhitektu savienības svētību" cilvēki no paijājamajiem telefoniem var sabiudēt un sasūtīt... Un kur pašām problēma apstaigāt ēkas ar tiem pašiem telefoniem? BIldēm pat uzreiz GPS koordinātas būs klāt...
Neliela pastaiga cienītā , dos vējāku rezultātu nekā Karastiņa padomjlaika dipazitīvi kurus nācies redzēt 101x vēl PSRS laikos . Ēkas nobildēšana praasa LAIKU ļoti reti to var izradīt ar vienu reizi. Bet ja piedāvājums būs gana interesants Interesantāks par "Slava un slavēsim" tad kāpēc nē. Šads projekts "Foto puse" prasīs gana daudz laika un birokrātijas , ne mazums objektiem visai nopiets "Nobildēšnas saskaņošnas proces" piemēram nodrošināt visas iespējamās atļaujas pieejas un piekļuvas interesantiem objektiem tad var domāt par tādu projektu sadarbību . Mēs ar esmam "Bepeļnas kantoris" taču ar arī neko neieguldām. Gribat bildes visi izdevumi un birokrātija no jums i varam runāt par detaļām.
Nu nezinu, Stūrmanim vai Balodim vajag paprasīt lai IEDOD, viņi godīgi pateiks kur tieši iet. Jo redz haļava ko Krastiņš iedevis nav gana laba. Ja ir prasības, tad ir cena, ja nav cenas bet "izaicinājums" un "entuziasms" tad jāņem īfōns un jāiet bildēt pašrocīgi un kvalitatīvi, jo tas taču ir tik viegli ka nav samaksas vērts.
Andanda:Mēs, pāris entuziastes, ar Latvijas Arhitektu savienības svētību strādājam pie topošās lietotnes arhiguide.com, kur ikviens varēs iepazīties saistošiem stāstiem par Rīgas ēkām un vietām.
Lietotnes pamatā ir interaktīva pilsētas karte ar GPS piesaisti, kur ikviens tūrists vai vietējais varēs uzzināt ko vairāk par kartē redzamām ēkām (pagaidām - latviešu un angļu valodā). Lietotnes pirmajā versijā būs aptuveni 600 Rīgas ēku "vizītkartes" ar fotogrāfijām.
Lielāko daļu satura mums dod profesors Jānis Krastiņš - no viņa grāmatas, bet tās attēli ir gaužām švakā kvalitātē un ēkas arī jau mainījušās - nepieciešamas jaunas bildes pulkam Pārdaugavas un attālā centra ēku. Vai ir kāds jaunais, labais vai kā citādi foršais fotogrāfs, kuram būtu iespēja doties nelielā pastaigā pa Rīgas ielām un sabildēt vismaz kādu daļu no Rīgas interesantajām ēkām? Katra bilde ir no svara. Turklāt tas varētu būt arī lielisks piedzīvojums.
Apņemamies bilžu autorus slavēt gan arhiguide.com, gan visās citās komunikācijas aktivitātēs. Ja vēlies iesaistīties, raksti - avena.anda@gmail.com. Paldies!
Piedāvāju īsāku tulkojumu. Meklējam aitas, kuras mūsu komerciālajam projektam sagādās bezmaksas saturu.
Tā nu tas ir - izaicinājums, entuziasms un piedzīvojums ir bezjēdzīgi skraidīt un klapēt ar telefoniem (nesaprotu kāpēc tā vietā, lai šeit ko drukātu neesat vēl to izdarījusi (Jūsu laiks un "prasmes" taču ideāli atbilst topika formātam - tās ir bezvērtas)).
Citādi arhitektūras bildes ir ļoti tālu no piedzīvojuma - jāsapelna nikna tehnika, pēc saules kartes katram objektam jāatrod stunda kurā forši krīt gaisma, jāsadežūrē brīži kad tā gaisma vispār ir, jāiemācas taisnot perspektīve, jāapjēdz kā neielaist bildā lieku drazu - katorga ne piedzīvojums.
