priore:Ir arī milvus 85 F/1,8 vai 1,4, neatceros no galvas. mani interesēja macro.
Vispār jau Milvus ir Caisa nedārgais gals. Maksā tūkstots un daži simti, dārgais gals ir Otus, tie maksā vairākus tūkstošus, piemētam Zaiss Otus 85/1.4 slavenajā ASV veikalā b&h maksā 4490$
priore:Es 5,6 izmantoju kā reālu blendi jebkuram darbam, jo pie tās parasti labiem objektīviem ir vislabākā izšķirtspēja.
šanu. Nu, tu te vienam otram kļuvi par svētuma zaimotāju.
Kāds tur sakars ar svētuma zaimošnau?! Kāda jēga pirkt f2.8 objektīvu un izmantot tikai uz f5.6? Uz 5.6 visi objektīvi salīdzinot būs daudz maz līdzīgāki nekā salīdzinot uz vaļā diafragmu!
priore:nu, kā te lai nesatraucās! Atcerējos vēl vienu iemeslu, kāpēc jāpērk labus, gišus objektīvus- proti, ja šim jau iedzimti ir F/5,6 vai F/4, tad parasti tas tik un tā mazliet jāpiever, lai iegūtu pieklājīgu attēlu, bet tad sākas difrakcijas parādības. Tātad, pērkot F/5,6 zūmu, faktiski iegūstam tikai F/7,1 zūmu uz crop.
līdzīgi ir ar 24-105L F/4. Protams, var bildēt ar F/4, bet man svarīgs asums pa visu kadru, nevis tikai centra rajonā. Tātad, atkal- F/5,6 līdz F/8, izņemot, ja runa par tumsu, nakts skatiem.
------------------------ a kas, tumsā un naktī ar likumu aizlieguši statīva lietošanu, ka jāver vaļā? Ja Tu domāji reportāžas ar kustīgiem objektiem, tad cita runa.
priore:nu, kā te lai nesatraucās! Atcerējos vēl vienu iemeslu, kāpēc jāpērk labus, gišus objektīvus- proti, ja šim jau iedzimti ir F/5,6 vai F/4, tad parasti tas tik un tā mazliet jāpiever, lai iegūtu pieklājīgu attēlu, bet tad sākas difrakcijas parādības. Tātad, pērkot F/5,6 zūmu, faktiski iegūstam tikai F/7,1 zūmu uz crop.
līdzīgi ir ar 24-105L F/4. Protams, var bildēt ar F/4, bet man svarīgs asums pa visu kadru, nevis tikai centra rajonā. Tātad, atkal- F/5,6 līdz F/8, izņemot, ja runa par tumsu, nakts skatiem.
Tas viss pareizi, tomēr daudziem labajiem un it īpaši pašiem jaunākajiem stroķiem likums par pievēršanu nav vairs tik strikts. Šim pieminētajam 24-105L F/4 www.photozone.de... mērījumi dod samērā izlīdzinātu izšķirtspējas ainu jau no f4
P.S. Gaišajiem fiksiem pievēršanas princips, protams, ir ļoti izteikts. Tomēr labā ziņa ir tā, ka tiem ļaudīm, kas cenšas iegūt portretus ar tuvāko aci asumā, bet tālāko nē, par ausīm pat nerunājot, asums kadra stūrī, skaistajā fona daļā ar burvīgo bokē, nemaz nav vajadzīgs.