Pašķirstīju tik vienu min - attiecīgi viedoklis ļoti virspusējs:
A) agresīvi reklāmiskas B) kā dzeltenā presē visur pa vidu milzu boldā patētiski citāti C) paraugu bildas ļoti maz un ļoti labas D) grūti no tik īsas apskates spriest, bet šķiet teksts ir ok vienīgi pārāk īss un koncentrēts, lai cilvēkam kas neko nesaprot sāktu pielekt.
Nu īsti jau jaunas nav.Otro es pat uz ziemsvētkiem nopirku-padārga maita priekš tā kas tur ir!Ne sev,bet gribēju parādīt klubiņā,jo tur patiešām tehnika ir cik nu maz vien iespējams un tagad jau modernajiem māxleniekiem negribas rakties pa milimetriem un citiem fokusiem.Patiesībā par īsti nederīgām iesācējiem neatradu pārāk daudz lappuses.Sākas ar šo to no kompozīcijas un pēc tam nāk viselementārākā tehnika,bet saistībā ar praktisko fotografēsanu,beidzas ar tādu kā foto filozofiju mazliet par saskatīšanu un dažiem paradoksiem.Es uzskatu,ka salīdzinot ar daudzām citām nav tas sliktākais variants pilnīgiem iesācējiem.Protams,ar nosacījumu ja nevis vienkārši pāršķirsta,bet katru lapaspusi izpēta rūpīgāk un arī praktiski pats izmēģina-ir tā vai nav.Tas nozīmē,ka ir jāpiestradā un diezgan nopietni.Bet bez tā jau neviens neiedos to sajēgu.Visumā es teiktu-good job!
Atpakaļ pie tēmas. Esmu to grāmatu par cilvēkbildēšanu lasījis kādu pusstundu veikalā uz vietas. Domāju, ka būtu laba grāmata komplektā ar labu skolotāju. Savādāk milzīgs koncentrāts, visas patiesības u.tml., ja var piespiesties lēnām lasot visu praksē tūlīt pārbaudīt, tad der. Ja nē, tad veltīgi iztērēta nauda, grāmata paliks plauktā pie "grūtās" lasāmvielas.
KVAA-II:nopirku latviski - laikam vienīgo par fotoapstrādi ********************************************** Digitālā fotogrāfija. Adobe Photoshop Lightroom lietotāja rokasgrāmata E-GRĀMATA ANDRIS ŠMITS
Es tādu vienam radiniekam, kas nedaudz Laitrūmā bakstās, uzdāvināju uz ziemīšiem. Cik pats pāršķirstīju, pamati ir, bet vienīgais ka grāmata, ja pareizi atminos, izdota tālajā 2011. gadā un tur aprakstīta 3. versija. Mūsdienās, kad visi lieto vismaz 5-to, būs jāpiedomā kā to vai šo izdarīt jaunajā versijā. Bet jebkurā gadījumā prieks, ka ir vizmas kāda literatūra par šo must-have programmiņu katram iesācējam. Jo uzreiz ķeroties pie fotošopa var pāriet jekura vēlme nodarboties ar foto apstrādi.
Pašķirstīju tik vienu min - attiecīgi viedoklis ļoti virspusējs:
A) agresīvi reklāmiskas B) kā dzeltenā presē visur pa vidu milzu boldā patētiski citāti C) paraugu bildas ļoti maz un ļoti labas D) grūti no tik īsas apskates spriest, bet šķiet teksts ir ok vienīgi pārāk īss un koncentrēts, lai cilvēkam kas neko nesaprot sāktu pielekt.
To otro izlasīju un atzinu par labu esam. Arī pirmā kaut kur ģimenes lokā klīst un gan jau kārta pienāks. Šāda veida grāmatās nav iespējams pateikt visu un mani skolotāji mani mācīja, ka nav īsti korekti kādu sacerējumu nokritizēt tikai par to, kas tur NAV PATEIKTS. Turklāt cilvēks no katras izlasītās grāmatas vidēji gūstot VIENU vērtīgu atziņu. Pārbaudot pie sevis atzinu,ka, tavu brīnumu, tā tiešam ir! . Un par Fotoblogu runājot, kopš te piestaigāju, pat kādas 3 -5 vērtīgas atziņas esmu guvis. Tas jau ir izcili!