Laikam kvekšķis ir panācis, ka blogu tauta ustver par muļķu portālu, te tādi prožekti parādās tik regulāri, ka drīs piedāvās katram iesaistīt piecus draugus un, fotografējot, tirgot ķīnīzeru mušu spārnu ekstraktus mūžīgai jaunībai.
Atcerējos diezgan līdzīgu "projektu" (ne nu gluži bezpeļņas, bet tuvu tam) ko man viens mūsu kolēģis "ieskapēja".
Gadi 10-15 atpakaļ ļ.cien un god. P.Apiņa k-gs (tas, kurš ārstu biedrības fīrers) bija plānojis izdot kaučkādu Rīgas aptieku katalogu. Cik atceros, bija jāsabildē ap 300 aptiekas (ārskats un interjers) un pasākuma budžets bija ap 400 Ls (precīzi vairs neatceros), bet, katrā ziņā ne diži vairāk, kā 1,5 Ls par katru aptieku, ceļa izdevumus uz visām Rīgas nomalēm ieskaitot . Apiņa k-gs bija dziļā neizpratnē, kad es atteicos no tik vērtīgas "haltūras" un bija pārliecināts, ka viņam uz šo darbiņu nabaga studenti rindā stāvēšot. Ar ko tas beidzās- nezinu..
To ārstu biedrību es vispār nesaprotu, jo lielāks blēdis baltā ķitelī, jo lielāka iespēja kļūt par tās biedrības fīreru. Trakākais, ko var iedomāties - Laventa miesassargs Boka!
Es saprotu, šāds aicinājums ziedot savu laiku, protams, ir ārkārtīgs naivums no manas puses. Varbūt jau bezkaunība. Tomēr daudziem ir tādas lietas, ko darām par ideju. Nenomētājiet mani ar objektīviem pavisam
versatile:Var jau vienkārši iemest adreses, lai interesenti var paskatīties arhīvos + mazums, kāds vienai-divām garām katru dienu iet. Gan jau izvēles iespēja ar noderētu.
Paldies par vienīgo pozitīvo atbildi Pieslīpēšu listi un ielikšu šeit (ja ļausiet).
Fandango:Anda, redzi, ja tā ir izprieca- bildēt ielu skatus, tad ne jau pasūtījuma arhitektūras bildes. Tiklīdz tas ir pasūtījums, tā to var uztvert par darbu, pret ko jāizturas ar atbildību, nevis vienkārši, kad gadās, kaut ko paknipsē.
ļoti precīzi pateikts! es apzinos, ka savā ziņā prasu "haltūrēt" un principā tas nav profesionāļu cienīgi. Bet ja nu tiešām kāda ēka gadās pa ceļam...
Maris:Tā nu tas ir - izaicinājums, entuziasms un piedzīvojums ir bezjēdzīgi skraidīt un klapēt ar telefoniem (nesaprotu kāpēc tā vietā, lai šeit ko drukātu neesat vēl to izdarījusi (Jūsu laiks un "prasmes" taču ideāli atbilst topika formātam - tās ir bezvērtas)).
Citādi arhitektūras bildes ir ļoti tālu no piedzīvojuma - jāsapelna nikna tehnika, pēc saules kartes katram objektam jāatrod stunda kurā forši krīt gaisma, jāsadežūrē brīži kad tā gaisma vispār ir, jāiemācas taisnot perspektīve, jāapjēdz kā neielaist bildā lieku drazu - katorga ne piedzīvojums.
+++ visam, tiešām sūdīgs, mēreni mokošs un neinteresants darbs, un ja vēl tas jādara uz ļaužu pārpildītas ielas.... Bet es piesakos, ja minētā apvienība ir gatava nest manu fotosomu, statīvu un asistēt procesā. Pie viena būs jums izaicinājums jaunā profesijā, ar iespēju apgūt tiešām noderīgas prasmes, turklāt svaigs gaiss un mērena fiziska slodze
PS Architektoru Vislatvijas Apvienība gan šķiet pietiekami turīgs kantoris, lai bez svētības ( kas, protams, ir pati svarīgākā ) piešķirtu arī pāris banknotes tik cēlam mērķim.
