Esmu pilnīga iesācēja, kas neko nesaprot no fotografēšanas, bet gribu +/- normālas bērna bildes iekštelpās. Man ir Sony A100 fotoaparāts, bet visas bildes ir ar tādu pelēku migliņu- es domāju, ka trūkst gaismas. Fototaprāta zibspuldze liekas nejēdzīga (vai arī nemāku lietot). Ko jūs man, kā amatierei, varētu ieteikt gaismu sakarā? Esmu redzējusi visādas studijas zibspuldzes, bet neko no tām nesaprotu- vai man tādas vajag, ja jā, tad kādas? Un ja nopirkšu- vai mācēšu lietot?
Izy- ja nav dižas sajēgas, nejauc sev galvu ar studijas blicenēm- pameklē kādu atbilstošu ārējo zibspuldzi ar grozāmu galvu (oriģinālo jebšu saderīgo no kāda "trešā" ražotāja), piepērc kādu gaismas kliedētāju un sākumam mājas apstākļiem pietiks- ja nebildēsi tiešā bliezienā, bet atstarojot no baltām sienām/ griestiem utml- sanāks tīri ciešami. Vēlāk var piepirkt vēl kādu saderīgu zibspuldzi, vadības radiokomplektiņu un lietussargu ar atbilstošu turētāju un veidot mazu "mājas studiju" ar vairākiem gaismas avotiem. Bet forumā to nesamācīsies- jāmeklē info pašai, jāeksperimentē- pilna Google un Jūtūbe ar idejām.
Šneider, Tu laikam čekā esi strādājis, ka tik neiecietīgs pret mazāk saprotošiem meitiešiem un visai īpatnēji interpretē sākotnējo tekstu.
Nu- bildēja cilvēks ar iebūvēto kameras zibspuldzi- rezultāti, saprotams- nekādi. Tagad laikam saskatījusies kādā studijā stacionāro gaismu aprīkojumu, sāk funktierēt par tādu savās mājās, bet jūtas nedroša par savu kompetenci. A Tu- drabiņus saēdusies... Pats jaunībā laikam fotografēšanu uzreiz ar šedevru konveijeri iesāki?
Es fotografēšanu iesāku ar Buņumoviča Praktiskās fotogrāfijaas lasīšanu. Par tekstu - tā nav īpatnēja interpretācija, neko no sevis klāt nepierakstīju, tik atstāju pretrunas, kuras pati(s) autore(s) ir uzrakstījusi(is). Kaut vai tas, ka pilnīga iesācēja ar 6,5 gadu fotobloga stāžu.
Ekspozīcija nepareiza te principā nevar būt, jo, ja ticēt, ka raksta pilnīga iesācēja, tad viņai jālieto zaļo režīmu, kurš tieši "mans bēbis" telpu bildēm arī domāts.
Kad praktizējos pie meistara Hamburgā mums tos Briese deva studijas praksei NENORMĀLI labs verķis ļoti precīzi var gaismu strukturēt un NENORMĀLI dargs arī Pēc tam vēl pāris reizes sanāca paīrēt , bet nuu to var atļauties tikai tie kas bliež ar jaunajiem haseļiem vai lielajiem sināriem
s šokā par Schneider komentāriem 2009. gadā bija laiks fotografēt, pēc tam biju aizņemta ar citām lietām. Nezināju, ka reģistrēšanās fotoblogā liecina par profesionalitāti Man fotografēšana kā tāda interesē tikai kā iespēja fiksēt kompozīciju, noskaņu un gribētos, lai tā bilde rezultātā nav pavisam tizla (pelēka, utml.). Kamēr bildēju ārā, tikmēr bija ok, kā pamēģināju iekštelpās- šausmas Un kur gan citur lai jautā padomu, ja ne fotoblog.lv
Ja tik nedzīvo Purvakaktu sādžā ar 1,5 iedzīvotāju, daudz produktīvāk konsultēties ar kādu fotogrāfu klātienē (tas iespējams pat manā miestā), kurš tev praktiski parādīs kameras blices efektu griestos. Bet šis izskatās pēc sirds operāciju konsultēšanas pa telefonu.
Un vēlreiz izlasi savu tekstu par to, ka neko nesaproti no fotografēšanas, bet skaties uz studijas gaismām.
Nezināju, ka fotogrāfi sniedz tādas konsultācijas. Tagad pēc Schneider komentāriem šajā diskusijā man būs bail zvanīt kādam fotogrāfam-vēl nosauks par Jurčiku vai drabiņu saēdušos. Varat ieteikt kādu fotogrāfu Rīgā šim nolūkam (tādu, kurš konsultāciju neuztvertu kā pārāko apvainojumu viņa mākslai :face-grin?
Ja atmet stipro oficiālo jēdzienu konsultāciju sniegšana, ar fotogrāfiem var vienkārši aprunāties. Pamēģini, pasaki dajepkuram fotogrāfam, ka nav nekādas sajēgas no fotografēšanas, bet sava bēbja fotografēšanai gribi studijas zibspuldzes, tad atraksties šeit, vai viņa atbilde stipri atšķīrās no manis teiktā.