Kungi, jūs uz šīm grāmatām skatāties no zinošu un pieredzējušu fotogrāfu, fotoentuziastu, fotopratēju (atvainojiet, nezinu jūsu kvalifikācijas ) skatu punkta. Tā kā nebijāt uzrakstījuši, ka grāmatas ir pilnīgs mēsls, nopirku ‘vispārizglītojošo’. Izlasot, ir skaidrs, ka jūs noteikti neesiet tās mērķauditorija. Šajā grāmatā ir apkopots tas, kas jums ir pašsaprotams, un, par ko pat iedomāties nespējiet, ka kāds varētu nezināt.
Man, kā apaļai un smukai nullei foto jomā, pietrūka šādu pamatlietu saprotama apraksta. Citur redzētie apraksti un pamācības ir tik tehniski sausi, ka neraisās asociācijas, un nerodas izpratne, sasaiste ar praktisko pielietojumu. Tieši reklāmiskā valoda, pacilājošais valodas stils palīdz uztvert un saprast, kā arī iedrošina mēģināt, izmēģināt, censties, būt pacietīgam.
Manam nulles līmenim šī grāmata būtu pirmā, ar ko vispār sākt. Pat pirms pirmā fotoaparāta iegādes. Jo kā parasti ir ar jaunuļiem? Wow, super, gribu bildēt! Kurš ir krutākais aparāts - dodiet! Tad pabakstās nedaudz, pārslēdz autorežīmu un ir kļuvis par fotogrāfu. Izlasot grāmatu iepriekš, rastos kaut aptuvena nojēga par to, ka ‘cmukās biužas’ nerodas no krutā gadžeta, bet šis tas ir jāzin, jāsaprot. Tiem, kas nolēmuši tomēr iedziļināties, grāmata sākumā kā špikeris visur būtu jānēsā līdz - mazais izmērs un vieglums ir piemērots pat jaunkundžu somiņām, bet biezais, kvalitatīvais papīrs ļaus tai izdzīvot arī brīvdabas izbraukumā. Saturiski grāmata aptver iesācēju līmeņa fotokursus, kam būtu jāpievieno pasniedzēja pieredzes stāstiņi un praktiskās nodarbības.
Tā ir lieta, kas tika pieminēta otras grāmatas sakarā un būtu attiecināma arī uz šo, - ‘komplektā ar labu skolotāju’. Nevienas grāmatas sniegtās zināšanas nebūs pilnībā noderīgas, ja nebūs, kas pārbauda, kā ir saprasts, kā ir izmantots piedāvātais materiāls. Šajā gadījumā - kā izlasītais ir izmantots fotografējot, kā arī koriģējot rezultātu, iesakot kā konkrētā situācijā būtu bijis labāk.
Domāju, ka grāmata ir to 8,55 eiro vērta (pērkot internetā, dod 10% atlaidi).
Aivij, manuprāt, priekš "apaļās nulles" iesācēja varētu būt diezgan laba arī šī jau relatīvi vecā, bet tomēr gana interesanti uzrakstitā un bagātīgi ilustrētā grāmata (ir jau 2 izdevumi, tādēļ labāk meklēt jaunāko- to, ar laivu uz vāka))
Un vēl, nevienam iesācējam nenāks par ļaunu izlasīt pilnīgi bez maksas fotoaparātam līdzi nakošo lietotāja instrukciju. LIELISKS ar ilustratīviem piemēriem papildināts informācijas avots par to, kā principiāli strādā fotoaparāts un kā iegūt dažādos "efektus" ar konkrēto nopirkto aperātu!
Sorry kungi,ne Birkmanis ne Dulovics nav īsti derīgi iesācējiem un otrkārt ir par sen jau novecojušiem un nepieejamiem materiāliem un tehnoloģijām.Hedžko jā,tas varētu derēt,lai arī īsti nezinu šo konkrēto eksemplāru(ko es skatījos bija citāds vāks).Aivij,fototehnika nav sausa,garlaicīga un atrauta no prakses.Tai vienmēr un visur ir vistiešākais pielietojums praktiskajā bildēšanā(es te nerunāju par optikas un aparatūras testiem bezmaz vai laboratoriju līmenī).Tā jau ir tā lielākā problēma,ka piemēram man viens pazīstams kadrs ar septiņu gadu stāžu fotoklubā un dalību smukā skaitā izstāžu,nesatricināmi vēsi paziņo,ka viņš nepievēršot nekādu uzmanību tiem stulbajiem cipariņiem skatumeklētājā.Skaidrs,ka šis cilvēks joprojām nesaprot no foto neko!Manuprāt tā nav pareizi..