Fandango: Tagad turpinu ar Ballderaiku- Skatos, ka kā piemērus esi izvēlējies divas bildes, kuras nav arhitektūras foto, drīzāk pilsētvides fiksācija, ar domu parādīt, kā dažādi elementi iespaido vides uztveri. Proti, traucē, nevis izdaiļo. Bildēs neko neesmu ''vilcis laukā'' ēnās vai gaismās, tas man liekas nevajadzīgi. Telpiskums šajās bildēs mazliet tiek panākts ar priekšplāna detaļām.
Par entūzisko ''projektu''- šo to jau var veikt arī kā vaļasprieku, bet cik ilgi? tas nav ilgtspējīgs pasākums, jo uz to pavilksies tie, kuri iedomājas, ka var, māk un taisīs kaut ko pēc savas gaumes. Turklāt, ja pasūtītājam nav konkrētu prasību, kvalitātes kritēriju, tad grūti pasūtījumu veikt adekvāti.
Jāteic, manuprāt, visai pabriesmīgas bildes. Es tādas, ja būtu noknipsējis, visticamāk izdzēstu, kur nu vēl publicētu!
gan tas mikroskopiski šķbais kochoznieku nams padarīts vēl šķībāks ar līkiem stabiem, gan tā božņeica ar to līki kanaino miličzizli priekšplānā...
un jā - telpiskumu bildēm nepiedod ti epriekšplāna objekti gandrīz nemaz, vismaz es neko tādu tur nespēju saskatīt
Tagad turpinu ar Ballderaiku- Skatos, ka kā piemērus esi izvēlējies divas bildes, kuras nav arhitektūras foto, drīzāk pilsētvides fiksācija, ar domu parādīt, kā dažādi elementi iespaido vides uztveri. Proti, traucē, nevis izdaiļo. Bildēs neko neesmu ''vilcis laukā'' ēnās vai gaismās, tas man liekas nevajadzīgi. Telpiskums šajās bildēs mazliet tiek panākts ar priekšplāna detaļām.
Nu manis šeit izliktās jau arī nav arhitektūras bildes, bet gan no sērijas - eju un knipsēju, pie tam bildēts pustumsā. Ieliku tik tāpēc, lai "paņaudētu" par vadiem gaisā. Manā skatījumā arhitektūras bildes ir kā gleznu reprodukcijas - tām ir jābūt precīzai arhitekta veikuma atainošanai bez liekiem traucēkļiem - garāmbraucošiem trolejbusiem, ielu miskastēm, aiz loga izkārtas veļas u.t.l. Tas iepriekšminētais lai tiek par prieku tiem, kuri sevi pozicionē par streetphoto faniem. Gleznu reprodukciju albūmos taču neliek bildes ar pie gleznas redzamu elektrorozeti vai pliku pļešu, kas aizsedz trešdaļgleznu.
Tu nemāki, bet stāsti kā jādara. Tie kuri māk iesmīkņās. Tie kuri nemāk sasmelsies kārtējās neta blēņas. Uzskatāms piemērs tam, cik vērtīgi ir mācīties no zinošākajiem biedriem, tā sakot
Fandango:Anda, redzi, ja tā ir izprieca- bildēt ielu skatus, tad ne jau pasūtījuma arhitektūras bildes. Tiklīdz tas ir pasūtījums, tā to var uztvert par darbu, pret ko jāizturas ar atbildību, nevis vienkārši, kad gadās, kaut ko paknipsē.
ļoti precīzi pateikts! es apzinos, ka savā ziņā prasu "haltūrēt" un principā tas nav profesionāļu cienīgi. Bet ja nu tiešām kāda ēka gadās pa ceļam...