Un vēl - pasaki, kā var pievērst uzmanību studijas gaismām, tai pašā laikā palaižot garām kameru ārējās blices, jo to lietojuma attiecība, domājams, ir vismaz 1:1000.
Kaut kāda ārējā zibspuldze man ir (nu tā, ko uzsprauž uz fotoaparāta). Ieregulējot uz griestiem, rezultāts ir ok, bet man tik un tā šķiet, ka bildes ir par tumšu/pelēku (tas ir mazliet jocīgi, jo telpā ir labs, vienmērīgs apgaismojums, t. i., nav viena Iļjiča spuldze griestu centrā ). Man liekas, ka bildes sanāktu labākas, ja ar kaut ko piegaismotu klāt.
Grūti palīdzēt, nezinot neko vairāk. Ar spiedienu griestos parasti prasās līdz +1 blices ekspokorekcija, bet tādu no kameras var uzlikt tikai pilnībā saskaņotajām (oriģinālā vai kāda, kura pilnvērtīgi uztur A-TTL). Ja kāda vienkāršā ar "A" režīmu, kurai parametri liekami ar roku, var noblēdīties uz fragmas vai ISO rēķina. Piemēram, ja kamerā ir ISO 400, tad uz blices var mēģināt likt 200.
Izy:Nezināju, ka fotogrāfi sniedz tādas konsultācijas. Tagad pēc Schneider komentāriem šajā diskusijā man būs bail zvanīt kādam fotogrāfam-vēl nosauks par Jurčiku vai drabiņu saēdušos. Varat ieteikt kādu fotogrāfu Rīgā šim nolūkam (tādu, kurš konsultāciju neuztvertu kā pārāko apvainojumu viņa mākslai :face-grin?
Zvani droši Jurčikam , ja esi smuka šams nokunsultēs par jebkuru jautājumu pa tālruni 29510016- Juris.
Izy:Nezināju, ka fotogrāfi sniedz tādas konsultācijas. Tagad pēc Schneider komentāriem šajā diskusijā man būs bail zvanīt kādam fotogrāfam-vēl nosauks par Jurčiku vai drabiņu saēdušos. Varat ieteikt kādu fotogrāfu Rīgā šim nolūkam (tādu, kurš konsultāciju neuztvertu kā pārāko apvainojumu viņa mākslai :face-grin?
Zvani droši Jurčikam , ja esi smuka šams nokunsultēs par jebkuru jautājumu pa tālruni 29510016- Juris.
Es sapratu par ko viņa runā, jo ir gadījies piedzīvot jēlos kadrus tais laikos, kad ar ziepjutrauku šaudījos. Nepareiza eksozīcija, nepareizs objektīvs, ačgārni gaismu salikumi objektiem un priekšmetiem, kuri savāc/atstaro gaismu. T.i. - ja tas notiek ne nejauši, bet uz regulāras bāzes, tad - kā jau viņa pati minēja - pilnīga nejēgšana par foto. 1. objektīva maiņa, uz speciāli portretiem domāto, kaut no nomas, kaut tikai tik, lai saprastu kas ir kas. 2. 1000 fotogrāmatu izlasīšana. 3. darīšana pakaļ un iemācīšanās uztaisīt skaisti ar iebūvēto zibspildzi 4. tā diena, kad top skaidrs, ka ar iebūvēto nupat "par īsu".
No pieredzes varu teikt - iesācējam ar studijas gaismām nav viegli strādāt, ja gaismas ienākas, pirms atvērusies saprašanas čakra - kad un uz kāda cipara tās uzstādāmas un kas ir mainījies, kas jāpielāgo. Rezultātā deldējas slēdzis un vienalga jāsēstas pie grāmatām. Nav jau kauns nezināt. Kauns ir vislaik mēģināt izbraukt cauri uz zinošāku rēķina.
Izy: nav laika, bērnam putra jāvāra, citādi nebūs ko fotografēt
Šī ir tā vieta, kur notiek izvēles izdarīšana - bērns vai fotogrāfija. Tagad Tu, iespējams, saproti, kāpēc lielākā daļa izvēlas profesionālu fotogrāfu, nevis ākstās paši..
Profesionālis nav vajadzīgs, lai nobildētu, kā sīcis virtuvē pie galda ēd putru, tur pietiekami aiziet uz tuvējo fotosalonu un palūgt fotogrāfam, lai dabā parāda, kā tas izdarāms ar viņas aparatūru. I wszystko!
Es viņu vienkārši ievestu telpā ar +/- vidusmēra dzīvokļa griestu augstumu, nosēdinātu pie galda un pēc apmēram 10. kadra pateiktu, ka blices galvai jābūt paceltai šādā stāvoklī, šiltītei izvilktai lūk tā, šim cipariņam jābūt 125, šim - 5,6, šim - 400, bet šeit jābūt +2/3. Tas aizņemtu max 10 minūtes, bet, ja grib attīstīties, augt savā meistarībā un bildēt arī melnajā pirtī ar nokvēpušiem griestiem, tad lai ķeras pie 1000 fotogrāmatu lasīšanas.