Ja cilvēkam fotogrāfija tiešām interesē, tad tur nekas nav novecojis. Izpratne par to, kā viss darbojas, kā rodas bilde, šajās vacajās grāmatās ir krietni vairāk kā jaunajās. Principi nav mainījušies, tikai filmiņas vietā ir sensors. Var nelasīt nodaļas par ķimikāliju receptēm, pārējais viss der šodien tāpat kā pirms 30 vai 50 gadiem.
Aivija:Kungi, jūs uz šīm grāmatām skatāties no zinošu un pieredzējušu fotogrāfu, fotoentuziastu, fotopratēju (atvainojiet, nezinu jūsu kvalifikācijas ) skatu punkta. Tā kā nebijāt uzrakstījuši, ka grāmatas ir pilnīgs mēsls, nopirku ‘vispārizglītojošo’. Izlasot, ir skaidrs, ka jūs noteikti neesiet tās mērķauditorija. Šajā grāmatā ir apkopots tas, kas jums ir pašsaprotams, un, par ko pat iedomāties nespējiet, ka kāds varētu nezināt.
Meitenīt, kurā klasē latviešu gramatikas stundās jāsāk saprast atšķirība starp otrās personas daudzskaitli un pavēles izteiksmi? +1000 par pacietību.
Tur jau tā lieta,ka Dulovica metode tieši balstās uz zināmu pāreksponēšanu un visai plānu negatīva attīstīšanu un niknu kopēsanu.Tam nebūs saistības ar digi.Birkmaņa grāmatā galvenais uzsvars ir uz speciāliem kopēšanas paņēmieniem.Tagad to dara citādi-ar programatūras palīdzību.Lai gan ,protams,šis un tas tur var būt noderīgs-šaubu nav.Tikai iesacējam būs grūti atsijāt.
Prieks, ka Aivijai šīs grāmatas izrādījušās noderīgas. Katram no mums pieredzes ir savādākas, tādēļ arī savādāki viedokļi, ko pieņemt tikai zināšanai un pārbaudīšanai, pirms uzticēties
Dulovicu nesapratu jau no sākuma, bet par Birkmani visu laiku bija tik viens jautājums - a kur provincē var dabūt fototehniskās lokšņu filmas un Mikratus kontratipēšanai??? Pseidoreljefu taisīju arī ar MZ-3, palielinātājā Tavrija, pat bez visām tām snobiskajām receptēm
Dulovica grāmata man ir. Esmu iesākusi lasīt, bet diez ko raiti neiet, tieši tāpat kā ar fotoaparāta instrukciju. Pamazām apskatīšu visas ieteiktās. Ar sausa un garlaicīga es neapzīmēju fototehniku kā tādu, bet konkrētu informācijas pasniegšanas stilu. Un man nav bijis nolūks apšaubīt vai noniecināt 'cipariņus'. Ir jārod izpratne, kas tas ir, ko nozīmē, kā un kad izmantot, lai rezultāts būtu skatāms. Instrukcija pastāsta kā 'aktivizēt' funkcijas, bet neskaidro, neapraksta tās. Piemēram, ir aprakstīts kā regulēt diafragmas atvērumu, bet nav skaidrojuma par to, kā tas ietekmē attēlu. Vai ir vispārīgi norādīts, ka tas nosaka asuma dziļumu. Cik tas būs noderīgi cilvēkam, kuram nav skaidrs, kas ir asuma dziļums? Tādēļ arī mani priecēja konkrētā grāmata, jo tur ir complete idiot's guide. Paldies jums par iesaistīšanos. Domāju tēma noderīga ne vienam vien iesācējam.
Grūti mācībās, viegli kaujā.. Tur jau tā atšķirība, ka tas primitīvais starta līmenis ar digi ir pārāk vienkaršs, un diezgan daudziem jau pirksti gaisā pēc dažām vienkāršākajām instrukcijām. Un tad rodas "fotogrāfi", kuriem nav pamata izpratne, kas ir piemēram, jūtība, slēdža ātrums un citi paši pamati..