Nav jābūt profesionālim, lai ieguldītu darbu. Kā nekā, katrs sevi cienoš amatieris gribēs sevi reprezentēt. Piemēram, es nespētu tā pa roku galam, garām ejot, uzknipsēt bildi un tad pieļaut, lai tā mani reprezentē. Katrā bildē, kurai lieku virsū savu vārdu, ieguldīšu savu darbu, lai pēc tam nebūtu jākaunās. Šis darbs prasa laiku un aprīkojumu, kurā esmu ieguldījis līdzekļus. Lai gan neesmu "profesionālis" - nebūtu baigā sajūsmā ieguldīt savu brīvo laiku un aprīkojumu citu labā, neiegūstot kaut kādu atalgojumu. Principā - es nemēģinu baigi brukt virsū, bet izskaidrot, ka fotogrāfēšana, pat amatieru līmenī, prasa līdzekļus. Un prasīt cilvēkam, lai viņš iagūlda līdzekļus cita labuma gūšanā ir diezgan muļķīgi, ja ne apvainojoši.
Labi, tātad esat apvainojušies, un es jūs saprotu. Varbūt vienkārši, kamēr meklēsim sponsorus, var atsaukties tie, kuriem arhīvos jau ir kādas attālā centra (valdemāra ielas necentra gals, miera iela, brīvības ielas necentra gals, tallinas iela utt., kā arī Pārdaugavas ēku bildes). Ja nu ir un gribat padalīties, dodiet ziņu. Ja ne, mieriņš
Bolderaika, ir OK bilžuki, galvenais, ka man patīk. Gan jau mēs tādi neesam divi vien šai pasaulē... Pēdējā bildē es vēl saregulētu vertikālās līnijas un neņemtu kreisajā pusē redzamos stabu galus. Un pateisno uz tipogrāfiju
Andanda:Mēs, pāris entuziastes, ar Latvijas Arhitektu savienības svētību strādājam pie topošās lietotnes arhiguide.com, kur ikviens varēs iepazīties saistošiem stāstiem par Rīgas ēkām un vietām.
Jā, var redzēt, ka entuziastes. Vēl var redzēt, ka bez jelkādas pieredzes projektu vadībā un elementāru lietu saprašanā. 1. Vārdu, ar kuru jūs tās nelaimīgās mājaslapeles nosaukumā apzīmējāt arhitektūru, angliski raksta ar c,- proti - archi. Kļūdaini, kārklu angļu cienīgi nosaukumi, atbaida apmeklētājus, kā jau analfabētu ražojums. 2 Šāda lapa jau eksistē, ko vienmēr var redzēt WHOIS, reģistrējot domēnvārdu. Papagaiļot ir ne tikai nestilīgi, bet arī netālredzīgi no reitingu un potenciālo apmeklējumu viedokļa. Šādi plaģiāti vienmēr ir lemti neveiksmei un autortiesību aizstāvībai, ja oriģināldomēna turētāji tā vēlas. 3. Nav saprotama koncepcija - konkrētu Rīgas rajonu ēkas un izvēle - com zona. Latvijas tirgum piesaistītās lapas jāreģistrē lv zonā un, ja tā izvēlēta Eiropas vai pasaules tirgum, tad attiecīgi, hostingam jābūt ārzemēs, un nekādā gadījumā nevar tirgū spraukties, nozogot un noplaģiātējot jau esošiem īpašniekiem mājaslapu. 4. Manī rada izbrīnu arī tas, ka cilvēki ir atraduši laiku svētīties arhitektu savienībā ( vai kā tā saucas ), bet nav atraduši projektu menedžeri, kurš ( kaut ) par alus kausu sastāda kaut vai primitīvu, bet tāmi. Nu, un tagad, stāv šeit topiks un tās aizstāvības runas izskatās vienkārši nožēlojami un atstāj nevīžīgas studentu koju istabiņas iespaidu. Savāciet puņķus, sastādiet tāmi, visas izmaksas un izcenojumus, riskus un tad nāciet pie fotogrāfiem vēlreiz, ar adekvātu piedāvājumu, sarakstu un cenrādi.