Lūk, mani ar šitā viens gudrinieks mācīja, kad es vispār neko nesapratu no ārējās gaismošanas. Viss, ko vēlējos zināt - cik impulsi un cik Hz nepieciešami Multi iestatījumam, tam un tam un tam slēdža ātrumam, lai man būtu izcelts objekts un samērīgi gaišs fons. Finālā man visgudri paziņoja, ka vajagot 600ex rt un tad būšot kruta. Tad es arī sapratu, ka nav labāka drauga kā pats sev. Lasīšana gan deva daudz. Bija iespēja salīdzināt ar reālajiem rezultātiem, ko kurš pielieto praksē, kā izskatās pēcapstrāde, kam un kādi mīnusi. Rezultātā, pēc 2 eksternālo zibeņu komplektu iemēgināšanas, ir palicis viens un nekas vairs nav jāmeklē. Vienu gan teikšu - nav nekā šausmīgāka par lētiem sū, a la LED pastāvīgo gaismu paneļi, riņķi, "nezibspuldzes".
Bet Frīdis tevi tūlīt nosauks par čekistu. Bet savas meitas pirmo bildi pēc atvešanas no slimnīcas 1981.gadā es taisīju ar tālmērnieci Mir uz Kodak 250 filmas (biju dabūjis 100 pēdas bleķa bundulī) pie visparastākās galda lampas gaismas.
Un, kas trakākais - par Jurčiku varēs tik priecāties, ar tupeli abdauzītais Guntis Strautnieks ar savu sādžas jobu mācību ir apakaļ blogā.
Kā var domāt par studijas blicēm, ja ar fotogrāfēšanu ir uz jūs ( esmu pilnīga iesācēja, kas neko nesaprot no fotografēšanas..) un domā bildēt ģimenes albūmam? Jurčik nebildē vispār, būs mazāk galvassāpes
Ok, tēma slēgta. Šī diskusija parāda, kuri kaut ko saprot (reāli ieteikumi) un kurš tikai fotoaparātu nopircis (šausminās par manu jautājumu). Tas, ka manas iekštelpu bildes kļūs gaišākas, mani nepadarīs par baigo fotogrāfu vai meistaru Ja kāda zināšana aprobežojas tikai ar gaismu uzlikšanu, tad gan varētu būt cemme, ka kāds to pajautā forumā Vieglāk ir "uzbrukt" jautātājam, nekā atzīt, ka nav ne jausmas, kā uzlabot apgaismojumu
Tu taču teici, ka ir iebūvētā zibspuldze! Jeb es ko jaucu un tā nedarbojas?! Tā arī uzlabo apgaismojumu, kamēr sāk saprast, kas jādara, lai būtu gaišāks, izteiktāks, no fona atdalīts, vienmērīgs, tumšāks, gaišāks, spilgtāks, u.t.t. Bet ja vēlies, lai kāds brauc pie Tevis un visu sastellē un vēl sēž klāt un borē kā mazam bērnam, tad vajag to jautājuma noformējumā iekļaut.
Pareizi te jau cilvēki teica - parauga nav, pati paziņo, ka neko nejēdz un tagad mēs, cūkas tādi, vainīgi, ka nesaprotam problēmu. Tā nav. Saprotam, taču nevēlamies tērēt laiku uz mutīgu meitieti, kuram gribas par to tikai parunāt. Gribi konkrētu, specifisku atbildi? Neapstrādātu bildi ar EXIF studijā, setupa izkārtojuma aprakstu studijā!
Bet sakiet ko gribat, tomēr velk uz Jurčiku, jo tā vietā, lai apskaidrotu, kāda ārējā blice ir, kā tā tiek lietota, parādītu neveiksmīgā apgaismojuma piemēru ar EXIFu, tiek vienkārši uzriets visiem, neatkarīgi no atbildētā.
Kaza! Ja reiz ieliki, atstāj un, ja ir RAW, ievieto linku komentāros!
Komentāru saglābu. failiem.lv... Par mazo bildi, kura tikko pazuda: 1. No kura punkta bliezts 2. Objektīvs 3. WB 4. slēdža ātrums 5. Priekš šāda setupa, nav nemaz tik slikta bilde. Es gan nezinu, ko Tu esi domājusi ar baltu, kuram jābūt baltam, taču cik tai mikroskopiskajā bildē varēja saskatīt, siena ir vietām nošpaktelēta tā, ka spīd, vietām ne, kopā - nelabi izskatās. Ja domāts trusis, tad tas pavisam noteikti nav balts-balts, drīzāk ivory. Ja domāti abi - tā nekad nebūs laba bilde, ja fons un modelis uz tās, bez jebkādas pārejas būs vienā krāsā. Bilde vienkārši būs plakana.