forum.gif
Maksa?
Jauns tematsAtbildēt fotoblog.ninja forums / diskusijas / Maksa?
  1.  
IerakstsAutors
Publicēts: 05.05.16 13:54 labots
 citēt
Sveiki, pedejā laikā tiek piedāvāts bildēt šādus tādus pasākumus .. Un man jautā cik naudiņas es vēlos par stundu darba? Vai arī raut summu no zila gaisa?

Velejos zināt vai ir kādi standarti pec kuriem var sastadit fotogrāfa darba maksu? Piedavats bildet izlaidumus , portretus utt..
Publicēts: 05.05.16 14:12 labots
 citēt
To cik naudiņas prasīt tev takā būtu jāsaprot pašam. Te ir atkarīgs no daudziem aspektiem, pasākuma/sesijas ilgums, cik bildes dosi klientam, kā apstrādāsi tās, uz kuru Latvijas, ne Latvijas malu brauksi, bildēsi viens vai ar kādu palīgu utt. Rūpīgi jāizvērtē, ko tieši klients vēlās redzēt un kādus rezultātus sagaida. Ja klients sāk knauzerēties, parēķini savas izmaksas, un piemet vai vispār ir vērts bildēt.. ar tādiem parasti ir vislielākās problēmas. Tobiš, ja grib pa sviestmaizi, pusdienām, vai atmaksātu ceļa biļeti, lai meklē citur. Fotogrāfs ir jāciena, un jārespektē tas darbs, kas tiek ieguldīts, gala rezultāta iegūšanai. (ar to domāju kvalitatīvu produkciju, nevis ķep ļep variantu)
Publicēts: 05.05.16 14:39
 citēt
Ja ar vārdiem "šādus tādus pasākumus" netiek domātas kāzas, bet parasta korporoķivkas vai tml. pasākuma reportāža, tad cipars ap kuru sākt domāt ir 40 EUR/h. Esmu pašķirstījis vairākus LV fotograferu saitus un tajos norādītie cipari parasti ir 30-50 EUR/h robežās. Un ja saprotu pareizi, tad summa ietver pēcāko bilžu atlasi un minimālu apstrādi (iztaisnot, kontrastiņu, expo pielabot, ...). Izbraukuma izmaksas gan jau ka jāskaita klāt arī vēl.
Publicēts: 05.05.16 16:03
 citēt
Yap paldies :) ņemšu vērā
Publicēts: 05.05.16 16:27
 citēt
Tik nesadomā pieprasīt Rīgas ciparu Dagdā vai Apē. :face-grin:
Publicēts: 05.05.16 16:36
 citēt
nesix:Ja ar vārdiem "šādus tādus pasākumus" netiek domātas kāzas, bet parasta korporoķivkas vai tml. pasākuma reportāža, tad cipars ap kuru sākt domāt ir 40 EUR/h. Esmu pašķirstījis vairākus LV fotograferu saitus un tajos norādītie cipari parasti ir 30-50 EUR/h robežās. Un ja saprotu pareizi, tad summa ietver pēcāko bilžu atlasi un minimālu apstrādi (iztaisnot, kontrastiņu, expo pielabot, ...). Izbraukuma izmaksas gan jau ka jāskaita klāt arī vēl.

Oooooo būs jāmaina nodarbe un jāpāriet uz fotografēšanu : 40 EUR/h x 8 darbastundas dienā x 22 darba dienas mēnesī = 7040 EUR/mēnesī. Nomīnusošu 9% mazbiznesa nodoklīti - sanāk vairāk kā 6k uz rokas.
Publicēts: 05.05.16 16:50
 citēt
zoss:
nesix:Ja ar vārdiem "šādus tādus pasākumus" netiek domātas kāzas, bet parasta korporoķivkas vai tml. pasākuma reportāža, tad cipars ap kuru sākt domāt ir 40 EUR/h. Esmu pašķirstījis vairākus LV fotograferu saitus un tajos norādītie cipari parasti ir 30-50 EUR/h robežās. Un ja saprotu pareizi, tad summa ietver pēcāko bilžu atlasi un minimālu apstrādi (iztaisnot, kontrastiņu, expo pielabot, ...). Izbraukuma izmaksas gan jau ka jāskaita klāt arī vēl.

Oooooo būs jāmaina nodarbe un jāpāriet uz fotografēšanu : 40 EUR/h x 8 darbastundas dienā x 22 darba dienas mēnesī = 7040 EUR/mēnesī. Nomīnusošu 9% mazbiznesa nodoklīti - sanāk vairāk kā 6k uz rokas.