Andanda:Labi, tātad esat apvainojušies, un es jūs saprotu. Varbūt vienkārši, kamēr meklēsim sponsorus, var atsaukties tie, kuriem arhīvos jau ir kādas attālā centra (valdemāra ielas necentra gals, miera iela, brīvības ielas necentra gals, tallinas iela utt., kā arī Pārdaugavas ēku bildes). Ja nu ir un gribat padalīties, dodiet ziņu. Ja ne, mieriņš
Paralēli visiem bļeģiem un fakiem kurus veltu šim uzaicinājumam, pastāstīšu arī ko konstruktīvu: Ja jau ir gali un paziņas architektūras aprindās, tad vajag papļāpāt ar ļaužiem par pasācienu vārdā "Objekts Rīga" ko savulaik gana daudzus gadus Sarma&Norde fotogrāfiem rīkoja. Tur piedalijās tajskaitā visnotaļ zināmi Latvijas fotogrāfi, labprāt un bez jelkādas samaksas. Uzrīkojiet ko līdzīgu ar obligāto un izvēles programmu, obligātā programma paliks jūsu projektam, izvēles programmas bildes izliek ikgadējā izstādē- tusiņā fotogrāfiem par prieku.Sarežģijumu sadaļa: - dalībnieku izvēlei jābūt apzinīgai, jo baigi daudzi "jaunie-entuziastiski-daudzsološie" obligātajai programmai uzliek mīksto. Otrs sarežģijums un žopa ir iekš tā ka tas viss kautko izmaksā un atkal haļava nesanāk.
Gogli lietot proti? Kas izlec, kad tur ieraksta archiguide? Tas, ka jūs izņemat, jūsuprāt, traucējošu burtu, jūs no atbildības par plaģiātismu, neatbrīvo. Un vēl, parēķini, cik apmeklētāju dienā nepieciešams, lai noklūtu kaut desmitajā gogles lapā ar "palienētu".com ... Ar ko jūs grasāties tos piesaistīt un cik gadus maksāt seo speciālistam, lai jūs vispār varētu atrast? Un kas tiek domāts ar interaktīvu karti, ar GPS koordināšu sistēmu? Jauna, svaigi kodēta karte specifiskam reģionam, izmaksās vairākus tūkstošus. Savukārt, Googlemaps ir nosacīti interaktīva un nosacīti GPS koordinēta. Man ir šablons šādai lapai, jo ir bijis līdzīgs projekts autobraucējiem, kur par pamatu ņemta Googlemaps sistēma. Par fotogrāfu darbu nemāku teikt, cik ādas jums nodīrās, bet kopējās izmaksas www ( un citam, normālam, ne patapinātam vai palienētam domēnvārdam ) + hostingam ir virs eur 1000 primitīvākajā variantā. Ja nepieciešama arī klientu ieeja, tad pieskaiti vēl eur 300. Tas ir minimums.
Nu ko jūs piesējāties pie skuķēm, gan jau tas ir kāds nomales pamatskolas 7.klases projekts, autoru līmeni var atpazīt pēc Elločkas-Ļudojedkas vārdu krājuma. Galvenais ir izspert laukā to jaunāko leksikas mēslu izaicinājums, tad var būt drošs, ka tāds, nopietns un izcili gudrs, temats kā ar putekļusūcēju pievilks profesionāļus rindu rindām.
Schneider:Nu ko jūs piesējāties pie skuķēm, gan jau tas ir kāds nomales pamatskolas 7.klases projekts, autoru līmeni var atpazīt pēc Elločkas-Ļudojedkas vārdu krājuma. Galvenais ir izspert laukā to jaunāko leksikas mēslu izaicinājums, tad var būt drošs, ka tāds, nopietns un izcili gudrs, temats kā ar putekļusūcēju pievilks profesionāļus rindu rindām.
Man tik melni neizskatās, detaļu nepārzināšana ir tipiska jaunības kļūda. Pieredzi uzkrās, būs ok un man labāk patīk jaunieši ar jēdzīgām idejām, nevis ar aizlietu seju krūmos. Taču ideja jau saknē ir greiza, jo viens biedrs te jau minēja, ka ķap-ļap bildītes neļauj dot sirdsapziņa, savukārt labai un smukai vajag laiku, līmeni un tehniku, ne no lētā gala. Un kad tas viss ir somā, tad gluži par paldies vairs negribas, jo viss taču maksā tik, cik maksā. Man ģimenes mājai arī par velti projektu netaisīs....