Pie britiem īpatnība. GRIBI būt pasniedzējs un mācībspēks tev OBLIGĀTI jāraksta jāizdod grāmatas par savu tēmu. Regulāri katru gadu! Pēc konkrētas normas! Ja tev nav publikāciju un izdevumu tev nevar apstiprināt pasniedzēja kvalifikāciju un attiecīgi tu vadīt savu tēmu Tāpēc Lielbritānijas tirgus vienkārši pārbāzti ar visādu REĀLI SHITU ko raksta jokaini pasniedzēji kursu vadītāji un visus veidu mācībspēki Bieži tas ir tāds sviests, ka Stakle-Balšcus atpūšas Gadus 10 diezgan regulāri sūtīju savējos uz dažnedažādiem foto kvalifikācijas kursiem Britu salās, tādu tur ir miljons un maksā diezgan lēti. Visus pat, ieskaitot lauleni un sekretāres. Kā likums finālā "Makulatūru" kā dažādas pasniedzēju un pat viņu asistentu izdotas monogrāfijas universitāšu un skolu izdevumus pieslāna pus mugureni
Friidis:Aivij, manuprāt, priekš "apaļās nulles" iesācēja varētu būt diezgan laba arī šī jau relatīvi vecā, bet tomēr gana interesanti uzrakstitā un bagātīgi ilustrētā grāmata (ir jau 2 izdevumi, tādēļ labāk meklēt jaunāko- to, ar laivu uz vāka))/quote] Man ir divi dažādi, bez laivas, šis isskatās pēc jau trešā.
Aivija:Izrādās šeit ir filologi. Sameklēšu arī kādu gramatikas grāmatu, lai varētu gana pareizi izteikties un citiem nebūtu jānodarbojas ar kļūdu labojumiem
Par to gan nesatraucies. Katram autoram ir tiesības uz SAVU STILU! No šejienes izriet, ka viņam ir tiesības arī uz savām kļūdiņām. Skatos, ka nav nosaukta Maikla Raita grāmata: Attēlu apstrāde nav mana stiprā puse, tieši tāpēc man liekas, ka šī daļa ir labi uzrakstīta. Par vispārīgo, tā saucamo "dzelžu un stiklu daļu" es tā neteiktu. Šai ziņā mans kritērijs ir, vai autors prot ar vienu elementāru skicīti un 3 teikumiem pateikt, kāpēc asuma dziļums tieši tādā veidā ir atkarīgs no diafragmas. (Šis tradicionāli ir grūts jautājums iesācējam)
Aivij, saulīt, pūlies, Šneideram pie kājas, viņč ir iedvesmojies no zaļās jaunības Sleid Kamon fīl ze nois, bet nesaprot, kā var uzdriķēt tik garu palagu ar tik primitīvām kļūdām. Bet viss tas i štrunc, par asuma dziļumu nudien labākais katra iesācēja katķisms ir D.Buņimoviča 1969.gada Praktiskā fotogrāfija. Ja vajak, varu noskanēt un pamazām nosūtīt kaut visu grāmatu. Un uššķaudīt uz mūsu gramatikas zināšanu līmeni.
Aivija:Instrukcija pastāsta kā 'aktivizēt' funkcijas, bet neskaidro, neapraksta tās. Piemēram, ir aprakstīts kā regulēt diafragmas atvērumu, bet nav skaidrojuma par to, kā tas ietekmē attēlu. Vai ir vispārīgi norādīts, ka tas nosaka asuma dziļumu. Cik tas būs noderīgi cilvēkam, kuram nav skaidrs, kas ir asuma dziļums?
Nu nezinu, visās, absolūti visās manas rokās nonakušajās fotoaperātu instrukcijās ir skaidri un gaiši bijis uzrakstīts un/vai ar labu ilustrāciju parādīts gan diafragmas atvēruma iespaids uz bildi, gan slēdža ātruma iespaids uz bildi, proti - kā ir ar atvērtu un kā ar aizvērtu fragmu gan kā ir ar īsu eksponēšanas laiku, gan garu...
Až interesanti palika, kura fotoaparāta instrukcijā tas patiešām nav uzrakstīts un/vai ar uzskatamām bildēm parādīts?