Ja tu intensīvi bildēsi 8 stundas ,nevis luņosies 8 stundas, tad bieži vien tu nākošo nedēļu atlasīsi un apstrādāsi bildes ar stundas tarifu 0.
Publicēts: 05.05.16 16:50
 citēt
Jā, jā, tāda pieeja bieži ir maksātājam. Šogad par izlaidumu paprasīju ierasto maksu - piečuku no cilvēka, kas ir mazāk par divām paciņām smēķu, vecāku pārstāve (ja kas, ļoti naudīgā amatā strādājoša tante, finansiste pēc izglītības) uzreiz izrēķināja, ka es par 3 stundām nopelnu 300 EUR. Es viņai apskaidroju, ka tas izlaidums man būs vienīgais gadā, ja viņa ar līdzīgiem pasūtījumiem mani nevar nodrošināt pilnu darba laiku tad no tā man sanāk vidējā alga ~20 mēnesī un vispār atteicu,
Labāk sabildēšu izlaidumu kādā lauku skolā, tur apsolventu maz, peļņa adbilstoša, bet tur ir vienkārši ļautiņi, nav jārunājas ar visādām uspūtīgām personām.
Publicēts: 05.05.16 16:52 labots
 citēt
zoss:

Ja pie tevis pieraksts ir jau vismaz mēnesi uz priekšu piecām dienām nedēļā, tad vari tā rēķināt un lēkt pāri futbola laukumam. Bet, ja tas pierakts (ja vispār ir) izskatās tāds pašķidrs, tad vajadzētu mazliet piezemēties :bad_smile:
Publicēts: 05.05.16 17:09
 citēt
... apmēram kā tām 2 tantiņām-

vienai mazdēls tālbraucējs un šī stāsta- nu ko dara? Neko nedara, sēž visu dienu pie loga un klausās mūziku... :face-grin:
Publicēts: 06.05.16 11:05 labots
 citēt
60uz5komats6:
zoss:

Ja tu intensīvi bildēsi 8 stundas ,nevis luņosies 8 stundas, tad bieži vien tu nākošo nedēļu atlasīsi un apstrādāsi bildes ar stundas tarifu 0.

+ ik pa pusgadam mainīsi slēdzi, ik pa pāris kameru. Tās vajadzēs vismaz divas, tieši tāpēc - lai nobrūkot ir rezerve. Tāpat arī objektīvi cietīs, blices, kartes, somas uttutjpr. Arī PC vajadzēs tīri niknu, lai nav jāgaida stundām procesi. Ārējo cieto failu dublēšanai. Autiņu nodrillēsi lupatās katru dienu kaut kur skriedams ( un nefantazē, ar tramvaju visur neaizskriesi, nerunājot par štellēm ārpus Rīgas ) . Te tas bizness vairs tik spīdošs neizskatās
Publicēts: 07.05.16 22:08
 citēt

Mans, šajā gadījumā, kā klienta viedoklis- atlasīt, ztaisnot, kontrastiņu, expo pielabot, ... tās jau ir fotogrāfa problēmas, par kurām man nav jāmaksā. Ja es maksāju naudu, tad par kvalitatīvu darbu....
Publicēts: 07.05.16 22:10
 citēt
Ir arī klienti, kuriem pietiek ar RAWiem.
Publicēts: 07.05.16 22:26
 citēt
talavietis:... apmēram kā tām 2 tantiņām-

vienai mazdēls tālbraucējs un šī stāsta- nu ko dara? Neko nedara, sēž visu dienu pie loga un klausās mūziku... :face-grin:

nu vēl pa laikam nobliež kādu ainavu :face-grin:
Publicēts: 07.05.16 22:39 labots
 citēt
zombycop:
Mans, šajā gadījumā, kā klienta viedoklis- atlasīt, ztaisnot, kontrastiņu, expo pielabot, ... tās jau ir fotogrāfa problēmas, par kurām man nav jāmaksā. Ja es maksāju naudu, tad par kvalitatīvu darbu....

Tieši par taisnām un kontrastainām bildēm tu arī maksā. (Tas ko pieregulē pēc apstrādē) Ideālu situāciju dzīvē praktiski nav it īpaši, ja tā ir reportāža. Ja ''fotogrāfs'' tavās acīs maiga tikai pogu ar krutu kameru, tad sāc fotografēt pats, viegla nauda tak :D Izjūti spēles garšu :money:
Publicēts: 08.05.16 08:06
 citēt
Gāju vakar gar Bastejkalnu - skatos līgava baltā kleitā, līgavainis, vedēji, daudz uzprišinātu cilvēku apkārt. Nodomāju - laikam kāzas. Kamēr gāju garām pārdomāju - tomēr jaunā pāra fotosesija ar viesu līdzdalību. Fotogrāfs kā tāds režisors komandēja jauno pāri - tu šo pacel tā, tu apķeries šitā, smaidiet pa labi, smaidiet pa kreisi, tagad pietupieties visi, tagad visi skatieties tur. Nodomāju - cik labi, ka manās kāzās nebija šitādu fotogrāfu. Un vēl nodomāju - maksāt kādam naudu par savu kāzu dienas izčakarēšanu dēļ pāris uzspēlēti sižetētām smukbildītēm laikam ir modes lieta.
Publicēts: 08.05.16 14:03
 citēt
zoss:Gāju vakar gar Bastejkalnu - skatos līgava baltā kleitā, līgavainis, vedēji, daudz uzprišinātu cilvēku apkārt. Nodomāju - laikam kāzas. Kamēr gāju garām pārdomāju - tomēr jaunā pāra fotosesija ar viesu līdzdalību. Fotogrāfs kā tāds režisors komandēja jauno pāri - tu šo pacel tā, tu apķeries šitā, smaidiet pa labi, smaidiet pa kreisi, tagad pietupieties visi, tagad visi skatieties tur. Nodomāju - cik labi, ka manās kāzās nebija šitādu fotogrāfu. Un vēl nodomāju - maksāt kādam naudu par savu kāzu dienas izčakarēšanu dēļ pāris uzspēlēti sižetētām smukbildītēm laikam ir modes lieta.

Ir liela daļa fotogrāfu, kas bildē bez šādām izrīkošanām, ķer momentu, lai bildes būtu pēc iespējas naturālākas. Te izvēlās klients. Ja grib pozēt, tad jārēķinās, ka fotogrāfs šo to arī pateiks kā labāk pagriezt galvu, vai nolikt rokas, pašsaprotami.
Publicēts: 08.05.16 15:02 labots
 citēt
zombycop:

Jā Krievu laikā ar bija fiška ATDOT FILMAS:):) Vēsi uzbildē 1-2 filmas atdod uzraiz un 25 rubļi.
Publicēts: 09.05.16 13:22 labots
 citēt
zombycop:

Tu no 2005tā gada izlīdis? Pēcapstrāde tagad ir liela daļa fotogrāfijas procesa, kam nav nekāda sakara ar neprecīzu ekspozīciju un baltā balansu. :D
Tagad lielai daļai fotogrāfu, izņemot ziņu/pasākumu fotogrāfu, ir savs fotogrāfiju stils. Iegoglē jebkuru kaut cik zināmo fotogrāfu un redzēsi ka bildēm ir savs izskats. Liela daļa šī izskata nāk no pēcapstrādes.
Ja klients iet pie fotogrāfa, dēļ tā, ka viņam patīk viņa bildes, tad jāsaprot ka apstrāde nāk komplektā.
Protams, izņēmums ir komerciālie foto, kur klientam bieži vien ir pašam sava vīzija ar savu bilžu apstrādātāju. Arī izņēmums ir tie žīdi, kuri grib dabūt raw failus paši, lai varētu iedot mazbērnam, kas apstrādās pa velti un pēc tam vainos fotogrāfu, ka bildes pēc sūda izskatās. :D

Kā arī - kas tur traks, ja fotogrāfam ekspozīcija greiza, ja to var saglābt pēcapstrādē? Tagad jaunajām kamerām(izņemot Canon) ir superīgs dinamiskais rādiuss, kas dod iespēju saglābt pamatīgas avārijas. Nafig to neizmantot? Ja gala produkts patīk, tad nafig iespringt, kā tas tapis?
Publicēts: 10.05.16 16:56
 citēt
zombycop:

Tieši tāpēc Tu spriedelē, nevis strādā šai profesijā
Publicēts: 13.05.16 10:16
 citēt
riflylv:
zombycop:

Tieši par taisnām un kontrastainām bildēm tu arī maksā. (Tas ko pieregulē pēc apstrādē) Ideālu situāciju dzīvē praktiski nav it īpaši, ja tā ir reportāža. Ja ''fotogrāfs'' tavās acīs maiga tikai pogu ar krutu kameru, tad sāc fotografēt pats, viegla nauda tak :D Izjūti spēles garšu :money:

tieši tā. Un tas ir ar vai visām radošām profesijām - ak, tu esi dziedātājs, kas tev grūti - padziedi stundiņu, aber - tas, ka aiz šīs stundiņas stāv pamatīgs laiks smaga darba, tas prātā nenāk. Un fotografēt - jā, piekrītu, ka neapstrādātas bildes nedrīkst laist tautās. Tas ir tas pats, kas uzkāpt uz skatuves sievietei nekrāsotai vai aiziet uz darbu halātā.

Un ja nu kāds fotografē tā, ka neko apstrādāt nevajag - tad apakšā ir dārga tehnika un nesamaksājama pieredze un talants.
Publicēts: 13.05.16 10:47
 citēt
kolo:
tieši tā. Un tas ir ar vai visām radošām profesijām - ak, tu esi dziedātājs, kas tev grūti - padziedi stundiņu, aber - tas, ka aiz šīs stundiņas stāv pamatīgs laiks smaga darba, tas prātā nenāk. Un fotografēt - jā, piekrītu, ka neapstrādātas bildes nedrīkst laist tautās. Tas ir tas pats, kas uzkāpt uz skatuves sievietei nekrāsotai vai aiziet uz darbu halātā.

Un ja nu kāds fotografē tā, ka neko apstrādāt nevajag - tad apakšā ir dārga tehnika un nesamaksājama pieredze un talants.

Dziedāšana jau nu nav nekāda radoša profesija - jādzied tieši tas, kas rakstīts un tieši tā kā rakstīts :)
Publicēts: 13.05.16 12:05 labots
 citēt
zoss:

No nākamā gada tas mazbiznesa nodoklītis paliks lielāks, kārtējo reizi parādot to, kā Latvijā nodokļi un nodevas tiek samazinātas.

+trīlitru burkā arī krāt pensijai vajadzēs, tiesa, ja gribēsi vairāk par 127 ērikiem, tāpat burkā krāt nāksies.
Publicēts: 13.05.16 12:15
 citēt
Bzh:
kolo:

Dziedāšana jau nu nav nekāda radoša profesija - jādzied tieši tas, kas rakstīts un tieši tā kā rakstīts :)

Vispār jau radošu profesiju tādā gadījumā nava vispār, jo arī fotogrāfēanna prasa noteiktu kanonu ievērošanu.
Publicēts: 13.05.16 14:18 labots
 citēt
Varu pačukstēt, ka universs ar kameras eksponometra pieskatītājiem vēl nebeidzas tā, ka profesiju vēl atradīsies krietns strēķis.
Publicēts: 14.05.16 00:00
 citēt
bzh - atnāksi padziedāt manā vietā? nu, stundiņu? ;)
Publicēts: 14.05.16 10:34
 citēt
Nikonists:Sveiki, pedejā laikā tiek piedāvāts bildēt šādus tādus pasākumus .. Un man jautā cik naudiņas es vēlos par stundu darba? Vai arī raut summu no zila gaisa?

Velejos zināt vai ir kādi standarti pec kuriem var sastadit fotogrāfa darba maksu? Piedavats bildet izlaidumus , portretus utt..

NEAIZMIRSTI par saņemtām naudiņām valstī nodokļus nomaksāt!!!!!
Citādi var gadīties ostīt sēra smaku :grimace:
Publicēts: 14.05.16 10:42
 citēt
kolo:bzh - atnāksi padziedāt manā vietā? nu, stundiņu? ;)

Liepāja taču primāri ir slavena kā pārbagāta ar dziedoņiem kuriem nu nekādi nevajadzētu muti vērt vaļā :face-wink: Tur tak galīgi vienalga kas aizstāj - zosāda tāpat garantēta.
Publicēts: 14.05.16 10:47
 citēt
:face-grin:
Publicēts: 14.05.16 12:12
 citēt
Bzh:Dziedāšana jau nu nav nekāda radoša profesija - jādzied tieši tas, kas rakstīts un tieši tā kā rakstīts :)

Ja tas tā būtu, operā pietiktu ar balss sintezatoru ierakstu.
Jauns tematsAtbildēt
  1.  

Mana info:

Forum saīsnes:

Meklēt
Kategorijas
Diskusijas

Šobrīd online (0):